Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι ξέχασε ο υπουργός

«Και τι ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο; Ενα σύστημα της οικονομίας της αγοράς που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους, με δύο βασικά εργαλεία: τα κοινωνικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο, ατομικό και συλλογικό. Αυτά είχαν σκοπό να πλήξουν οι πολιτικές των μνημονίων. Θα τα υπερασπίσουμε όσο μπορούμε. Και η δύναμή μας εξαρτάται από το πώς θα αναπτυχθεί το κοινωνικό και το μαζικό κίνημα, πέρα από τη διαπραγμάτευση που θα συνεχίζουμε να κάνουμε».

Λόγια από τις προχτεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Να ξέχασε άραγε ο, κατά δήλωση, «αριστερός» υπουργός ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της «οικονομίας της αγοράς» (δηλ. του καπιταλισμού) είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Αν, όμως, το έλεγε θα έπρεπε να αναδιατυπώσει το συλλογισμό του ως εξής: «Πυρήνας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους», αναδεικνύοντας το ανόητο του ισχυρισμού του.

Ετσι, πολύ σοφά ο «αριστερός» υπουργός παρέκαμψε αυτή την ...ασήμαντη λεπτομέρεια, προκειμένου να ζητήσει την ανάπτυξη μαζικού κινήματος που θα υπερασπίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα... ουπς (!), το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θέλαμε να πούμε.

Ωμή κοροϊδία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι στόχος τους είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ ν' αλλάξει τη θέση του και το νέο μνημόνιο να μην εφαρμοστεί στην πράξη, να ακυρωθεί στη ζωή και μαζί του να ακυρωθούν και τα παλιά μνημόνια» και προσθέτει: «Προσωπικά, θα επιμείνω να μάχομαι μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπίζομαι τις μεγάλες αρχές και αξίες του και τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του» και εκφράζει την πίστη του πως «η κυβερνητική θητεία στη στήριξη μνημονίων θα είναι μια "κακή παρένθεση", που γρήγορα θα κλείσει με την προσπάθεια όλων των μελών και στελεχών του κόμματος και του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου».

Τι ξέχασε ο πρώην υπουργός; Οτι τις αντιμνημονιακές παντιέρες ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε καταχωνιάσει πολύ πριν συνομολογήσει το τρίτο μνημόνιο. Ξέχασε πως η κατάργηση των προηγούμενων μνημονίων δεν προβλέπεται ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που ο Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» ζητούν την επαναφορά του. Ξέχασε πως η ανάκτηση των απωλειών του λαού, των εργαζομένων δεν υπήρχε στην ατζέντα ούτε τον καιρό που αναλάμβαναν καμαρωτοί - καμαρωτοί τα υπουργεία τους. Ξέχασε, επίσης, ότι μήτρα του σημερινού νέου μνημονίου είναι η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, αλλά και η πρόταση 47 σελίδων με αντιλαϊκές προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή και η τρόικα είχε θεωρήσει ως βάση για συζήτηση!

Παίζοντας, λοιπόν, το ρόλο του «καλού», αγωνιστικού και «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν τον κόσμο όταν του ξανασερβίρουν σάπια αντιμνημονιακά δολώματα και του υπόσχονται ότι μια «κακή παρένθεση» είναι και θα τελειώσει. Κάνει τα πάντα, για να μη βγάλει ο λαός το συμπέρασμα ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει προς όφελός του στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Αμφιβολίες;

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα λεφτά και να τρέξει (...) πίσω στη διαμόρφωση της εθνικής της οικονομίας καθιερώνοντας το δικό της εθνικό νόμισμα μένοντας ανεξάρτητη από την ΕΕ. Πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια χώρα με φθηνό τουρισμό μια σταθερή οικονομία και το επίπεδο ζωής ήταν καλύτερο». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Αλκης Δαυίδ γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας (βλ. «Κόκα - κόλα»), μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής του «Anakado Media Group», ομίλου που έχει στην ιδιοκτησία του ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg» στις 15/7/2015. Ποιος έχει αμφιβολίες ότι υπάρχουν ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου που επενδύουν στην προοπτική της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής; Ποιος έχει αμφιβολίες ότι όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως ριζοσπαστική γραμμή την υποστήριξη μιας τέτοιας προοπτικής παίζουν το παιχνίδι της «αριστερής πτέρυγας» σε ένα αστικό μπλοκ δυνάμεων..;

Αναστολή...

«Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς, σκοπεύει να ενσωματώσει διάταξη που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς για ένα διάστημα, εν αναμονή καλύτερης ρύθμισης, καλύτερων συνθηκών για διαπραγμάτευση». Είναι η κατάληξη του χτεσινού κύριου άρθρου στην «Αυγή». Τι λέει; Με το νέο Κώδικα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στην απειλή να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλά δεν πρέπει ν' ανησυχούν. Γιατί η κυβέρνηση «σκοπεύει» να φέρει διάταξη, που για λίγο διάστημα θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς. Δηλαδή, οι πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι σήμερα, αύριο. Και θέλουν και χειροκρότημα γι' αυτό;

Ο κόσμος...

«Η πίεση από τον κόσμο είναι, προς το παρόν, σχετικά περιορισμένη. Το 70% θεωρεί τη συμφωνία αναγκαίο κακό, το 64% θέλει να την εφαρμόσει ο Τσίπρας, το 42,4% είναι διατεθειμένο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ». Το απόσπασμα από άρθρο στην «Αυγή». Ολα καλά, λοιπόν. Ο «κόσμος» θεωρεί αναγκαίο κακό: τους τσακισμένους μισθούς, τη μείωση των συντάξεων, τη δουλειά ως το θάνατο, την εξαφάνιση των αγροτών, τα χαράτσια της εφορίας, τα δωράκια σε τραπεζίτες και εφοπλιστές; Είναι οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί, οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν. Αυτά πρέπει να ξεπεράσει ο λαός, για να μην αξιοποιείται η στάση του με σκοπό να συνεχίζουν τη χρεοκοπία του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ