ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Πύρινος κλοιός σε δύση και ανατολή

Με κουβάδες στη μάχη της φωτιάς

Eurokinissi

Με κουβάδες στη μάχη της φωτιάς
Στα σπίτια έφτασαν χτες οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη, από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τον Υμηττό, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στο Κορωπί. Η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέχρι το βράδυ. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, εφτά πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Η πρώτη φωτιά άναψε στην περιοχή του Καρέα, στο Βύρωνα. Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε τέσσερα σημεία μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της λεωφόρου Κατεχάκη σε χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού. Τα μέτωπα επεκτάθηκαν πάνω από την Ηλιούπολη και προς την Αργυρούπολη. Η πυρκαγιά έκαιγε δίπλα σε σπίτια και κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σε ένα μήκος 5,5 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν σπίτια στην Ηλιούπολη, στην περιοχή των «Αστυνομικών», το κτίριο του «Χαμόγελου του Παιδιού» με 28 παιδιά, αλλά και η μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου με 40 καλόγριες. Οι κάτοικοι επιχείρησαν να προστατέψουν τα σπίτια τους με λάστιχα και κουβάδες με νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε μονάδα χρονίων παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Εξάλλου, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σ' όλο το μήκος του ο Υμηττός καιγόταν
Σ' όλο το μήκος του ο Υμηττός καιγόταν
Στην περιοχή του Βύρωνα κάηκε μία ταβέρνα και ένα σπίτι. Στην Ηλιούπολη οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, κάνοντας λόγο για τέσσερις εκρήξεις που ακούστηκαν προτού ξεσπάσει η φωτιά. Στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, στο Κορωπί, επίσης υπήρξαν καταγγελίες για στοχευμένη ενέργεια εμπρησμού στα όρια του Δήμου, όπου επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

Φωτιά εκδηλώθηκε και σε δάσος στη Μαλακάσα, στο 33ο χλμ προς τον Ωρωπό. Στον τόπο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων.

Αργά το απόγευμα ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε πως λόγω της κατάστασης θα περιπολούν στα περιαστικά δάση μονάδες του στρατού.

Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία, με μεγάλες ελλείψεις η Πυροσβεστική

Προσευχές και ευχέλαια για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διέθεταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, από την έναρξη ακόμα της νέας αντιπυρικής περιόδου. Από τις 28 Μάη φέτος, ο «Ρ» με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε εντοπίσει το πρόβλημα:

Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, όλα μαζί συγκροτούν τους παράγοντες που ενισχύουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του, που από το 2009 μέχρι φέτος ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια ευρώ, καλείται μετά και την προηγούμενη κατάργηση των 4.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού (σ.σ. περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής του δύναμης) να σταθεί απέναντι στα πύρινα μέτωπα.

Το προσωπικό του είναι διασπασμένο στα τρία, με μόνιμους (8.500), πενταετούς θητείας (4.000) και εποχικούς (1.500). Οι δύο τελευταίες κατηγορίες εργαζομένων δουλεύουν με ελλιπή καθήκοντα και πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.

Χωρίς εξοπλισμό

Ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι περιορισμένος και προβληματικός. Το είδαμε και χτες στον Υμηττό, όπου πυροσβέστες έπεφταν στη φωτιά χωρίς καν γάντια και μάσκες. Μέσα προστασίας, όπως ατομικές προσωπίδες, χορηγήθηκαν το 2011 και από τότε δεν έχουν δοθεί άλλες. Πρόκειται για χειρουργική μάσκα με επένδυση, αντί μιας κανονικής μάσκας με φίλτρο. Οι τελευταίες υπάρχουν (2-3) μόνο στα πυροσβεστικά οχήματα και οι περισσότερες έχουν ληγμένα φίλτρα. Οσον αφορά τις στολές, οι 750 νεοπροσληφθέντες μόνιμοι πυροσβέστες διαθέτουν μόνο μία, οι υπόλοιποι δύο, αλλά οι περισσότερες είναι φθαρμένες και κάποιες είναι πλέον άχρηστες, αφού πριν από τέσσερα χρόνια δόθηκε η τελευταία χορηγία. Εχει σταματήσει η χορήγηση στολής κάθε δεύτερο χρόνο. Φθαρμένα και παλιά είναι και οι αρβύλες και τα κράνη. Οι πενταετείς «βολεύονται» με μία επιχειρησιακή στολή.

Οσον αφορά τα 3.000 οχήματα, σε πολλά από αυτά έχουν να αλλαχτούν ελαστικά από το 2008 και ορισμένα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Στα υδροφόρα οχήματα (σ.σ. σύνολο 1.700), τα 215 έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, τα 342 πάνω από 20 χρόνια, τα 688 πάνω από 15 χρόνια και λίγο περισσότερα από 200 οχήματα είναι κάτω των 10 χρόνων. Στα εναέρια μέσα, από τα 8 «Canadair CL-415» τα 3 ήταν διαθέσιμα και άλλο 1 αναμενόταν να δοθεί σε χρήση. Από τα 13 «Canadair CL-215» έξι τα διαθέσιμα. Υπάρχουν 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, 18 παλιά «Πεζετέλ» (αεροψεκαστικά) και αναμένονταν να νοικιαστούν 10 ελικόπτερα.

Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία

Οσον αφορά τη Δασική Υπηρεσία, το κονδύλι που διατίθεται για την προληπτική δασοπροστασία (σ.σ. συνεργεία επιφυλακής και περιπολιών, καύσιμα) από τις δημόσιες επενδύσεις είναι 1.750.000 ευρώ. Από το «Πράσινο Ταμείο» διατίθενται 1.865.000 ευρώ. Τα ποσά είναι για τις ανάγκες 103 δασαρχείων και νομοδασαρχείων της χώρας. Επίσης, από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», διατίθενται 41,5 εκατομμύρια ευρώ (περίοδος 2007-2015) για έργα αντιπυρικής προστασίας, ενώ φέτος στους δήμους θα δοθούν 18,4 εκατομμύρια για παρόμοια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά που χορηγούνται στο βασικό φορέα πρόληψης, τη Δασική Υπηρεσία, καλύπτουν μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Οι διαχειριστικές μελέτες, πλέον, καταρτίζονται μόνο για τη συντήρηση ελάχιστου τμήματος του δασικού οδικού δικτύου και για ελάχιστες αραιώσεις - κλαδεύσεις αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά πενταετία χρειάζεται μελέτη διαχείρισης του δάσους. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δύο φορές οι οργανικές της θέσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 40% σε δασολόγους, 50% σε τεχνολόγους και 30% σε δασοφύλακες.

Στο πόδι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στον Καρέα
ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στον Καρέα
Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών μπήκαν από την πρώτη στιγμή οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους δήμους περιμετρικά του Υμηττού.

Μέλη και οπαδοί του Κόμματος, Κνίτες και Κνίτισσες, έσπευσαν να συνδράμουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Ηλιούπολη, τον Καρέα, την Αργυρούπολη και το Βύρωνα. Παραμένουν στα σημεία που πλήττονται και συγκροτούν συνεργεία για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα, συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης για δασικές εκτάσεις όμορων δήμων, όπως στην Καισαριανή, που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, επομένως απαιτείται προληπτική φύλαξη. Στην Ηλιούπολη μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, με κλαδιά δέντρων, με χώμα και φτυάρια προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έφτασαν στα σπίτια.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης -εναέριων και επίγειων- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη Λακωνία, που πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Ο υπουργός τού δήλωσε ότι γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές, με αποστολή εφτά αεροπλάνων και την ενίσχυση των επίγειων μέσων με Στρατό.

Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επικοινώνησε με τον Γ. Πανούση για την πυρκαγιά στον Υμηττό, απαιτώντας να γίνει άμεσα προσπάθεια από την κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι πυρκαγιές. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι κάθε 500 μέτρα ανάβει και μια φωτιά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πήγε στον Καρέα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Σε συνεχή επιφυλακή για την πυρκαγιά στον Υμηττό

Σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε η δημοτική αρχή Καισαριανής. Οπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο «λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε φωτιά στον Υμηττό, στην περιοχή του Καρέα, η οποία και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ νέες εστίες "έσκαγαν" συνεχώς. Αμέσως κατέφθασαν εκεί οι υδροφόρες του Δήμου, η ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής, με επικεφαλής το δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Καλούμε το λαό της Καισαριανής να είναι σε εγρήγορση για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού και να είναι διαθέσιμος σε περίπτωση που θα είναι επιβεβλημένη η συνδρομή του στην επικούρηση της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, οργανωμένα και κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις πυρκαγιές:

«Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Εστω και τώρα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και λαϊκές περιουσίες.

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική, Δασική κ.λπ.).

Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Ζητάμε:

Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης,

Αμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).

Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.

Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.

Αμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ