«Η νομοθετική πρωτοβουλία είναι κοινή σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
Οι σπουδαστές πολλές φορές έχουν αποδείξει ότι δεν «τσιμπάνε» στο δόλωμα της κυβερνητικής απάτης |
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο το θέμα της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ όσο και το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ «έχει την ομόθυμη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα αυτού που έχει συμβεί ήδη στις 14 υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα την προοπτική της, την εξέλιξή της στο μέλλον της, για τη χώρα και τα παιδιά της», δήλωνε, δίνοντας την εκδοχή της κυβέρνησης για το τι σημαίνει «εξέλιξη». Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Παιδείας παραπέμπει σαφώς στο πλαίσιο της διακήρυξης της Μπολόνιας για «ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο», οι οποίες σύμφωνα πάντα με όσα επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο υπουργός Παιδείας δεν είναι δεσμευτικές, υπαγορεύουν όμως, όπως φαίνεται, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα καλέσει σε διάλογο τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι -όπως είπε- μπορούν να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος προδιέγραψε την πορεία του διαλόγου, λέγοντας ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία αποτυπώνει ορισμένα ουσιώδη χαρακτηριστικά κοινά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση για την Ελλάδα». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ να κάνουν μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι είναι από τα θέματα «που δεν μπορεί κανένας διάλογος να τα άρει». Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πάρα πολύ πλούσιο έδαφος για μια εξέλιξη διαλόγου», θεωρώντας ο ίδιος επιλυμένα τα ζητήματα που έχουν εγείρει τις αντιδράσεις, αναφερόμενος στα πτυχία, τα επαγγελματικά δικαιώματα και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, εγείροντας την απορία για ποιο θέμα θα γίνει ο περιβόητος διάλογος.
Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέρθηκε χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας», στην «κόντρα» που η ίδια η πολιτική του πυροδοτεί ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέγοντας «δεν μπορώ εγώ να πιστέψω ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα μπορούν να έχουν σύγκρουση σε επίπεδο συνοικιακού καυγά». Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, καθώς χτες η ΟΣΕΠ ΤΕΙ, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας μέχρι την Παρασκευή και από το αποτέλεσμά της να εξαρτηθεί και η πορεία των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Σε έκτακτη συνάντηση της συνόδου των πρυτάνεων και κοσμητόρων των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών με τη διοίκηση του ΤΕΕ, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στο νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να προχωρήσουν από κοινού σε διαβήματα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ζήτημα που ανέκυψε μετά τη δήλωση Κοινοτικού επιτρόπου ότι τα πτυχία είναι πρώτοι ακαδημαϊκοί τίτλοι. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε μετά τη συνάντηση ότι «τα ΚΕΣ δεν οδηγούν σε αναγνώριση κανενός ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών» και ότι «υπάγονται στο υπουργείο Εμπορίου, λειτουργούν ως επιχείρηση παροχής υπηρεσιών και το πτυχίο τους απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά». Με δεδομένα τα παραπάνω είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του πτυχίου αυτού ως τίτλου ανώτατων σπουδών», αποκρύβοντας έτσι ότι σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μπολόνια τα «πτυχία» αυτά χωρούν και στον «ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο».
Αγωνιστικό «παρών» έδωσαν χτες στα Γιάννενα οι μαθητές της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και την εργασία. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση της ΓΣ των μαθητών. Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες για έβδομη μέρα η κατάληψη της σχολής τους.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο παλιό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και η Νομαρχία. «Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» και «Ο ΟΑΕΔ για τον λαό και όχι για τον καπιταλισμό», έγραφαν τα πανό των μαθητών, τα οποία και τοποθέτησαν στο κτίριο της Νομαρχίας.
Στο μεταξύ, σε κατάληψη προχώρησαν χτες και οι μαθητές στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, ενώ σήμερα θα συμμετάσχουν στο παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο. Μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή σε τοπικό κανάλι ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Κοντομοίρης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρου προσπάθησαν να «καθησυχάσουν» τους μαθητές του ΟΑΕΔ, λέγοντας στους εκπροσώπους τους ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από την ιδιωτικοποίηση.
Οι μαθητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να παραμείνει ο ΟΑΕΔ στο δημόσιο. Απαιτούν μάλιστα δημόσια δωρεάν παιδεία, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής, προσλήψεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Επίσης, στέλνουν μήνυμα - κάλεσμα για αγώνα στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους γονείς, στους καθηγητές, στα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό τους και να ενισχύσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 του Φλεβάρη, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ, υλοποιώντας την απόφαση της ΓΣ της Ομοσπονδίας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί του Οργανισμού.
Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ αντιδρούν στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ενώ δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας ένα τυπικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ Μαθητείας) ενταγμένο στις δομές του ΟΑΕΔ, αναβαθμισμένο και μια επαγγελματική κατάρτιση ευέλικτη μεν, χωρίς όμως να χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, που είναι η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων σε κάθε άνεργο και δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.
Συνεχίζεται σήμερα μετά από διακοπή μιας μέρας η δίκη των εννέα πολιτών (αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι) στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, με την εξέταση μαρτύρων. Οι εννέα πολίτες είχαν συλληφθεί στις 14-6-1998, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το 18ο εξεταστικό κέντρο στα Πατήσια, όπου είχε οργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οι εννέα κατηγορούνται με βαρύτατες κατηγορίες για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις (κατασκευή βομβών, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εκρήξεις από τις οποίες υπήρξε κίνδυνος ζωής και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας) και έξι πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, απειλή, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται άνθρωποι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά του διαγωνισμού της «ντροπής» του ΑΣΕΠ.
Να σταματήσουν οι παντός είδους διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και άλλων εργαζόμενων ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία σε σχετική ανακοίνωση καταδικάζει την επιχειρούμενη ποινικοποίηση των αγώνων.
Εκφράζει δε, τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγωνιστές και ζητά:
Η ΚΟ Παιδείας 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, την Κυριακή, 18/2, στις 10.30π.μ., στο Θέατρο «Τόπος αλλού», Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, στην Κυψέλη, με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός και μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.