Οκτώ νεκροί και είκοσι τραυματίες από την «επίθεση» λεωφορείου σε στάση έξω από το Τελ Αβίβ
Associated Press |
Το λεωφορείο με το οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση |
Ταχύτατοι οι ρυθμοί της κλιμάκωσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή Σαρόν και ενώ ακόμη δεν έχει σχηματιστεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση. Λεωφορείο, που οδηγούσε Παλαιστίνιος, «στόχευσε» στάση γεμάτη από Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες, με αποτέλεσμα 8 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από είκοσι να τραυματιστούν. Η ισραηλινή υπηρεσιακή κυβέρνηση αντέδρασε με αυστηρό αποκλεισμό και με έκτακτο συμβούλιο για περαιτέρω μέτρα κατά των Παλαιστινίων. Ο Αριέλ Σαρόν απείλησε πάλι με «σκληρά μέτρα υπέρ της ισραηλινής ασφάλειας». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε τη βία, αλλά υπενθύμισε ότι «η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση δεν μπορεί παρά να προκαλεί έντονες αντιδράσεις». Στο «παιχνίδι» των δηλώσεων εισήλθαν δριμύτατες και οι ΗΠΑ, των οποίων, όμως, η νέα ηγεσία απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες και να «συμμετάσχει» στην όξυνση.
Ηταν λίγο πριν τις οκτώ το πρωί, όταν το λεωφορείο που οδηγούσε ο Κχαλίντ Αμπού Ολμπάτ, από τη Γάζα, ανέπτυξε ξαφνικά ταχύτητα και προσέκρουσε πάνω στην πολυσύχναστη στάση της πόλης Ατζούρ, λίγα χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ. Στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα, καταδιώχτηκε από την ισραηλινή αστυνομία, που άνοιξε πυρ εναντίον του και, τελικά, μετά από σύγκρουση με διερχόμενο φορτηγό, συνελήφθη βαριά τραυματισμένος. Η «επίθεση» του λεωφορείου στη στάση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άτομα, εκ των οποίων οι 7 στρατιώτες (4 γυναίκες και 3 άνδρες) και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλα 20, επίσης στην πλειοψηφία τους στρατιώτες.
Τη στιγμή της πρόσκρουσης ακολούθησαν σκηνές πανικού, ενώ στο σημείο, σύντομα, συγκεντρώθηκαν αρκετοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι, οι οποίοι, με συνθήματα, καλούσαν το νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ «να σκοτώσει όλους τους Αραβες». Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στο Ισραήλ, από τον Ιούλιο του 1997, οπότε και πραγματοποιήθηκε διπλή βομβιστική επίθεση στην υπαίθρια αγορά της Ιερουσαλήμ Μαχάνε Γιεχούντα.
Associated Press |
Παλαιστίνιοι καίνε φωτογραφίες του Σαρόν και του Μπαράκ στην κηδεία του Μασούτ Αγιάντ |
Πολεμική, όμως, παρέμεινε η ατμόσφαιρα και στα αυτόνομα εδάφη. Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης που σημειώθηκε στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, με αφορμή την απομάκρυνση ενός ισραηλινού οδοφράγματος. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας μαινόταν η ανταλλαγή πυρών έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς, στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε και βαρέα όπλα. Κλιμάκωση της Ιντιφάντα και εκδίκηση για τους εκατοντάδες νεκρούς ζητούσαν, την ίδια στιγμή, με συνθήματα και θρήνους, οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην κηδεία του Αγιάντ, στη Γάζα.
«Αποτρόπαιο έγκλημα» χαρακτήρισε την πρόσκρουση του λεωφορείου ο Εχούντ Μπαράκ, που είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Μπαράκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να ασκήσει πιέσεις στον Αραφάτ για άμεσο τερματισμό της τρομοκρατίας και να μην τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό κράτους». Ο Μπαράκ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές αυτές πράξεις» και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, για αργά χτες το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν ύψιστα μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα, επιβλήθηκε εκ νέου αυστηρότατος αποκλεισμός σε όλα τα Αυτόνομα, έκλεισαν τα διεθνή περάσματα, τέθηκαν σε συναγερμό οι ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ σε όλους ανεξαιρέτως τους Παλαιστινίους αξιωματούχους και εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ολικής απαγόρευσης εισόδου και στους Παλαιστινίους εργάτες.
«Φαίνεται πάλι ότι για τους Παλαιστινίους δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη Γάζα και στην καρδιά του Ισραήλ, πραγματοποιούν τρομοκρατικά πλήγματα παντού» δήλωνε ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σαρόν επανέλαβε ότι προτεραιότητά του θα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ και ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης όσο συνεχίζεται η βία.
«Καταδικάζουμε κάθε είδους βία και απώλειας ανθρώπινης ζωής» δήλωνε, από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στον οποίο προσάπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ότι σε αντίθεση από άλλες φορές, απέφυγε να καταδικάσει σαφώς την πρωινή επίθεση. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αραφάτ, μεταβαίνοντας από το Αμμάν στην Αγκυρα, τόνιζε ότι «η διαρκής ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση προκαλεί τη λαϊκή οργή». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης άρχισε διήμερη επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Πρόεδρο Αχμέντ Ντεσντέμ Τσεζέρ. Από τη Γάζα, ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν αρκούνταν να υπογραμμίσει ότι «η οργή του παλαιστινιακού λαού από τη συνεχιζόμενη κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ έχει, πλέον, ξεχειλίσει».
Εκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας» απηύθυνε προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Αμερικανός Πρόεδρος, που τηλεφώνησε για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Μπαράκ. Ο Τζορτζ Μπους αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται και με τις δύο πλευρές για την ηρεμία». Αναλόγου κατεύθυνσης ήταν οι δηλώσεις και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Κολίν Πάουελ, παρά τη συνάντηση που είχε με τους Ισραηλινούς απεσταλμένους Ντόρε Γκολντ, Μοσέ Αρένς, Ζαλμάν Σοβάλ, διόλου φειδωλούς στις σκληρές δηλώσεις.
Σε «έκκληση προς τις δύο πλευρές» προχώρησε η Αγκυρα, αλλά και η ΕΕ, που καταδίκασε τις «δολοφονίες ακριβείας». Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές των απεσταλμένων του Αριέλ Σαρόν στο Παρίσι, Οβάντια Σοφέρ, και στη Μόσχα, Εϊτάν Μπεν Τσουρ.
Associated Press |
Ενας νεαρός περιφέρεται στα συντρίμμια ενός σχολείου και μιας καθολικής εκκλησίας |
Αναπαμό δε βρίσκει η γη και συνεχίζει να βρυχάται, κάνοντας τον εφιάλτη του θανάτου να επιστρέφει για δεύτερη φορά σε μία ημικατεστρεμμένη και «τραυματισμένη» χώρα, που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τα 7,9 Ρίχτερ που την ταρακούνησαν ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 13 Γενάρη.
Ο νέος σεισμός, ήταν απλά ένας μετασεισμός... φυσιολογικός και αναμενόμενος όπως θα έλεγαν και οι ειδικοί σεισμολόγοι. Αυτό το «φυσιολογικό φαινόμενο» κόστισε τη ζωή ήδη σε 255 ανθρώπους που θα πρέπει να προστεθούν στους 857 που έχουν καταγραφεί επισήμως ότι έχασαν τη ζωή τους και τους εκατοντάδες που ακόμη αγνοούνται και δεν τολμούν να τους περάσουν στον κατάλογο των νεκρών.
Από το μετασεισμό της Τρίτης ακόμη 2.261 έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Λουίς Λόπες Πορτίγιο.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια σχολείων, σπιτιών και εκκλησιών. «Υψιστη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές. Τώρα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη διάσωση των εγκλωβισμένων... Προσπαθούμε να σώσουμε τα παιδιά και αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια και να εκκενώσουμε την περιοχή από τους τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε αργά χτες, και στο οποίο τόνισε ότι «δυστυχώς τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής σεισμικής δόνησης, παρότι μικρότερης ισχύος είναι τραγικά, πέραν του αναμενόμενου».
Σχεδόν τα μισά σπίτια στην πόλη Σαν Βισέντε, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, κατεδαφίστηκαν κατά το χτεσινό σεισμό, ενώ οι κοντινές πόλεις Αναλκίτο, Σαν Εμίγκντιο, Γκουανταλούπε και Βεραπάζ «καταστράφηκαν κατά 80-90%», πρόσθεσε ο πρόεδρος Φλόρες και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, κυρίως σ' ό,τι αφορά την αποστολή ιατρικών ομάδων.
Associated Press |
Η γιαγιά κρατά το πέντε μόλις μηνών εγγόνι μπροστά στα συντρίμμμια του σπιτιού τους |
Ο χτεσινός σεισμός, ο οποίος ήταν σύμφωνα με το «Ρόιτερ» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεγέθους 6,6 Ρίχτερ και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο 6,1 Ρίχτερ, διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και έπληξε τις περιοχές Λα Παζ, Σαν Βισέντε και Κισκατλάν και Λα Πας οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, κατά μήκος αλυσίδας ηφαιστείων, ενώ το επίκεντρο βρίσκεται ακριβώς στη μέση της απόστασης μεταξύ του Σαν Βισέντε και της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.
Ο σεισμός αυτός σημειώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,9 Ρίχτερ, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 857 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 4.723 και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στο φτωχό Ελ Σαλβαδόρ, των 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Από το σεισμό αυτόν εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 2.000 ανθρώπων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Μετά την ανακοίνωση των πρώτων συμπερασμάτων γύρω από την ταυτότητα του ανθρώπινου γονιδιώματος, επιστήμονες που συμμετέχουν στο διεθνές δίκτυο γενετιστών «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος» καλούν τους νομοθέτες να ...«μπουν στο τρένο» των ραγδαίων επιτευγμάτων της βιοτεχνολογίας και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία των ιδιωτικών γενετικών δεδομένων και των δικαιωμάτων κάθε πολίτη για την αποτροπή και διόγκωση φαινομένων γενετικού ρατσισμού.
«Οι γενετικές πληροφορίες θα προκαλέσουν τεράστια οφέλη στον τομέα της ιατρικής επιστήμης, όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά τα επιτεύγματα να αξιοποιηθούν με λάθος τρόπο», σημείωσε και χτες σε δηλώσεις του ο άτυπος επικεφαλής της διεθνούς ομάδας γενετιστών, Δρ. Φράνσις Κόλινς. «Ελπίζω βεβαίως πως αυτή τουλάχιστον η χρονιά... θα είναι καθοριστική για να μπει σε δράση μία αποτελεσματική νομοθεσία κατά διαφόρων ειδών κακοποίηση των γενετικών πληροφοριών», σημείωσε χτες στην Ουάσιγκτον ο Δρ. Κόλινς, ο οποίος δεν προλαβαίνει εδώ και μέρες να απαντά στις απανωτές ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Η ανακοίνωση των ευρημάτων που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος λειτουργεί κατά τον Δρ. Κόλινς ως «ευκαιρία» για την ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της διεθνούς κοινότητας και των απανταχού νομοθετών σε κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής.
Ο Δρ. Φράνσις Κόλινς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επαγρύπνηση των νομοθετών, δύο - τρεις μέρες αφότου η Επιτροπή Ισης Εργασιακής Ευκαιρίας στην Αϊόβα των ΗΠΑ απαγόρευσε (10 Φλεβάρη) στη σιδηροδρομική εταιρία «Μπάρλινγκτον - Βόρεια Σάντα Φε» να διενεργεί γενετικά τεστ στους υπαλλήλους της και να καθορίζει ανάλογα το μέλλον της απασχόλησής τους στην εταιρία.
Πάντως, ο Κόλινς, απαντώντας σε ερώτηση για την κούρσα ανταγωνισμού του διεθνούς δικτύου γενετιστών με την ιδιωτική εταιρία ΣΕΛΕΡΑ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως μετά τις κοινές ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν τον ερχόμενο Απρίληπροκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς τα ευρήματά τους, με απώτερο στόχο να καθορίσουν λεπτομερώς και με τον βέλτιστο τρόπο την παραπέρα πρόοδο μελλοντικών προγραμμάτων γενετικής.
Στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της γενετικής έρευνας τα γονίδια δε φαίνεται να είναι οι παντοδύναμοι πρωταγωνιστές, αλλά οι πάνω από 250.000 πρωτεΐνες που παίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού φαίνεται πως επηρεάζουν ενίοτε καθοριστικά τη συμπεριφορά και τη λειτουργία των γονιδίων. Κοινή πεποίθηση των ερευνητών (δημόσιου και ιδιωτικού φορέα έρευνας) είναι πως στα γονίδια μπορεί να μην υπάρχουν όλα τα μυστικά για τη θεραπεία ασθενειών, καθώς φαίνεται ότι κάθε γονίδιο ίσως είναι υπεύθυνο για αρκετές διαφορετικές πρωτεΐνες, ανάλογα με τις συνθήκες. Ετσι οι επιστήμονες αντί να πρέπει να κατανοήσουν τα 36.000 με 40.000 γονίδια του ανθρώπου, οφείλουν τώρα να ανακαλύψουν τα μυστικά 250.000 διαφορετικών πρωτεϊνών.
Ο πρόεδρος της ΣΕΛΕΡΑ, Κράιγκ Βέντερ, δεν επισήμανε - και χτες - τυχαία, μιλώντας σε συντάκτη της ημερήσιας ισπανικής εφημερίδας «ΕΛ ΠΑΪΣ», ότι πλέον «το μεγαλύτερο μέρος της Βιολογίας στρέφεται στο επίπεδο των πρωτεϊνών και όχι στο επίπεδο του γονιδιώματος». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες αναγνωρίζουν και προσανατολίζονται ερευνητικά στη μεγάλη σημασία των πρωτεϊνών (πρωτεομική). Ετσι, η ΣΕΛΕΡΑ τώρα μπαίνει στην κούρσα για την ανεύρεση αποτελεσματικών γονιδιακών θεραπειών για ασθένειες όπως ο καρκίνος, κάνοντας στροφή προς την κατεύθυνση της πρωτεομικής έρευνας...».
Είναι λοιπόν η μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος «κατακτημένη γη» ή τελειωμένη υπόθεση; Σε καμία περίπτωση... αφού η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά από τα ενδιαφέροντα μυστικά της με την ολοκλήρωση της αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος συναφών γενετικά οργανισμών όπως π.χ. το ποντίκι...
Η ΣΕΛΕΡΑ, λοιπόν, που άρχισε τον περασμένο Απρίλη την ακολουθία βάσεων αμινοξέων του γενετικού υλικού του ποντικού, ανακοίνωσε χτες πως ολοκλήρωσε ήδη την πρώτη ακολουθία γενετικών δεδομένων του συγκεκριμένου ζωικού είδους (περίπου το 99% του γονιδιώματος του ποντικού) και η έρευνα της εταιρίας εισέρχεται πλέον στη φάση ανάλυσης των δεδομένων... Η κατανόηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ποντικού θα βοηθήσουν τους γενετιστές να κατανοήσουν τις πληροφορίες που κρύβει σήμερα το 40% των ανθρώπινων γονιδίων που είναι καταγεγραμμένα σήμερα ως «γονίδια άγνωστης λειτουργίας»...
Εκδήλωση με αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό περιεχόμενο, που θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο, συζήτηση και ομιλίες, διοργανώνεται το Σάββατο 17/2, στις 7 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.
Σε ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζουν πως «το φιλειρηνικό κίνημα δε σωπαίνει, δε συναινεί, δεν αδρανεί. Αντιστέκεται, αγωνίζεται για την ανατροπή της "νέας τάξης πραγμάτων", που θα στηρίζεται στον αφοπλισμό και στην ισότιμη ανάπτυξη όλων. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να γίνουν το ανάχωμα κατά των κινδύνων και του παραλογισμού της "νέας τάξης"».