ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για ένα «βιώσιμο» κράτος

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για πρόοδο σε «σημεία κλειδιά», μετά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από την κοινή εμφάνιση των Αναστασιάδη - Ακιντζί στην προχτεσινή συνάντηση που έκαναν Εμπορικά Επιμελητήρια θίγοντας τα οικονομικά οφέλη της «λύσης»
Από την κοινή εμφάνιση των Αναστασιάδη - Ακιντζί στην προχτεσινή συνάντηση που έκαναν Εμπορικά Επιμελητήρια θίγοντας τα οικονομικά οφέλη της «λύσης»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των επαφών που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαμηνύουν ότι συνεχίζονται στην κατεύθυνση της Κοινής Δήλωσης του Φλεβάρη του 2014.

Μετά τη συνάντηση, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, κράτησε έξι ώρες, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μίλησε για «πρόοδο σε σημεία κλειδιά», ενώ πρόσθεσε ότι η χτεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε και στις οικονομικές πτυχές της «λύσης» του Κυπριακού. Βεβαίως, οι οικονομικές πτυχές στις οποίες αναφέρονται μια σειρά αξιωματούχοι αναδεικνύουν τους οξυμένους ανταγωνισμούς μιας σειράς μονοπωλίων που εποφθαλμιούν τους ενεργειακούς και άλλους πόρους και τη γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σύνδεση της «λύσης» με την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σταθερότητας που προκρίνουν μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σύμφωνα και με τα δικά τους σχέδια στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, επισήμανε ότι «χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση εφ' όλης της ύλης δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα αισιόδοξος. Ομως, οφείλω να πω πως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος». Ανάμεσα στα όσα επέλεξε να επισημάνει ήταν πως «εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται πλέον «ευαίσθητα» θέματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και το σύστημα διακυβέρνησης. Παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις, προχωρούν και διάφορα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η προετοιμασία για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και άλλα που ιεραρχούνται και στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών σχέσεων και γενικά της επιχειρηματικής δράσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τα Κατεχόμενα μεταδόθηκε ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Εθνικό Κόμμα Ενότητας (UBP), συμφώνησαν να σχηματίσουν «κυβέρνηση» συνεργασίας (πρόσφατα παραιτήθηκε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους) και όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών τους, κάθε κόμμα θα «αναλάβει» πέντε υπουργεία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Νταβούτογλου ξεκινά συναντήσεις από Δευτέρα

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε προχτές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το «ας φτιάξουμε κυβέρνηση συνεργασίας ή πάμε σε εκλογές» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε χτες ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του βασικότερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), απορρίπτοντας εκβιασμούς που το κόμμα του εκτιμά ότι θα χρησιμοποιήσει το AKP, στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

«Κανείς δεν μπορεί να ασκεί πολιτική με εκβιασμούς. Αν το κάνουν, θα πάμε σε εκλογές και δε θα είναι το τέλος του κόσμου» πρόσθεσε ο Κιλιντσάρογλου, που για να επιβεβαιώσει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στη γειτονική χώρα, συνέχισε: «Οι όροι για μια συνεργασία δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Σε τι έδαφος θα σχηματιστεί η συνεργασία; Ο Νταβούτογλου θα έρθει σ' εμάς και εμείς θα ακούσουμε τι έχει να μας πει. Ανησυχώ ότι ο Νταβούτογλου δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το προεδρικό μέγαρο». Τέλος, ο Κιλιντσάρογλου υπογράμμισε ότι ο επικεφαλής του AKP πρέπει να κερδίσει την ανεξαρτησία του, ώστε να μπορεί να δράσει μ' ένα πιο «συμβιβαστικό τρόπο», όπως και ότι οι πρόωρες εκλογές αν γίνονταν, θα γίνονταν ζημιώνοντας τα συμφέροντα της χώρας, με την οικονομία σε δεινή θέση.

Αμφίσημες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, ακόμα μια φορά, και τις δηλώσεις που έκανε ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας πως «ο σχηματισμός μιας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων που έχουν παρόμοια πολιτική δομή αποτελεί προτεραιότητα και αναγκαιότητα».

Στο μεταξύ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που ως επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους κόμματος μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, προχτές έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας, είπε χτες ότι τη Δευτέρα 13 Ιούλη θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CHP, την Τρίτη με το MHP και την Τετάρτη με το HDP. «Η πιθανότητα συνεργασίας με το MHP ή το CHP παρουσιάστηκε ως το αποτέλεσμα» των διαβουλεύσεων που έγιναν στο εσωτερικό του κόμματος, είπε επίσης.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εφημερίδα «Ζαμάν» - του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ - φιλοξένησε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο (του γερμανικού «Focus») η Ουάσιγκτον κρύβεται πίσω από τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο.
  • Σε διαφωνίες για οικονομικά και τεχνικά θέματα απέδωσαν στελέχη των αντίστοιχων επιχειρήσεων την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η ρωσική «Gazprom» με την ιταλική «Saipem» για την κατασκευή του πρώτου σκέλους του «Τουρκικού Αγωγού».
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εστία βαθιάς ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης

Μελετημένες κινήσεις αναζητούν οι πλευρές που εμπλέκονται στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας και εκφράζεται με βασική εστία την Ανατολική Ουκρανία, καθώς όλα είναι ανοικτά στη συνεχιζόμενη κόντρα και οι λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ «καρκινοβατούν».

Μετά την προχτεσινή σχετικά «ήρεμη» νύχτα, χτες, οι αρχές της ΛΔ Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι το χωριό Σόλντσεβο στη συγκεκριμένη περιφέρεια βομβαρδίστηκε σφοδρά, ενώ η ίδια πλευρά κατήγγειλε πως το τετράμηνο που ακολούθησε την τελευταία συμφωνία του Μινσκ, σκοτώθηκαν 67 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 152, μόνο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο επικείμενος αρχηγός των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, εκτόξευσε χτες νέες «ψυχροπολεμικές» δηλώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, ενόψει της έγκρισης του διορισμού του, υποστήριξε πως οι «τελευταίες ενέργειες της Μόσχας (σε σχέση με την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή) είναι το λιγότερο ανησυχητικές». «Εάν με ρωτούσατε ποια χώρα συνιστά υπαρκτή απειλή για τις ΗΠΑ, τότε θα έδειχνα τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο νέος αρχηγός των γενικών επιτελείων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προϊδεάζοντας για τη σκληρή γραμμή που ετοιμάζεται να ακολουθήσει έναντι της Μόσχας, όταν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, χαρακτήρισε «λογικές» τις πιέσεις που ασκούν ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές, προκειμένου να δοθούν αμερικανικά «θανατηφόρα όπλα» στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Μπάσιμο» σε κοινοπραξία πυραυλικού συστήματος;

Το «ενδιαφέρον» του Τόκιο να συμμετάσχει σε μια κοινοπραξία πολεμικών βιομηχανιών από δώδεκα χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που διαχειρίζεται το πυραυλικό σύστημα «SeaSparrow», κατέγραψε σε χτεσινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Ρόιτερς αλλά και ΜΜΕ, όπως οι «Τάιμς της Ιαπωνίας». Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ανώνυμες «πηγές». Εκπρόσωπος των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων απάντησε αόριστα ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να «ενημερώνει» το Τόκιο για το πρόγραμμα «SeaSparrow», ενώ το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Αν η παραπάνω είδηση που εμμέσως επιβεβαιώνεται, αποκαλύπτει την αποφασιστικότητα με την οποία η Ιαπωνία επιδιώκει την «ενεργότερη» εμπλοκή της σε ζητήματα «ασφάλειας» εκτός συνόρων, δηλαδή και σε πολεμικές εμπλοκές, μέσα από την άρση μιας σειράς εμποδίων που έθετε μέχρι πρόσφατα το Σύνταγμα, όπως αυτές που αφορούσαν και περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας. Αυτή η επιλογή δεν αφορά απλά την προώθηση σχεδίων των αντίστοιχων ιαπωνικών βιομηχανιών αλλά πρώτα απ' όλα την αναβαθμισμένη «συμμετοχή» της ιαπωνικής πλουτοκρατίας συνολικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται διεθνώς.

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ» (SCO)
Πακιστάν και Ινδία προς πλήρη ένταξη

ΟΥΦΑ.--

Να ξεκινήσει η διαδικασία πλήρους ένταξης της Ινδίας και του Πακιστάν στην «Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάη» (SCO) συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της SCO στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χτες στην Ουφά της Ρωσίας. Ακόμα, αποφασίστηκε να χορηγηθεί στη Λευκορωσία η θέση χώρας «παρατηρητή» (από «εταίρος σε διάλογο» που ήταν).

Σήμερα, πλήρη μέλη της Οργάνωσης είναι η Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Θέση «παρατηρητή» έχουν πλέον το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μογγολία και Ιράν, ενώ «εταίροι σε διάλογο» είναι η Τουρκία και Σρι Λάνκα.

Η Σύνοδος ενέκρινε το «Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής μέχρι το 2025», ενώ στη συγκεκριμένη συνάντηση τέθηκε ακόμα πιο έντονα η ανάγκη σύσφιξης της οικονομικής συνεργασίας των χωρών - μελών. Ως τώρα βασική αποστολή της SCO ήταν η προστασία της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ