Νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ σήμερα, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σε φάση κορύφωσης έχουν περάσει τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την τελική διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας που «χτίζουν» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «θεσμοί» της τρόικας. Για σήμερα προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, λίγες ώρες πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ φέρεται να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Παίρνοντας την «πάσα», ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σχολίασε πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». Μάλιστα, εμφανίζεται διαμαρτυρόμενος για τη «μη αποδοχή» των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων που κατέθεσε η συγκυβέρνηση.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χτες βράδυ οι διεργασίες μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα», σημείωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ.
Αργά χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των «θεσμών» της τρόικας.
Για την προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης με τους επικεφαλής των «θεσμών», συνεδρίασε αργά το βράδυ η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση φέρεται να προχωρά σε «αντικατάσταση» της πρότασής της για αύξηση της εισφοράς Υγείας κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τα παζάρια συνεχίζονται και σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) γύρω από την εξεύρεση «εναλλακτικού» αντιλαϊκού μέτρου, ή μείγματος μέτρων, αντίστοιχης δημοσιονομικής απόδοσης, για ποσά που φτάνουν στα 510 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται κάθε είδους ισοδύναμα μέτρα, που κινούνται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:
-- Μειώσεις των ονομαστικών συντάξεων (κύριων και επικουρικών).
-- Κατάργηση του ΕΚΑΣ νωρίτερα σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση.
-- Μεγαλύτερο ψαλίδισμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.
-- Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της διευθέτησης του κρατικού χρέους, το οποίο με τη σειρά του θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Η δε πλευρά των «εταίρων» αρνείται να συνυπολογίσει στο πακέτο μέτρων τα «έκτακτα έσοδα» από άδειες για ηλεκτρονικό τζόγο («φρουτάκια») και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει «κενό» ύψους 610 εκατ. ευρώ.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» προειδοποίησε χτες ότι ίσως υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία, εάν τα προβλήματα της Ελλάδας επεκταθούν στα τραπεζικά τους συστήματα. «Συστημικά σημαντικές» τράπεζες αυτών των χωρών βρίσκονται στα χέρια ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η ανησυχία που υπάρχει είναι πως εάν η Αθήνα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη, οι τράπεζές της θα χρεοκοπήσουν προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων στις θυγατρικές τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα συγκεκριμένα σενάρια παραπέμπουν σε «λύσεις» αντίστοιχες με αυτές που δόθηκαν στην Κύπρο και με την αναγκαστική «εξαγορά» των θυγατρικών τραπεζών τους στην Ελλάδα, από ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.
Συνεδρίασε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απ' τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να συνεδριάσουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Απ' όσα έγιναν γνωστά, διαφαίνεται η πρόθεση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, στο μεγαλύτερο μέρος του, να υπερασπιστεί τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, εφόσον υπάρξει ως «τυράκι στη φάκα» πρόνοια για μια κάποια διευθέτηση του κρατικού χρέους.
Σ' αυτά τα πλαίσια, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, στελέχη όλων των «τάσεων» φέρονται να ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν το αντιλαϊκό πακέτο, αρκεί να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κεφαλαίου (ρύθμιση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο κ.ο.κ.).
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και παρεμβάσεις βουλευτών που δεν είναι μέλη της ΠΓ, όπως του Γ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος χτες δήλωσε - μιλώντας εξ ονόματος του λαού, ως μη όφειλε - ότι ο λαός θα δεχτεί τα πάντα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις φόρων κ.λπ., αρκεί να επιτευχθεί διαγραφή του χρέους και επενδυτικό πακέτο!!!
Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε στην Πολιτική Γραμματεία ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι επώδυνη. Στην εισήγησή του, ο γραμματέας της ΚΕ, Τ. Κορωνάκης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας». Ακόμα, ότι «η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει τη θέλησή της για λύση, αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία» και πως «η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν υιοθετεί τη λογική του πάση θυσία συμφωνία». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πάντως πως αν η συμφωνία επιτευχθεί στη βάση της κυβερνητικής πρότασης, τότε θα ψηφιστεί απ' την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. «Αν υπάρξουν απώλειες οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη, τότε μεταφράζεται σε πολιτική κρίση και μπαίνει το θέμα των εκλογών κι αυτό δεν είναι απειλή», πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, επίσης, υποστήριξε πως αν χαθεί η δεδηλωμένη, τότε η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η κυβερνητική πρόταση - σε μια γραμμή που από χτες αναπαρήγαγαν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης περί σκληρών αλλά δικαιότερα κατανεμημένων μέτρων - δήλωσε κυνικά: «Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;»!!!
Στο ίδιο πνεύμα, για την πιο ισορροπημένη συμφωνία που ήταν δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Ο Ευ. Τσακαλώτος συνέστησε υπομονή και αναμονή στο λαό, ώστε να βρεθεί προ τετελεσμένων. Προέτρεψε όσους εκφράζουν άποψη και επικρίνουν τη συμφωνία, να περιμένουν πρώτα να τη δουν...
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις:
«Η νέα συμφωνία που επίκειται αυτές τις μέρες να υπογραφεί θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες, είναι επώδυνη, προβλέπει μέτρα βάρβαρα για το λαό μας. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει αυτά τα χρόνια με τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και βεβαίως θα εξακολουθεί να ματώνει και με τη νέα συμφωνία.
Θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Βεβαίως, θα πρέπει να είναι κουμπωμένος απέναντι στις διάφορες "ρήξεις", που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις και μέσα από τη σημερινή κυβέρνηση, μια "ρήξη - καρικατούρα" όπως την έχουμε ονομάσει, που αφορά μόνο το νόμισμα, την επιστροφή στη δραχμή, χωρίς καμιά προοπτική ουσιαστικά για το λαό και τον τόπο και με νέα μέτρα που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει, κατά την άποψή μας, είναι ο ελληνικός λαός να πει κατηγορηματικά "όχι" σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να παλέψει για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, να ζητήσει ανάκτηση των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος, που είχε στα χρόνια της κρίσης και βεβαίως σε ρήξη όλα αυτά με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, που σημαίνει πρόγραμμα πάλης για αποδέσμευση, για κοινωνικοποίηση, για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό πραγματικά στην εξουσία».