ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων

ΜΑΝΙΛΑ.--

Κοινές περιπολίες πάνω από περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας έκαναν χτες πολεμικά αεροσκάφη της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινής στρατιωτικής άσκησης που οργάνωσαν οι δύο χώρες σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ένα ιαπωνικό περιπολικό σκάφος P3-C Orion πέταξε σε ύψος 5.000 πόδια πάνω από την περιοχή «Ριντ Μπανκ» την οποία - συνεχίζει η ίδια πηγή - διεκδικούν και οι Φιλιππίνες και η Κίνα.

Ο συνταγματάρχης των Φιλιππινέζων πεζοναυτών Τζόνας Λουμαβάγκ έκανε λόγο για ασκήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο «επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών», ενώ ο διοικητής του ιαπωνικού ναυτικού Χιρόμι Χαμάνο επισήμανε ότι «είναι η πρώτη μας φορά εδώ και με τέτοιου είδους δραστηριότητα σε συνεργασία με τις Φιλιππίνες».

Οι διήμερες ασκήσεις με την Ιαπωνία γίνονται ενώ οι Φιλιππίνες έχουν ξεκινήσει και τις συνολικής διάρκειας δύο εβδομάδων κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, με το «Ρόιτερς» μάλιστα να επικαλείται την ανώνυμη δήλωση Φιλιππινέζου αξιωματούχου ότι «σε κάποιο σημείο οι τρεις πλευρές μπορεί να συναντηθούν σε μια κοινή δραστηριότητα καθώς έχουμε μόνο δύο πλοία και περιορισμένα αεροπλάνα για να παίρνουν μέρος σε τέτοιες ασκήσεις».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προωθούν εντάσεις στην περιοχή και ελπίζουμε όσοι ανησυχούν να κάνουν περισσότερα, για να συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρά το αντίθετο». Ενώ και το πρακτορείο «Σινχουά» φιλοξένησε πρόσφατα σχόλιο, όπου μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «θολώνοντας τα νερά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, το Τόκιο προσπαθεί να στρέψει όλο και περισσότερο την έντονη παγκόσμια προσοχή για την ιαπωνική έλλειψη τύψεων από τις φρικαλεότητες που έγιναν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ιαπωνία και Φιλιππίνες έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στο στρατιωτικό τομέα (η πρώτη θα πουλήσει στη δεύτερη στρατιωτικό υλικό, θα σταθεροποιήσουν τις κοινές ασκήσεις), στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή. Η «παρουσία» του Τόκιο στην «ταραγμένη» Νότια Κινεζική Θάλασσα θα διευρύνει σίγουρα τις «κόντρες», με την Κίνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της.

ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πάνω από 700 οι νεκροί

Τραγική είναι η κατάσταση για τη φτωχολογιά στο Πακιστάν. Τα νοσοκομεία έχουν «ξεχειλίσει» από πτώματα
Τραγική είναι η κατάσταση για τη φτωχολογιά στο Πακιστάν. Τα νοσοκομεία έχουν «ξεχειλίσει» από πτώματα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανεβαίνει κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών στο Πακιστάν, από το κύμα καύσωνα που εξακολουθεί να πλήττει κύρια τη νότια επαρχία Σιντ. Κατά ορισμένες πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης γίνεται λόγος για πάνω από 700 νεκρούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» («The Dawn»), οι περιοχές της επαρχίας που πλήττονται είναι κύρια εργατικές, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μεροκαματιάρηδες. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι συχνές διακοπές ρεύματος, γεγονός που προκαλεί σειρά προβλημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει το Ραμαζάνι.

Επιστήμονες έκαναν λόγο για το χειρότερο κύμα καύσωνα της 10ετίας, ενώ τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία έχουν γεμίζει νεκρούς και ασθενείς από θερμοπληξία, στομαχικά προβλήματα κ.τ.λ. Αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα όπου οι συνθήκες ζωής και υγιεινής είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμα «φυσικό φαινόμενο», του οποίου οι συνέπειες είναι πολύ πιο οδυνηρές για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, αυτούς που αναγκάζονται να βουτάνε σε βρώμικα ποτάμια για να δροσίσουν τα παιδιά τους ή πάνε για δουλειά ακόμα και μέσα στο λιοπύρι, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τη Δευτέρα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιβεβαιώνει η συχνότητα με την οποία συναντιούνται ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με το επόμενο επίσημο ραντεβού τους να έχει οριστεί για τη Δευτέρα 29 Ιούνη.

Τα κυπριακά ΜΜΕ μεταφέρουν καθημερινά ένα κλίμα «συγκρατημένης ευφορίας», αλλά και τις προσδοκίες πολλών ότι θα υπάρξει «λύση» μέχρι το τέλος του 2015, μαζί με διάφορες εκτιμήσεις και διαρροές (που είναι δύσκολο να διασταυρωθεί αν ευσταθούν ή αν εξυπηρετούν και σκοπιμότητες). Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί έχουν ήδη φανεί οι διαφωνίες. Για παράδειγμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται να επιμένει στην εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής στην προεδρία. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι ότι η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» είχε πριν από λίγες μέρες κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «100 χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να γυρίσουν στο βορρά», παρουσιάζοντας την προσπάθεια του ψευδοκράτους να επιστρέψουν όσο το δυνατόν λιγότεροι πρόσφυγες στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο CNN Turk, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτημα για το τι περιμένει από την τουρκική πλευρά δήλωσε: «Για παράδειγμα, η Τουρκία να άρει την απαγόρευση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μας διευκολύνει ώστε να άρουμε το βέτο μας για άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας στη διαδικασία της με την ΕΕ. Οι τάφοι κάποιων αγνοουμένων είναι σε στρατιωτικές περιοχές και απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Για το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων πρέπει ο τουρκικός στρατός να αλλάξει τοποθεσία. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις τακτικές συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών, ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, δήλωσε πρόσφατα «εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο ...επιδεικνύουν θάρρος, δημιουργικότητα και αλληλοσεβασμό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΕ.-- Απεργία και διαδηλώσεις στο λιμάνι του Καλέ στη Βόρεια Γαλλία πραγματοποίησαν χτες οι ναυτεργάτες στα φέρι μποτ που συνδέουν τη Γαλλία με τη Βρετανία. Οι εργάτες αντιδρούν γιατί φοβούνται ότι θα υπάρξουν απολύσεις (ακόμα και 600 εργατών), μετά την πώληση από την εταιρεία «Eurotunnel», στην οποία ανήκουν και τα φέρι της εταιρείας «MyFerryLink's», στη δανέζικη «DFDS», που σχεδιάζει να συρρικνώσει τα δρομολόγια. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τόσο το λιμάνι όσο και το Τούνελ, κλείνοντας κάθε δίοδο προς τη Βρετανία και το λιμάνι του Ντόβερ. Στην περιοχή, επίσης, το τελευταίο διάστημα, συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σχέδιο συνωμοσίας ανάμεσα σε αξιωματούχους Αιγύπτου και Σουδάν, με στόχο τη δολοφονία του Προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, μετά την ανεξαρτησία της χώρας, τον Ιούλη του 2011, αποκαλύφτηκε σε ένα από τα απόρρητα έγγραφα του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών που έκλεψε ηλεκτρονικά ο λεγόμενος «Κυβερνο-στρατός Υεμένης» τον περασμένο Μάη και που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας «Wikileaks». Το σχέδιο δολοφονίας που θα εκτελούσαν τρεις Αιγύπτιοι πράκτορες, καταγράφεται σε επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, στον τότε βασιλιά Αμπντάλα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αστυνομικές δυνάμεις της Σερβίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας θα πραγματοποιούν από κοινού περιπολίες κατά μήκος των συνόρων Σερβίας - ΠΓΔΜ, λόγω του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που ακολουθούν τη διαδρομή αυτή, για να φτάσουν σε βόρειες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν χτες οι αρχηγοί των αστυνομιών της Σερβίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς και της Ουγγαρίας, Κάρολ Παπ, σε συνάντηση στην ουγγρική πόλη Σέγκεντιν. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στα σερβικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία κάθε μέρα και προσπαθούν να εισέλθουν στη Σερβία και να συνεχίσουν μέσω Ουγγαρίας το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της ΕΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρόσφατη μαζική δολοφονία εννιά Αφροαμερικανών σε ναό Μεθοδιστών, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, από 21χρονο λευκό ρατσιστή, αναζωπυρώνει στις ΗΠΑ την κουβέντα για την υποστολή της σημαίας της συνομοσπονδίας, που κυματίζει σε πολιτειακά κτίρια και χρησιμοποιείται συχνά ως σύμβολο ρατσιστικών οργανώσεων που «νοσταλγούν» την εποχή της σκλαβιάς των μαύρων στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το εντομοκτόνο «Lindane» προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους και συνδέεται με την ασθένεια που είναι γνωστή ως λέμφωμα «non-Hodgkin», επισημαίνει ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση είναι πλέον η ζωή του Παλαιστίνιου αγωνιστή Χάντερ Αντνάν της Παλαιστινιακής Επιτροπής Συμφιλίωσης στη Δυτική Οχθη, που έχει περάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της ζωής του στις λεγόμενες «διοικητικές φυλακές» του Ισραήλ, εξαιτίας της συμμετοχής του σε αντιστασιακές κινητοποιήσεις και πραγματοποιεί επί 49 ημέρες απεργία πείνας. Αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού άσκησαν χτες πιέσεις στις ισραηλινές κατοχικές αρχές να επιτρέψουν στην οικογένειά του να τον επισκεφτεί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιούν από χτες η 89χρονη Βασίλισσα Ελίζαμπεθ Β' της Βρετανίας και ο 94χρονος σύζυγός της, Φίλιππος, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να συναντήσουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οικονομική καταστροφή για εκατοντάδες μικρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδυσης, προκάλεσε η χτεσινή μεγάλη πυρκαγιά στη λαϊκή αγορά Γκικόμπα του Ναϊρόμπι της Κένυας, που αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε βραχυκύκλωμα. Η μεγάλη ανοικτή αγορά μεταχειρισμένων ρούχων Γκικόμπα έκανε μηνιαίο τζίρο ύψους 1.100.000 δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» απάντησε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, όταν ρωτήθηκε αν το Τόκιο σκέφτεται να καλέσει τη Ρωσία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των «G7», που θα φιλοξενήσει στις 26-27 Μάη 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ