ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναμένεται η διερεύνηση για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο υποψήφιος του HDP για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι ιδρυτικό στέλεχος του AKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολύωρη η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας τουρκικής Βουλής, που ξεκίνησε μεσημέρι και δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα κρατούσε τουλάχιστον δέκα ώρες, εξαιτίας της μακράς διαδικασίας ορκωμοσίας των μελών του Σώματος.

Χρέη προεδρεύοντα του Σώματος ανέλαβε ο πρώην ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, επειδή είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους βουλευτές. Στους έξι νεότερους βουλευτές που επρόκειτο να αναλάβουν χρέη γραμματέα, συμπεριλαμβανόταν και η ανιψιά του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, η Ντιλέκ Οτσαλάν.

Την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, για της οποίας την έκβαση πολλοί εκτιμούν ότι θα στείλει μηνύματα και για τις διακομματικές επαφές, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μόλις εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής, θα ανατεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του AKP (που εξέλεξε 258 έδρες), που θα έχει στη διάθεσή του 45 μέρες. Αν το AKP δεν κατορθώσει να βρει κυβερνητικό «εταίρο», τότε εντολή αναμένεται να δοθεί και στο CHP (εξέλεξε 132 έδρες), που όμως θα χρειαστεί να αναζητήσει τουλάχιστον δύο άλλους «εταίρους».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το φιλοκουρδικό HDP πρότεινε για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, πρώην αντιπρόεδρο και ιδρυτικό στέλεχος του AKP. Ο Φιράτ - κουρδικής καταγωγής - αποχώρησε από το AKP το 2014, κατηγορώντας το τότε κόμμα του ότι εξελίχθηκε σε πεδίο ευνοϊκό για διαφθορά.

Ο Φιράτ ήταν ένας από τους αρκετούς βουλευτές του AKP που έφυγαν από αυτό, αρχής γενομένης από το σκάνδαλο που ξέσπασε το Δεκέμβρη του 2013, με επίκεντρο διάφορους υπουργούς της τότε κυβέρνησης Ερντογάν, αναζωπυρώνοντας διάφορες διεργασίες και αναλύσεις και για το ίδιο το μέλλον του ΑΚP.

Πάντως, συνεργασίες όπως αυτή με τον Φιράτ, είναι ενδεικτικές για το ποιοι στεγάζονται σήμερα υπό τη σκέπη του HDP και το ρόλο που αναλαμβάνει στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέχιση αντιλαϊκών μέτρων και παζάρια με ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες και να κόψει άλλα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες σε κοινωνικές υπηρεσίες και επιδόματα, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά της λιτότητας.

Σε ομιλία του στο Τσεσάιρ, ο Κάμερον αναφέρθηκε χτες στις επικείμενες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, χαρακτηρίζοντάς τις «απαραίτητες» και υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα πλήξουν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Κάλεσε έτσι τους εργοδότες να δείξουν «ευαισθησία» και να προχωρήσουν σε (προφανώς συμβολικές και όχι ουσιαστικές...) αυξήσεις μισθών, για να έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα. «Θέλω να δω μία οικονομία με υψηλότερους μισθούς, χαμηλότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και χαμηλότερους φόρους, και όχι χαμηλότερους μισθούς, υψηλότερους φόρους και υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας...» υποστήριξε ο Κάμερον.

Και ενώ ο βρετανικός λαός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα «καταιγίδα» μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός συνεχίζει την ίδια ώρα τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της αστικής τάξης της χώρας του στην ΕΕ, επιδιώκοντας να θέσει το ζήτημα ανοιχτά στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με 20 από τους 28 Ευρωπαίους ομολόγους του. Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ελεν Μπόουερ, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ σημείωσε ότι την Πέμπτη, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κάμερον σκοπεύει να μιλήσει ή να συναντήσει τους ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

...Περιποίηση των διαδηλωτών από την αστυνομία της Αρμενίας
...Περιποίηση των διαδηλωτών από την αστυνομία της Αρμενίας
Διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τη Δευτέρα το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έως και κατά 22%. Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης, ενώ αρκετοί από αυτούς προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και παρέμειναν τη νύχτα από Δευτέρα προς Τρίτη. Ωστόσο, η αστυνομία την Τρίτη το πρωί προχώρησε στη βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας με τη χρήση κανονιού νερού και επιθέσεις με γκλοπ. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ασότ Αγκαρονιάν δήλωσε ότι έχουν γίνει 237 συλλήψεις διαδηλωτών και υπάρχουν 7 τραυματισμένοι διαδηλωτές και 11 αστυνομικοί από συγκρούσεις που έγιναν. Διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση έγινε και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Γκιούμρι, όπου έγιναν 12 συλλήψεις.

Η κυβερνητική ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν την πρόταση αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με εκπρόσωπο της κυβέρνησης και στη συνέχεια επιβλήθηκε η τάξη.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας (κυρίως στο ζήτημα της ασφάλειας, συμφωνώντας με την παρουσία ρωσικών βάσεων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ), ενώ έχει καθεστώς χώρας - παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που προωθεί η Ρωσία και επίσης ρωσικά μονοπώλια έχουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αυτή περιλαμβανομένης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Αρμενία συμμετέχει και στο «μαγαζί» του ΝΑΤΟ, «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Πάντως, από τα τελευταία γεγονότα φαίνεται ότι και η φιλοδυτική αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια και να επωφεληθεί από την αντιπαράθεση με τη σημερινή κυβέρνηση του Σερζ Σαρκισιάν.

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Σε έξαρση παραμένει η παιδική θνησιμότητα λόγω φτώχειας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Μειωμένα αντανακλαστικά και ελάχιστη προθυμία για χρηματοδότηση έργων αρωγής δείχνουν πολλές κυβερνήσεις ανεπτυγμένων χωρών, όσον αφορά τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών όπως η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων παιδιών που είναι εγκλωβισμένα στη μέγγενη της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών, επισημαίνει νεότερη έκθεση του οργανισμού του ΟΗΕ για τα παιδιά. Βέβαια η έκθεση, ως συνήθως, καταγράφει την τραγική κατάσταση χωρίς να αγγίζει τις αιτίες που τη δημιούργησαν, δηλαδή την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις επεμβάσεις και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Τα στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ καταγράφουν την ακόλουθη ανησυχητικά μελανή εικόνα: α) Τα πιο φτωχά παιδιά στην υφήλιο έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια, σε σχέση με τα παιδιά πλουσιότερων οικογενειών ή χωρών. β) Αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των παιδιών που πεθαίνουν λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους. γ) Ενώ υποτίθεται ότι έχει μειωθεί στο ένα δισεκατομμύριο, από τα περίπου 1,9 δισεκατομμύρια, ο αριθμός των ανθρώπων που το 1990 ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σήμερα σχεδόν οι μισοί από αυτούς (περίπου 47%) είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. δ) Τουλάχιστον 58 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο μένουν αναλφάβητα, αφού δεν πάνε σχολείο λόγω φτώχειας.

Πιο οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά ειδικά στην Ινδία, όπου η καπιταλιστική ανάπτυξη την τελευταία 15ετία έφερε το 60% να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παλεύει να επιβιώσει έχοντας στη διάθεσή του λιγότερο από δύο δολάρια τη μέρα. Αυτό εξηγεί δραματικές εικόνες εκατομμυρίων παιδιών που ζουν πλήρως εγκαταλελειμμένα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ινδίας, εκ των οποίων (σύμφωνα με τους ειδικούς) γύρω στα 68 εκατομμύρια κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν γίνουν πέντε ετών. Αλλα 119 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 700 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν, λόγω φτώχειας, από ιάσιμες ασθένειες.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, με αφορμή την παραπάνω έκθεση, σημείωσαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να τεθούν νέοι βιώσιμοι αναπτυξιακοί στόχοι που θα αφορούν τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε όλες τις χώρες, πλούσιες και αναπτυσσόμενες, ως το 2030, αφού ο καπιταλισμός επιδεινώνει τη ζωή όλων, ανεξαρτήτως «ανάπτυξης» σε εθνικά ή περιφερειακά επίπεδα...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προκήρυξη εκλογών για τις 6 Δεκέμβρη

Τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα στις 6 Δεκέμβρη 2015 ανακοίνωσε, τη Δευτέρα το βράδυ, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2010, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή, με 98 στις 165 έδρες. Οι εκλογές αυτές θα γίνουν την ίδια ημερομηνία που πριν 17 χρόνια εξελέγη ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, το 1998.

Ωστόσο, μετά από αυτά τα χρόνια και παρά τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού ή την άμβλυνση κάποιων πολύ οξυμένων προβλημάτων, η καπιταλιστική πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο σκληρή για τους εργαζόμενους, με τις απολύσεις, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας να είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως καταγγέλλει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία». Ταυτόχρονα, η επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης, η μεθοδευμένη προσπάθεια τμημάτων της αστικής τάξης με σαμποτάζ, τεχνητές ελλείψεις τροφίμων - αφού ελέγχουν τη διατροφική βιομηχανία -, τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς στην κρατική διοίκηση, γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που έχει ισχυρά στηρίγματα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ