ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δουλεύουν για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου

Θα γίνει την Τρίτη, 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Αιγάλεω
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Αιγάλεω
Στην Αθήνα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα, την Τρίτη 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια να κατευθυνθούν με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Την πρωτοβουλία για την πανελλαδική συγκέντρωση πήραν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

«Η παγίωση της φτώχειας και της ανεργίας δεν είναι έντιμος συμβιβασμός», σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και απαιτούν: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας. Καμιά περικοπή. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Τρεις προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί, στις 5.15 μ.μ., για την πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια:

Στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν οι συνταξιούχοι από Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Δράμα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καρδίτσα, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Λουτράκι και Κρήτη.

Στο Σύνταγμα οι συνταξιούχοι από Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττό, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριο, Λαύριο, Λούτσα, οι συνταξιουχικές ενώσεις και σωματεία από ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Δημόσιο, Επισιτισμό, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και το Σωματείο Εφημεριδοπωλών.

Στην πλατεία Κάνιγγος δίνουν ραντεβού οι συνταξιούχοι από Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Αιγάλεω, Α. Λιόσια, Ιλιον, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Πειραιά, Νίκαια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Ν. Πέραμο, ΝΑΤ και ΟΣΕ.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην πανελλαδική συγκέντρωση και ανακοινώνει ότι τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. μπροστά από το Αγαλμα Βενιζέλου. Δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλέφωνα 2310.237.694 - 693.4349.568 - 694.0260.249 και 694.7925.698.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, χτες το πρωί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, απαιτώντας την άμεση και πλήρη λειτουργία τους.

Κλιμακώνουν με απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Από τη Γενική Συνέλευση στο «Αργος»
Από τη Γενική Συνέλευση στο «Αργος»
Την κήρυξη απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου. Η απόφαση πάρθηκε σε Γενικές Συνελεύσεις, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που είχε αποφασίσει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, τόσο στη βραδινή όσο και στην πρωινή βάρδια των εργαζομένων. Την Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στα γραφεία του σωματείου, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία της απεργίας.

Το σωματείο χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και στις Γενικές Συνελεύσεις. «Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε, υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΔΣ (146 υπέρ και 40 κατά) να εξουσιοδοτηθεί με ανοιχτή ημερομηνία, για την κήρυξη 48ωρης απεργίας στα κυριακάτικα φύλλα ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κινητοποίηση, με σκοπό να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να ανταποκριθούν άμεσα οι εταιρείες στις υποχρεώσεις που αφορούν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Καλεί τους εργαζόμενους «να ορθώσουν το ανάστημα και να αποκρούσουν τις προσπάθειες που σίγουρα θα γίνουν από την εργοδοσία, να πιέσει, να κινδυνολογήσει, να τρομοκρατήσει, με σκοπό να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία».

Νέα επιχειρησιακή σύμβαση στη «Mellon»

Στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συμφώνησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Mellon», ύστερα από τον αγώνα που έδωσαν, με μπροστάρη το επιχειρησιακό τους σωματείο και έχοντας τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση διατηρεί όσα οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσει πέρυσι - και τότε είχε προηγηθεί ένας μήνας μαζικών αγωνιστικών παρεμβάσεων - και επιπλέον προβλέπει ότι οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα γίνονται αορίστου χρόνου μετά από οκτώ μήνες (έως τώρα γίνονταν μετά από 18-20 μήνες). Ακόμα, προβλέπει πως όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει και τρίτη βδομάδα από την άδειά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά που διατηρούνται είναι: Αύξηση του διαλείμματος κατά 10 λεπτά, οικονομική ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο 30 ευρώ ανά δίμηνο σε μορφή «tickets», σε περίπτωση απόλυσης η αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση το μισθό που ίσχυε πριν τη μείωση το 2013. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη. Για όσο θα ισχύει η σύμβαση, δε θα πραγματοποιηθεί καμία μείωση μισθού ή άλλη αλλαγή προς το χειρότερο στους εργαζόμενους της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν ατομικές συμβάσεις.

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού καλεί τους εργαζόμενους να «αξιοποιήσουν την πείρα του αγώνα τους, να παραμείνουν συσπειρωμένοι, να οργανωθούν και να δυναμώσουν το κλαδικό Σωματείο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Εκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για τη ΣΣΕ

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων της χώρας καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη στις 11 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Αναφερόμενη στη στάση των εργοδοτών στις διαδοχικές συναντήσεις, από τις οποίες άλλες έγιναν κι άλλες ακυρώθηκαν με ευθύνη του ΣΕΒ, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι σε αυτές επιβεβαιώθηκε η παρελκυστική τακτική τους και η προσπάθεια να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση στον κλάδο.

Σε συνεδρίασή της στις 17 Μάη, η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει περιοδείες και συσκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς για απεργία. «Τώρα χρειάζεται όλα τα ΔΣ των Σωματείων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Να βάλουν σε κίνηση όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια για να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτήν τη μάχη», τονίζει.

Καταγγέλλουν τις συνθήκες δουλειάς στο «Μαρινόπουλο»

Τη συνέχιση των απολύσεων εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους είναι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και 8ωροι, στον όμιλο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο όμιλος, μετά τις απορροφήσεις που έκανε είτε άμεσα, είτε με τη μορφή της δικαιοχρησίας, όπως με την εταιρεία "Αρβανιτίδης", προχωρά σε αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων, κλείνοντας καταστήματα και πετώντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους.

Ο όμιλος κάνει εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων, μειώνει τους μισθούς, με το κόψιμο των επιδομάτων και με τη χρήση της τελευταίας κλαδικής σύμβασης που είχε υπογράψει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Επίσης, προσλαμβάνει με τους κατώτατους μισθούς και με ελαστικές μορφές εργασίας, που σημαίνει μισθοί των 200 και 300 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, βάζει τους εργαζόμενους της εταιρείας ασφαλείας που συνεργάζεται να ψάχνουν τις τσάντες του προσωπικού, μέσα και έξω από τα καταστήματα».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου, συσπειρωμένοι στα δύο επιχειρησιακά τους σωματεία («Μαρινόπουλος» και «Αρβανιτίδης»), με ενιαίο πλαίσιο να απαιτήσουν: Να σταματήσουν τώρα οι έλεγχοι των προσωπικών αντικειμένων των εργαζόμενων. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για κανέναν, οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα που κλείνουν να απορροφούνται σε άλλα του ομίλου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε πλήρους εργασίας αορίστου χρόνου. Να ανακτηθούν τα χαμένα με επιστροφή στην κλαδική σύμβαση του 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ