ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Για τα δάνεια των ΑΕΙ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

«Υπογράψτε ένα μνημόνιο κι εσείς. Μπορείτε!» είναι ο ειρωνικός τίτλος της ανακοίνωσης της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σχετικά με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσω σύναψης «δανειακών συμφωνιών» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει:

«Το υπουργείο Παιδείας βρήκε λύση για την οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ, που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις με τις συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και τη μη καταβολή ακόμη των επιχορηγήσεων του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού του 2015. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Παιδείας, "προτείνει", στην ουσία υποχρεώνει τα ΑΕΙ, να επιδιώξουν "δανειακές συμφωνίες" με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Για να διευκολύνει δε τα Ιδρύματα, έχει ήδη συγκροτήσει και σχετική ομάδα εργασίας.

Η ΕΤΕπ δανείζεται χρήματα από τις αγορές κεφαλαίων, με τα οποία στη συνέχεια χορηγεί δάνεια για έργα που εξυπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις και διεύρυνση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι φανερό ότι, για να ξεχρεωθούν αυτά τα δάνεια και οι τόκοι, νέες "προκλήσεις" ανοίγονται για τα ΑΕΙ: Μεταλλαχτείτε ταχύτερα σε κολέγια, θεσπίστε δίδακτρα, αναζητήστε χορηγούς, βγάλτε στο σφυρί τα περιουσιακά σας στοιχεία, ρίξτε το στις business...

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί ν' απαλλαγεί από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και να τη μεταφέρει στα ίδια τα Ιδρύματα, εξωθώντας τα προς την επιχειρηματική λειτουργία και την επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου. ΑΕΙ χωρίς Συμβούλια Ιδρύματος, αλλά επιχειρηματικότητα με τη συμμετοχή όλων στις εκλογές διοικήσεων. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο, καθώς στις πολλαπλές παραλλαγές του ν/σ, με τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει το υπουργείο για τα ΑΕΙ, δεν προβλέπεται καμία που να περιορίζει κατά το ελάχιστο τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που διαμορφώθηκε συστηματικά, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της "Μπολόνια".

Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ καλεί τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να απορρίψουν ως απαράδεκτη την προτροπή του υπουργείου. Καλεί τους συναδέλφους και τους Συλλόγους ΔΕΠ σε συναγερμό. Να πάρουν πρωτοβουλίες για συντονισμό και κοινή δράση με τους Συλλόγους Φοιτητών και Εργαζομένων στα ΑΕΙ, για να διεκδικήσουν άμεση χρηματοδότηση, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών. Να μην επιτρέψουμε τη θηλιά των δανείων και των δανειακών συμβάσεων, που συμβαδίζουν με αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές που ζήσαμε και ζούμε με τα αλλεπάλληλα μνημόνια».

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ
Κατάμεστη από δεκάδες φορείς και πολλούς νέους ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προχτές βράδυ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως την επεξεργάστηκε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο διείσδυσης σε βάθος στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»), ενώ την έκδοση παρουσίασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν από φορείς, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα.

Κατασκευάζουν νέα ιδεολογήματα και χίμαιρες

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν πάντα σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Προκύπτει λοιπόν ως μεγάλη ανάγκη σήμερα να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας στη διαπάλη με τη λογική του συμβιβασμού με τα ναρκωτικά. Γιατί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ιδιαίτερα, χρησιμοποιούνται με ένταση και σαν όπλο ιδεολογικής χειραγώγησης. Ετσι, στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στην εξουσία του κεφαλαίου, η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής πάλης. Ο αντίπαλος κατασκευάζει νέα ιδεολογήματα, νέα ψευτοδιλήμματα, νέες χίμαιρες και τα σερβίρει μαζί με δεκάδες νέες ουσίες. Ντύνονται με προοδευτικό - αριστερό μανδύα βαθιά αντιδραστικές θέσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση της χρήσης, στην ελεύθερη διακίνηση και στην "προσωπική" καλλιέργεια. Απόψεις που φέρουν και την υπογραφή του Σόρος και άλλων διεθνών κέντρων, που ξαφνικά νοιάζονται μη μας στερήσουν την ελεύθερη χρήση της κάνναβης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ στηλίτευσε και τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων για το ναρκω-φεστιβάλ που έγινε στις 9 Μάη, όπου η απάντησή της σε ερώτηση σχετικά με την άδεια για να γίνει στο Σύνταγμα ήταν ότι δεν μπορούσε να πει όχι καθώς... ήταν αίτημα πολιτικής νεολαίας, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αθλητισμός βασικό «όπλο» της πρόληψης

Από αριστερά: Ελένη Μητικάρη, υπεύθυνη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ίδιου Τμήματος
Από αριστερά: Ελένη Μητικάρη, υπεύθυνη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ίδιου Τμήματος
Η Βούλα Ζυγούρη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με παρέμβασή της στην εκδήλωση, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός φράζει το δρόμο στις εξαρτήσεις. «Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι ένα αγαθό με μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δεν αφορά μόνο τις φυσικές ικανότητες (...) Θεωρείται εξαιρετικό παιδαγωγικό μέσο, επειδή προσομοιώνει άριστα την καθημερινή ζωή. Ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η οποιαδήποτε αντίπαλη κατάσταση. Με άλλα λόγια, καλείται να λάβει μέρος σε μια "προστατευμένη αναμέτρηση", στο πλαίσιο της οποίας θα νικήσει ή θα ηττηθεί». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να γίνει η Χάρτα Πρωτογενούς Πρόληψης της ουσιοεξάρτησης στόχος πάλης από τους κοινωνικούς φορείς, για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή, ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. «Η πρόληψη των εξαρτήσεων - είπε - είναι ο κεντρικός πυλώνας της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, με τον αθλητισμό να ανήκει στο βασικό οπλοστάσιό της».

Χρέος μας να καταπολεμήσουμε τους μύθους που στηρίζουν τον αποπροσανατολισμό

Ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ευχαρίστησε για τη «διαχρονική συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα πάνω σε κοινές αρχές και αξίες που δίνουμε. Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι μαζικός, που αν δεν υιοθετηθεί από μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας δεν θα είναι ποτέ τόσο αποτελεσματικός όσο πρέπει (...) Σήμερα γίνεται μια υπόγεια προπαγανδιστική προσπάθεια να ονομάζει τα πάντα θεραπεία. Χωρίς να εξειδικεύει το στόχο αυτής της θεραπείας κι αυτό έχει απόλυτα υιοθετηθεί από τα γνωστά ΜΜΕ κι οδηγεί σε πολλές στρεβλώσεις και παρανοήσεις, όπως ότι η υποκατάσταση ακόμη κι όταν δεν οδηγεί στην επανένταξη μειώνει την παραβατικότητα, πράγμα το οποίο δεν πιστοποιείται από καμία σοβαρή επιστημονική έρευνα. Το γεγονός ότι "η θεραπεία μπορεί να είναι και διαχρονική μέχρι το τέλος των ημερών μας". Το ότι πρέπει να υπάρχει βοήθεια σε κάποιον που πάσχει είναι απόλυτα θεμιτό και απαραίτητο, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε πως μια τέτοια πολιτική γίνεται εκμετάλλευση για άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι αφήστε τη θεραπεία που στοχεύει στην επανένταξη και να δώσουμε ώθηση σε μια "θεραπεία" η οποία απλώς θα δίνει το άλλοθι της ενασχόλησης με το θέμα κι όχι της πραγματικής ψυχικής και σωματικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης (...) Η θεραπεία κατά των εξαρτήσεων να είναι δημόσια και να προσφέρεται σε όλο τον κόσμο. Αυτά που λέγονται περί υποτροπιάζουσας ασθένειας στη δική μας κοινωνία, όπου η οικογένεια είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό συμπαραστάτης στην προσπάθεια, όπου είναι ακόμη μια χώρα που προσφέρει δωρεάν την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, δε βεβαιώνει αυτό το γεγονός. Ολες οι αξιολογήσεις, εσωτερικές και διεθνείς, βρίσκουν όχι μόνο αυτούς που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αλλά και μια αποτελεσματικότητα πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία που έκανε ο εξαρτημένος σε ποσοστό πάνω από 70%. Ακόμη και οι άνθρωποι που διέκοψαν ένα χρόνο μετά τη θεραπεία κατά 46% είναι άνθρωποι που εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από την εξάρτηση. Εχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε και τους μύθους που στηρίζουν τον αποπροσανατολισμό από τον κύριο στόχο, που είναι η κοινωνική επανένταξη».

Αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση, όχι απλώς τις ουσίες

Η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, επισήμανε τη σταθερότητα και συνέπεια των απόψεων του ΚΚΕ σε συνάρτηση με το πολύ σημαντικό γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά χρήσης είναι μικρότερα. «Σ' αυτό, είπε, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η θέση του αντιναρκωτικού κινήματος που υπάρχει στην Ελλάδα και το ΚΚΕ έχει συμβάλει καθοριστικά στο να υπάρχει αυτό το κίνημα και τα υγιή αντανακλαστικά που έχει η ελληνική κοινωνία και είναι η κύρια αιτία των χαμηλών ποσοστών».

Ο Αλέξανδρος Σταθακιός, γγ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα Κέντρα Πρόληψης και την πρόληψη από θέση. Αυτό μας κάνει ήσυχους και δημιουργικούς όταν μιλάμε μαζί του». Εκανε δε μια σύντομη αναδρομή στη δημιουργία, στο έργο και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και στο σαθρό θεσμικό καθεστώς που τα διέπει.

Ο Δημήτρης Υφαντής, υπεύθυνος του τμήματος Ερευνας και Τεκμηρίωσης της θεραπευτικής Μονάδας «18 ΑΝΩ», ανέφερε στοιχεία από τη μονάδα και την κλινική εμπειρία, που δείχνουν την αύξηση των αιτημάτων για απεξάρτηση από την κάνναβη, που πλέον δεν περιορίζεται στους εφήβους όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά επεκτείνεται και σε ενήλικες. «Εμείς αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση, όχι τις ουσίες», είπε.

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τα βασικά προβλήματα

Στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Η Ολγα Αναγνώστου, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε: «Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι η θέση μας εδώ είναι δύσκολη. Δεν είναι καθόλου δύσκολη. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ γιατί σ' όλους τους αγώνες που έχουμε δώσει είναι κοντά μας. Για τους αγώνες που έχουμε δώσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χρόνια πριν αλλά κι αυτή την περίοδο ενάντια στην υποχρηματοδότηση. Ανεξάρτητα απ' το αν ακούγεται περίεργο, είμαστε σίγουροι ότι αν κάποιο πρόγραμμα ή υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ κλείσει το ΚΚΕ πάλι μαζί μας θα είναι. Ο αγώνας ο δικός μας με τις θέσεις και τον αγώνα του ΚΚΕ υπέρ των δημόσιων και εναντίον όλων των ιδιωτικών προγραμμάτων είναι ένας κοινός αγώνας που δίνουμε», ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για προγράμματα υψηλής ποιότητας.

Η Αννα Δημητροπούλου, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας «ΝΟΣΤΟΣ», μίλησε βιωματικά για τον τιτάνιο αγώνα που πρέπει να κάνουν και οι γονείς όταν εμπλέκεται το παιδί τους στα ναρκωτικά, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα οποία στενάζουν κάτω από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα επτά προγράμματα διπλής διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ, τα οποία απειλούνται με κλείσιμο, και κάλεσε όλους να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Μνήμες από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αστική τάξη με όπλο τα ναρκωτικά στην περίοδο του '40 και τη δράση της ΕΠΟΝ ενάντια σ' αυτά κατέθεσε ο γιατρός Ηλίας Γεωργόπουλος.

Οι φορείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση

Η Βούλα Ζυγούρη, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Νοταράς Γεράσιμος, το μέλος του ΔΣ ΚΕΘΕΑ Χάρος Μανώλης, ζωγράφος, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Γκιττάκος Βασίλης, ο πρώην Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Πουλόπουλος Μπάμπης, αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Υπεύθυνος Τομέα Ερευνας «18 ΑΝΩ» Υφαντής Δημήτρης.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Ολγα Αναγνώστου και ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συλλόγου, Βασίλης Σταυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Αλέξανδρος Σταθακιός και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Λεμονιά Φακάρου.

Πολυμελής Αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οκογένειας: του ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ» με επικεφαλής την πρόεδρο Αννα Δημητροπούλου, του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» με επικεφαλής την πρόεδρο Γεωργία Ζουγανέλη, «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» με επικεφαλής τον πρόεδρο Ανδρέα Λέτσικα, του «18 ΑΝΩ» με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ Αποστόλη Πινακέλη.

Επίσης, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομικών του ΚΕΘΕΑ Φρατζέσκα Κωνσταντίνου.

Ο Καμπουράκης Κωνσταντίνος, εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αντωνιάδου Μαρία και το μέλος του ΔΣ Μηλιώνης Γιώργος.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Τσίγκα Σαραντέα Μαρίνα και οι πρόεδροι όλων των παραρτημάτων του ΕΣΥΝ από το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Εκπρόσωποι από τα ΔΣ της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρωνας».

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, Τόγιας Βασίλης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Διόνης Δημήτρης και εκπρόσωποι από τα ΔΣ των Ενώσεων Γονέων Σπάτων/Αρτέμιδας, 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Χαϊδαρίου, Νίκαιας - Ρέντη.

Εκπρόσωποι από τα ΔΣ των φοιτητικών/σπουδαστικών Συλλόγων ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτών ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ. Ακόμη από την Επιτροπή Πρακτικάριων ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, την Επιτροπή Αγώνα ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, Εργαζομένων Φαρμάκου Ελλάδας, τα Σωματεία Λιθογράφων, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, η Γραμματεία Νέων ΠΑΜΕ, η Επιτροπή «ΠΡΑΞΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Νέες μειώσεις στα εισοδήματα των εκπαιδευτικών

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τάχα αρνείται να μειώσει μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να αποσπάσει την ανοχή των εργαζομένων στη νέα συμφωνία - μνημόνιο, προχωρά σε νέο χτύπημα του εισοδήματος των εκπαιδευτικών. Τα παραπάνω σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, αναφερόμενη στην κατάργηση - ουσιαστικά - των οδοιπορικών για τους εκπαιδευτικούς και στις καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, «με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προωθεί την πλήρη κατάργηση των οδοιπορικών για τους εκπαιδευτικούς. Προϋπόθεση για να καταβάλλεται πλέον η χιλιομετρική αποζημίωση (0,15 ευρώ/χλμ.) είναι ο εκπαιδευτικός να μετακινείται σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας του ή της οργανικής του θέσης, αποκλειστικά την ίδια μέρα! Δηλαδή, να κάνει κάποιος 20, 30, 40 χιλιόμετρα, π.χ. από τη 2η στην 3η διδακτική ώρα! Διαφορετικά, αν πηγαίνει στα απομακρυσμένα σχολεία διαφορετική μέρα, δε δικαιούται τίποτα», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν θα πληρωθούν με Χρηματικό Ενταλμα Πληρωμής (ΧΕΠ), όπως κάθε χρόνο, αλλά με τη διαδικασία των «εντελλόμενων». «Δηλαδή, από τη νέα σχολική χρονιά και βλέπουμε!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κιλκίς, Λάρισα κ.α.) δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα δεδουλευμένα των Πανελλαδικών για την περσινή σχολική χρονιά.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να απαιτήσουν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα οδοιπορικά και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τις πανελλαδικές.

Συνέδριο της ΑΣΓΜΕ

Την Κυριακή 21 Ιούνη πραγματοποιείται το τακτικό συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Το συνέδριο θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27) και από αυτό θα προκύψουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας, ενώ θα γίνει απολογισμός και προγραμματισμός.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΣΥΝ
Σήμερα η επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα με τίτλο «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες - Θεραπευτική πρόταση ή και κοινωνικό μήνυμα», θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών».

Περιλαμβάνει τέσσερα στρογγυλά τραπέζια:

α) «Προγράμματα Ελεύθερα Ουσιών» - Απεξάρτηση και Θεραπεία (Η ερμηνεία της απεξάρτησης και η διαφορά της από τη γενική έννοια της «θεραπείας»).

β) «Πρωτογενής Πρόληψη» - Οι προοπτικές της σε ένα περιβάλλον υποστήριξης του διαχωρισμού μαλακών - σκληρών, νομιμοποίησης των πρώτων και εξάπλωσης της Υποκατάστασης.

γ) «Η Κοινωνική Επανένταξη και η Επαγγελματική Αποκατάσταση πρώην εξαρτημένων σε συνθήκες Οικονομικής κρίσης» (Προβληματισμοί, ανησυχίες, προτάσεις).

δ) «Οι δυνατότητες της οικογένειας να στηρίξει τα μέλη της».

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα

Μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ οργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με σύνθημα: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» και στόχο την προβολή των θέσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των αιτιών που το γεννούν.

Στην προχτεσινή παρουσίαση της ειδικής έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μητικάρη, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, ανακοίνωσε την εκδήλωση που διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 19.00, στο Σύνταγμα, όπου θα αναπτυχθεί πολύμορφη δραστηριότητα με συναυλίες, παιχνίδια, street basket, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες. «Δεν χρειαζόμαστε ψεύτικους παραδείσους, οι πιο συναρπαστικές στιγμές βρίσκονται στην ίδια τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ
Δραστηριότητες για μαθητές

Σειρά δραστηριοτήτων για μαθητές, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, την 26η Ιούνη, έχει ξεκινήσει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Ανάμεσα σ' αυτές, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή, hip - hop συναυλία στα Γιαννιτσά Πέλλας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Αύριο Σάββατο, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στην Κατερίνη.

Τρίτη 23 Ιούνη, συναυλίες στην πλατεία Ευόσμου και στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Πέμπτη 25 Ιούνη, συναυλία στο Ρολόι Νεάπολης Θεσσαλονίκης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Παρασκευή 26 Ιούνη, συναυλίες στη Βέροια και τις Σέρρες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Τουρνουά στην Καστοριά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά μπάσκετ 3x3 που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καστοριάς της ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Με σύνθημα «Πέτα την μπάλα στο καλάθι, όχι τη ζωή σου», νέοι αγωνίστηκαν στο τουρνουά, το οποίο έληξε με φιλικό «διπλό». Η ανάδειξη της ανάγκης για δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό ήρθε πλάι με την πρόταση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, την ανάγκη για την πάλη για μια άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό, μακριά από τα σάπια ιδανικά της ναρκω-κουλτούρας και της υποταγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ