ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Να διασφαλιστεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών και τη νέα περίοδο

Κοινή επιστολή των δημάρχων Πατρέων, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Πετρούπολης και Ικαρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών

Παρέμβαση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών τη νέα περίοδο έκαναν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το πλήρες κείμενο της επιστολής των δημάρχων Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου και Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου, έχει ως εξής:

«Είμαστε ήδη στο μήνα Ιούνη και οι δήμοι αδυνατούν να απαντήσουν στα νεαρά νοικοκυριά για το πότε, εάν και με ποιους ορούς θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στους δήμους από Σεπτέμβρη. Υποτίθεται ότι στη δοσμένη χρονική περίοδο, έπρεπε να ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών, ώστε να ξέρουν τα εργαζόμενα και άνεργα νοικοκυριά τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.

Κι όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και που δυστυχώς συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος τη λειτουργιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, είναι άγνωστο, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, αν και πότε θα μπει σε λειτουργία. Αγνωστο, ακόμη, το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορέσει να διασφαλιστεί και που θα καθορίσει τον αριθμό των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν για φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα, κανένας δήμος ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου (έστω και έκτακτου) προσωπικού για τη λειτουργία τους και που ήδη έχουν αιτηθεί οι δήμοι από το Μάρτη. Είναι γνωστό σε όλους μας και στο αρμόδιο υπουργείο ότι η τυχόν άλλη καθυστέρηση από τη μεριά του να εκκινήσει τη διαδικασία των προσλήψεων του προσωπικού, σημαίνει με βεβαιότητα ότι το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί είναι αδύνατο να εκκινήσουν.

Με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών, θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες, άθελά μας, των δίμηνων μπαλωμάτων που εμπαίζουν εργαζόμενους και γονείς. Ενα ανεπίτρεπτο καθεστώς, που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας λειτουργίας των παιδικών σταθμών τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων που αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Ενα καθεστώς που απαξιώνει την όποια παιδαγωγική λειτουργία των παιδικών σταθμών και θέτει, σε πολλές των περιπτώσεων, σε κίνδυνο τη φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών. Να τονίσουμε στην κυβέρνηση αυτό που γνωρίζει, μέσα από το κυνήγι των αναγκών του, το κάθε νεαρό λαϊκό νοικοκυριό. Το δίκτυο των παιδικών σταθμών στους δήμους της χώρας παραμένει ανεπαρκέστατο, χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα και κάτω από το 10% της δυναμικότητας των δημοτικών παιδικών σταθμών και αυτό γιατί η λειτουργία τους απαιτεί περισσότερο προσωπικό, κατάλληλους χώρους και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι δήμοι αδυνατούν να παρέμβουν, αφού η χρηματοδότηση από το κράτος έχει ελαχιστοποιηθεί, οι δημόσιες επενδύσεις για κτιριακές υποδομές δεν υφίστανται, η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ είναι "μη επιλέξιμη δαπάνη", η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού θεσμικά μας απαγορεύεται.

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει με όλα τα αναγκαία μέτρα τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

- Να δεσμευτεί με σαφήνεια και χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση επιτέλους του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

- Για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

- Να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

- Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες γι' αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών αρχών στο υπουργείο Εσωτερικών. Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μη συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας, να συνδράμουν την αγωνία και τον αγώνα τους».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μοιράζει «ραβασάκια» στους γονείς για τα τροφεία

Να περάσουν από το ταμείο καλεί ο Δήμος Πειραιά τους γονείς, τα παιδιά των οποίων φιλοξενούνται στους παιδικούς του σταθμούς, προκειμένου να καταβάλουν τα τροφεία για τους μήνες που δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει. «Παρακαλούμε για την άμεση εξόφληση της εισφοράς μηνός ... στο ταμείο του Δήμου». Με τον «επίλογο» αυτό τελειώνουν τα «ραβασάκια» που μοιράζουν στους γονείς οι διευθύνσεις των σταθμών, προκειμένου να τους ενημερώνουν για τις «οφειλές» τους. Μάλιστα, ο Δήμος απειλεί και με τη διαγραφή των παιδιών, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν να πληρώσουν τα τροφεία: «Η μη καταβολή της εισφοράς αποτελεί λόγο διαγραφής του παιδιού», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.

Ακόμα, το έγγραφο υπενθυμίζει στους γονείς πως «η οικονομική εισφορά είναι υποχρεωτική» και «πρέπει να καταβάλλεται τις πρώτες 10 μέρες κάθε μήνα». Αξίζει να σημειωθεί πως τα τροφεία με τα οποία επιβαρύνεται μια οικογένεια για να στείλει το παιδί της στον παιδικό σταθμό αποτελούν ένα «χαράτσι» καθόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου Πειραιά τα τροφεία ξεκινούν από 38 ευρώ για ένα παιδί, και ανεβαίνουν κλιμακωτά σε ποσά που ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 15.000 έως 18.000 ευρώ πρέπει να πληρώνει 60 ευρώ κάθε μήνα για να στείλει το παιδί της στον παιδικό σταθμό.

«Κερασάκι στην τούρτα» των προβλημάτων χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά «Η Πρόοδος», μέλος της ΟΓΕ, τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια του Δήμου. «Καθημερινά οι γονείς και τα παιδιά τους έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, τις ελλείψεις υποδομών και εξοπλισμού, την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης και κατάλληλων χώρων ανάρρωσης, την πληρωμή για "τροφεία" και αναλώσιμα», σημειώνει και προσθέτει: «Η δημοτική αρχή βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των γονιών την περίοδο που ξεκινούν οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά. Είναι πρόκληση την ίδια ώρα που χαρίζουν τα αποθεματικά του Δήμου για την πληρωμή του χρέους στους δανειστές, να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως η προσχολική αγωγή».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βάρος 4 εκπροσώπων της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» για ενεργητική δωροδοκία από κοινού, με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την εισαγγελέα διαφθοράς, ενώ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δύο άλλων ελληνικών εταιρειών. Η δίωξη ασκήθηκε, μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η «Μπάγιερ Ελλάς» με υπαλλήλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιρειών δωροδοκούσε Ελληνες γιατρούς του ΕΣΥ, για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλου είδους δώρα. Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας, στη Γερμανία.

ΕΠΙΘΕΣΗ με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησε χτες ομάδα αγνώστων κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, όπου γινόταν η καταμέτρηση ψήφων των εσωκομματικών εκλογών. Κατά την επίθεση πήρε φωτιά και υπέστη ζημιές όχημα τύπου βαν της ΕΡΤ, που βρισκόταν στο σημείο για την ειδησεογραφική κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας.

Ξεκίνησε δίκη χρυσαυγίτη

Ξεκίνησε χτες, σε δεύτερο βαθμό η δίκη του 23χρονου Γ. Αποστολόπουλου που πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για την απόπειρα δολοφονίας του ανήλικου τότε μαθητή Φ. Δεμερτζίδη έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο, το Γενάρη του 2013. Ο Γ. Αποστολόπουλος που εκτίει κάθειρξη 10 χρόνων για το συγκεκριμένο κακούργημα, δικάζεται παράλληλα και στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί ομόφωνα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και παρά του ότι αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά δεν του δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του. Χτες, κατέθεσε το θύμα και περιέγραψε στους δικαστές την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από τον Αποστολόπουλο και η οποία λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Στο δικαστήριο δεν ήταν η φίλη του Αποστολόπουλου, η οποία όπως αποδείχτηκε στην πρώτη δίκη, αντάλλαξε πλήθος μηνυμάτων με τον δράστη πριν την επίθεση, που έδειχναν προσχεδιασμό της πράξης.

Φασιστοειδές πυροβόλησε στον αέρα

Φασιστοειδές, που είχε στην κατοχή του όπλο καθότι φέρεται να είναι φύλακας γραφείων της Χρυσής Αυγής, πυροβόλησε έξι φορές στον αέρα το μεσημέρι του Σαββάτου προκειμένου να αποφύγει επίθεση αγνώστων στη συμβολή των οδών Σκιάθου και Αχαρνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια μοτοπορείας αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών προς τον Ασπρόπυργο, εντόπισαν το εν λόγω φασιστοειδές και κινήθηκαν εναντίον του. Τότε ο 38χρονος, χωρίς καν να το σκεφτεί, έβγαλε το όπλο και προσπαθώντας να τραπεί σε φυγή, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής, προσήγαγαν 14 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο «αντιεξουσιαστές» αλλά και ο «πιστολέρο».

Η μοτοπορεία συνεχίστηκε προς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όπου σημειώθηκε προ ημερών το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνοντας στα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής σημειώθηκε δεύτερη συμπλοκή, καθώς 30 μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης βρίσκονταν στο σημείο. Εκεί σημειώθηκε η δεύτερη συμπλοκή, με άνδρες των ΜΑΤ να επεμβαίνουν καθυστερημένα. Από την επέμβαση υπήρξε μία σύλληψη φασιστοειδούς, ενώ λίγο αργότερα άγνωστοι επιτέθηκαν και κτύπησαν αστυνομικό της Τροχαίας, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε περιπολικό.

Πυρκαγιά στα Τουρκοβούνια

Πυρκαγιά, η οποία δεν πρόλαβε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια της περιοχής, εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 χτες το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Γ. Σουρή και Ακτημόνων στο Γαλάτσι, κοντά στα Τουρκοβούνια. Στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο.

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρα σε μετασχηματιστή κολόνας της ΔΕΗ και πως η Πυροσβεστική άργησε να επέμβει. Πληροφορίες ανέφεραν πως ένας πυροσβέστης έχασε τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση. Πλήρωμα του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο σημείο, του παρείχε τις πρώτες βοήθειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ