ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διορισμός Σαακασβίλι στην Οδησσό και νέες μάχες

Ο καταζητούμενος στη Γεωργία πρώην Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι έγινε ...Ουκρανός πολίτης και κυβερνήτης της Οδησσού

Associated Press

Ο καταζητούμενος στη Γεωργία πρώην Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι έγινε ...Ουκρανός πολίτης και κυβερνήτης της Οδησσού
ΚΙΕΒΟ.--

Καθώς όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται καθημερινά με νέες μάχες και ανταλλαγή πυρών, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, του Πέτρο Ποροσένκο, προχώρησε σε μια νέα προκλητική κίνηση. Διόρισε τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας, αμερικανοσπουδαγμένο, που έφυγε κακήν κακώς από τη χώρα του, με κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά και για αυτουργία σε εγκλήματα με διεθνή εντάλματα σύλληψης, ως κυβερνήτη της επαρχίας Οδησσού.

Ο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, που φρόντισε να του δώσει πρώτα την ουκρανική υπηκοότητα την περασμένη Παρασκευή, ως ένα «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας», που του ανέθεσε να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή (!), τονίζοντας, επίσης, ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι «αυτός εναντίον της διαφθοράς».

Στην Οδησσό, πέρα από τους στημένους κλακαδόρους που παρουσίασαν τα κυβερνητικά ΜΜ, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις γι' αυτή την προκλητική κίνηση. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στην πόλη αυτή, στις 2 Μάη 2014, είχε γίνει ο πυρπολισμός του κτιρίου των Συνδικάτων από φασίστες και εθνικιστές, όπου κάηκαν επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 48 άνθρωποι, αν και εικάζεται ότι ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία κατήγγειλε με δριμύτητα το διορισμό του Σαακασβίλι, επί των ημερών του οποίου είχε γίνει ο ρωσο-γεωργιανός πόλεμος των πέντε ημερών, τον Αύγουστο του 2008.

«Ο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον του γεωργιανού λαού, ονομάζεται κυβερνήτης της Οδησσού, όπου οι νεοναζί έκαψαν τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία: αυτός είναι ένας βαθύς συμβολισμός της δημοκρατίας στο Κίεβο, την οποία παρατηρούν με τόσο καλή διάθεση στη Δύση», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, αρμόδιος για Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση και το κόμμα «Ποροσένκο Μπλοκ» προωθούν την ιδέα του μεγαλύτερου αποκλεισμού των περιοχών που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιούρι Λουτσένκο μίλησε για τον «καθαρισμό του κακοήθους όγκου», όπως χαρακτήρισε τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Χτες, πάντως, παρά τις καταγγελίες από τους πολιτοφύλακες για 39 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό το τελευταίο 24ωρο, έγινε νέα συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, (εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ), χωρίς όμως να βγουν πολλές πληροφορίες προς τα έξω. Μόνο η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Χάιντι Ταλιαβίνι, μίλησε για επίτευξη συμβιβασμού σε ορισμένα θέματα, λέγοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας και της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων ήταν ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Παζάρια και πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για περισσότερα και πιο αποτελεσματικά όπλα, πυρομαχικά και πληροφόρηση σε αντικατασκοπεία ζήτησε, χτες, στο Παρίσι, μεταξύ άλλων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών 25 ιμπεριαλιστικών χωρών που καμώνονται πως «πολεμούν» τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ υπό τις κεντρικές οδηγίες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που λόγω κατάγματος στο πόδι που υπέστη την Κυριακή πέφτοντας από το ποδήλατό του στη Γαλλία ήταν απών και επικοινώνησε με τους ομολόγους του στο Παρίσι μέσω τηλεδιάσκεψης, προσπάθησε να καθησυχάσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήδη έφυγαν από τις ΗΠΑ με προορισμό το Ιράκ τα πρώτα φορτία περίπου 2.000 αντιαρματικών πυραύλων ΑΤ-4. Οι διαβεβαιώσεις Κέρι δεν ήταν αρκετές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμπάντι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αναρωτήθηκε «γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί τζιχαντιστές» από συμμαχικές, υποτίθεται, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Είπε πως δεν έχει πάρει «σχεδόν τίποτε» από όπλα και πυρομαχικά από τη λεγόμενη «συμμαχία» κατά του «ΙΚ». Πρόσθεσε πως στη διάρκεια της συνόδου στο Παρίσι εγκρίθηκε σχέδιο για την ανακατάληψη του Ραμάντι και πως ο ίδιος δέχθηκε να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση της σουνιτικής κοινότητας σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς το Ιράκ, υπάρχουν πολλά λόγια, αλλά λίγα έργα επί του πεδίου», σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι ιρακινές δυνάμεις «κάνουν ό,τι μπορούν» για να διώξουν τους τζιχαντιστές από το Ιράκ. Παραπονέθηκε, όμως, ότι η βοήθεια που δίνουν έως τώρα οι δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ «δεν είναι αρκετή», τονίζοντας: «Η αεροπορική κάλυψη μάς είναι χρήσιμη, αλλά όχι αρκετή. Είναι πολύ λίγη. Μπορούμε να κάνουμε θυσίες για να πολεμήσουμε το "Ισλαμικό Κράτος" αλλά πρέπει να μας υποστηρίξει ο διεθνής συνασπισμός».

Σε άλλο σημείο ο Αμπάντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, σημειώνοντας ότι «δυσκολεύει το Ιράκ να εξοπλιστεί επαρκώς».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι χτεσινές συνομιλίες στο Παρίσι «επαναβεβαίωσαν την ενότητά μας και την κοινή αποφασιστικότητά μας στη μάχη κατά των τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"» και ότι «η στρατιωτική στρατηγική είναι αδιαχώριστη από την εφαρμογή της πολιτικής συμφιλίωσης στο Ιράκ».

Ο Γερμανός ομόλογός του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημείωσε ότι ο συνασπισμός κατά του «ΙΚ» «δεν έχει καμία ψευδαίσθηση πως η νίκη με στρατιωτικά μέσα θα είναι εύκολη αφού γνωρίζουμε ότι το να πετύχει κανείς την ειρήνη θα είναι δύσκολο».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, υποσχέθηκε απλώς πως οι χώρες του συνασπισμού «θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» κατά του «ΙΚ».

Δεκάδες νεκροί έξω από τη Βαγδάτη

Το ίδιο 24ωρο, μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν ακόμη μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον βάσης της ιρακινής αστυνομίας, με αποτέλεσμα 50 νεκρούς, εκ των οποίων οι 47 Ιρακινοί (οι περισσότεροι αστυνομικοί) και τρεις καμικάζι. Σε ανακοίνωση που ανάρτησαν οι τζιχαντιστές στο Ιντερνέτ, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης και δικαιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι είχε στόχο Τουρκμένους, οι οικογένειες των οποίων εκτοπίστηκαν στη Νατζάφ μετά την άλωση της πόλης τους από τους μισθοφόρους του «ΙΚ».

Στο πλευρό του Ασαντ το Ιράν

Στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, διαβεβαίωνε πως η χώρα του θα στηρίξει τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, και το συριακό στρατό «μέχρι τέλους», επισημαίνοντας: «Η Τεχεράνη δεν έχει ξεχάσει τις ηθικές υποχρεώσεις της έναντι της Συρίας και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη με τους δικούς της όρους στην κυβέρνηση και στο έθνος της Συρίας». Αφορμή για τη δήλωση υποστήριξης του Ιράν έναντι της Συρίας ήταν η επίσκεψη στην Τεχεράνη του προέδρου της συριακής Βουλής, Μοχάμαντ αλ Λάχαμ.

Αγωγή Ερντογάν για τις αποκαλύψεις

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε αγωγή εναντίον της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες που εμφανίζουν Τούρκους πράκτορες να παραδίδουν όπλα σε Σύρους αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές που επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ασαντ. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι «ενέργειες κατασκοπείας» και «συκοφαντίες» σε βάρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέονται πληροφορίες για τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καθώς στις αρχές Μάη ανάλογες πληροφορίες είχε δημοσιοποιήσει, επικαλούμενο ένορκες καταθέσεις Τούρκων, το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ο Ομπάμα θέλει ... σκληρή συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Με βάση δεδομένα, γεγονότα, αναλύσεις και στοιχεία μπορώ να σας πω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι μία πιστοποιήσιμη, σκληρή συμφωνία», δήλωσε χτες μεταξύ άλλων σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 2» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενόψει των συνεχιζόμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθούν έως το τέλος τρέχοντος μηνός.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «μία στρατιωτική λύση δε θα είναι αποτελεσματική, αφού ακόμη και εάν συμμετείχαν οι ΗΠΑ, θα τερμάτιζε προσωρινά ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά δεν θα το εξάλειφε». Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδρούσε εάν το Ισραήλ αναλάμβανε στρατιωτική δράση σε βάρος του Ιράν δίχως να τον προειδοποιήσει απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθέσεις.

Η προβολή ολόκληρης της συνέντευξης Ομπάμα είχε προγραμματιστεί για αργά χτες βράδυ.

Νωρίτερα, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, εκτίμησε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα παρά το κάταγμα στο πόδι που υπέστη την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Γαλλία, πέφτοντας από το ποδήλατο. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει να παίζει «κρίσιμο ρόλο» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ο 71χρονος Αμερικανός αξιωματούχος επέστρεψε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα με στρατιωτικό αεροσκάφος από τη Γενεύη και από εκεί μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ