ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Το λόγο έχουν οι τραπεζίτες

Στις τράπεζες θα απευθυνθεί η κυβέρνηση μετά από τη χτεσινή διακομματική σύσκεψη

Στους... τραπεζίτες εναποθέτει, η κυβέρνηση το ζήτημα της ρύθμισης του προβλήματος που έχει προκληθεί με τα «πανωτόκια». Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή διακομματική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετά την οποία ο Γ. Παπαντωνίου θα έχει σχετικές επαφές με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Με δυο λόγια, και μετά από πολυετή ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, τον τελικό λόγο θα έχουν και πάλι οι τράπεζες. Τα ιδρύματα δηλαδή, χάριν των οποίων θεσπίστηκαν, νομιμοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλους τους τύπους των δανείων τα «πανωτόκια», με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Τις προτάσεις του ΚΚΕ στη σύσκεψη κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Γκατζής επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις του παρελθόντος όχι μόνον δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το επιδείνωσαν και ότι η ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής συμφοράς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμά ότι και η νέα ρύθμιση, που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Παπαντωνίου θα έρθει στη Βουλή μέσα στο Μάρτη, δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα υπέρ των μικρομεσαίων και φτωχών δανειοληπτών, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην ταξική πολιτική της. Το ΚΚΕ ανάμεσα στα άλλα προτείνει:

  • Την κατάργηση του δικαιώματος στον ανατοκισμό.
  • Τη διαγραφή των ποσών από τα πανωτόκια, καθώς η συγκεκριμένη ληστρική πρακτική των τραπεζών έχει οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη τα ποσά που έχουν καταλογίσει οι τραπεζίτες.
  • Την αναθεώρηση όλων των υποθέσεων για όλους τους δανειολήπτες, χωρίς διακρίσεις και τον εξαρχής υπολογισμό των επιβαρύνσεων με βάση το αρχικό κεφάλαιο.
  • Την επ' αόριστον αναστολή των κατασχέσεων.
  • Η ρύθμιση να γίνει όχι με βάση τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών, αλλά με στόχο τη λύση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στους δανειολήπτες.

Παράλληλα, το ΚΚΕ, όπως τόνισε ο Ν. Γκατζής, εκτιμά ότι «από τις όποιες ρυθμίσεις πρέπει να εξαιρεθούν οι μεγαλοδανειολήπτες (μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεπιχειρηματίες) οι οποίοι με δανικά από κρατικές τράπεζες έγιναν πάμπλουτοι, αλλά δεν πλήρωσαν τα χρέη τους».

Ο κομμουνιστής βουλευτής στο πλαίσιο της χτεσινής σύσκεψης έθεσε επίσης ζήτημα ρύθμισης των οφειλών που υπολείπονται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ -και μάλιστα διά του Κ. Μητσοτάκη- του κόμματος, δηλαδή, οι κυβερνήσεις του οποίου φέρουν τεράστιες ευθύνες για την αρχική νομιμοποίηση και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα «πανωτόκια», ζήτησαν «ξεκάθαρη λύση» και τη ρύθμιση των υποθέσεων που εκκρεμούν. Χωρίς να διευκρινίσει αν τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης του δικαιώματος των τραπεζών να επιβάλουν «πανωτόκια», ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ομοφωνία κομμάτων και μεμονωμένων βουλευτών πάνω στο θέμα αυτό»...

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγγελία αναζήτησης... «μνηστήρων»

Μέσα στις επόμενες μέρες η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού

«Μνηστήρες» για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναζητεί από μεθαύριο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, την Παρασκευή και για τρεις συνεχόμενες μέρες, η κοινοπραξία (Εμπορική Τράπεζα, Alfa Finance, KPMG) που έχει αναλάβει την υλοποίηση του ξεπουλήματος του Σκαραμαγκά, θα παραχωρήσει προς δημοσίευση στον ελληνικό και ξένο Τύπο, την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος - το περιεχόμενο της οποίας αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό - το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά εισέρχεται την τελική του ευθεία. θέτοντας ταυτοχρόνως και το οριστικό τέλος του δημοσίου ελέγχου στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανίας της χώρας.

Με βάση τα όσα έχει συμφωνήσει η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων και του «Συνεταιρισμού», που έχουν αποδεχτεί την πώληση του 100% του ναυπηγείου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν πίσω ατόκως τα λεφτά που έχουν καταθέσει για την εξαγορά των μετοχών, αλλά και της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος, προκειμένου να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση τιμήματος από την πώληση του Σκαραμαγκά. Αυτά τα λεφτά ανέρχονται μέχρι στιγμής περίπου στις 950.000 δραχμές ανά εργαζόμενο, όμως προκύπτει με βάση τους ισολογισμούς του Ναυπηγείων, ότι 100 εκατομμύρια δραχμές προερχόμενα από τόκους γίνονται... καπνός, πηγαίνοντας προφανώς σε κάποιες τσέπες...

Οι υποψήφιοι ντόπιοι μνηστήρες, λίγο έως πολύ είναι γνωστοί, ωστόσο όμως σε ποιον θα καταλήξει το «χρυσοφόρο» ναυπηγείο δεν είναι γνωστό. Αυτά όμως που είναι γνωστά και προσδίδουν στο ξεπούλημα του ναυπηγείου τα στοιχεία ενός ανεπανάληπτου σκανδάλου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Βασική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση για το ξεπούλημα είναι η διατήρηση μόνο 1.400 θέσεων εργασίας από τους 2.000 που εργάζονται σήμερα. Δηλαδή να απολυθούν 600 εργαζόμενοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, «εμπιστευτικές μελέτες» κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 830 εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι οι επιπλέον απολύσεις θα προκύψουν από τις απαιτήσεις των ιδιωτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την «εξαγορά» του Σκαραμαγκά.
  • Η πριμοδότηση του ιδιώτη με αναθέσεις παραγγελιών, το ύψος των οποίων με βάση τα σήμερα στοιχεία ανέρχονται στο 1 περίπου τρισεκατομμύριο δραχμές. Οι παραγγελίες αυτές αφορούν ως επί το πλείστον το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ κ.ά. οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, θα υπάρχει και η διαρκής συντήρηση και επισκευή πολλών τύπων πλοίων του Π.Ν. από το Σκαραμαγκά. Αυτές οι αναθέσεις, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του διοικητή της ΕΤΒΑ, Γ. Κασμά, καθιστούν το ναυπηγείο βιώσιμο και κερδοφόρο για σχεδόν 20 χρόνια.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Διογκώθηκε στα 13,1 δισ. δολάρια

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Σε συνεχή πορεία επιδείνωσης βρίσκονται οι εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης με την ΟΝΕ δημιούργησε ακόμα δυσμενέστερους όρους για την ελληνική οικονομία.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο χρονικό διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη 2000 έφτασε σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια (από 12,7 δισ. δολ. στο αντίστοιχο διάστημα του 1999), δηλαδή σημείωσε αύξηση 2,8%. Υπολογιζόμενη σε δραχμές η αύξηση σε σχέση με το 1999 φτάνει σε 21,5% αφού την ίδια περίοδο το εθνικό νόμισμα ακολουθούσε την πτώση του ευρώ και σημείωνε μεγάλη υποχώρηση έναντι του δολαρίου.

Από τα στοιχεία γίνεται φανερό ότι η «διολίσθηση» της δραχμής δε βοήθησε στη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις εμπορευματικές σχέσεις με την ΕΕ. Υπολογιζόμενη σε δραχμές η αύξηση της αξίας των εισαγωγών από την ΕΕ έφτασε σε 3,9% έναντι αύξησης των εξαγωγών μόλις 0,2%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ολοένα και περισσότερο μεταβάλλεται σε χώρο κατανάλωσης των προϊόντων που παράγουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ειδικότερα, τα κάθε είδους εμπορεύματα που εισήχθησαν στη χώρα στο διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη 2000 έφτασαν σε 21,27 εκατ. δολάρια από 20,6 εκατ. δολ. στο 1999. Υπολογιζόμενη σε δολάρια η αύξηση της αξίας των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 3,2% και σε δραχμές σε 22%.

Στο ίδιο διάστημα, η αξία των εξαγωγών της χώρας ανήλθε σε 8,1 εκατ. δολ. (από 7,8 εκατ. στο 1999). Η αύξηση σε δολάρια ήταν 3,8% και σε δραχμές 22,6%.

Η πορεία του δημόσιου χρέους

Επιλεκτικά στοιχεία για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας μέχρι τον Δεκέμβρη του 2000, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών μέσω του σχετικού Δελτίου Τύπου.

Στο Δελτίο δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του δημόσιου χρέους, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του 2000, αλλά υπάρχουν επιμέρους πληροφορίες. Ετσι υπάρχει αναφορά στη διάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 75,8% αποτελεί εσωτερικό χρέος (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, δάνεια Τράπεζας Ελλάδας κλπ.) και το υπόλοιπο 24,2% πρόκειται για εξωτερικό χρέος (δάνεια από τράπεζες κλπ.). Αλλά από την κατανομή του εξωτερικού χρέους προκύπτει πάλι ότι το 87,9% του δανεισμού έχει συναφθεί σε Ευρώ και μόνο το 4,85% και 7,23% σε δολάρια ΗΠΑ και σε γιεν Ιαπωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2000 η πολύ μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου και του γιεν, απέναντι στη δραχμή, επιβάρυνε με σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές τα δάνεια που είχαν συναφθεί στα δύο αυτά νομίσματα, τα οποία αποτελούσαν από κοινού το 50% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.

Ερώτηση για τη μονάδα εξόρυξης μετάλλων

Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας εταιρίας εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων σε περιοχή κοντά στο χωριό Μήθυμνα στη Λέσβο φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που καταθέτουν οι βουλευτές Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης. Η Ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Σύμφωνα με καταγγελίες της Ενωσης Καταναλωτών Λέσβου, αλλά και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, εταιρία που ειδικεύεται στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων έχει πάρει άδεια να εγκατασταθεί και να αρχίσει εργασίες στη Λέσβο, και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Μήθυμνα του ομώνυμου δήμου, σε ακτίνα 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και ειδικότερα στην περιοχή Μεγάλα Θέρμα, 8 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού. Επειδή είναι γνωστό ότι η διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας απαιτεί να γίνεται χρήση και του τοξικότατου δηλητηρίου κυανίου, το οποίο μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: από ποια υπηρεσία πήρε η εταιρία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων την άδεια να αρχίσει εργασίες στην παραπάνω περιοχή, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ