Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στην Αριστοτέλους
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία |
Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Αριστοτέλους, μπροστά στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.
Για τη μέρα της απεργίας, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, όπως και στη συγκέντρωση στο υπουργείο.
Απόφαση συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία έχουν πάρει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας (Σολωμού 60), για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν - μεταξύ άλλων - σε Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Κοζάνη (12 μ., «Μαμάτσειο» νοσοκομείο), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο), Αλεξανδρούπολη (10 π.μ., Νοσοκομείο), Καβάλα (12 μ., πλατεία Καπνεργάτη), Ξάνθη (12.30 μ., πλατεία Ελευθερίας), Δράμα (12 μ., Νοσοκομείο), Γιάννενα (12.30 μ., Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), Πρέβεζα (12 μ. Νοσοκομείο), Σάμο (12 μ., Γενικό Νοσοκομείο), Ρόδο (11 π.μ., Νοσοκομείο).
Μπροστά στην απεργία, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο ΚΑΤ και στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων, απάντησαν και στην αποπροσανατολιστική δήλωση του υπουργού Υγείας πως συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για τα εκρηκτικά προβλήματα, αλλά ζητά πίστωση χρόνου.
Οπως τονίστηκε απ' τους προέδρους των σωματείων ΚΑΤ, Βούλα Πάκου και ΣΕΝΕ, Ηλία Σιώρα, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να περιμένει όταν η υποχρηματοδότηση επιτείνει την ασφυξία τους, σε βάρος εργαζομένων και ασθενών.
Για παράδειγμα, στον «Ευαγγελισμό» η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες το 2015 προϋπολογίστηκε σε 72 εκ. ευρώ - μειωμένη δηλαδή κατά 14% σε σχέση με το 2014. Κι ενώ θα έπρεπε να είχε εισπράξει κοντά στα 30 εκ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο, επιχορηγήθηκε μόλις με 2 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - είναι να παραμένουν άδειες οι αποθήκες από υλικά και τα εργαστήρια άδεια από αντιδραστήρια.
Στο ΚΑΤ εισέρρευσαν 1,983 εκ. ευρώ στο πεντάμηνο, όταν η προγραμματισμένη μηνιαία επιχορήγηση είναι 3,2 εκ. ευρώ. Εκφραση των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού αποτελεί το τμήμα της ακτινολογίας, όπου υπηρετούν 31 άτομα έναντι 62 που προβλέπονται απ' τον οργανισμό.
«Αυτό το προσωπικό έβγαλε 290.329 ακτινογραφίες ή 9.365 ακτινογραφίες ο καθένας το 2014», είπε η Βούλα Πάκου, για να προσθέσει: «Παντού υπάρχει ένα άτομο, όπως μάγειρας, ηλεκτρολόγος και θερμαστής με εξαίρεση την πρωινή βάρδια όπου υπάρχουν δύο (!) νοσοκόμοι, για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα περιστατικά».
Για τη λειτουργία του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» κάτω απ' το όριο επικινδυνότητας, λόγω έλλειψης προσωπικού, μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Τασούλα Παπαδογιαννάκη. «Το προσωπικό ασφαλείας, είπε, είναι 3 - 4 άτομα ανά βάρδια για κάθε τμήμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε βάρδια για να προσφέρει υπηρεσίες σε 13 παιδιά. Ολα τα τμήματα λειτουργούν με το μισό προσωπικό. Η κοινωνική και ψυχολογική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 παιδιά να βρίσκονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα δημόσια νοσοκομεία».
Τέλος, κατάγγειλε ότι τα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι υπολειτουργούν, πειθαρχώντας στις υποδείξεις της συγκυβέρνησης, κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας 800.000 ευρώ και μετέτρεψαν σε «ρέπος» 1.681.000 ευρώ.
Συνεχίζουν τη δράση τους στο μέτωπο της Υγείας οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας για τα ζητήματα της Υγείας. Την Πέμπτη, 21 Μάη, με παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στον διοικητή του Τζάνειου από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Παράλληλα, οι Λαϊκές Επιτροπές σχεδιάζουν πικετοφορίες στις γειτονιές, το Σάββατο 23 Μάη και θα κορυφώσουν τη δράση τους με κοινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι (Νίκαια).
Συγκέντρωση - συναυλία διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου την Κυριακή 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (τέρμα Πατησίων).
Στην Αθήνα στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ Αριστοτέλους
Τη δική τους σφραγίδα στις κινητοποιήσεις για την Υγεία βάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σήμερα σε μια σειρά από πόλεις.
Στην Αττική, θα γίνει πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Κάλεσμα απευθύνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.
Στη Λάρισα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών του νομού καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και μετά σε πορεία. Στο Βόλο, θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. έξω από το Νοσοκομείο. Στην Πάτρα, το Συντονιστικό Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΤΣΑ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην πλατεία Γεωργίου, μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας.
Στο Αγρίνιο, το Σωματείο Συνταξιούχων, με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στο Ννοσοκομείο. Στη Λαμία, το Συντονιστικό Συνταξιούχων Φθιώτιδας καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Στο Ηράκλειο, θα γίνει παγκρήτια κινητοποίηση στις 12 π.μ., έξω από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στις 10 π.μ. το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία - Πρόνοια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια και στο Δήμο Ζακύνθου. Το Εργατικό Κέντρο του νησιού εκφράζει τη στήριξή του.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φοροαφαίμαξη των μικρομεσαίων αγροτών οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η νέα συγκυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα υπάρχει 12.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, που τώρα το παραπέμπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, αν και όποτε ψηφιστεί, που στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύει από το οικονομικό έτος 2016. Αυτό σημαίνει ότι φέτος και του χρόνου, οι αγρότες θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο, με 13% φόρο από το πρώτο ευρώ. Η προκαταβολή 27,5% που δίνουμε, στην ουσία είναι δάνειο προς την κυβέρνηση και φυσικά δε θα επιστραφεί στους αγρότες. Υπολογίζουν από τη φοροληστεία σε βάρος των αγροτών να εισρεύσουν στα άδεια κρατικά ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μεγάλη αφαίμαξη θα υπάρχει με την καταβολή του ΦΠΑ, που τον έκαναν τρίμηνο. Ούτε καν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ δεν καταργούν, που το είχαν κάνει σημαία προεκλογικά και λέγανε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα παίρνανε».
Τη γύμνια των δημόσιων ψυχιατρικών δομών αποκαλύπτει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για το τραγικό συμβάν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπου ασθενής που νοσηλευόταν στο Τμήμα των Επειγόντων επιτέθηκε σε άλλον ασθενή και τον σκότωσε, την περασμένη Κυριακή.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη, με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές Ψυχικής Υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού».
Δηλαδή, ο άρρωστος αντιμετωπίστηκε με καθήλωση «εκ των ενόντων» σε ακατάλληλο τμήμα. Κατά τ' άλλα, στο πόρισμα αναφέρεται: «Οσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες), ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση».