ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογίες του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Η συζήτησή του ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Σειρά τροπολογιών στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών κ.ά. διατάξεων» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στοχεύουν στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την περίοδο της κρίσης και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε τις εξής τροπολογίες:

-- Για την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

-- Για την πρόσληψη των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η απουσία πολιτικής βούλησης, τους κρατάει ομήρους επί δεκαπέντε χρόνια και διαιωνίζει τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του προγράμματος, όπως κάλυψη κενών θέσεων εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει, ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που πλέον είναι δεκαπενταετίας, επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.

-- Για την πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος των διαδικασιών και των συνεπειών επανελέγχου της μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ή έργου των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

-- Για την κατάργηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.

-- Για την άμεση επαναφορά όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αυτών που είχαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και αυτών που είχαν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, σε θέσεις 8ωρης απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

-- Για την αναπροσαρμογή της διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου στους ΟΤΑ, που αφορά την κατάργηση της πειθαρχικής ευθύνης λόγω της μη άσκησης ένδικων μέσων, όταν εκτελούνται αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

-- Για τη σύσταση εκ νέου του ΙΓΜΕ και του ΕΚΠΑΑ ως αυτοτελών νομικών προσώπων.

-- Για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ, που καταργήθηκαν με την παρ. 1 του άρ. 90 του Ν.4172/2013.

-- Για τη δημοτική αστυνομία. Με δεδομένο ότι μια σειρά υπάλληλοι της πρώην δημοτικής αστυνομίας με αυξημένα τυπικά εργασιακά προσόντα έχουν διατεθεί ήδη σε άλλες διοικητικές θέσεις στους δήμους που ανήκουν, ενώ άλλοι έχουν καταλάβει θέσεις σε άλλους τομείς, ενδέχεται να μην επιθυμούν την επάνοδό τους είτε στην υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας, είτε στο δήμο. Η τροπολογία του ΚΚΕ διευκολύνει και τα Δημοτικά Συμβούλια, εφόσον το θέλουν, να μην επανασυστήσουν τη δημοτική αστυνομία ως υπηρεσία και οι υπάλληλοι να μην αναστατωθούν για μια ακόμη φορά, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται στη σημερινή θέση τους.

-- Για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο φαινόμενο εργαζόμενοι που περιλήφθηκαν σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων των δήμων να μην έχουν πλήρως διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, μολονότι εδώ και χρόνια παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους σε ΟΤΑ.

-- Για την αδυναμία δήμων και νομικών προσώπων να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω οφειλών και αδυναμίας εσόδων.

-- Για την ουσιαστική «ομογενοποίηση» των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, με τον καθορισμό μίας ενιαίας εργασιακής σχέσης δημοσίου δικαίου και την ταυτόχρονη πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-- Για την πλήρη επαναφορά διαθέσιμων και απολυμένων υπαλλήλων φορέων του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

-- Για την πρόσληψη των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία, καθώς τον Ιούνη του 2015 λήγει με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν 8,5 χιλιάδες περίπου καθαρίστριες στα σχολεία της χώρας, με βάση το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ. 1.

-- Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στον ΟΔΙΕ. Μεταξύ άλλων προτείνεται: «Για το προσωπικό που απασχολείται κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου με σύμβαση μιας μέρας και με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας που δεν έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, οι συμβάσεις εργασίας του μετατρέπονται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με αυτούς τους όρους απασχόλησης γίνεται στη συνέχεια η μετάταξή τους με την απόφαση του επόμενου εδαφίου».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προπαγάνδα στα μέτρα της επόμενης μέρας

Μπορεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, να προτρέπει μέσω συνέντευξής του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης σε εγκατάλειψη των «ψευδών στρατοπεδεύσεων», δεν φαίνεται ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση καθώς η διαφαινόμενη αντιλαϊκή συμφωνία, αλλά και το ενδεχόμενο ρήξης, που δεν έχει εκλείψει εντελώς, προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος. Αντιδράσεις που σχετίζονται και με την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού στην όποια εξέλιξη υπαγορεύσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης αλλά και με τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο και της γενικότερης αναμόρφωσής του.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνει τις επικριτικές του παρεμβάσεις ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, που σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δηλώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με εργαλείο την κυβέρνηση να αλλάξει θετικά την κοινωνία τότε, «το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αγορά» αναφέρει ακόμα, συντηρώντας αυταπάτες στον κόσμο που απευθύνεται, πως «αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να "λερώσει" τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου "βούρκου", προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα» και πως «μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις».

Στα ζητούμενα του κεφαλαίου παρά τις εμφανιζόμενες διαφορές

Νέα παρέμβαση έκανε και ο Γ. Μηλιός, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με την οποία προτρέπει την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και αν αυτοί απαιτούν συνέχιση της λιτότητας τότε να καθυστερήσει την πληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές. «...καθυστέρηση πληρωμών μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία. Πάντα εντός της ζώνης του ευρώ», εισηγείται.

Απ' την πλευρά του ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος επιμένει για δημοψήφισμα «προ πάσης συμφωνίας» με τους δανειστές. «Θα είναι δύσκολο το θέμα σε περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω. Η ρήξη θα είναι τραγωδία για τη χώρα», ανέφερε στον ΑΝΤ1, και πρόσθεσε «Προ πάσης συμφωνίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να διαγράψει το χρέος, για να καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, προ πάσης συμφωνίας πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο ελληνικός λαός».

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης υπέδειξε να σταματήσει η πολυφωνία γιατί δεν βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, προεξόφλησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση πάει σε συμφωνία και όχι σε ρήξη. Μιλώντας σε ΣΚΑΪ και ΣΤΑΡ υποστήριξε πως «η πολυφωνία και η πολυγλωσσία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, δεν βοηθά ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση». Το μήνυμα βεβαίως απευθυνόταν και στο λαό, να κάτσει «φρόνιμα» εν αναμονή της συμφωνίας με απόκρυψη του αντιλαϊκού της χαρακτήρα. «Ο ελληνικός λαός δείχνει εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και την κυβέρνηση», προσθέτοντας με νόημα πως «σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία να διεκδικείς (...) Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις και μέχρι "πού σε παίρνει"».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα δίνει «όλα», προκειμένου να «πάρει ρευστότητα» για το κεφάλαιο

Για συμφωνία «πακέτο», που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος απ' τα επίδικα της διαπραγμάτευσης, μίλησε χτες, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης. Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει συμφωνία πάνω στα ζητήματα όπου έχει καταγραφεί κοινό έδαφος και παραπομπή των υπολοίπων σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Απέφυγε να απαντήσει ως προς το αν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, δηλώνοντας «δεν θα το έλεγα εμπλοκή» και πως «η πλευρά των δανειστών έχει πολλές συνιστώσες».

Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης δεν είναι άλλη απ' την εξεύρεση τρόπου άρσης της «χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάη, τον Ιούνη να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Η πρόοδος που έχει γίνει να αποτελέσει διαβατήριο για χαλάρωση της πολιτικής που ασκείται ως προς τη ρευστότητα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμαρτυρόμενος πως ενώ η κυβέρνηση πληρώνει τις δόσεις του χρέους, «την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των δανειστών με βάση τη δανειακή σύμβαση δεν τηρούνται». Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η δανειακή σύμβαση είναι διαθέσιμη εφόσον συνοδεύεται από μνημόνιο που εφαρμόζεται, ο Γ. Σακελλαρίδης επέλεξε αντί άλλης απάντησης μισόλογα και υπεκφυγές, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο πράγμα το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση.

Μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Σε ερώτηση, αν η καταβολή των δόσεων συνιστά αναγνώριση του χρέους για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη θέση ότι δεν είναι βιώσιμο, ο Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει στον καιρό του το ζήτημα του χρέους και του τρόπου διευθέτησής του, εγκαταλείποντας τη θέση για διαγραφή μέρους του.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις διαμήνυσε στους «εταίρους» πως αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα σημείωσε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στις οποίες «όλοι συμφωνούν» και υπάρχει σύγκλιση με τις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Σακελλαρίδης απαντώντας και στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία που θα κλειστεί θα έχει τη στήριξη του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ανοιχτό άφησε, τέλος, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών αρκούμενος να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δε φοβάται το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ