ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για το ναρκω-φεστιβάλ που θα γίνει στην Αθήνα

Στη χώρα μας, περίπου 5.000 άνθρωποι ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη το 2013, ποσοστό 21,5%, δηλαδή πάνω από το 1/5 του συνόλου των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που απευθύνθηκε για θεραπεία σε κάποιο πρόγραμμα. Από το 2009, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 119%. Στην Ευρώπη, το ίδιο έτος, περίπου 59.000 άνθρωποι που ξεκινούσαν για πρώτη φορά θεραπεία, αφορούσε την κάνναβη. (στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες από το ΕΚΤΕΠΝ και περιλαμβάνονται στην «Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2014»).

Στον αντίποδα έχουμε: «Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, είναι βοτάνι θεραπευτικό». «Φυλακή ή αποποινικοποίηση;». Αυτά είναι μερικά από τα σλόγκαν του ναρκωφεστιβάλ που θα γίνει στις 9 Μάη στην Αθήνα, με στόχο την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Ανάμεσα στους διοργανωτές είναι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, διάφορες ΜΚΟ κ.ά. Κεντρικό σύνθημα του ναρκωφεστιβάλ: «Μείωση της βλάβης». Το προπαγανδιστικό κείμενο που το συνοδεύει αποτελεί μνημείο αντιεπιστημονικών ιδεολογημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Η χρήση και κατάχρηση ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας (...) Εχει διογκωθεί σαν πρόβλημα τα τελευταία 60 χρόνια, κυρίως επειδή βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας (...) Το αποτέλεσμα είναι η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της βλάβης που προκαλείται στους χρήστες».

Μέχρι κεραίας, όλα, μα όλα, τα παραπάνω είναι η σημαία, ο πυρήνας και η ραχοκοκαλιά της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία προτρέπει τα κράτη - μέλη της πότε ευθέως να αποποινικοποιήσουν τη χρήση κάνναβης (αλλά κι άλλων ναρκωτικών), πότε δια της πλαγίου οδού, με τη μετατροπή της ποινής σε πταίσμα, ειδικά στην «καλλιέργεια, κατοχή και χρήση για ιδιωτική ανάγκη»!

Πρόκειται για ιδεολογήματα που ακούστηκαν πρώτα από τους διακομματικούς συμμάχους της ναρκωκουλτούρας: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά. και προπαγανδίστηκαν σταθερά για πολλά χρόνια, στρώνοντας το έδαφος για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Είναι εκείνοι που έφεραν στην Ελλάδα μια σειρά ψευτοδιλήμματα, που αναμασούν σήμερα όλοι οι διοργανωτές του ναρκωφεστιβάλ: «Αποποινικοποίηση ή φυλακή», «πάταξη του παράνομου εμπορίου». Τα επιστημονικά στοιχεία που μπορούν να αποδυναμώσουν τέτοιου είδους επιχειρήματα είναι αμέτρητα. Εμείς απλά θα στοχεύσουμε στην κοινή λογική, αναφέροντας ότι μέχρι και το 2010, ούτε το 1,4% όσων πιάνονταν για χρήση και κατοχή κάνναβης δεν καταδικάζονταν γι' αυτό το αδίκημα και θα «αναρωτηθούμε» με ποιον τρόπο θα χτυπηθεί το παράνομο εμπόριο, όταν σήμερα στη χώρα μας, το 80% των ναρκωτικών έρχεται από τη θάλασσα, δηλαδή με τις πλάτες του εφοπλιστικού κεφαλαίου; Αφού η πορνεία είναι νόμιμη, γιατί δεν έπαψε να υπάρχει και παράνομη; Στόχος όλων των παραπάνω είναι η καλλιέργεια ανοχής και συμφιλίωσης μ' ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι τα ναρκωτικά, και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα κι όχι το αντίστροφο. Μια βόλτα από τις δομές που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση αρκεί.

Είναι η πολιτική της ΕΕ που έρχεται να σηματοδοτήσει τα όρια του συστήματος, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων ανάμεσα σε δύο δρόμους (αποποινικοποίηση ή φυλακή), πάντα εντός καπιταλιστικού συστήματος. Και οι δύο πολιτικές, «της καταστολής ή της απελευθέρωσης», έρχονται να συγκαλύψουν και να διαιωνίσουν τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Πρόκειται για αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος, που διευρύνουν τον κοινωνικό έλεγχο, εκμηδενίζουν αντιστάσεις των ανήσυχων και ανυπότακτων νέων απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, μέσω της καταστολής του πνεύματος που επιβάλλουν τα ναρκωτικά.

Οσο για τη διαστρέβλωση ακόμη και της 9ης Μάη κι ό,τι η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί για την πορεία της ανθρωπότητας, η απόπειρα να στραφούν οι θυσίες και η απέχθεια του λαού απέναντι στο φασισμό και τα εγκλήματά του, σε μια «70ή επέτειο της πτώσης του φασισμού - συγκέντρωση με χαμόγελα και τραγούδια», είναι χυδαία!

Νομοσχέδιο με θέματα του υπουργείου Παιδείας αναμένεται τη Δευτέρα

Τροπολογίες για ζητήματα εκπαίδευσης κατατέθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας στο αθλητικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όμως αργά το βράδυ αποσύρθηκαν, για να κατατεθούν τη Δευτέρα, ως ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τέσσερις τροπολογίες, που στο σύνολό τους έφταναν τις 118 σελίδες (!) και εύλογα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κίνηση της κυβέρνησης και ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες και το υπουργείο Παιδείας να φέρει νομοσχέδια για τα θέματα αυτά στη Βουλή.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης: «Και εδώ δεν ισχύει το "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις". Εδώ ισχύει ότι ο μαθητής ξεπερνάει το δάσκαλο. Κάνετε αυτά που καταγγέλατε κάθε φορά -είχαμε εδώ "πραξικοπήματα", τη "Βουλή που κάνει εκείνο"- ορίστε: Δύο ΠΝΠ σε ένα μήνα, τώρα ήρθαν 4 νομοσχέδια με τροπολογία, ξαφνικά. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Εχουμε όλη τη διάθεση να κάνουμε παρεμβάσεις, να κάνουμε και προτάσεις, παρότι είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", αλλά, ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η λειτουργία, αν συνεχιστεί να καταργούνται οι μέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου, να πάμε σε μία Βουλή που θα είναι εξόντωση εδώ μέσα, για να περάσουν πράγματα πολύ γρήγορα, παρότι είμαστε γενικά προσεχτικοί στους χειρισμούς μας, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοια πράγματα να γίνουν στην πορεία. Επομένως, πάρτε τα μέτρα σας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, είπε πως η κυβέρνηση πιέζεται από τις προθεσμίες, ωστόσο, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, το βράδυ απέσυρε τις τροπολογίες, για να τις φέρει ως κανονικό νομοσχέδιο.

Να σημειώσουμε ότι οι τροπολογίες αφορούσαν: Τη διάκριση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και την επιλογή των μαθητών σε αυτά, ρυθμίσεις θεμάτων του εκπαιδευτικού προσωπικού των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, θέματα Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου και εξεταστικό, επιλογή στελεχών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τα ΤΕΙ

Αύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει ομιλία στο μικρό αμφιθέατρο, στις 2 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Εξελίξεις στα ΤΕΙ και η θέση του ΚΚΕ».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Να δοθεί άμεσα λύση στο κτιριακό

Να δοθεί άμεσα λύση στο οξυμένο κτιριακό πρόβλημα απαίτησε χτες ο Φοιτητικός Σύλλογος Νηπιαγωγών, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις που έκανε. Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες φοιτητές στοιβάζονται σε δύο αίθουσες της Νομικής, με μέγιστη χωρητικότητα 100 ατόμων, όταν στο Τμήμα φοιτούν πάνω από 1.500 άτομα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν, μετά τα Χριστούγεννα, κρίθηκαν ακατάλληλες κάποιες αίθουσες και το υπόγειο της σχολής, καθώς δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, και το κτίριο του Νέου Χημείου έκλεισε οριστικά λίγο πριν το Πάσχα, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ και μη ηλεκτροδότησης του κτιρίου. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν κανονικά τα μουσικοθεατρικά εργαστήρια, ούτε της Πληροφορικής, ενώ οι φοιτητές με κινητικά προβλήματα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς μετακινήσεις.

Χτες, ο Σύλλογος Νηπιαγωγών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμήτορα της σχολής, χωρίς όμως να πάρει κάποια σαφή απάντηση, ενώ νωρίτερα, με παρέμβασή τους στη Σύγκλητο, οι φοιτητές κατέθεσαν τις υπογραφές που έχουν μαζέψει για το κτιριακό. Σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιήσουν νέες παρεμβάσεις στη Σύγκλητο, απαιτώντας να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να μεταφερθούν και να διαμορφωθεί κατάλληλα κτίριο που ανήκει στην περιουσία του ΕΚΠΑ (όπως Διδασκαλείο της Φιλοσοφικής, «Hondos» στην Ιπποκράτους), με αίθουσες με κατάλληλη τεχνική υποδομή, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδών τους.

Ημερίδα για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ και τις θέσεις του ΚΚΕ

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ, οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Τομέας ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ της ΚΟΑ, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 5 το απόγευμα στο ΤΕΙ Αθήνας.

Στην ημερίδα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

-- 12.00 Προσέλευση.

-- 12.15 Εναρξη Ημερίδας.

-- 12.30 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με θέμα: «Εξελίξεις στα ΤΕΙ και η πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

-- 13.30 Ομιλία της Μαρίας Παραλίκα, καθηγήτριας του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ΤΕΙ - Συγχωνεύσεις και προγράμματα σπουδών».

-- 13.45 Ομιλία του Νίκου Αβραμίδη, ερευνητή με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων στα ΤΕΙ».

-- 14.15 Ερωτήσεις.

-- 14.30 Διάλειμμα - Καφές.

-- 15.00 Ομιλία του Γιάννη Κανδαράκη, καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: «Η κατάσταση και τα προβλήματα ανάπτυξης της έρευνας στα ΤΕΙ».

-- 15.30 Ομιλία του Σταύρου Σκουλή, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα: «Για την ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος».

-- 16.45 Παρεμβάσεις προσκεκλημένων φορέων.

-- 17.00 Συζήτηση - Κλείσιμο ημερίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ