ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στον Προκρούστη του κεφαλαίου ό,τι είχε απομείνει από λαϊκά δικαιώματα

«Πάγωμα» στον κατώτατο μισθό, με ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» οι επικουρικές συντάξεις, ανατιμήσεις σε ΦΠΑ κ.ά. για το κλείσιμο της συμφωνίας

Από τη συνέντευξη μετά το Γιούρογκρουπ που έγινε στη Ρίγα (από αριστερά Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ)

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη μετά το Γιούρογκρουπ που έγινε στη Ρίγα (από αριστερά Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ)
«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και πολύ μεγάλους συμβιβασμούς και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, αλλά θέλουμε όλο αυτό το πράγμα να δένει και να μπορώ εγώ να πάω να το παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο στο κόμμα το δικό μας, αλλά στο Κοινοβούλιο συνολικά και να το υπερασπιστώ πιστεύοντάς το. Πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας»...

Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας. Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς «προ των πυλών» εμφανίζεται η νέα αντιλαϊκή συμφωνία από την πλευρά του ελληνικού αστικού κράτους και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Πρόκειται για τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία - «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον μνημόνιο και την «αξιολόγησή» του με τη «μεγάλη συμφωνία» που θα ακολουθήσει από το Β' εξάμηνο του 2015, τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση διακρατικής στήριξης και βέβαια με το επόμενο μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.

Αλλεπάλληλες αντιλαϊκές λίστες

Θέμα λίγων βδομάδων είναι η ανακοίνωση της νέας δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα, για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

«Παγώνει» κάθε σκέψη για αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.

Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις.

Καταργούνται οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

Δρομολογούνται «αλλαγές» σε ό,τι αφορά και τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Απ' ό,τι φαίνεται, επανέρχεται το σχέδιο «προστασίας» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει το σπάσιμο του στεγαστικού δανείου σε δύο τμήματα, συγκεκριμένα σ' ένα τμήμα το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται με το τρέχον επιτόκιο και σ' ένα άλλο τμήμα, το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον και θα εκπληρωθεί εφόσον η οικονομία ανακάμψει και η αξία του ακινήτου φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα. Υπό διαβούλευση βρίσκονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προστασίας.

Αποδεικνύεται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο και ο χαρακτήρας της εν εξελίξει διαβούλευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απόλυτα δεδομένα, ενώ οι διαφορές και η απόσταση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς εντοπίζονται σε ζητήματα της κατάλληλης συγκυρίας και του χρονοδιαγράμματος της εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ

Οπως αποκαλύπτεται, η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, της Παρασκευής πέρασε και στα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, στο θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, στο ύψος που θα διαμορφωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το «σκληρό πυρήνα» των μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών (έσοδα - δαπάνες), τις ιδιωτικοποιήσεις, το «δημοσιονομικό κενό» και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εστίασε στα παρακάτω:

1. «Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Αποκαλύπτεται, δηλαδή, το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν αφορά μόνο στις επικουρικές αλλά και τις κύριες συντάξεις. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα (στη φάση της κρίσης), αλλά στη συνέχεια, με την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης.

2.«Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών (...) αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους».

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι διαφορές εντοπίζονται στους τρόπους ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.

3.«Τη διαφορά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν».

Να σημειωθεί το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», που ήδη συζητείται, αφορά στην περίοδο 2015 - 2019. Οι διαφορές που ανέκυψαν, εκ νέου, γύρω από το ύψος των πλεονασμάτων, συνδέονται με το κατά πόσον τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν «εμπροσθοβαρή χαρακτήρα» ή εάν αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με «αργότερους» ρυθμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν «στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές, η «βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας το «ταχύτερο δυνατό», αλλά και η «ανησυχία όλων για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων

Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Γιούρογκρουπ, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης και ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει υπάρξει κάποια «πρόοδος», ωστόσο αυτή είναι «ανεπαρκής».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.


KEIMENA: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καταγγελίες ... «επί της διαδικασίας» και συμφωνία «επί της ουσίας»

Ευθείες βολές όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης και την απροθυμία μεταφοράς των συνεννοήσεων από το «Brussels Group» στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, δηλαδή στο Γιούρογκρουπ, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιχειρώντας να τεκμηριώσει τους λόγους του «αρνητικού κλίματος» που εκδηλώθηκε στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημέρωση σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης, αφού τόσο οι «θεσμοί» στο «Brussels Group» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) όσο και το Euro Working Group δεν στέλνουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Γιούρογκρουπ. «Υπάρχει ένας κατακερματισμός της συζήτησης», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταγγελλόμενη μεταξύ τους «ασυνεννοησία» αποκαλύπτει και το μέγεθος των ανταγωνισμών κρατών, κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, που εκδηλώνονται με φόντο την αναιμική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βαρουφάκης διαμαρτύρεται ...«επί της διαδικασίας» και όχι βέβαια για την ουσία της πολιτικής και των αντιλαϊκών μέτρων της επόμενης μέρας.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, διατυμπανίζει την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής (2015-2019) και επίσης σε «4-5 νομοσχέδια της προκοπής», που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να περάσουν, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένη να τα περάσει...

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Ετσι, τη βεβαιότητα ότι επέρχεται συμφωνία με τους «θεσμούς» εξέφρασε ο Γ. Βαρουφάκης, καθώς, όπως είπε, «παρατηρείται σύγκλιση θέσεων». Μιλώντας σε εκδήλωση των ελληνικών τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε και τα παρακάτω:

-- «Θέλουμε νέες έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα». Είμαστε σε επαφή, πρόσθεσε, και συμβουλευόμαστε τον ΟΟΣΑ και τον ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για νέας μορφής εργασιακές σχέσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να ρυθμιστεί «έξυπνα» η αγορά εργασίας.

-- «Είμαστε σε μία χώρα που δουλεύουν λίγοι και το 1/3 από αυτούς δουλεύει μαύρα. Είναι αδύνατον ένα τέτοιο σύστημα να δουλέψει. Χρειάζονται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί το Ασφαλιστικό».

-- Ειδική αναφορά έκανε στις «νεοφυείς επιχειρήσεις», λέγοντας ότι «δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους».

-- Θέλουμε μία συμφωνία που θα τους αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους (σ.σ. εδώ το στρώσιμο εδάφους για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής συμφωνίας βγάζει μάτι!).

-- Στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να κρατήσει ένα ποσοστό το Δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, για να χρηματοδοτήσει το Ασφαλιστικό.

-- «Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα, πρέπει να πηγαίνει μαζί της»(...)

-- «Να το πω διαφορετικά: Αν φτάσουμε σ' ένα σημείο όπου θα αναπτυσσόμαστε και θα έχουμε ένα output gap (παραγωγικό κενό) το οποίο θα είναι μηδέν, τότε μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε για συγκρουόμενα συμφέροντα εργασίας και κεφαλαίου. Σήμερα είμαστε μαζί»...

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαρουφάκης λέει ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού και καταστροφής μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα οφείλουν να συμπλέουν με τα αφεντικά, τους δυνάστες τους, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις παντού

«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε, προχτές Παρασκευή, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ παρουσιάστηκε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρεται σε «αποτυχία» των κρατών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στις απαιτούμενες (από το κεφάλαιο) μεταρρυθμίσεις : «Τα κράτη - μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες αιτίες του προβλήματος, όπως η εργασιακή νομοθεσία, το υψηλό κόστος εργασίας κ.ά.», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που «διέρρευσε» μέσω του πρακτορείου «Ρόιτερς». Επισημαίνεται ακόμη ότι ο «ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες οικονομίες».

Είναι δηλαδή φανερό το γεγονός ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης δεν αφορά μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Και, βέβαια, πρόκειται για την πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το ύψος των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων, ανεξάρτητα και από τη φάση του καπιταλιστικού κύκλου (κρίση - ανάκαμψη).

Η Κομισιόν προειδοποιεί πως η οικονομία είναι παγιδευμένη σε μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα της νεανικής. Μάλιστα γίνεται λόγος και για το «δημογραφικό πρόβλημα» και για τη γήρανση του πληθυσμού. «Μία κρίση προσφέρει ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, όμως επτά χρόνια τώρα αυτή η ευκαιρία παραμένει ανεκμετάλλευτη», τονίζεται χαρακτηριστικά...

Με «αίτημα» της τρόικας η αρπαγή των αποθεματικών

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που έχει σφαιρική άποψη για τις διαβουλεύσεις και τις αντιλαϊκές διεργασίες, αποκάλυψε από τις Βρυξέλλες τα παρακάτω:

-- Οτι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που ...«κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper... Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών.

-- Τόνισε πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα»...

-- Βάσει της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, μέχρι τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος.

-- Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή στις 30 Ιούνη, όταν λήγει το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ