Associated Press |
Από την απεργία πείνας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο |
«Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο», όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί μετά την κήρυξη της χώρας σε «έκτακτη ανάγκη» από τον Πρόεδρο Γουστάβο Νομπόα, προκειμένου να παταχτεί η «εξέγερση», όπως οι ίδιοι κινητοποιημένοι εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές αλλά και ιθαγενείς, τη χαρακτηρίζουν.
Καμία είδηση δεν έχει κατορθώσει να διαρρεύσει από τη χώρα των Ανδεων μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το Σάββατο, παρά μόνο το γεγονός ότι μία πολύ ισχυρή έκρηξη βόμβας συντάραξε το βράδυ της Κυριακής το εμπορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία διεξάγει... έρευνες για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη ή για τον πιθανό στόχο. Από την πολύ ισχυρή και τελικά εξαιρετικά ύποπτη έκρηξη δεν τραυματίστηκε ουδείς και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο κτίριο όπου έγινε έκρηξη και όπου στεγαζόταν μια τράπεζα αλλά και γραφεία της κυβέρνησης, καθώς και γραφεία πολλών ξένων εταιριών, περιλαμβανομένου και του γραφείου του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς».
Ο λόγος πάντως περί «υπόπτου εκρήξεως» δεν είναι διόλου τυχαίος, καθώς έλαβε χώρα κάτι περισσότερο από 24 ώρες από την κήρυξη του Εκουαδόρ σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ειδικό καθεστώς που θα επιτρέπει τόσο στο στρατό όσο και στην αστυνομία να χρησιμοποιήσουν βία για «όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο», ώστε να διαλύσουν τις διαδηλώσεις και να τερματίσουν τις καταλήψεις που έχουν παραλύσει τη χώρα και φυσικά να επαναφέρουν την τάξη.
Ο λόγος περί αταξίας, είναι οι κινητοποιήσεις που έχουν εξελιχθεί σε «εξέγερση» μετά την «κατάληψη» της πρωτεύουσας Κίτο την περασμένη Δευτέρα από χιλιάδες διαδηλωτές, που χρησιμοποιούν το Πολυτεχνείο Σαλεσίνα ως βήμα διαμαρτυρίας, καθώς 50 αγωνιστές διαμαρτυρόμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, αλλά και ως «ορμητήριο» των διαδηλώσεών τους αλλά και των καταλήψεών τους. Την ίδια στιγμή και δεκάδες άλλα νευραλγικά σημεία και στις τρεις ζώνες που χωρίζουν τη χώρα βρίσκονται στα χέρια των διαδηλωτών, όπως κομβικά σημεία των οδικών και σιδηροδρομικών διαύλων κλπ. Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ανακοινώθηκε το τρίχρονο κυβερνητικό οικονομικό πλάνο, που περιλαμβάνει το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο Πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτά τα δραστικά και πρωτοποριακά μέτρα εντάσσεται και η υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος, σε αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος, του σούκρε!
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Η περίπολος των 20 ανδρών της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών βάδιζε στην πόλη Μπουτζ - ή, ακριβέστερα, ό,τι απέμεινε από αυτήν - 10 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, όταν κάποια από τα μέλη της άκουσαν φωνές κάτω από τα συντρίμμια. Χρησιμοποιώντας σιδερένιους λοστούς και σκάβοντας με τα χέρια, έβγαλαν από ένα κτίριο δύο αδέλφια στα πενήντα τους, μια γυναίκα και έναν άνδρα, ζωντανούς. Είχαν επιβιώσει έχοντας μόνο λίγο νερό και ένα κουτί μπισκότα. Ο γενικός επιθεωρητής της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών του στρατού της Ινδίας, Μπάκσι Σινγκχ, κατέφυγε στο υπερφυσικό για να εξηγήσει το γεγονός: «Ολοι έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να ανασύρουν επιζώντες... πρόκειται για θαύμα». Ωστόσο, το συμβάν ίσως υπογραμμίζει περισσότερο από μια θεϊκή παρέμβαση την ανεπάρκεια των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων, που βασίστηκε στον ηρωισμό των μελών τους και όχι στην οργάνωση από πλευράς του κρατικού μηχανισμού...
Η διάσωση ήρθε καθώς συνεχιζόταν, με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα, η κατεδάφιση των πληγέντων κτιρίων στην Μπουτζ, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας Γκουτζαράτ, που σάρωσε την 26η του Γενάρη ο σεισμός. Οι αρχές μίλαγαν χτες για 16.435 ανασυρθείσες σορούς και 14.000 νεκρούς ακόμη κάτω από τα συντρίμμια, συνολικά περίπου 30.000 νεκρούς, αλλά είχαν στρέψει την προσοχή τους στους περίπου 600.000 που υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι και στους 200.000 που υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί. 34 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό της επαρχίας (45 εκατ. σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές) έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πληγεί από το σεισμό.
Χτες ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζορζ Φερνάντες είπε ότι ενδέχεται «να μη μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», επαναλαμβάνοντας τους φόβους του περί μιας εκατόμβης 100.000 θυμάτων. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ινδίας ανασκεύαζε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την οικονομική ζημιά από το σεισμό, λέγοντας ότι η αρχική της πρόβλεψη περί 5,5 δισ. δολαρίων ήταν «προσεκτική» και αναφέροντας πως «μόνο στο λιμάνι Κάντλα» οι ζημιές ανέρχονται σε 2,2 δισ. δολάρια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θορυβημένη από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται από τους σεισμοπαθείς (και όχι μόνο), αποφάσισε να δημιουργήσει μια μόνιμη Επιτροπή Αντιμετώπισης Καταστροφών. Στο μεταξύ τόσο το Νέο Δελχί όσο και η κρατιδιακή κυβέρνηση στο Αχμενταμπάντ ανακοίνωσαν σχέδια δημιουργίας «σκηνουπόλεων» στην Γκουτζαράτ για να αντιμετωπιστεί το τρομακτικό οικιστικό πρόβλημα. Ηδη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γκουτζαράτ Χάρεν Πάντγια, έχουν διανεμηθεί κάπου 70.000 σκηνές και ο αριθμός τους θα αυξηθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων. Μια παράλληλη προσπάθεια της τοπικής, αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να σταματήσει η «έξοδος» των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, οι οποίοι μετακινούνται με κάθε μέσο προς άλλες περιοχές της Ινδίας.
Η κριτική σχετικά με τη διανομή της βοήθειας συνεχιζόταν, με τα περισσότερα φραστικά πυρά να στοχεύουν στο ότι είναι κυρίως οι περιοχές κοντά στα κέντρα διανομής που λαμβάνουν βοήθεια, αντίθετα με τα πιο απομακρυσμένα από τα περίπου 400 χωριά που καταστράφηκαν, πολλά από αυτά ολοσχερώς. Οι προσπάθειες «επιστροφής σε μια κάποια ομαλότητα» συνεχίζονταν: Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 80% των πληγεισών περιοχών, αν και ήταν αμφίβολο κατά πόσο αυτό έχει αξία για τους κατοίκους, αφού δεν έχουν μείνει όρθια παρά ελάχιστα κτίσματα...
Εκατόν είκοσι πέντε διεθνείς οργανώσεις, ινδικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν προσφέρει βοήθεια, υπό μορφή χρημάτων και εξοπλισμού για την επαναδημιουργία - κατά κυριολεξία... - των πόλεων και των χωριών που επλήγησαν. Αλλά οι εργασίες δε θα αρχίσουν πριν τον Απρίλη.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-
Προβάλλοντας ως αίτια το ότι έχει «υπεράριθμους υπαλλήλους γραφείου», οι πωλήσεις της «μειώθηκαν» το 2000 και υπήρξε αύξηση των «εισαγωγών αυτοκινήτων», η θυγατρική της Daewoo Motor Co. στην Πολωνία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απολύσει 1.300 εργαζομένους από το εργοστάσιό της στη Βαρσοβία. Συνολικά απασχολεί 10.000.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αναμένεται να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στο συμβούλιο των μετόχων και το συνδικάτο των εργαζομένων στη βιομηχανία. Η εταιρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, ωστόσο η χρεοκοπία της «μητρικής» νοτιοκορεατικής εταιρίας της προκαλεί πολλά προβλήματα.
Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την κυβερνητική παραδοχή ότι η ανεργία στην Πολωνία ξεπέρασε το 15%.
Ανακοίνωση και κάλεσμα δράσης της ΕΕΔΔΑ για την άμεση απελευθέρωση των αγωνιστών που συνελήφθησαν χωρίς ένταλμα, κατά τις κινητοποιήσεις στο Εκουαδόρ
«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει την άγρια καταστολή από την πλευρά των σωμάτων ασφαλείας του Εκουαδόρ, σε βάρος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των μέσων μαζικής μεταφοράς, του πετρελαίου θέρμανσης, της βενζίνης, κλπ., καθώς και για την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος, του σούκρε, από το αμερικανικό δολάριο.
Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή βιαιότητα και συνελήφθη ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς, ανάμεσά τους και ο Λουίς Βιγιασίς Μαλντονάδο, εθνικός πρόεδρος του "Λαϊκού Μετώπου" -που απαρτίζεται από μία σειρά συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις, προοδευτικά κόμματα- και εκπρόσωπος του "Πατριωτικού Μετώπου", καθώς και ο Αντόνιο Βάργας, πρόεδρος της "Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ" (CONAIE). Και οι δύο συνελήφθησαν χωρίς ένταλμα.
Απαιτούμε:
Καλούμε τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας μας να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγωνιζόμενο λαό του Εκουαδόρ, στέλνοντας διαμαρτυρίες στον πρόεδρο Γουστάβο Νομπόα (φαξ 00-5932-580735), στον υπουργό Αμυνας, Ναύαρχο Ούγο Ούντα (φαξ 00-5932-580431) και στον υπουργό Προεδρίας και Αστυνομίας, Χουάν Μανρίκε Μαρτίνες (φαξ 00-5932-580067) ή στην επιτροπή μας (φαξ 01-3831603 και email: eedda@otenet.gr), ώστε να τις στείλουμε εμείς».