ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Πνίγεται ο κάμπος, σε απόγνωση ο λαός

MotionTeam

Ανοχύρωτοι μπροστά στα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα παραμένουν οι κάτοικοι των Δήμων Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης, στην Αντιπεριφέρεια Σερρών. Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες και οι κάτοικοι του Αχινού, του Πεθελινού, του Θολού, του Μύρκινου, της Μαυροθάλασσας, βλέπουν τη γη τους να πλημμυρίζει και να χάνεται η σοδειά τους, η φετινή καλλιεργητική περίοδος και το εισόδημά τους, αλλά και τα σπίτια τους, τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις να κινδυνεύουν.

Από τη μια η κακοκαιρία στη Βουλγαρία (στη γειτονική χώρα βρίσκονται τα 274 χιλιόμετρα του ποταμού Στρυμόνα) συνέβαλε στην αύξηση των υδάτων του ποταμού και των ποσοτήτων που εισρέουν στη χώρα μας. Από την άλλη, οι όγκοι υδάτων που κατέβασαν οι τρεις παραπόταμοι του Στρυμόνα, ο Μπέλιτσα, ο Αγγίτης και ο Αγιος Ιωάννης, λόγω των βροχοπτώσεων του τελευταίου μήνα, είχαν ως αποτέλεσμα η λίμνη Κερκίνη (τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα) να μην μπορεί να συγκρατήσει τα νερά που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία, να υπερχειλίσει ο ποταμός, να σπάσουν τα αναχώματά του και να πλημμυρίσει ο κάμπος στις παραποτάμιες περιοχές. Στο ελληνικό έδαφος, ο Στρυμόνας ρέει αποκλειστικά στο νομό Σερρών (118 χιλιόμετρα) και εκβάλλει στο Στρυμονικό Κόλπο.

Τα σκέπασε το νερό

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πολλές χιλιάδες στρέμματα σκεπάστηκαν και χτες από το νερό. Μια κτηνοτροφική μονάδα έξω από τον Αχινό (κοντά στα Ιβηρα) με 300 ζώα εγκλωβίστηκε μέσα σε έναν υδάτινο κλοιό και ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ζώων. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση είτε θα πνιγούν είτε θα πεθάνουν από ασιτία.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κατασκευή πρόχειρων αναχωμάτων, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε και διάνοιξη καναλιού, σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αχινού.

Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, και την ελλειπή συντήρηση και ενίσχυση των αναχωμάτων, αλλά και το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες δεν καθαρίστηκαν από τα φερτά υλικά ούτε η λίμνη Κερκίνη ούτε ο ποταμός Στρυμόνας.

Ζητούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού. Προσδιορίζοντας τα έργα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν σημειώνουν ότι πρέπει να κλείσουν τα αναχώματα που έσπασαν, να δημιουργηθούν άλλα, και στη συνέχεια να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσουν ο καθαρισμός της Κερκίνης και να ενισχυθούν τα αναχώματά της (προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος) και επίσης να γίνει καθαρισμός και εκβάθυνση του Στρυμόνα και ενίσχυση των αναχωμάτων του.

Επίσης, απαιτούν από τον ΕΛΓΑ άμεση αποζημίωση των αγροτών που έσπειραν τα χωράφια τους και καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους από τις πλημμύρες, την άμεση πληρωμή των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις και ακόμη οι αποζημιώσεις τους εκκρεμούν. Επίσης, ζητούν να αποζημιωθούν και οι αγρότες που δε θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω των πλημμυρών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα πενταετίας ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

Αόριστες οι απαντήσεις των υπουργών

Χτες εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των πληττόμενων Δήμων της Αντιπεριφέρειας Σερρών συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη.

Ο Β. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών όσων αγροτών καλλιέργησαν εκτάσεις και υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποζημίωσής τους. Ανέφερε ότι έως τα τέλη Μάη, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις. Επίσης είπε ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα δικαιώματα πενταετίας, αλλά και κονδύλια από την ΕΕ, για την αποζημίωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν.

Στη συνάντηση με τον Χ. Σπίρτζη, ζητήθηκε η συνδρομή στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών για τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα στηριχθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εργασιών του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, αλλά και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ

Επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών.

Τη στιγμή που τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στις τράπεζες, στην επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με διάφορα προγράμματα.

Σε αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η παράδοση των έργων υποδομής, δημόσιας περιουσίας σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτό τα απαραίτητα έργα υποδομής είτε δε γίνονται (αν δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες), είτε τα διπλοπληρώνει ο λαός και τα εκμεταλλεύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην παραγωγή και σε αγροτικό κεφάλαιο για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Ολοκληρωμένη, συνδυασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτικών φορέων.

Προστασία των δασών και μετατροπή τους σε αποκλειστικά δημόσια περιουσία, με αναδάσωση των καμένων εκτάσεων».

Σε δίκη μέλη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Για αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί, μετά από αναβολή, η δίκη τριών μελών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη». Η δίκη γίνεται μετά από μήνυση γονέα, που αρχικά είχε μηνύσει τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια στράφηκε και κατά του «Ριζοσπάστη» που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι τρεις κομμουνιστές που μηνύθηκαν, το Σεπτέμβρη του 2013 διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου. Ο «Ριζοσπάστης» μηνύθηκε επειδή δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα.

Αποδοκιμασίες από το ακροατήριο

Στις 30 Απρίλη θα συνεχιστεί η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το βασανισμό και την κακοποίηση του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, από τα αφεντικά του, το καλοκαίρι του 2012. Οι εργοδότες κατηγορούνται για αρπαγή, απρόκλητη σωματική βλάβη, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κλοπή οικονομιών μηνών του Ουαλίντ Ταλέμπ, τον οποίο αρχικά κρατούσαν επί ώρες αλυσοδεμένο σε ένα στάβλο στη Σαλαμίνα, ενώ αργότερα, κάτοικοι τον βρήκαν αλυσοδεμένο σ' ένα δέντρο, στο δρόμο, με φανερά τα σημάδια της κακοποίησης. Οπως είχε καταθέσει το θύμα, ο εργοδότης του και ο γιος του τον κράτησαν μέσα σε μία αποθήκη, τον κακοποίησαν μαζί με τους φίλους τους και του άρπαξαν περισσότερα από 12.000 ευρώ, που ήταν οικονομίες πολλών συμπατριωτών του, οι οποίοι εργάζονταν στη Σαλαμίνα. Εκεί έμεινε επί δύο 24ωρα χωρίς νερό και φαγητό. Ο Αιγύπτιος εργάτης αντιμετωπίζει μετά τον ξυλοδαρμό του σοβαρά προβλήματα υγείας. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, χτες, αντιμετώπισε κατά την εξέταση από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων προκλητικές ερωτήσεις, που προκάλεσαν ένταση και ταραχή στο ακροατήριο...

Μάλιστα, όπως είπε η συνήγορος του Ουαλίντ, φθάσαμε στο σημείο να ακούσουμε ότι το βασανισμένο θύμα, που βρέθηκε δεμένο σε ένα δέντρο με την αλυσίδα, είναι υποκριτής και παριστάνει το θύμα ρατσισμού για να πάρει άδεια παραμονής.

Αποφυλακίστηκε η μάνα

Την αποφυλάκιση τελικά, χτες, της μητέρας δύο κρατουμένων απεργών πείνας που έχουν καταδικαστεί με τον τρομονόμο, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα. Συγκεκριμένα, της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, μεταξύ των οποίων και χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ. Αρνητική όμως ήταν η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών για τη γυναίκα του ενός από τους δύο κρατούμενους. Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κάνουν απεργία πείνας από τις 2 Μάρτη με αίτημα την αποφυλάκιση των συγγενών και φίλων τους που καμία σχέση δεν έχουν με την υπόθεση. Χτες, μάλιστα, τα ξημερώματα, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούμενος απεργός πείνας κόντεψε να πάθει ανακοπή.

Να σημειωθεί ότι και χτες, με γνωμάτευσή τους, οι γιατροί έκαναν λόγο για οριακό σημείο της κατάστασης της υγείας των απεργών πείνας. Να υπενθυμίσουμε ότι σε απεργία πείνας βρίσκονται και κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί ή παραπέμπονται με τον τρομονόμο και απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάργηση του 187Α (τρομοκρατική οργάνωση), του κουκουλονόμου, του νόμου για τις αποκαλούμενες φυλακές τύπου Γ, την απελευθέρωση για λόγους υγείας του καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού, την οριοθέτηση της χρήσης και της επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές των Σερρών πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 9 π.μ., θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, στις 10 π.μ., με την δήμαρχο Βισαλτίας, στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί τα χωριά του Δήμου Βισαλτίας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Στις 12.15 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και στη συνέχεια, στις 5 μ.μ., θα επισκεφθεί τα χωριά του Δήμου Εμμανουήλ Παππά και τις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Εμμανουήλ Παππά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ