ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Πλατιά σύσκεψη για το ασφαλιστικό στις 6 του Φλεβάρη, με σκοπό την οργάνωση μετώπου αντίστασης στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης 

Κάλεσμα σε κάθε συνδικαλιστή να συμμετάσχει σε πλατιά ανοιχτή σύσκεψη, που διοργανώνεται την Τρίτη 6 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση», απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οπως τονίζεται στο κάλεσμα, «επειδή η καμπάνα χτυπά για όλους, παίρνουμε την πρωτοβουλία και σας καλούμε σε σύσκεψη ώστε όλοι μαζί από ταξική σκοπιά να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την άμυνα και την αντεπίθεσή μας».

Οπως είναι γνωστό - αναφέρεται επίσης στο κάλεσμα - η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη νομοθέτηση μέτρων, τα οποία σίγουρα θα δώσουν καταστρεπτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Γι' αυτό το λόγο το ΠΑΜΕ και επειδή η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλο το λαό, καλεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και συνδικαλιστή να πάρει μέρος στη σύσκεψη.

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά: «Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση που κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση και η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι προθέσεις τους έχουν διαφανεί και το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι θα ξεδιπλωθεί η επίθεσή τους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να μπορέσει να υπάρξει αντίσταση από τη μεριά της εργατικής τάξης.

Εμείς καλούμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, κάθε συνδικαλιστή, που δε θέλει να παίξει στο βρώμικο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου", που έχει αποτελέσει το "φερετζέ" στο να ξεπουληθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να πάρει μέρος σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης. Ολοι όσοι έχουν τέτοια διάθεση, πλην των ξεπουλημένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να έρθουν στη σύσκεψη για να συναποφασίσουμε και να συνδιοργανώσουμε αγώνες της εργατικής τάξης για το ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, καλούνται εκπρόσωποι των αγροτών και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατί το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την εργατική τάξη αλλά το σύνολο του λαού και την αγροτιά και τους μικρομεσαίους».

ΙΚΑ
Ανασφάλιστος ένας στους τέσσερις

Εκατοντάδες δισ. δραχμές χάνει το ΙΚΑ από την ανασφάλιστη εργασία, που φτάνει στο 24% σύμφωνα με ελέγχους της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ

Μονάχα μια ιδέα του οργίου εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, στο οποίο επιδίδονται οι εργοδότες εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργαστούν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ελέγχων που διεξήγαγε η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ κατά τη διάρκεια του 2000, όπου σε 26.031 ελέγχους βρέθηκαν 18.784 εργαζόμενοι ανασφάλιστοι σε σύνολο 78.556 εργαζομένων! Οι έλεγχοι αυτοί επιβεβαίωσαν προηγούμενη εκτίμηση του ΙΚΑ για το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας που φτάνει στο 24%!

Αμεσα υπόλογη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο ευνοεί την ασυδοσία των εργοδοτών με την όλο και μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» που επιβάλλει στις εργασιακές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα παίρνει μέτρα ήπιας αντιμετώπισης των παρανομούντων και αρνείται την ουσιαστική στήριξη των υπηρεσιών ελέγχου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΙΚΑ έχει μόνο 30 υπάλληλους για ελέγχους σε όλη τη χώρα!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 4.425 (17%) από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, δεν είχαν δηλώσει καθόλου το προσωπικό που απασχολούσαν! Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν - ταυτόχρονα με την ασφάλιση των εργαζομένων - έφτασαν τα 3,399 δισ. δραχμές. Εκτός αυτού, διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες του ΙΚΑ από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν, φτάνουν το 1,446 δισ. δραχμές το χρόνο!!!

Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «902», ο αναπληρωτής διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ Κ. Σμυρλής, σημείωσε: «Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι σε θέση ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Αρκεί να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις οργανωτικού χαρακτήρα κι όχι η περιβόητη μεταρρύθμιση, που εξαγγέλλεται από διάφορους συμβούλους του πρωθυπουργού και τρομάζει τον κόσμο. Είναι φανερό από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας και γενικότερα του ΙΚΑ, του βασικότερου φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ότι η εισφοροδιαφυγή δεν είναι στα 500 δισεκατομμύρια που αναφέρατε. Πεντακόσια δισεκατομμύρια υπολογίζεται το χρόνο με βάση τους ανασφάλιστους Ελληνες εργαζόμενους. Το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται όταν ακούγεται ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο».

ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

Κύριο αίτημα η συνέχιση του έργου   και η ομαλή χρηματοδότηση

«Η εντολή που έχουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να σταματήσουν όλες οι εργασίες στα έργα εκτροπής του Αχελώου μέχρι τις 10 Μάρτη». Αυτή ήταν η απάντηση που πήραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα έργα εκτροπής του Αχελώου και πολλών μαζικών φορέων της Καρδίτσας, από τη Διεύθυνση της Κοινοπραξίας «IMPEREDILO SpA - ΓΝΩΜΩΝ ΑΤΕ - ΤΕΓΚ ΑΕ», σε συνάντηση που είχαν χτες. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, διαμήνυσαν, επίσης, στους εργαζόμενους ότι μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες - μέχρι σήμερα γίνονταν εργασίες συντήρησης - θ' απολυθούν όλοι. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει 18 απολύσεις, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Υστερα και από τις χτεσινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι, που είχαν προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και τη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Κατήγγειλαν, δε, την κυβέρνηση που αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο και δήλωσαν ότι θα δώσουν όλοι δυναμικό «παρών» στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 14 Φλεβάρη.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, ο Νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Χ. Τέγος, οι Δήμαρχοι Αργιθέας, Μουζακίου και Τριφυλλίας Αρτας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Β. Μπούτας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Στ. Γούλας και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι εργαζόμενοι στα έργα εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, είναι: Να πάρει πίσω τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες η κοινοπραξία, να υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης των έργων από το αρμόδιο υπουργείο, να οριστεί ημερομηνία λήξης των έργων εκτροπής του Αχελώου, ιδιαίτερα σήμερα, που η Θεσσαλία βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων κ.ά.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΕΒΕ
Απολύσεις λόγω μεγάλης... προϋπηρεσίας

  Διάταξη νόμου μονιμοποιεί εκείνους που προσλήφθηκαν με σύμβαση μετά το 1995, αλλά όχι  τους... παλαιότερους

Κινδυνεύουν με μη ανανέωση της σύμβασής τους και απόλυση 148 υπάλληλοι του ΤΕΒΕ, που από το 1991 εργάζονται ανελλιπώς στον ασφαλιστικό οργανισμό ως επιμελητές εισπράξεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Μερικοί, των οποίων η σύμβαση έληξε πρόσφατα, απολύθηκαν ήδη και άλλοι 100 περίπου που η σύμβασή τους λήγει τον Ιούλη 2001 θα έχουν την ίδια τύχη, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει η κατάσταση μετά την απόφαση και του ΣτΕ, στο οποίο προσφεύγουν οι εξαιρούμενοι από τον ν. 2839/2000, προσβάλλοντας τη συνταγματικότητά του.

Ο νόμος αυτός, ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούλη, προβλέπει ότι όσοι είχαν προσληφθεί στο ΤΕΒΕ ως επιμελητές εισπράξεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου από την 1/1/95 και είχαν ανανεώσει 2 φορές τη σύμβασή τους εμπίπτουν στο νόμο και δικαιούνται μονιμοποίηση. Το τραγελαφικό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι εξαιρούνται του ευεργετήματος του νόμου εργαζόμενοι που ασχολούνται ανελλιπώς στο ΤΕΒΕ από το 1991, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς δουλιά άνθρωποι με δεκαετή υπηρεσία, οικογενειάρχες με κάποια ηλικία, πάνω από 40 οι περισσότεροι.

Ο ανορθολογισμός των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι εμφανής και εξοργιστικός, αφού το μεγάλο αδίκημα των εργαζόμενων αυτών φαίνεται να είναι ότι προσλήφθηκαν και εργάζονται στο ΤΕΒΕ από το 1991 και όχι μετά την 1η Γενάρη 1995!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επιμελητών Εισπράξεων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης Στ. Τσαλίκης, μας δήλωσε ότι από τη στιγμή που οι υπάλληλοι αυτοί δουλεύουν ανελλιπώς για 10 χρόνια, έπρεπε να μονιμοποιηθούν και να καλυφθούν οι διαθέσιμες θέσεις με νέες προσλήψεις. Πρόσθεσε δε, ότι ενδιαφερόμενοι έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα και θα προβούν σε κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες του ΤΕΒΕ σε προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν καλύπτονται με τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με σύμβαση χρόνου και χρειάζεται να γίνουν και νέες προσλήψεις.

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κ. Χρυσανθόπουλος, με δήλωσή του στο Ρ» υπογράμμισε ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος κατοχυρώνει την ίση μεταχείριση των πολιτών. «Πού είναι αυτή η ίση μεταχείριση», τόνισε αγανακτισμένος, «όταν χάνουν το δικαίωμά τους στη δουλιά εργαζόμενοι επειδή προσλήφθηκαν πριν από μια ορισμένη ημερομηνία».

Να σημειωθεί επίσης, ότι τη στιγμή που χάνουν τη δουλιά τους οικογενειάρχες, που είναι τα μόνα εργαζόμενα άτομα στην οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές υπάρχουν στους μισθολογικούς καταλόγους και των τριών υποκαταστημάτων του ΤΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη 3 και 4 άτομα από την ίδια οικογένεια. Απ' ό,τι φαίνεται προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη προσλαμβάνουν κόρες, ανιψιές, νύφες και γαμπρούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να δίνει εικόνα οικογενειοκρατίας, τη στιγμή που χάνουν τη δουλιά τους άνθρωποι που δεν έχουν άλλους πόρους να ζήσουν την οικογένειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ