ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβότερες οι βενζίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης

Νέες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων ισχύουν από σήμερα, λόγω αναπροσαρμογών των διεθνών τιμών, με βάση το νέο δελτίο «ενδεικτικών τιμών» του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 3 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 3,1 δρχ. και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,8 δρχ. το λίτρο, ενώ μειώνεται κατά 2 δρχ. η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Με βάση τις παραπάνω αναπροσαρμογές, οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης της σούπερ στις 249,10 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 235,40 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στους 203 δρχ. και του θέρμανσης στις 102,80 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α` ζώνη, η τιμή της σούπερ στις 254 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 240,30 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στις 208 δρχ. και του θέρμανσης στις 105,80 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β` ζώνη, η «ενδεικτική τιμή» της σούπερ διαμορφώνεται στις 257 δρχ., της σούπερ στις 243 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στις 211 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης στις 108,80 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ` ζώνης με ΦΠΑ 18%, η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 259 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 245,40 δρχ., του πετρελαίου κίνησης στους 213 και του θέρμανσης στις 111,80 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ, οι αντίστοιχες τιμές είναι 248,80 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ, 236,50 δρχ. για την αμόλυβδη, 205 δρχ. για το πετρέλαιο κίνησης και 105,30 δρχ. για το πετρέλαιο θέρμανσης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Παρακαλώ ενημερώστε μας πριν αυξήσετε τις τιμές!!!

Σε μια αγορανομική διάταξη, που στην πραγματικότητα αποτελεί προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, παρά συγκράτησης των ανατιμήσεων που παρατηρούνται τόσο σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης όσο και υπηρεσιών, εξαντλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την «αυστηρότητά» της απέναντι στην ανεξέλεγκτη -ελέω «ελεύθερης αγοράς»- ασυδοσία των εισαγωγέων και βιομηχάνων. Συγκεκριμένα, με τη διάταξη που υπέγραψε προχτές η υφυπουργός Ανάπτυξης «υποχρεώνονται» μια σειρά από εισαγωγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες παραγωγής, τυποποίησης και συσκευασίας, καθώς και κάποιες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου, τους νέους τιμοκαταλόγους τους, «εφόσον προτίθενται να μεταβάλουν τις τιμές χονδρικής πώλησης των ειδών τους». Η γνωστοποίηση θα πρέπει να γίνεται είκοσι μέρες πριν την ισχύ των νέων τιμών.

Στην αγορανομική διάταξη υπάγονται οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται συσκευασμένο ελαιόλαδο, σπορέλαια συσκευασμένα, ζυμαρικά, ρύζι, άλευρα, σιμιγδάλι, μαργαρίνες, τυριά, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, προϊόντα αλλαντοποιίας, κατεψυγμένα λαχανικά, φυτικά λίπη, καφέδες συσκευασμένους, άρτο - αρτοσκευάσματα, κρέας νωπό συσκευασμένο, ψάρια, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, μπίρες εγχώριας παραγωγής, είδη ατομικής φροντίδας αναλώσιμα, είδη καθαρισμού, χαρτικά, εφόδια νοικοκυριού, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Με την ίδια αγορανομική διάταξη, «υποχρεώνονται» να γνωστοποιούν τους τιμοκαταλόγους- όταν πραγματοποιούν αυξήσεις τιμών- τα διαγνωστικά κέντρα, οι κλινικές, οι ασφαλιστικές εταιρίες για ασφάλιστρα αυτοκινήτων, ζωής και κατοικίας.

Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση της συγκεκριμένης διάταξης έρχεται μετά τις αυξήσεις σε μια σειρά ειδών και υπηρεσιών πλατιάς κατανάλωσης όπως στα αναψυκτικά κατά 4%, στα νερά κατά 5,5%, στο γάλα κατά 5%, όσο και στα ασφάλιστρα των ΙΧ που φτάνουν μέχρι 11% και στις υπηρεσίες ιδιωτικών κλινικών κατά 9% τον προηγούμενο χρόνο. Στην ουσία πρόκειται για ανατύπωση παλαιότερης αγορανομικής διάταξης -που οι επιχειρήσεις είχαν στην πράξη αχρηστεύσει- με το ίδιο περιεχόμενο, στην οποία προστέθηκαν κάποιοι ακόμα κλάδοι που οι τιμές των υπηρεσιών τους επιβαρύνουν τη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Είναι, επίσης, φανερό, ότι η παραπάνω αγορανομική διάταξη δεν είναι παρά «ντουφεκιές στον αέρα» σε ό,τι αφορά τη συγκράτηση των αυξήσεων. Κι αυτό, καθώς σε κάθε περίπτωση η διαμόρφωση των τιμών γίνεται «ελεύθερα» όσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ακολουθεί με ευλάβεια την πολιτική της «απελευθερωμένης αγοράς» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού», έχει, δηλαδή, απεμπολήσει κάθε μέσο συγκράτησης των αυξήσεων. Εξάλλου, αυτό αποδείχτηκε και με την προηγούμενη ανάλογου τύπου διάταξη που ουδόλως εμπόδισε τους επιχειρηματίες να επιβάλουν αυξήσεις όποτε και όσο επέβαλαν τα κέρδη τους.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κινδυνολογούν για να μη θιχτούν τα υπερκέρδη τους

Στην αποδεδειγμένα αποτελεσματική - για το μεγάλο κεφάλαιο - πεπατημένη των κινδυνολογιών, κινούνται και πάλι οι παρατηρήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), πάνω στο τετραετές «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οι συγκεκριμένες όμως κινδυνολογίες που συνοδεύονται και με την απαραίτητη δόση επιτακτικής προτροπής προς την κυβέρνηση, αποδεικνύεται πως, σε καμία περίπτωση δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφού προκύπτει ότι η όλη κινδυνολογία υπαγορεύεται από το δόγμα της αχαλίνωτης αύξησης των υπερκερδών τους. Η αχαλίνωτη αύξηση των υπερκερδών, βέβαια, θα προκύψει από την ένταση της αντεργατικής πολιτικής, από την περικοπή βασικών δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, από το ξεπούλημα του συνόλου της περιουσίας του δημοσίου.

Στο πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και οι πρώτες εκτιμήσεις των βιομηχάνων για το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης». Σ' αυτό, διατυπώνονται, με κατηγορηματικό τρόπο οι αμφιβολίες των βιομηχάνων, ότι η οριοθέτηση - από την πλευρά της κυβέρνησης - της επίτευξης σύγκλισης του κατά κεφαλή εισοδήματος των Ελλήνων με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιχειρηματολογώντας, οι βιομήχανοι επισημαίνουν πως το πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5% περίπου, ως το 2004, ενώ στη ζώνη του ευρώ η ανάπτυξη θα είναι 3% ετησίως. Συνεπώς συμπεραίνουν οι βιομήχανοι, η διαφορά αυτή δεν είναι επαρκής για τη σύγκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος των Ελλήνων μέχρι το 2010 που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αυτό θα επιτευχθεί το 2020.

Ετσι οι βιομήχανοι σημειώνουν ότι: «οι στόχοι είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά όχι επαρκείς. Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Και αυτό θα είναι εφικτό αν η οικονομική πολιτική επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών». Δηλαδή, με απλά λόγια, οι βιομήχανοι επιτάσσουν το, εδώ και τώρα ξεπούλημα και της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να συγκλίνουμε γρηγορότερα με το μέσο ευρωπαϊκό κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως, δεν είναι από μόνες ικανές για να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα...

Οι διαρθρωτικές αλλαγές, θα πρέπει να συνδυαστούν και με ορθή - κατά τους βιομήχανους - χρήση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ. Δηλαδή, η μερίδα του λέοντος να κατευθυνθεί στα ταμεία των επιχειρήσεων. Επειδή όμως - συνεχίζουν οι βιομήχανοι - το Γ' ΚΠΣ θα διαρκέσει μέχρι το 2006, έκτοτε θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι ανάλογοι του ΚΠΣ, οι οποίοι θα πρέπει να προέλθουν από την εθνική αποταμίευση και από άμεσες ξένες επενδύσεις. Και επειδή η εθνική αποταμίευση μειώνεται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι αμελητέες, οι βιομήχανοι απαιτούν «να στραφούμε σε πολιτικές που θα ενισχύσουν την αποταμίευση και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Αυτό έχει σχέση με την ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος».

Ομως, η επίκληση της σύγκλισης του κατά κεφαλήν εισοδήματος από τους βιομηχάνους, έχει καθαρά δημαγωγικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα για το λαό, και επιτακτική προτροπή προς την κυβέρνηση να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο, διότι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στο καπιταλιστικό σύστημα προκύπτει από τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών, τα οποία - εικονικά βεβαίως - διαιρούνται επί του συνόλου του πληθυσμού. Τι και αν τα λαϊκά στρώματα βουλιάζουν στη φτώχεια. Οταν ανεβαίνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών, αυξάνεται κατ' επίφασιν και το κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων...

Μέχρι 28 του Φλεβάρη η προμήθεια «τελόσημου»

Παρατείνεται, μέχρι τις 28 του Φλεβάρη η προθεσμία για την πληρωμή και προμήθεια από τους IXήδες, του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας, γνωστού και ως «τελόσημου». Αυτό προβλέπει χτεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε στις Εφορίες καθώς και στις Τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Alpha Bank, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διάθεση των σημάτων.

Το «τελόσημο» που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ξεκινά από τις 10.000 δρχ. και φτάνει σε 130.000 δρχ., ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Για την πληρωμή των τελών και την παραλλαγή του τελόσημου, οι IXήδες θα πρέπει να προσκομίσουν στην τράπεζα το ειδικό ειδοποιητήριο που στέλνει στους ιδιοκτήτες το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των οχημάτων δεν έχουν παραλάβει την ειδοποίηση, θα πρέπει να πάνε στις Εφορίες προκειμένου να πληρώσουν και να παραλάβουν το τελόσημο, καθώς και γι' αυτές τις περιπτώσει ισχύει η 28η Φλεβάρη, σαν τελική προθεσμία πληρωμής και παραλαβής του ειδικού ενσήμου τελών κυκλοφορίας.

Μείωση επιτοκίων για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα Eurobank - Εργασίας. Τα νέα επιτόκια ισχύουν από τις 5 του Φλεβάρη και καθορίστηκαν σε 9,50% (από 10,75%) για την επαγγελματική πίστη και σε 7,75% (από 10%) για την επαγγελματική πίστη.

Οι προθεσμίες υποβολής εκκαθαριστικών ΦΠΑ

Τις ημερομηνίες εμπρόθεσμης υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για το 2000 ορίζει με χτεσινή απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα για τους υπόχρεους με λήξη διαχειριστικής περιόδου στις 31/12/2000 ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας ή για υπόχρεους που δεν τηρούν βιβλία η προθεσμία λήγει στις 25 Φλεβάρη του 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι προθεσμίες ορίζονται από τις 27 Φλεβάρη μέχρι τις 13 Μάρτη του 2001, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
  • Για τους φορολογούμενους με βιβλία Γ' κατηγορίας οι προθεσμίες ξεκινούν στις 10 Μάη.

Για τους υπόχρεους εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και με διαχειριστική περίοδο που λήγει στο τέλος άλλης φορολογικής περιόδου ισχύουν τα εξής:

  • Για βιβλία Α' και Β' κατηγορίας ή μη τήρηση βιβλίων η προθεσμία λήγει την 25η ημέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.
  • Για βιβλία Γ' κατηγορίας μέχρι και τη 10η ημέρα του πέμπτου μήνα που ακολουθεί τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ