ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι αντεγκλήσεις

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Αυξάνονται αισθητά το τελευταίο 48ωρο οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία - συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις 12 Φλεβάρη φέτος στο Μινσκ της Λευκορωσίας και μπήκε σε εφαρμογή στα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ υποστήριξε ότι οι ρωσόφωνοι βομβάρδισαν το χωριό Ορίχοβε στην επαρχία Λουγκάνσκ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε από μια οβίδα στο Ντζερτζίνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, από πυρά των ρωσόφωνων. Από την άλλη, οι αρχές των ρωσόφωνων μιλούν για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά του στρατού και μάλιστα με χρήση πυροβολικού ενώ καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι συγκέντρωση βαρέων όπλων στην περιοχή, τα οποία είχαν απομακρυνθεί, εκτιμώντας ότι προετοιμάζεται μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Επιμένει σε αποστολή όπλων στο Κίεβο ο διοικητής του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση κάθε μέσου για να βοηθήσει την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της αποστολής όπλων.

Ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φίλιπ Μπρίντλαβ, είπε στο Φόρουμ των Βρυξελλών, το οποίο διοργάνωσε η γερμανική δεξαμενή σκέψης «Marshall Fund», ότι κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιούνται διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. «Κι επομένως, θεωρώ ότι εμείς στη Δύση θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα ως απάντηση. Αν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά και η αδράνεια μπορεί να είναι αποσταθεροποιητική», είπε ο Μπρίντλαβ.

Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ αναφέρουν «ανησυχητικές» στρατιωτικές εξελίξεις επί του πεδίου στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης, καθόλου τυχαία, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, εξαρτά το θέμα της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας. Και φυσικά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να δυναμιτίσουν το κλίμα στην κόντρα τους με τη Ρωσία, αλλά και την ΕΕ και πρωτίστως τη Γερμανία, που έχουν σημαντική χασούρα από την κατάσταση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις και αντικυρώσεις, θέμα άλλωστε για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στη ρωσική κυβέρνηση, που κάλεσε τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας να «αναλάβουν την ευθύνη τους» και να «διασφαλίσουν ότι το Κίεβο θα σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ». Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, «οι χώρες που λειτουργούν ως εγγυήτριες των συμφωνιών του Μινσκ... η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία... θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι. Το να αγνοήσουμε ότι η μία πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες δεν προάγει την εξομάλυνση της κατάστασης».

Παράλληλα, η Ρωσία δεν προτίθεται να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου αξίας 3 δισ. δολαρίων που έδωσε στην Ουκρανία αγοράζοντας στα τέλη του Δεκέμβρη του 2013, επί κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς, ουκρανικά ομόλογα και οι δόσεις λήγουν το Δεκέμβρη. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ, προφανώς σε μια ένδειξη καλής θέλησης, που όμως δεν συνάδει καθόλου με τη στάση που τηρεί η ουκρανική πλευρά, η οποία κλιμακώνει την σύγκρουση.

Συνεχίζεται η κόντρα για την Ενέργεια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ντεμτσίσι, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του σχεδιάζει να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από 1η Απρίλη. Είπε με νόημα: «Προς το παρόν δε χρειάζεται να αγοράζουμε ρωσικό αέριο. Απλά θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε». Ωστόσο, αυτή η στάση φαίνεται να έχει περισσότερο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το περασμένο Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, που συμμετείχε την προηγούμενη μέρα με τον Ρώσο ομόλογό του και τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε να δηλώνει πως είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή στην οποία διαθέτει το φυσικό αέριο στην Ουκρανία διότι η αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτηση της Ουκρανίας από τις προμήθειες της «Gazprom». Βεβαίως, το αέριο αυτό προέρχεται από αντίστροφη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, που η Ρωσία μπορεί να μπλοκάρει, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Πάντως, το παζάρι συνεχίζεται για τη νέα τιμή που θα ισχύει, αφού λήξει η τρέχουσα συμφωνία στα τέλη του Μάρτη.

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοινώθηκε η χορήγηση δανείου από την Τουρκία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια ανακοινώθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια.

  • Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι ο γιος του ανατραπέντος Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επίσης Βίκτορ, 33 χρόνων, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα με βαν στο οποίο επέβαιναν άλλοι 4 άνθρωποι στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας, όπου συμμετείχε σε αθλητικό γεγονός.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απαιτήσεις για «συμμόρφωση» με την πολιτική της ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πιέσεις για ευθυγράμμιση της σερβικής εξωτερικής πολιτικής με εκείνη της ΕΕ έναντι της Ρωσίας άσκησαν χτες με συνεντεύξεις τους σε σερβικές εφημερίδες οι αντιπρόεδροι της ομάδας των «Σοσιαλιστών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κνουτ Φλένκερστάιν και Τάνια Φαγιόν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις που παραχώρησαν στις σερβικές εφημερίδες «Ντάνας» και «Πολίτικα».

«Κατανοούμε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αναμένουμε πλήρη αφοσίωση στην ευρωπαϊκή προοπτική [...] η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, σταδιακά θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται και από τη Σερβία, δηλαδή να εναρμονιστεί πλήρως η εξωτερική πολιτική της Σερβίας με την πολιτική της Ενωσης», ανέφερε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ η ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν.

Ο συνάδελφός της Κνουτ Φλένκερστάιν, μιλώντας στην εφημερίδα «Ντάνας» εξέφρασε «τη δυσαρέσκεια» των ευρωπαϊκών θεσμών για τις αναγγελθείσες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας - Ρωσίας, που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη και «διευκρίνισε» ότι οι «καλές σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας σε γενικές γραμμές δεν αποτελούν πρόβλημα στις σχέσεις με την ΕΕ, αλλά η Σερβία πρέπει να εκτιμήσει ποια μέτρα θα λάβει και πότε και να επιδείξει πλήρη προσήλωση...».

Προ ημερών, ο Εντουαρντ Κούκαν, επικεφαλής επιτροπής ευρωβουλευτών που επισκέφτηκε το Βελιγράδι, με αφορμή την επικείμενη παρουσία του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μάη, «συμβούλεψε» τον Σέρβο ηγέτη «όταν θα επισκεφτεί τη Μόσχα να μην παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, αλλά να καταθέσει μόνο στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου πολέμου». Ο Νίκολιτς απέρριψε τις «συμβουλές», σημειώνοντας ότι «μάταια ασκεί πιέσεις για να πάρει αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των Σέρβων».

Τέλος, χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην πρωθυπουργός) Χασίμ Θάτσι είπε ότι «απειλές για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός και η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας».

  • Αλβανία και Κόσσοβο υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνια οικονομικής συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία «κοινής αγοράς» στη διάρκεια της δεύτερης κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων αμφοτέρων των χωρών.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αντίσταση στις πιέσεις για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής

ΡΙΑΝΤ.--

Ανένδοτη παραμένει η Σαουδική Αραβία στις πιέσεις ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που πλήττονται από τις διεθνείς χαμηλές τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού» η οποία χτες κατέβηκε στα 56 δολάρια το βαρέλι.

Ο Αλί αλ Ναΐμι υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας που σήμερα παράγει ημερησίως 10.000.000 βαρέλια πετρελαίου (αύξηση της παραγωγής κατά 350.000 βαρέλια σε σχέση με το Φλεβάρη!), σημείωσε ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής εντός των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ εκτός και εάν προχωρήσουν σε ανάλογα μέτρα πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο οργανισμό.

Η δήλωση του Ναΐμι σχολιάστηκε ως έμμεση αιχμή κατά αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στις «παραδοσιακές» πετρελαιοπαραγωγές δυνάμεις υπό την προϋπόθεση πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» παραμένει υψηλή στις διεθνείς αγορές. Δεδομένου ότι το φθηνό πετρέλαιο καθιστά ασύμφορη την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα έχουν επιδοθεί (σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») σε μία κούρσα εξεύρεσης νέων τεχνολογιών που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, εφόσον καταστήσουν εφικτή τη φθηνότερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου...

ΡΩΣΙΑ
Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της Δανίας

Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Δανίας απήθυνε η ρωσική κυβέρνηση διά μέσου του πρεσβευτή της στην Κοπεγχάγη Μιχαήλ Βάνιν, που, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Jyllands - Posten» αναφορικά με την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Οπως είπε ο πρέσβης «οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα. Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων» και πρόσθεσε «η Δανία θα γίνει μέρος της απειλής κατά της Ρωσίας. Θα είναι λιγότερο φιλειρηνική και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα πληγούν».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών της πλοίων, αλλά και ενδεχομένως την ανάπτυξη πυραύλων αργότερα στη Γροιλανδία.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, Μάρτιν Λίντεγκαρντ, που ισχυρίστηκε ότι «η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν αφορά την ίδια», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ