ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύτιμη μαρτυρία για το ΕΑΜ Θεάτρου

Η δολοφονημένη Εαμίτισα θεατρική χορεύτρια Μαρία Χατζοπούλου (Μανταλένα)
Η δολοφονημένη Εαμίτισα θεατρική χορεύτρια Μαρία Χατζοπούλου (Μανταλένα)
Συνάντηση ηθοποιών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και άλλων πνευματικών ανθρώπων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης αποτέλεσε η χτεσινή παρουσίαση, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, του βιβλίου της Ολυμπίας Γ. Παπαδούκα «Το Θέατρο της Αθήνας (Κατοχή- Αντίσταση- Διωγμοί)» από τις εκδόσεις Κ. και Π. Σμπίλιας (Δεριγνύ 8, 8835.733,8236.888 και Σταδίου 44, 3245182, 3245178). Μια συνάντηση συγκινητική και ένα βιβλίο πολυτιμότατη «κατάθεση» στην ιστορία του θεάτρου μας, καθώς η γενιά της Αντίστασης «φεύγει», αλλά και οι φάκελοι των ΕΑΜιτών αγωνιστών του θεάτρου μας, όπως και όλων των αγωνιστών, παραδόθηκαν στη φωτιά με ολέθρια απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα τάχα της «λήθης» του παρελθόντος. Ελειπε ένα τέτοιο βιβλίο. Και μακάρι, έγκαιρα, κι άλλοι ΕΑΜίτες καλλιτέχνες του θεάτρου να μιμηθούν την προσπάθεια της Ολυμπίας Παπαδούκα, όχι μόνο να συλλέξει πλήθος στοιχεία για την ΕΑΜική προσφορά και τα πάθη πολλών αγωνιστών του θεάτρου, έγγραφα (λ.χ. περιέχονται και εκθέσεις ιατροδικαστών για βασανισμένους και δολοφονημένους αγωνιστές και του θεάτρου) και φωτογραφικά ντοκουμέντα και να καταγράψει τη δική της μαρτυρία, αλλά να παρακινήσει και πολλούς άλλους ζώντες καλλιτέχνες να συμβάλλουν με τη δική τους μαρτυρία σε μια πρώτη «συγγραφή» των ωραιότερων των ηρωικότερων σελίδων του θεάτρου μας στον 20ό αιώνα.

Η ηθοποιός Ολυμπία Παπαδούκα, από τα πιο δραστήρια μέλη του ΕΑΜ Θεάτρου, με μακρόχρονες φυλακές και εξορίες στην «πλάτη» της, με αυτό το βιβλίο της (το πρώτο αφορούσε στις «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ»), τιμά όλους, ανεξαιρέτως -επώνυμους κι ανώνυμους καλλιτέχνες και τους άλλους εργαζόμενους στο θέατρο- που συνέβαλαν στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, εξυψώνοντας και τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου. Δίκαιος, λοιπόν, ο έπαινος που της απέδωσαν με τις ομιλίες τους η Βούλα Δαμιανάκου και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο δολοφονημένος Εαμίτης τραγουδιστής-ηθοποιός της οπερέτας Λέανδρος Καβαφάκης
Ο δολοφονημένος Εαμίτης τραγουδιστής-ηθοποιός της οπερέτας Λέανδρος Καβαφάκης
Η Βούλα Δαμιανάκου, μιλώντας για το βιβλίο, έκανε μια βιωματική αναδρομή στον αγώνα, στους πόθους, στα πάθη του λαού μας, του οποίου την «τροχιά ακολούθησε και το θέατρο». Αναφέρθηκε στον πολύγραφο που είχε η Ολυμπία Παπαδούκα στο σπίτι της, όπου τυπώνονταν πολλές προκηρύξεις του ΕΑΜ Θεάτρου, στην ατυχία της μια φορά που της έπεσαν στη σκηνή οι κρυμμένες προκηρύξεις, στο σεβασμό που της έδειχναν οι επώνυμοι του θεάτρου για την αγωνιστική της δράση.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος υπογράμμισε την προσφορά της Ο. Παπαδούκα στο θέατρο λέγοντας: «Ζούμε σε εποχή που η κάθε είδους μνήμη δολοφονείται. Οι άνθρωποι που κυβερνούν σβήνουν τις μεγάλες στιγμές που στηρίζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Πάμε σε μια εποχή που θα μας ξανακάνουν τα πόδια τέσσερα... αντί για δύο». Χαρακτήρισε το βιβλίο «βιβλίο πόνου, αλλά κυρίως στοργής για εκείνους που διέσωσαν την τιμή του ανθρώπου». Για να τονίσει τον εθνικοπατριωτικό ρόλο του ΕΑΜ Θεάτρου, αλλά και τις διώξεις των αγωνιστών του, παρέπεμψε στο παρελθόν. Στον αγωνιστή της Επανάστασης του '21 και ερασιτέχνη ηθοποιό Κωνσταντίνο Αριστία Κυριακό, ο οποίος αποπειράθηκε να δημιουργήσει στην Ελλάδα «ένα θέατρο εθνικό, που να 'ναι λαλιά λαού» και ο οποίος εισήγαγε τον όρο -έννοια "ηθοποιός" που σήμαινε ότι ο ηθοποιός ηθικοποιεί την κοινωνία». Στον Μιλτιάδη Χουρμούζιο, που κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, διωγμένος από το οθωνικό καθεστώς, επειδή υπηρέτησε την πατρίδα του. Ακόμα και στον Αισχύλο, τον οποίο λοιδόρησαν «τα τσογλάνια της παρακμής, επειδή για εκείνο που υπερηφανευόταν ήταν που πολέμησε στη Σαλαμίνα». Και κατέληξε ότι «το μήνυμα του γεμάτου συνταρακτικά ντοκουμέντα βιβλίου είναι ότι για να είσαι καλλιτέχνης πάνω απ' όλα πρέπει να υπερασπίζεσαι την τιμή του τόπου σου».

Καθώς ο Ασημάκης Γιαλαμάς (τρίτος ομιλητής θα ήταν) δεν παρέστη, ένα κείμενο - μαρτυρία του για την ΕΑΜική συμβολή της Επιθεώρησης διάβασε ο Φοίβος Ταξιάρχης.

Ανθρακες... οι υποσχέσεις Αβραμόπουλου

Καλά λέει ο λαός μας «όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι». Εστι, λοιπόν, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού έκανε τις δημόσιες σχέσεις του τάζοντας υποσχέσεις στους ηθοποιούς για την παραχώρηση του παλιού εργοστασίου στα Κάτω Πατήσια, προκειμένου να στεγαστεί το «Σπίτι του Ηθοποιού»,τώρα «μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε».

Ολοι θυμόμαστε τις «λαμπρές» εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις του περί της «ευαισθησίας» που δήθεν επιδείκνυε για τους ηθοποιούς μας και τις φοβερές δήθεν προσπάθειες που θα έκανε, για να πραγματοποιηθεί το όνειρο των ηθοποιών. «Ανθρακας ο χρυσός», με λίγα λόγια. Γιατί, όταν το θέμα έφτασε επί του πρακτέου μια έκπληξη περίμενε τους ηθοποιούς. Η παραχώρηση του κτιρίου θα ήταν για ορισμένα χρόνια. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα παραχωρείτο το συγκεκριμένο κτίριο, στο «Σπίτι του Ηθοποιού», το οποίο με δικά του χρήματα θα αναλάμβανε την επισκευή και αναμόρφωσή του, θα το χρησιμοποιούσε για κάποια χρόνια και στη συνέχεια θα το παρέδιδε και πάλι στο Δήμο. Για κορόιδα φαίνεται πως έψαχνε ο «δημοφιλής» δήμαρχος Αθηναίων. Ετσι η «δουλιά» χάλασε. Αλλά, το «Σπίτι του Ηθοποιού» -ένα όνειρο πολλών χρόνων- δε θα χαθεί. Μπορεί να αργεί να πραγματοποιηθεί, αλλά θα στεγαστεί σε άλλο κτίριο, τα στοιχεία του οποίου -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ανακοινωθούν σύντομα.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο δήμαρχος δεν πτοείται. Με κάθε ευκαιρία επιδιώκει την προβολή του. Την περασμένη Παρασκευή τίμησε, τον διακεκριμένο, τον άξιο πολλών τιμών, ηθοποιό μας Αλέκο Αλεξανδράκη. Βλέπετε οι τιμητικές βραδιές δε «στοιχίζουν» τίποτε στο Δήμο. Αντίθετα, τιμώντας τόσο άξιους επώνυμους και δημοφιλείς ανθρώπους όπως είναι ο Αλέκος Αλεξανδράκης, προβάλλονται, εξυπηρετούνται και οι πολιτικοί στόχοι του δημάρχου.

Παραστάσεις εντός και εκτός
«Με δύναμη από την Κηφισιά», στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
«Με δύναμη από την Κηφισιά», στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
  • Πρεμιέρα την Παρασκευή στο «Θέατρο του Ηλιου» με τις «Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή - σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Γεωργιάδου - Κέννυ Μακ Λίλαν. Παίζουν: Παίζουν: Ανδρέας Παπασπύρος, Αννα Αντωνίου, Μάκης Ακριτίδης, Δάφνη Βασιελιάδου.
  • Η «Παρένθεση» ανεβάζει (2/2), στο στούντιο «Λήδρα», τα «Πρόσωπα της Τέταρτης Διάστασης» που βασίζονται στους ποιητικούς μονολόγους του Γιάννη Ρίτσου «Περσεφόνη» και «Ορέστης». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φλεβάρη και δίνονται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου. Το έργο «Πρόσωπα της Τέταρτης Διάστασης» περιστρέφονται σε τέσσερα πρόσωπα (Ορέστης, Πυλάδης και η Περσεφόνη με τη φίλη της), μόνο που εδώ τα βουβά πρόσωπα του Ρίτσου μοιράζονται μερικά λόγια των ηρώων. Η σκηνοθεσία και η σκηνική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Κωτσή. Παίζουν: Σοφία Ορφανού, Ολγα Βαρούχα, Γιώργος Ραϊλάκης, Δημήτρης Κωτσής.
  • «Το φάντασμα της όπερας Νο 2» ανεβαίνει την Πέμπτη, στη «Χώρα», σε μετάφραση - διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, μουσική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου - Νίκου Κολλάρου. Παίζουν: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Φώτης Σπύρος, Χριστίνα Παπαμίχου, Φαίδων Καστρής, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ηλίας Γιαννάκης,Γεωργία Μαυρογεώργη.
  • Η «Παναγία των Παρισίων», του Ουγκώ, είναι η φετινή υπερπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που παρουσιάζεται στο Χώρο Τεχνών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κουστούμια Σοφίας Μπαντουβάκη, χορογραφίες Αγγελικής Πατσέλη, τραγούδια Κώστα Μπραβάκη, μεταφραστική επιμέλεια Ελένης Μερκενίδου. Παίζουν: Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Κάλοου, Αντώνης Μπαμπούνης, Βιβή Νικοπούλου, Σπύρος Δρόσος, Πόπη Ψαλτίδου, Χρήστος Ασλανίδης, Σοφία Γιαννιώτη, Ελένη Βουμβάκη, Νικολέτα Φιλόσογλου, Ελισάβετ Πιπερίδου, Λάζαρος Μπίντσης,Λάζαρος Χιονίδης.
  • Το έργο των Κεχαΐδη - Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά» θα παρουσιάσει το Μάρτη, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου, σκηνικά Ιουλίας Σταυρίδου, χορογραφίες Κατερίνας Βέλεβα, μουσική επιμέλεια Λευτέρη Μαραγκάκη. Παίζουν: Βάνα Παρεθνιάδου, Μαρία Μπενάκη, Δέσποινα Παπάζογλου, Μαρία Σαλτίρη.
Αφιέρωμα στον Α. Σικελιανό

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθήνας (Πειραιώς 100, αίθουσα Δ10) αύριο στις 7.30μ.μ., με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου ποιητή Αγγελου Σικελιανού - του ΕΑΜίτη Σικελιανού, αυτό συστηματικά το «ξεχνούν» ορισμένοι - θα πραγματοποιηθεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα στη μνήμη του. Θα μιλήσει ο αντιδήμαρχος Φώτης Παπαθανασίου («Ενα προδρομικό όραμα κι ένας ποιητής»). Θα ακολουθήσει μια οπτικοακουστική ομιλία του Νέστορα Μάτσα («Συνάντηση στους Δελφούς και στο αύριο»), καθώς δημιούργημα του Ν. Μάτσα είναι το σχετικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο «Ψηφίδες για τον Αγγελο: Α. Σικελιανός», το οποίο γυρίστηκε στους Δελφούς, την Αράχωβα, τη Λευκάδα, την Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό (Παρίσι, Ν. Υόρκη, κ.ά.) και σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τη συνεργασία της Αννας Σικελιανού (θα παραστεί στην εκδήλωση), του Ε. Παπανούτσου, του Θ. Ξύδη, του Σίμωνα Καρρά και άλλων. Ακόμα και βοσκών που έζησαν στον Παρνασσό τον απόηχο των «Δελφικών Εορτών» του Α. Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και απαγγελίες ποιημάτων και αποσπάσματος της «Δελφικής Διακήρυξης», από ηθοποιούς.

«Ερευνες στη Σάμο» είναι το θέμα της ομιλίας του δρ. Χέρμαν Κίναστ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), αύριο (7.30 μμ), ενώ, στις 6/2, η δρ. Γιούτα Στρόσεκ θα μιλήσει με θέμα «Οι ανασκαφές στον Κεραμεικό». Οι ομιλίες εντάσσονται στον κύκλο εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια ανασκαφών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Το δικό της πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ξεκίνησε χτες η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, στην αίθουσά της (Τοσίτσα 11). Θα προβάλλονται δύο ταινίες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (7 μμ). Χτες προβλήθηκαν: «Η τιμή της αγάπης», Τώνια Μαρκετάκη, «Η γη τρέμει», Λουκίνο Βισκόντι. Ακολουθούν (1/2): «Μικρές Αφροδίτες», Νίκος Κούνδουρος, «Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων», Σ. Παρατζάνοφ. (5/2) «Δέσποινα», Σωτήρης Γκορίτσας, «Νύχτες με πανσέληνο», Ερίκ Ρομέρ. (8/2), «Ολα είναι δρόμος», Παντελής Βούλγαρης, «Στο πέρασμα του χρόνου», Βιμ Βέντερς.

Δύο διαλέξεις θα πραγματοποιήσει η Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Η πρώτη διάλεξη (1/2, 7μμ) θα γίνει από τον πρόεδρο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Χέλμουτ Κυριελάις, με θέμα, «Αρχαϊκή ξυλοπλαστική από το Ηραίον της Σάμου» (στα ελληνικά). Ακολουθεί στις 16/2 η διάλεξη του καθηγητή της Μεσαιωνικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Γκούσταβ Κάνχελ με θέμα «Η Αγία Γη στην ανατολή: Απηχήσεις των αγίων προσκυνημάτων στην ορθόδοξη και τις άλλες ανατολικές εκκλησίες» (στα αγγλικά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ