ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Κρανίου τόπος η επαρχία Γκουζαράτ

Μια διάσωση που μοιάζει με θαύμα. Τα συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ένα μωρό επτά μηνών τρεις ημέρες μετά το σεισμό...

Associated Press

Μια διάσωση που μοιάζει με θαύμα. Τα συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ένα μωρό επτά μηνών τρεις ημέρες μετά το σεισμό...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η ελπίδα διαδέχεται τον τρόμο και την απελπισία στην Ινδία. Και αντιστρόφως. Από τη μια είναι η εικόνα του 7χρονου Σουέτα, που ανασύρθηκε από τα ερείπια χτες, τρεις μέρες μετά το χειρότερο πλήγμα του Εγκέλαδου στα 50 χρόνια που πέρασαν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Από την άλλη είναι ο αριθμός των νεκρών, που όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμύνης Τζορτζ Φερνάντες στο Reuters «θα ξεπεράσουν τους 20.000», ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Γκουζαράτ έλεγε ότι αυτοί που αγνοούνται είναι 125.000, συμπεριλαμβανομένων και όσων εγκατέλειψαν, έντρομοι, την περιοχή. Από τη μια είναι οι απίστευτες προσπάθειες ανθρώπων που μάχονται ενάντια στο χρόνο και στα συντρίμμια, όπως οι στρατιώτες που έβγαλαν, μόνο με λοστούς και τα χέρια τους, μια 40χρονη μητέρα χτες από του χάρου τα δόντια. Από την άλλη είναι οι αμέτρητες φωτιές της καύσης των νεκρών και η συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα, που σκορπά τον τρόμο - χτες στην ίδια περιοχή αναφέρθηκε δόνηση 5,9 Ρίχτερ στην επαρχία Γκουζαράτ, ενώ στο λίκνο της υψηλής τεχνολογίας, την πόλη Μπανγκαλόρ, ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό.

Στη χτεσινή περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ άλλο δεν έκανε από το να παραδεχτεί τα προφανή και να μοιράσει υποσχέσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες των αστέγων περί πλήρους ανοικοδόμησης της ισοπεδωμένης επαρχίας. «Η κυβέρνησή μας δεν ήταν έτοιμη, για να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ξεσπάσματα οργής μεταξύ των κατοίκων που δεν είχαν, ούτε κατά διάνοια, επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενας από αυτούς, ο Χάρις Σάνι δε δίστασε να πει στον απεσταλμένο του Associated Press ότι «αντί να ασχολούμαστε με τα σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής και να ακούμε συγκινητικούς λόγους, θα ήταν ίσως χρησιμότερο αν βοηθούσαμε τους σεισμοπαθείς». Ο Βάτζπαϊ ακολούθως αναχώρησε, για να παραστεί στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ζωντανά -κάποια έστω- από τα 400 και πλέον μικρά παιδιά που είναι παγιδευμένα από την Παρασκευή κάτω από τα συντρίμμια του σχολείου τους, στην πόλη Αντζάρ. Μια πόλη που είχε καταστραφεί ολοσχερώς στους σεισμούς του '70 και ξαναχτίστηκε από την αρχή...

Ως προς τη βοήθεια για τους σεισμοπαθείς, η κυβέρνηση προσφεύγει κυρίως στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς: σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, ζητήθηκε ήδη από τον υπουργό Οικονομικών Γιασουάντ Σίνχα δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank, WB) και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως (Asian Development Bank, ADB), συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων -1 δισ. από την WB και 500 εκατ. δολαρίων από την ADB. Η Παγκόσμια Τράπεζα «προσέφερε» 300 εκατ. δολάρια, η ιαπωνική κυβέρνηση 980 χιλιάδες δολάρια, οι ΗΠΑ 5 εκατ. δολάρια, ενώ το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αποστέλλει αεροπορικώς εφόδια.

Η Ενωση των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας εκτίμησε ότι οι ζημιές από το σεισμό ανέρχονται σε 5,5 δισ. δολάρια, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησαν στελέχη της στο Associated Press έκαναν λόγο για «ημερήσιες ζημιές 110 εκατ. δολαρίων» από τη διακοπείσα οικονομική δραστηριότητα στην επαρχία, η οποία έχει δύο πολύ σημαντικά λιμάνια, το ένα εκ των οποίων, το Κάντλα, στην Αραβική θάλασσα -το πιο πολυάσχολο της χώρας. Σε αυτό υπήρξε μια «μικρή διαρροή πετρελαίου», σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο αυτή είναι «ελεγχόμενη» και οι λειτουργίες του λιμανιού έχουν ξαναρχίσει κανονικά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε (μόλις) χτες ότι αποστέλλει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες ακόμη στην περιοχή, για να συνδράμουν τις σωστικές προσπάθειες. Ενας κάτοικος της πόλης Μπουτζ, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που ισοπεδώθηκε κατά το 90%, είχε μια παρατήρηση. «Με τι εξοπλισμό θα βοηθήσουν οι στρατιώτες; Κοιτάξτε τους. Δεν έχουν ούτε φτυάρια. Με τι θα δουλέψουν; Με τα χέρια;», είπε.

Την αγωνία των κατοίκων της Ινδίας επιτείνουν οι προβλέψεις σεισμολόγων για νέες μεγάλες δονήσεις. Χτες, αναφέρει η εφημερίδα Hindustan Times, 9μελής ομάδα Κινέζων σεισμολόγων που μεταβαίνει κατεπειγόντως στην πληγείσα περιοχή προειδοποίησε για νέα σεισμική δραστηριότητα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με διακοπή των συνομιλιών στην τελική εκλογική ευθεία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΤΑΒΟΣ .-

Τη διακοπή κάθε είδους συνομιλίας με την Παλαιστινιακή Αρχή μέχρι την ολοκλήρωση των πρόωρων εκλογών, αποφάσισε, την Κυριακή, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ μετά από τη «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας που απηύθυνε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους Αραφάτ και Μπαράκ υποσκέλισε τη «γλυκιά γεύση» που άφησε η ολοκλήρωση, άκαρπη βέβαια, των συνομιλιών της Τάμπα ενώ το θερμόμετρο της έντασης μοιάζει να ανεβαίνει και πάλι στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Βάρβαρη και φασιστική», χαρακτήρισε την επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει, επανειλημμένως, χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εναντίον των Παλαιστινίων. Η ομιλία του Παλαιστίνιου ηγέτη κατέρριψε την ατμόσφαιρα «αισιοδοξίας» που δημιουργήθηκε από το κοινό ανακοινωθέν και τα χαμόγελα που συνόδευσαν την ολοκλήρωση των πολυήμερων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο της Τάμπα. Κλείνοντας τις άκαρπες συνομιλίες, οι επικεφαλής των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, ο Ισραηλινός εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί και ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, δήλωναν ότι «ποτέ πριν οι δύο πλευρές δεν είχαν βρεθεί τόσο κοντά σε μία συμφωνία»... η οποία, όμως, δεν επιτεύχθηκε.

Οπως διέρρεαν τόσο παλαιστινιακοί όσο και ισραηλινοί διπλωματικοί κύκλοι, τα ζητήματα που οδήγησαν και πάλι σε αδιέξοδο, ήταν η επιμονή του Ισραήλ να μην αποδεχτεί το δικαίωμα της επιστροφής στους, περίπου, 4 εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες και το μέλλον της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ και του ελέγχου του τεμένους Αλ Ακσά και της πέριξ περιοχής. Παρ' όλα αυτά, και αυτά τα δύο ζητήματα επικρατούσε η αισιόδοξη άποψη ότι μπορεί να επιλυθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής Μπαράκ - Αραφάτ, στα τέλη της βδομάδας, στη Στοκχόλμη, όπως υπογράμμιζαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Εμπρηστικό και απαράδεκτο», χαρακτήρισε το λόγο του Γιάσερ Αραφάτ ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ. Αμέσως μετά, ο Μπαράκ, με γραπτή ανακοίνωση, υπογράμμιζε ότι «μετά από αυτήν την απαράδεκτη επίθεση ψεμάτων εναντίον του ισραηλινού στρατού και του Ισραήλ, δεν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των επαφών μέχρι τις εκλογές». Η απόφαση διακοπής των συνομιλιών δεν άλλαξε παρά την εμφανή «αποκλιμάκωση» του ύφους του Παλαιστινίου ηγέτη μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οπότε και δήλωνε ότι «σε καμία περίπτωση η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, απλώς χρησιμοποιήθηκε γλαφυρός λόγος για να περιγραφούν τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού».

Ενταση και τελική προεκλογική ευθεία

Ενας Ισραηλινός έποικος δολοφονήθηκε, από αγνώστους, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν με το αυτοκίνητό του από τη Ραμάλα προς την Ιερουσαλήμ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στην κοιλιά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, στην περίμετρο του εβραϊκού εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη Γάζα. Σύμφωνα, επίσης, με τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, άλλοι 5 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, παρανόμως, αφού βρίσκονταν εντός αυτόνομων περιοχών, από τον ισραηλινό στρατό, με άγνωστη αιτιολογία, σε περιοχή κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ της Γάζας.

Ενώ τα πνεύματα οξύνονται και πάλι στα αυτόνομα εδάφη, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα και της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ. Νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε από τη Γιεντότ Αχρονότ, εμφανίζει και πάλι τον ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ να προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Η θέση του Εχούντ Μπαράκ γίνεται δεινότερη από το γεγονός ότι για δεύτερη βδομάδα συνεχίζεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα, που τον κατηγορούν για περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Παρ' όλα αυτά, ο Εχούντ Μπαράκ απέρριψε κατηγορηματικά την «έμμεση» πρόταση συγκυβέρνησης που του απηύθυνε ο αντίπαλός του. Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε έτοιμος να συγκροτήσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε «μια κυβέρνηση υπερεθνικιστών, σε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το Ισραήλ», δήλωνε ο Μπαράκ. Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε «βοηθά εκλογικά τον Μπαράκ με κάποια συμφωνία αφού έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνο τον Σαρόν», προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ουδετερότητά του, τονίζοντας ότι είναι «υποχρεωμένος να συνομιλήσει με όποιον εκλέξει ο ισραηλινός λαός και δεν τον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πολλές χιλιάδες φοιτητές ξεχύθηκαν και χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα, ζητώντας την άμεση παραίτηση του Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ που βαρύνεται με κατηγορίες οικονομικών σκανδάλων ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πορεία των φοιτητών κατέληξε έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες των ξένων πρακτορείων ανέφεραν πως η κινητοποίηση έγινε ειρηνικά αν και στο περιθώριο της διαδήλωσης αναφέρθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ