ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά παζάρια, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό

Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ που στήνονται, για άλλη μια φορά, γύρω από την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού
Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ που στήνονται, για άλλη μια φορά, γύρω από την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού
Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα διαμορφώνονται, μέσα από το ίδιο το πλαίσιο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Την ίδια ώρα, οξύνονται τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης, σχετικά με την κάλυψη των λεγόμενων χρηματοδοτικών κενών, που αφορούν την «έγκαιρη και στο ακέραιο» αποπληρωμή των μεγαλοπιστωτών του ελληνικού κράτους, για την οποία η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Και βέβαια, οι χτεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο δε αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αντίθετα ήταν και αναμενόμενες και απόλυτα σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο και τις γενικότερες αντιλαϊκές συμφωνίες που ισχύουν στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, των ελληνικών τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:

1. Απορρίφθηκε το αίτημα της συγκυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την αύξηση του πλαφόν (15 δισ. ευρώ) που ισχύει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες εκδόσεις κρατικού χρέους, μέσω των οποίων καλύπτονται οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για προηγούμενα δάνεια. Ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι «οι κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους».

2. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), ενισχύθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ (στα 68,8 δισ. ευρώ), έναντι αιτήματος για αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

3. Τα «αδιαβάθμητα» ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά ως «εγγύηση», προκειμένου να αποδοθούν κεφάλαια από τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης». Και βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τα κάθε είδους «επιλέξιμα» ιδιωτικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ «έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ» (μέσω ELA και απευθείας από την ΕΚΤ). Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλη ή τον Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος «χαλάρωσης», δεδομένου - εκτός των άλλων - ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε (για την αγορά χρέους) ανά κράτος (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές χρέους και μετά οι αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεξιμότητα» συνδέεται με την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ

Αναλυτική κοστολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και παρεμβάσεις, που θα φέρουν άμεσα έσοδα, περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσβλέπει σε κάποια «θετική ανακοίνωση» από το Γιούρογκρουπ και αναμένεται να θέσει αίτημα «στήριξης», είτε μέσω της αύξησης του ορίου των εντόκων γραμματίων, είτε μέσω της άμεσης επιστροφής των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Ηδη, κυκλοφορούν σενάρια για νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μάη.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι πιθανό να εμφανίσει πρωτογενή ελλείμματα. Οπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», «αν η κυβέρνηση αυξήσει το βασικό μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει και σε άνοδο του κόστους εργασίας και των κρατικών εξόδων».

Για σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή πολιτική, που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι εκτός της οικονομίας, για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη...

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Στ. Θεοδωράκη

Συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν αιτήματος του πρώτου, που θέλησε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των επαφών που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του πως τα πράγματα είναι ανησυχητικά και πως η συνάντηση «βοήθησε να καταλάβουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για να αντιληφθεί κι εκείνος τις δικές μας θέσεις και ποιες μπορούν να ενταχθούν στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το αν είναι περισσότερο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «είχε τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από όλους τους υπουργούς του να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα καταθέσει στο Eurogroup και ότι είδε τον πρωθυπουργό προβληματισμένο.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χτες, την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μάρτη, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι, στην έδρα του ΟΟΣΑ, όπου θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων στην Οικονομική Εξόρμηση

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων Κομματικών Οργανώσεων και πρωτοπόρων συντρόφων στην κάλυψη του οικονομικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρη 2014 - Γενάρη 2015.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48 - 50).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΕ και κυβέρνηση εκφοβίζουν το λαό για να αποδεχτεί την αντιλαϊκή πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για μια ακόμη φορά, η κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού και των ποσών που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιούνται από την ΕΕ, αλλά και από την κυβέρνηση για τον εκφοβισμό του λαού, προκειμένου να αποδεχτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενώ, την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει ήδη μέτρα εσωτερικού "δανεισμού" σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός πρέπει να απορρίψει αυτόν τον εκφοβισμό, φανερό ή συγκαλυμμένο, καθώς και τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και τους "θεσμούς", που έχουν ως μοναδικό στόχο να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού».

Θα έρθουν, δε θα έρθουν...

Ερχονται ή δεν έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας; Κι αν έρθουν, θα συναντιούνται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες ή θα μιλάνε και με υπουργούς της κυβέρνησης; Και πού θα τους συναντάνε: μέσα στα υπουργεία ή αλλού; Θα τα λένε από κοντά; Θα τα λένε με mail; Η μήπως με τηλεδιάσκεψη; Και τελικά, πώς πρέπει να τα αποκαλούμε; «Κλιμάκια της τρόικας» ή «κλιμάκια των θεσμών»;

Πολύ «σοβαρά» ερωτήματα με τα οποία τριβελίζουν το μυαλό του λαού, από τις «αναλύσεις» μιας σειράς αστικών επιτελείων, μέχρι τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τις σχεδόν καθημερινές πλέον «διαψεύσεις» του υπουργείου Οικονομικών...

Και όλα αυτά με έναν σκοπό: Να «χάνει» ο κόσμος την μπάλα, να χάνεται η ουσία των αντιλαϊκών εξελίξεων. Να συσκοτίζεται δηλαδή ότι όπως και να τους πούμε -τρόικα, «θεσμούς», «εταίρους», «δανειστές» κ.ο.κ.- η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι εδώ και θα μείνουν εδώ και την «επόμενη μέρα». Με αυτούς άλλωστε παζαρεύει και το νέο μακρόχρονο «συμβόλαιο» - μνημόνιο η συγκυβέρνηση για μετά τον Ιούνη, ακριβώς γιατί αυτοί είναι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με τους οποίους συνδέονται τα ζωτικά συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου. Με «πυξίδα» αυτά τα συμφέροντα, γίνονται και οι «περήφανες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης για τις επόμενες αντιλαϊκές συμφωνίες.

Η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, τα μνημόνια διαρκείας, η διαρκής επιτήρηση που επιβάλλεται πλέον από τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ για τις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση, δεν είναι ζήτημα... πρωτοκόλλου, δεν έχει να κάνει με το ποιος συναντά ποιον, πού και με ποια σύνθεση. Αποτελούν ανάγκη του κεφαλαίου, απαραίτητο όρο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ την ίδια ώρα αποτυπώνουν τις ανισότιμες σχέσεις που χαρακτηρίζουν εξ ορισμού τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες των μονοπωλίων...

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικές συγκεντρώσεις των κλαδικών Κομματικών Οργανώσεων

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ κατά κλάδο παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής:

  • ΚΟ Φαρμάκου: Κυριακή 8/3, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27).
  • ΚΟ Ενέργειας: Τρίτη 10/3, στις 7.00 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (Αριστοτέλους 11-15).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ