«Πακέτο» με την «αποφασιστική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας»
Η ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων είναι απαραίτητη για να «ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε περισσότερες επενδύσεις», τόνισε ο Μ. Ντράγκι... |
Η συμμετοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια, που αφορούν την επιλεξιμότητα των τίτλων (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα) που γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρα προκειμένου να αποδοθεί η ρευστότητα. Τα εν λόγω χρεόγραφα αποσύρονται από τις τράπεζες και τη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δε θα μπορούν να αγοράσουν πάνω από το 33% του χρέους ενός κράτους, γεγονός που από μόνο του είναι αποτρεπτικό για νέες σημαντικές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ ήδη κατέχει σημαντικά ποσά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά αυτά θα πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθούν και στη συνέχεια, εφόσον συντρέξουν και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές προϋποθέσεις, η ΕΚΤ ενδέχεται να εντάξει και την Ελλάδα στο περιβόητο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης».
Σε κάθε περίπτωση, η τόνωση των καπιταλιστικών επενδύσεων και της ανάκαμψης προβλέπει συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις, να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχυνθεί η παραγωγικότητα» απαιτούνται τα παρακάτω:
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (Δεκέμβρης 2014). Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται για το 2015 στο 1,5% (από 1%) και για το 2016 στο 1,9% (από 1,5%).
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συγκυριακές διακυμάνσεις, καθώς οι νέες αναβαθμισμένες εκτιμήσεις ουσιαστικά επανέρχονται στο εύρος των προβλέψεων που υπήρχαν το Σεπτέμβρη του 2014. Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν «κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του έτους», λέγοντας ότι το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ παράγοντας ανάκαμψης είναι και η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Πάντως, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2015 σε ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας.
Με την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών, αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφενός αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού απευθύνονται μόνο στα νοικοκυριά που «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», με το «ταβάνι» να μπαίνει στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, αφετέρου δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση ούτε για τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν σε αυτές.
Συνοπτικά, προβλέπεται «δωρεάν επανασύνδεση» του ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους που η παροχή τους είχε διακοπεί ως και τις 31/1/2015 και «δωρεάν παροχή ρεύματος» ως 300 kwh μηνιαίως (3.600 το χρόνο) για το 2015, ποσότητα που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας και θέρμανσης μιας οικογένειας. Την ίδια ώρα, τα χρέη προς τη ΔΕΗ των οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες της πλήρους εξαθλίωσης δεν διαγράφονται αλλά ...ρυθμίζονται.
Επίσης, προβλέπεται επίδομα ενοικίου «σε έως 30.000 νοικοκυριά» που ανέρχεται σε ως 70 ευρώ ανά άτομο το μήνα και δεν θα ξεπερνούν τα 220 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες, καθώς και «επίδομα σίτισης». Να σημειωθεί ότι ειδικά τα δύο τελευταία μέτρα είναι αντίστοιχα με αυτά που ήδη «τρέχουν» στους δήμους και τις περιφέρειες με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, με τη συμμετοχή ΜΚΟ, Εκκλησίας, «φιλάνθρωπων» οργανώσεων κ.λπ.
Οπως και να έχει πρόκειται για ρυθμίσεις που κάνουν «εκπτώσεις» ακόμα και από τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου «για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ», καθώς παρά τη σχετική επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο νόμου δεν κατατέθηκε χθες, χωρίς να υπάρξει και καμιά παραπέρα ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ασαφές παραμένει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι θα προβλέπει «την επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν», κάτι που ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, αν και έκανε εκτενή αναφορά στην ΕΡΤ. Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ΕΡΤ θα λειτουργήσει «από μηδενική βάση».
Επιπλέον, ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του ίδιου ότι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα προβλέπει «μικρή αύξηση» στο ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Κινητοποιήσεις για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή:
Στις 4,01 εκατοστιαίες μονάδες έφτασε η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στα κάθε είδους δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες με αυτά των καταθέσεων της πελατείας τους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το μήνα Γενάρη του 2015, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα δάνεια διαμορφώθηκε στο 5,21% έναντι 1,20% του μέσου επιτοκίου στις καταθέσεις. Να σημειωθεί ότι το «επιτοκιακό περιθώριο» σε όφελος των τραπεζών διευρύνεται τους τελευταίους μήνες και αυτό παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες συνέχιζαν σε πορεία συρρίκνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η «ψαλίδα» από τις 3,89 εκατοστιαίες μονάδες το Νοέμβρη, άνοιξε στις 3,93 μονάδες το Δεκέμβρη του 2014 και έφτασε στις 4,01 μονάδες το Γενάρη του 2015.
Ενίσχυση σε ποσοστό 3,7% εμφανίζει για το μήνα Γενάρη του 2015 (σε σχέση με το Γενάρη του 2014) ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, στη Γερμανία καταγράφεται αύξηση 5,4% και στη Γαλλία 4,1%. Στο σύνολο των 28 κρατών της ΕΕ, η ενίσχυση του όγκου λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 4%.
Παράλληλα, η Γιούροστατ αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία 12μήνου του 2014, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη κατέγραψε αύξηση κατά 3,1% - από 2,8% που ανέφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις. Στο σύνολο της ΕΕ εμφανίζεται αύξηση κατά 3,4% (από 3,2% που ανέφερε η πρώτη εκτίμηση).