Προς το 12ο Συνέδριό της οδεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων, το οποίο θα ξεκινήσει μεθαύριο Παρασκευή, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Μάρτη.
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) των πανεπιστημιακών προσέρχεται στο 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που καταδικάζουν το επιστημονικό και κοινωνικό μας μέλλον και το μέλλον του τόπου μας. Απαιτούμε κατάργηση των μνημονίων, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ. Απαιτούμε ένα καλύτερο αύριο».
Και στους άμεσους διεκδικητικούς στόχους της, η ΔΗΠΑΚ προτάσσει:
- Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλείψεων της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, σίτιση - στέγαση για όλους, κ.ά.). Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
- Να απαλειφθεί κάθε δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργίας εταιρειών οποιουδήποτε τύπου (κερδοσκοπικές, εμπορικές, τεχνοβλαστοί, ΙΕΚ, ΚΕΚ, κ.τ.λ.) είτε για τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε για μέλη ΔΕΠ.
- Να μην επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό μορφή κολεγίων, να καταργηθεί το «εθνικό πλαίσιο» επαγγελματικών προσόντων, να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των τρίχρονων σπουδών με τις τετράχρονες και πεντάχρονες των ΑΕΙ. Να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12.
- Να θεσμοθετηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για το σύνολο του ΔΕΠ. Καμιά περικοπή στο εφάπαξ και τις συντάξεις. Αμεση επιστροφή των μέχρι τώρα απωλειών. Νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες: α) κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) αναγκαίες αυξήσεις για αξιοπρεπή διαβίωση και επιστημονική ενημέρωση, κλιμάκωση των μισθών αναλογικότερα προς τις κατώτερες βαθμίδες με βάση τις 2.000 ευρώ για τη χαμηλότερη βαθμίδα, γ) καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους, και δ) αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Διορισμοί μελών ΔΕΠ και διοικητικού/τεχνικού προσωπικού που να καλύπτουν τις εκρηκτικές ανάγκες των Ιδρυμάτων. Να μην εφαρμοστεί καμιά μορφή «εφεδρείας» στο δημόσιο τομέα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα ΑΕΙ που στοχεύουν στη διαμόρφωση ευέλικτων αναλώσιμων εργαζομένων, πηγή φτηνής εργατικής δύναμης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (αλλοίωση προγραμμάτων σπουδών, προγράμματα ταχείας εκπαίδευσης, ECTS/παράρτημα διπλώματος, διασφάλιση ποιότητας, επώνυμες έδρες, κ.τ.λ.).
- Να μην εφαρμοσθούν σχέδια συγχωνεύσεων, που με πρόσχημα την υπάρχουσα κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπηρετούν την ολοκληρωτική παράδοσή της στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας, στην ενίσχυση των κάθε είδους ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, στο χτύπημα των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών.
- Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών για κάθε φοιτητή, στο αντικείμενο που εισάχθηκε. Αμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Παροχή υποτροφιών για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες.
- Ενίσχυση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών ως απάντηση στην ένταση της αυταρχικότητας και καταστολής στα ΑΕΙ.
Μέρα δράσης για σίτιση - περίθαλψη - μεταφορά
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας αύριο Πέμπτη
Μέρα πανελλαδικής δράσης και διεκδίκησης για τη σίτιση, περίθαλψη και μεταφορά μαθητών θα είναι η αυριανή, με παραστάσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονιών στις 2 το μεσημέρι στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.
Κεντρικά αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών είναι: Να δοθεί εδώ και τώρα ένα γεύμα για όλα τα παιδιά. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας χαιρετίζει τη σχετική πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και Συλλόγων Γονέων και καλεί τους Συλλόγους, τις Ενώσεις της Αττικής, μέσα από αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και αντίστοιχες πρωτοβουλίες να παρθούν παντού σε όλη την Ελλάδα. Σε σχετική της ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:
«Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας. Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες.
Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα, να σιτίζονται όλοι οι μαθητές στο σχολείο.
Μαθητές μας ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν ασφάλιση, έρχονται πεινασμένα στο σχολείο. Εκατοντάδες μαθητές ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ξοδεύει τεράστια κονδύλια για την προώθηση της αξιολόγησης (3,5 εκατ. ευρώ), των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αποδεικνύεται ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τις ανάγκες των μαθητών μας. Αυτή είναι η ΕΕ, και να πού πάνε τα περιβόητα κονδύλιά της!», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας «απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να αντιτάξουμε τον κοινό μας αγώνα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας. Να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση και στην "ανάπτυξή τους". Το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν", να πάρει σάρκα και οστά».
Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα καταργηθούν οι εξετάσεις εισαγωγής στα σχολεία αυτά και τις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της ΝΔ ότι επιτίθεται στην αριστεία και καταργεί τα Πρότυπα.
Με αφορμή αυτήν τη συζήτηση χρειάζεται να σημειώσουμε ότι στην εκπαιδευτική αντίληψη του ΚΚΕ, ο πειραματισμός και η καινοτομία στην εκπαίδευση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνολική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του λαού μας. Φυσικά, οι έννοιες πειραματισμός και καινοτομία δεν είναι κενές περιεχομένου για μας. Εντάσσονται και αυτές στην εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική, στους στόχους που θέτει, τόσο για το σχολείο όσο και γενικότερα για την κοινωνία.
Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά είναι η βάση για την ανάπτυξη και ενός συστήματος αποκλειστικά Πειραματικών - και όχι Πρότυπων - Σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο νόμος 3699/2011 που προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Καταργείται δηλαδή: η κατεύθυνση για «την προσέλκυση δωρεών, χορηγιών και κάθε είδους παροχών», η επιλογή των μαθητών μέσα από εξετάσεις καθώς αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα σχολεία θα πηγαίνουν μόνο οι «καλοί μαθητές», αφού έτσι, ουσιαστικά, χάνεται ο όποιος πειραματικός χαρακτήρας στην εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών πρακτικών, αφού το «δείγμα» των μαθητών δεν είναι πια τυχαίο αλλά φιλτραρισμένο.
Στην αντίληψη του ΚΚΕ, η εκπαιδευτική, παιδαγωγική, διδακτική έρευνα θα προσανατολίζεται σε νέες διδακτικές μεθόδους με επίκεντρο τη διαλεκτική - υλιστική θεωρία για τη γνώση της φύσης, του ανθρώπου, της κοινωνικής εξέλιξης, δηλαδή την κατάκτηση της πολύμορφης γνώσης. Θα μελετά και θα αξιοποιεί νέα πορίσματα στον κλάδο της Παιδαγωγικής, της αναπτυξιακής ψυχολογίας κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, η παιδαγωγική και εκπαιδευτική έρευνα θα συμβάλλουν ώστε να αφομοιώνονται και να διαχέονται γρήγορα οι νέες επιστημονικές κατακτήσεις σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, να αναπτύσσεται ολόπλευρα η παιδική και η νεανική προσωπικότητα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα προωθούνται η καινοτομία και ο πειραματισμός και η εφαρμογή τους στο πλαίσιο των δομών του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου.
Για να εξασφαλίζεται ο πειραματικός χαρακτήρας των σχολείων αυτών και η όσο το δυνατόν ευρύτητα του δείγματος, καταρχήν θα υπάρχει κλήρωση για την είσοδο στα Πειραματικά Σχολεία, ενώ η προοπτική είναι σε εύλογα χρονικά διαστήματα (3 - 6 χρόνια) να υπάρχει εναλλαγή των Πειραματικών Σχολείων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των «καλών πρακτικών» και την εξέταση για την παραπέρα εφαρμογή τους σε πανεθνική κλίμακα.
Ο ρόλος του σχολείου υπηρετεί συνολικά το στόχο της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, στην κατεύθυνση της ολόπλευρα ανεπτυγμένης προσωπικότητας, που απαιτεί τη μεθοδική και ισόρροπη καλλιέργεια όλων των πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, της νόησης, του συναισθήματος και της βούλησης. Σε αυτόν το βασικό στόχο εντάσσεται και η λειτουργία των πειραματικών σχολείων με βάση την πρόταση του ΚΚΕ.
Κ.