Τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Ν. Ερυθραία
Αποψη από τη μαχητική εκδήλωση |
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η δήμαρχος Ν. Ερυθραίας Βασ. Ταμβάκη τόνισε ότι με το μνημείο ο δήμος ανταποκρίνεται στο χρέος τιμής προς την Εθνική Αντίσταση. Επίσης, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γ. Δημητρόπουλος, ενώ η γλύπτρια Αννα Μοσχονά - Καλαμάρα, που φιλοτέχνησε το καλαίσθητο Μνημείο, εξήγησε ότι «το μνημείο έγινε έτσι που να συνδυάζει την πραγματικότητα με το Οραμα της Εθνικής Αντίστασης», πράγμα που φαίνεται να το πετυχαίνει.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, τόνισε τη σημασία και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με το αμερικανο-ευρω-ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια, λέγοντας πως «το ΝΑΤΟ σήμερα δεν έχει λόγο ύπαρξης»...
Κι ενώ οι εκατοντάδες των παρευρισκόμενων αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης με τα συνθήματά τους βροντοφώναζαν «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια» και «Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Ελληνες φαντάροι», ο Απ. Κακλαμάνης απέφυγε να πάρει θέση και, μόνον έμμεσα, αναφέρθηκε στις ευθύνες των Ευρωπαίων συνεταίρων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αναθέτουν στην υπερατλαντική δύναμη την ειρήνη. «Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι τα Ουράλια», είπε.
Στην εκδήλωση, διάβασαν και απάγγειλαν: Σικελιανό ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης (Δεν είναι τούτο πάλεμα σε μαρμαρένια αλώνια...), Γιάννη Ρίτσο ο ηθοποιός Γιάννης Περλέγκας («Ειρήνη»), ενώ άλλη ηθοποιός απάγγειλε ποίημα της Ρίτας Μπούμη - Παπά (Αν βγω Περίπατο με τις νεκρές μου φίλες...)
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Κοΐνης, επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ερυθραίας, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της Αντίστασης, που οργανωτής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ.
«Ατενίζοντας το ωραίο αυτό μνημείο - σύμβολο (που απεικονίζει μια ανταρτοΕΠΟΝίτισσα - ανταρτοΕΛΑΣίτισσα), δεν πρέπει μόνο να θυμόμαστε τα θαυμαστά κατορθώματα και το μεγαλειώδες έργο της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της», τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής για να προσθέσει: «Πρέπει, επίσης, να διδασκόμαστε ότι κανένας δυνάστης, όσο δυνατός κι αν είναι, δεν επιβιώνει, όταν μάλιστα αντιμετωπίζει την οργή και τη μαζική πάλη των λαών και ακόμα, το κυριότερο, θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε και να ακολουθούμε τα βήματά τους, όταν βρισκόμαστε σε όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις υποταγής και καταπίεσης».
Αναφερόμενος στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ κλπ., εξέφρασε την οργή και την αγανάκτηση των αντιστασιακών και όλων των αγωνιστών και πρόβαλε την απόφαση αγώνα για την ανατροπή τους και τον ερχομό άλλων ωραίων ημερών, που, όπως είπε, εξαρτάται από μας πόσο γρήγορα θα 'ρθουν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την όλη εκδήλωση πλαισίωνε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ και η μπάντα του Δήμου.
Οι εκδρομείς -προσκυνητές, μπροστά στον ομαδικό τάφο των μαχητών-τριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα |
Ετσι το πρωί του Σαββάτου 23-12-00, εκδρομείς επισκέφθηκαν μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σ' αυτή την περιοχή, με ορμητήριο το Μακρύγιαλο και υπεύθυνους τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ Μηνά Ξεκομνηνό και τον Μπάμπη Λυμπερόπουλο. Τους παλιούς μαχητές ξεναγούσε ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Μακρύγιαλου Αλέκος Λεοντιάδης.
Την Κυριακή, αφού πρώτα επισκέφθηκαν το Μουσείο της Βεργίνας, ξεκίνησαν για τη Νάουσα, όπου τους περίμενε ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και τους οδήγησαν στο εκεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Σε σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Παρ/τος αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη της Νάουσας μεταξύ μαχητών του ΔΣΕ και των κυβερνητικών δυνάμεων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες.
Τις επόμενες μέρες οι εκδρομείς - προσκυνητές επισκέφθηκαν τις πόλεις Εδεσσα και Φλώρινα, όπου με συγκίνηση άκουσαν τον πρόεδρο του Παρ/τος Φλώρινας να αφηγείται την τραγική έκβαση της μάχης που έγινε εκεί και στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 800 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Το τραγικότερο στη μάχη αυτή ήταν -όπως αργότερα έγινε γνωστό- ότι στον ομαδικό τάφο, με αμερικάνικη έμπνευση και εντολή, μαζί με τους νεκρούς, έριξαν και τραυματίες που πολλοί ήτανε ακόμα ζωντανοί! Η αμερικανικής έμπνευσης εντολή, ήταν να μην υπάρξει αιχμάλωτος ζωντανός και να εκτελούνται όσοι είχαν συλληφθεί...
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ξέφραγο οικόπεδο που έχει γίνει βοσκοτόπι, ενώ μερικά μέτρα παραπέρα βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο Φλωρίνης. Οπως ανέφερε ο ομιλητής, οι ενέργειες και οι προσπάθειες που γίνονται από τους αντιστασιακούς φορείς, για την περίφραξη του οικοπέδου αυτού, αγνοούνται και η υπόθεση έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ της Νομαρχίας Φλωρίνης και του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργείων και ο εμπαιγμός συνεχίζεται.
Η επίσκεψη στο Λιτόχωρο, ήταν τιμητική, γιατί από εδώ άρχισε τη δράση του ο ΔΣΕ, αφοπλίζοντας το Αστυνομικό Τμήμα της κωμόπολης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και χαιρετισμός από μέρους επιζώντος μαχητού, που είχε πάρει μέρος στον αφοπλισμό του αστυνομικού τμήματος.
Ο Θανάσης Αρσένης |
«Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 5 του Γενάρη 2001 - γράφει ο Γ. Λιονάκης - που ο γιατρός Θανάσης Αρσένης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο ιατρική. Με την ιδιότητα του παθολόγου γιατρού, βοήθησε πολύ κόσμο, όχι μόνο ως επιστήμονας, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος. Πήρε μέρος στο λαϊκό κίνημα και εντάχθηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και μέσα στους αγώνες ενάντια στους φασίστες, γνώρισε την Ουρανία Λιονάκη, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής από τα Χανιά, που την παντρεύτηκε. Οι δυο τους αγωνίστηκαν με πάθος ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες. Γι' αυτή του τη συμβολή στη λευτεριά της πατρίδας, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, οδηγήθηκε στο δρόμο της εξορίας. "Πέρασε" από το Μούδρο της Λήμνου, Μακρόνησο και Αϊ-Στράτη, όπου και εκεί ο γιατρός, παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες, συμπαραστάθηκε στους άρρωστους συντρόφους συνεξόριστους του.
Αλλά και η Ουρανία Λιονάκη, η γυναίκα του γιατρού, και τα αδέλφια της κυνηγήθηκαν άγρια από το φασισμό και τους ταγματασφαλίτες. Ο αδελφός της Γιώργος στα Χανιά, για την πατριωτική του δράση και το αδάμαστο θάρρος του, εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς στο γνωστό θυσιαστήριο της Αγιάς στην Κρήτη. Η αδελφή της Ελευθερία, σκοτώθηκε μαζί με άλλους δυο ΕΠΟΝίτες στα Εξάρχεια στην Αθήνα, σε μια διαδήλωση, από βόλι Αγγλων».
Και σαν γνήσιος Κρητικός ο Γιώργος Λιονάκης κλείνει με μια μαντινάδα, ευχή για τον καινούριο χρόνο:
Υγεία, Ειρήνη και Χαρά σ' όλη την οικουμένη/και όπου Γης οι άνθρωποι να ζούνε αδελφωμένοι.
Από άνθρωπο σε άνθρωπο να λείψει η αδικία/και όλοι μαζί να κτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία.
Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 21 του Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλο») Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα.
Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
Αχαρνών - Βάθης σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί στα γραφεία του Παρ/τος στην πλατεία Βάθης.
Αργυρούπολης, την Κυριακή 21.1.01 ώρα 10.30 το πρωί στα γραφεία του (Πόντου 105).
Την Πέμπτη 11 του Γενάρη, ύστερα από πολυήμερη πάλη με το θάνατο, άφησε την τελευταία του πνοή ο διαλεχτός αγωνιστής ΠΑΝΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, πρόεδρος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας της ΠΕΑΕΑ, σε ηλικία 75 χρόνων.
Στην κηδεία του, που έγινε την επομένη από το ναό Αγ. Γεωργίου Αγρινίου, παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και κοινωνικοί παράγοντες της πόλης και αντιστασιακοί της περιοχής.
Από μέρους του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, το τελευταίο αντίο απηύθυνε ο Νίκος Θεοφιλάτος που αναφέρθηκε στην αγωνιστική μορφή του εκλιπόντα, από τα χρόνια της Κατοχής με την ένταξή του στην ΕΠΟΝ στην αρχή. Τόνισε τη σταθερή παρουσία του στους αγώνες του λαού για την απελευθέρωση και στη μεταβαρκιζιανή περίοδο μέχρι σήμερα ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.
Από τη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, τον τελευταίο αποχαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Νικάκης, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση του Πάνου Ζανιά στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.