ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΡ ΡΟΜΑΝ ΚΟΤΑ
«Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους»

Μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο Πολιτικός Γραμματέας του ΚΣ της Ομοσπονδίας ΚΝ Μεξικού και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Ομάρ Ρομάν Κότα, Πολιτικό Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Μεξικού και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού. Αφορμή για την κουβέντα ήταν η τραγική περίπτωση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών πριν από 3 μήνες, αλλά και γενικότερα η πάλη του λαού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνει. Παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης:

-- Το Μεξικό και ο λαός του έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο τρίμηνο, με αφορμή την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών στην επαρχία Γκερέρο, τι σηματοδότησε αυτό το γεγονός για το λαϊκό κίνημα;

-- Η υπόθεση των 43 φοιτητών στην Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα» στην Ιγκουάλα, στη νότια επαρχία του Μεξικού Γκερέρο, που εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτέμβρη φέτος συμβαίνει σε μια περιοχή, όπως και σε μια κοινωνία, με πολύ αυξημένους δείκτες φτώχειας και με τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στις κρατικές δομές.

Μετά την εξαφάνιση, χιλιάδες κόσμου στη συγκεκριμένη επαρχία και άλλες περιοχές της χώρας συμμετείχαν σε μαζικές διαμαρτυρίες - διαδηλώσεις, έχοντας ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η τοπική αστυνομία ήταν αυτή που συνέλαβε τους φοιτητές και τους παρέδωσε στους μαφιόζους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εμπλέκεται άμεσα το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), αντιπολίτευση στο δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI), που και τα δύο υπηρετούν την καπιταλιστική εξουσία. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα, Λουίς Αμπάρκα, όπου ήταν η σχολή, αρχικά το έσκασε και αργότερα συνελήφθη, ενώ ο κυβερνήτης Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών
Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών
Αυτή, επομένως, η υπόθεση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης κρατικής καταστολής του αστικού κράτους, που αξιοποιεί το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, μας δείχνει ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος ή της ναρκω-μαφίας δεν είναι πραγματική, τη στιγμή που πρόκειται για εμπόριο με τεράστια κέρδη. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών ουσιών και η χώρα που τροφοδοτεί με όπλα το οργανωμένο έγκλημα. Το ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη κάποιων δημοτικών αστυνομικών και μαφιόζων που συμμετείχαν στο έγκλημα (τυπικά ακόμα οι 42 αγνοούνται, ενώ δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι μια σορός ανήκει στον φοιτητή Αλεξ Μόρα) είναι μια κίνηση που αναγκάστηκε να κάνει μετά από αρκετό διάστημα και με τη λαϊκή πίεση.

-- Ποια είναι η δράση του ΚΚ Μεξικού και της Νεολαίας του στο κίνημα αυτό και γενικότερα, μέσα στη μεξικάνικη κοινωνία;

-- Αυτή η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω είναι κάτι που το Κόμμα έχει εκτιμήσει εδώ και πολύ καιρό. Η περίπτωση της Αγιοτσινάπα και το κίνημα που εκδηλώνεται σχετίζεται με μια νέα περίοδο στην ταξική πάλη και το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία παλεύουν να δώσουν προσανατολισμό σε αυτό το κίνημα, να το πολιτικοποιήσουν, με δεδομένο ότι συσπειρώνει ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, όπου καμία δεν έχει την ικανότητα να το οδηγήσει σε μια κατεύθυνση πιο συνειδητής πάλης. Για παράδειγμα, το αίτημα που πιο πολύ διατυπώνεται, είναι η παραίτηση του Προέδρου, του Ενρίκε Πένια Νιέτο. Εμείς ως κόμμα υπογραμμίζουμε ότι δεν αρκεί να παραιτηθεί μια κυβέρνηση, αλλά ότι χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ο ταξικός χαρακτήρας που έχει το κράτος. Αυτό, ο ταξικός χαρακτήρας, εκφράζεται με τη συνεχή καταστολή των κοινωνικών οργανώσεων και όποιου κοινωνικού σκιρτήματος ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, με την επίθεση ανοιχτά στην εργατική τάξη, για παράδειγμα με την προώθηση νέας αντιδραστικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση του 8ωρου, με τις συνδικαλιστικές διώξεις, με τη λεγόμενη ενεργειακή μεταρρύθμιση που διευρύνει το πεδίο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκμετάλλευση και τη διύλιση, μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν σε περικοπές για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και φουσκώνει με κέρδη το κεφάλαιο. Ετσι οι κινητοποιήσεις που γίνονται στην Αγιοτσινάπα αρχίζουν να παίρνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά όχι αυτόν που απαιτείται για να μπει στο τραπέζι η ανάγκη μιας διαφορετικής εναλλακτικής σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Ομάρ Κότα σε διαδήλωση, στη χώρα του
Ο Ομάρ Κότα σε διαδήλωση, στη χώρα του
Το Κόμμα έχει μια σημαντική παρέμβαση ακριβώς στην επαρχία του Γκερέρο, όπου συμμετέχουμε άμεσα και δυναμικά σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες, σε αποκλεισμούς δρόμων, σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και για το μποϊκοτάζ σε πολυεθνικές, καθώς επίσης συμμετέχουμε στην οργάνωση κινητοποιήσεων και σε άλλες περιοχές. Κάνουμε δουλειά με την εφημερίδα μας τον «Κομμουνιστή», με τα υλικά μας, ώστε να βοηθήσουμε να ανορθωθεί το πολιτικό περιεχόμενο της πάλης.

Αναπτύσσουμε τη δουλειά μας στην εργατική τάξη που αυτήν τη στιγμή δεν έχει κερδηθεί με την ταξική πάλη στη μεγάλη της πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι αποπροσανατολισμένοι και χειραγωγημένοι και προσπαθούμε όχι μόνο να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τελευταία, αλλά να συνδέσουν τα αιτήματά τους συνολικά με τη ζωή τους, την ανάγκη να αναχαιτιστεί η αντεργατική επίθεση. Αυτό που εισπράττουμε είναι ότι η οργανωμένη πάλη στους χώρους δουλειάς, παρά τις δυσκολίες, είναι δυνατή.

-- Μιλώντας για την καπιταλιστική κρίση στο Μεξικό, ποια είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους, πώς προσεγγίζουν τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα;

-- Οι συνέπειες της κρίσης για τους εργαζόμενους είναι σημαντικές. Πριν από περίπου 3 βδομάδες είχαμε μια νέα υποτίμηση 15% της αξίας του μεξικανικού πέσο σε σχέση με το δολάριο, την ίδια στιγμή που ακόμα και αυτές οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ αναθεωρούνται. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση μόλις 1% αντί για 2,5% - 2,8% που υπολογιζόταν αρχικά. Οι αστικές κυβερνήσεις προπαγανδίζουν ότι το Μεξικό είναι μια ανερχόμενη οικονομία, μέλος του G-20, που έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά αυτά τα 20 χρόνια που ισχύει η συμφωνία έχει αποδειχτεί ότι η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει. Αυτό έχει δημιουργήσει στο λαό μια δυσπιστία στα αστικά κόμματα που έχουν βάλει την υπογραφή τους στη λεγόμενη Συμφωνία για το Μεξικό, που στην ουσία είναι η κοινή στρατηγική των μονοπωλιακών ομίλων, που, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, απαιτούν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται και σήμερα. Οι εργαζόμενοι βλέπουν να αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσής τους, ζουν την ανασφάλεια και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη νεολαία, έχουν πλέον διευρυνθεί οι συμβάσεις των 3 μηνών. Επίσης, δυναμώνουν οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση για τους νέους από τα λαϊκά στρώματα. Μόνο φέτος κόπηκαν από την είσοδό τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα 13 εκατομμύρια μαθητές.

-- Κλείνοντας, τι εντυπώσεις σάς αφήνει η συμμετοχή στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ;

-- Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το Συνέδριο ως προσκεκλημένοι. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η ΚΝΕ κάνει πολύ σημαντικά βήματα δίπλα στο Κόμμα με πολύ σημαντική εμπειρία και δράση και βέβαια στην προσπάθεια να εμβαθύνει στο Πρόγραμμα του Κόμματος και την εξειδίκευσή του στη νεολαία στις διάφορες εκφράσεις του νεολαιίστικου κινήματος, στην εργατική νεολαία, στη σπουδάζουσα, στους νέους αγρότες, επίσης το πώς πρέπει να αξιοποιείται το Ιντερνετ. Ειδικά στο τελευταίο, επιχειρείται από διάφορες δυνάμεις να δοθεί η εντύπωση ότι μπορούν να οργανωθούν οι λεγόμενες επαναστάσεις από το Ιντερνετ και βλέπουμε ότι η ΚΝΕ, όπως και εμείς, που έχουμε την ίδια αντίληψη, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένας μύθος. Δεν μπορεί να προκύψει μια πραγματική επανάσταση, μια βαθιά αλλαγή με αυτόν τον τρόπο, όμως βεβαίως η χρήση αυτών των μέσων μπορεί να αξιοποιηθεί για την προβολή της επαναστατικής στρατηγικής.


Δ.Κ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ