ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μνημόνιο διαρκείας η «Οικονομική Διακυβέρνηση» της ΕΕ

Οι λεγόμενες «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε «πείθονται» ούτε «εξευμενίζονται», μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που προαναγγέλλει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας στην ομιλία του τα εξής:

«Το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015 αποτελεί μέσο κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των λαών της Ευρώπης και εργαλείο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Βασικός μοχλός του δεκαλόγου της νέας Κομισιόν είναι η μόνιμη, ακόμα πιο αυστηρή πλέον επιτήρηση.

Δίνετε προίκα ακόμα περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στα μονοπώλια με βασική προϋπόθεση πάμφθηνους εργάτες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η ενεργειακή ένωση, η ενιαία ψηφιακή αγορά, το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ και οι άλλες αναδιαρθρώσεις ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις και φέρνουν νέα δεινά στο λαό σε κάθε χώρα. Οι λεγόμενες "αγορές", δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε "πείθονται" ούτε "εξευμενίζονται", μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Οι συνθήκες επιβάλλουν άμεση λαϊκή παρέμβαση τώρα για να ανακτηθούν οι απώλειες, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες για ζωή χωρίς "αγορές", ΕΕ και μονοπώλια, με το λαό πραγματικό αφεντικό στον τόπο του».

Περισσότερα κέρδη για λιγότερους

Η αναθεώρηση της λεγόμενης «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ έχει ως στόχο την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία και εφαρμογή τους, μνημόνια διαρκείας για τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της «εξάπτυχης και δίπτυχης δέσμης κανονισμών περί οικονομικής διακυβέρνησης». Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τα «δίπτυχα» και τα «εξάπτυχα» πακέτα μέτρων κατεδαφίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, εκτοξεύουν την ανεργία, λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας στην τοποθέτησή του τα εξής:

«Περισσότερα κέρδη για λιγότερους, ισχυρότερους, μεγαλύτερη, μόνιμη ανεργία, φτώχεια για περισσότερους, με εργαλεία Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, με τα "δίπτυχα" και "εξάπτυχα" μέτρων, τη Στρατηγική "Ευρώπη 2020". Δεν είναι λάθος ή πρόσκαιρη ανάγκη. Είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειάζεστε ανεργία, ευέλικτη εργασία για πάμφθηνους μισθούς. Μισθούς - ψίχουλα για τα κέρδη που επιδοτείτε με νέα κεφάλαια, άγριους φόρους, κλοπή, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χρειάζεστε κέρδη, γιατί ανταγωνιστικότητα χωρίς αυτά δεν υπάρχει.

Αναθεωρείτε τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση για πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία - πειθαρχία, μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη. Σφίγγετε τη θηλιά στους λαούς, για να κινηθεί η οικονομική μηχανή που ακόμα δεν παίρνει μπρος παρά τις λαϊκές θυσίες και τα δισεκατομμύρια που την ταΐζετε. Η κρίση είναι στη μήτρα του συστήματός σας.

Εσείς το ξέρετε: Δεν αλλάζετε. Οσοι λένε ότι θα σας μεταμορφώσουν από σφαγείο σε παράδεισο, λένε ξεδιάντροπα ψέματα.

Οι λαοί πρέπει να το μάθουν: Αυτοί είναι οι ισχυροί. Οχι τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωσή τους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της που κάθονται στο σβέρκο τους. Ούτε φόβος ούτε αναμονή. Πριν τους πάρουν και την τελευταία μπουκιά επίθεση τώρα, για διέξοδο που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Διεύρυνση και καπιταλιστική ανάκαμψη στο επίκεντρο

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την προετοιμασία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύνοδος Κορυφής) που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη και Παρασκευή με κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «ζεστό» χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ. «Η συζήτηση κατέδειξε ότι η διεύρυνση παραμένει μια ζωτική, καθοριστική πολιτική της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές ποτέ, τόσο για τη μετασχηματιστική της επίδραση όσο και ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων. «Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ που περιμένουμε να γίνει πλήρως σεβαστή από όλους, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ», σχολίασε ο Σ. Γκότζι.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προσπερνώντας τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει σπρώξει βαθιά στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου, ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου (οι Ευρωενωσιακοί πάντα βρίσκουν τρόπους έκφρασης για να συγκαλύψουν το βαθιά ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα τους) και την καθιέρωση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών - μελών για την προώθηση και την προστασία του.

Ενίσχυση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

Η σύνδεση της χτεσινής συζήτησης με την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμα και για αναστολή του δικαιώματος ψήφου κράτους - μέλους που παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ, καθιστά προφανές ότι η αγωνία τους είναι η υπεράσπιση, απέναντι στις αντιδράσεις των λαών, του αντιδραστικού και αντιλαϊκού πλαισίου που αυτές οι αξίες διαμορφώνουν, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

«Με έγκριση των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι το κράτος δικαίου είναι μια από τις βασικές αξίες (σ.σ. το δίκαιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης) πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τα κράτη - μέλη. Ο διάλογος που έγινε σήμερα θα μας βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να είναι ένας κοινός στόχος», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο συζήτησε και τον προγραμματισμό εργασιών της Κομισιόν για το 2015 και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων της λυκοσυμμαχίας και τη διασφάλιση μιας πιο ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οπως εξάλλου δήλωσε ο Σ. Γκότζι, «η βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ» αποτελεί σημαντικό κλειδί για το μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής, το Συμβούλιο αναπαράγει γνωστές κατευθύνσεις για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως η ενίσχυση των επενδύσεων, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη η ανάπτυξη να είναι δημοσιονομικά φιλική...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόγραμμα θωράκισης των μονοπωλίων

Τις αντιλαϊκές δράσεις θωράκισης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των ίδιων των μηχανισμών της ΕΕ ενέκρινε, χτες, η Κομισιόν στο πλαίσιο του «προγράμματος εργασίας για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» για το έτος 2015. Πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του λεγόμενου «δεκαλόγου Γιούνκερ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν δεσμεύθηκε να υλοποιήσει το 2015 τους παρακάτω άξονες:

  • Το πρόγραμμα επενδύσεων για την Ευρώπη, που αφορά στη μοιρασιά του πακέτου συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
  • Δέσμη μέτρων για την ενιαία ψηφιακή αγορά, με τη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου των τηλεπικοινωνιών, των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, την απλούστευση των κανόνων για ψηφιακές αγορές, την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
  • Τα πρώτα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ενωση, με την κατοχύρωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την περαιτέρω ενοποίηση των εθνικών αγορών Ενέργειας, τη μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ζήτησης και την απαλλαγή του συνδυασμού ενεργειακών πηγών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Θέματα φορολογίας, όπου περιλαμβάνονται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις φορολογικές ρυθμίσεις και η σταθεροποίηση της βάσης για τη φορολόγηση των εταιρειών.
  • Μετανάστευση, όπου προβλέπεται χάραξη νέας προσέγγισης για τη «νόμιμη μετανάστευση», ώστε να μετατραπεί η ΕΕ σε «ελκυστικό προορισμό» για το κατάλληλο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.
  • Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, για τη συνέχιση των προσπαθειών της οικονομικής σταθερότητας και την προσέλκυση επενδυτών στην ΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ