ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ενέργεια

Σε πλήρη ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο προχώρησε χτες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ

Την ανάγκη προστασίας των «μεταρρυθμίσεων», των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της Ενέργειας και του γεωπολιτικού ρόλου που απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός στην ομιλία του, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αγορά Ενέργειας συνολικά στη χώρα μπορεί να έχει σήμερα περισσότερο γερά θεμέλια σε σχέση με δυόμισι χρόνια πριν, ωστόσο «τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη» και επέμεινε στη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για να «ξεφύγουμε από το χθες, από τον κρατισμό, από τον λαϊκισμό...».

Αναφέρθηκε στην «επίλυση» του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση των παραγωγών Ενέργειας μέσω ΑΠΕ εξαιτίας των πολύ υψηλών ελλειμμάτων του σχετικού προϋπολογισμού - «πρόβλημα» που επιλύθηκε υπέρ φυσικά των πλέον ισχυρών «παικτών» του χώρου - καθώς και στα επενδυτικά πλάνα αξίας πολλών δισ., όπως τα έργα διασυνδέσεων των νησιών, η προώθηση των λεγόμενων «έξυπνων» μετρητών και ακόμη περισσότερο βεβαίως το σύνολο των σχεδίων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις... σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι βιομηχανίες για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη μείωσή του, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας...

Ειδικά για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο Μ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μέσω αυτού η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες συμμετέχει σε ένα έργο «που πραγματικά έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας και ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χάρτη των αγωγών, όπως η ακύρωση του αγωγού «South Stream» από τη ρωσική πλευρά, «ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει πλέον η χώρα μας ως γέφυρα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η μείωση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην τιμή του πετρελαίου θα «περάσει» κατά ένα μέρος της στους χρήστες φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά το Μάρτη, ενώ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την έρευνα της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία με την αζέρικη SOCAR θα ολοκληρωθεί.

Βεβαίως, απ' όλον αυτόν τον «ενεργειακό οργασμό» σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μονοπώλια θα βγαίνουν όλο και πιο κερδισμένα, όταν την ίδια ώρα, ο λαός αδυνατεί να έχει έστω και στοιχειώδη θέρμανση το χειμώνα...

ΥΠΕΞ - ΤΑΙΠΕΔ
Επαφές στο Κουβέιτ για προώθηση των μπίζνες

Κλιμακώνεται η προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να προσελκύσει εδώ ξένα λιμνάζοντα κεφάλαια για επικερδείς μπίζνες πάνω σε χρυσοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο πεδία. Αυτό το χαρακτήρα είχαν οι συναντήσεις που είχε στο Κουβέιτ ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Εμ. Κονδύλη. Ταξίδι όπου διαπίστωσαν «έντονο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Στο Κουβέιτ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Πετρελαίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Πετρελαίου του Κουβέιτ, τον γενικό διευθυντή του Direct Investment Promotion Authority, τον διευθυντή του Kuwait Investment Authority και τον γενικό διευθυντή του κουβεϊτιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στις συναντήσεις, παρουσιάστηκαν από τον γγ ΔΟΣ και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ συγκεκριμένα «επενδυτικά» έργα, σε τομείς ενδιαφέροντος της κουβεϊτιανής πλευράς (υποδομές, Ενέργεια, real estate κ.λπ.), «αξιωματούχοι της οποίας θα προχωρήσουν σε άμεσες επαφές με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης επενδύσεων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Μίχαλου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα με ενδιαφερόμενους Κουβεϊτιανούς επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως και να πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στην περιοδική έκδοση του κουβεϊτιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Από κουβεϊτιανής πλευράς, «εκφράστηκε η επιθυμία να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε τομείς όπως οι Κατασκευές και η Υγεία, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη σημασία της επικείμενης δρομολόγησης απευθείας πτήσης Αθήνας- Κουβέιτ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σηματοδοτώντας και τα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται για ντόπια μονοπώλια στο εξωτερικό.

Στη Βουλή ο «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ - COSCO

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες αργά το βράδυ τροπολογία για τη νομική επικύρωση του φιλικού διακανονισμού που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, σηματοδοτώντας ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συνολικά των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο. Περιγράφει τις προϋποθέσεις του φιλικού διακανονισμού, ο οποίος στην ουσία είναι μία νέα σύμβαση παραχώρησης με την COSCO, αλλά και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που «τρέχει», με τη μέθοδο της πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Η τροπολογία έχει τίτλο «Κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού δεύτερης τροποποίησης της από 25/11/2008 Σύμβασης Παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε». Προβλέπει ότι παραδίδεται στον όμιλο και το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση θα κατασκευαζόταν από την COSCO, αλλά την εκμετάλλευση θα είχε ο ΟΛΠ.

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αποφάσισε χτες αργά το βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Οπως αποφασίστηκε, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει υποβάλει στη Βουλή την έκθεσή της για τη συνταγματική αναθεώρηση έως τις 30 Ιούνη του 2015. Αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο της θα της δοθεί παράταση.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε προς την Ολομέλεια: «Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και του ενδεχομένου βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει μία τέτοιου είδους συζήτηση και να κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Και φαντάζομαι ότι κάθε λογικός άνθρωπος αυτό το αντιλαμβάνεται. Θα πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία και όταν ξεκαθαριστεί το τοπίο πια για το τι πρόκειται να γίνει, να συζητήσουμε για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Φυσικά η κυβέρνηση δεν το έκανε δεκτό. Γι' αυτό λοιπόν εμείς σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην Επιτροπή, όπως επίσης θεωρούμε ότι η σημερινή συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα με βάση αυτό το σκεπτικό και γι' αυτό δεν θα πάρουμε μέρος».

Στη διαδικασία δεν συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα των ΑΝΕΛ δήλωσε «παρών».

«Σταθερότητα» θέλουν και οι ξενοδόχοι...

«Εικόνα αβεβαιότητας για τη χώρα μας» διαμορφώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με την οποία καλεί τους «πολιτικούς μας, από κάθε παράταξη, να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος επίσης και για «"κύκλους", που έχουν κάθε συμφέρον να δουν τον ελληνικό τουρισμό να καταρρέει», και προσθέτουν ότι παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνουν προβλέψεις στο πώς θα κινηθεί ο τουρισμός του χρόνου, οι μεγαλοξενοδόχοι διαπιστώνουν μια «αρνητική δυναμική». Επισημαίνεται ακόμη ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί θα επιφέρει «δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό» καθώς και ότι «εάν καταρρεύσει ο τουρισμός, θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ