ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Προκλητική επίθεση στους επιστήμονες που ενημερώνουν
  • Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι οι επιστήμονες που αναφέρονται στους κινδύνους από τη μόλυνση στο Κόσσοβο το κάνουν για «λόγους προβολής και δημοσίων σχέσεων»
  • Η επίθεση είναι φανερό ότι αποσκοπεί στη φίμωση των επιστημόνων, για να συγκαλυφτούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσβλητικός κατά των επιστημόνων που ενημερώνουν το λαό για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών και με προφανή στόχο την άσκηση πίεσης πάνω τους για να σταματήσουν τη δράση τους εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Μ. Εβερτ και Ν. Κωνσταντόπουλου αφού είπε ότι «ούτε στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας δεν έχουν κατατεθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν διάφορους ισχυρισμούς» για τη μόλυνση από το ουράνιο, πέρασε στην επίθεση κατά των επιστημόνων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε έρμαιο του ενός ή του άλλου, που είτε για λόγους πεποιθήσεων, είτε για λόγους δημοσίων σχέσεων, είτε για λόγους προβολής, είτε γιατί θέλει να βλέπει τον εαυτό του στις τηλεοράσεις λέει την α ή τη β άποψη. Πρέπει να ενεργήσουμε προγραμματισμένα και με σχέδιο».

Το «σχέδιο» βέβαια του πρωθυπουργού δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμμόρφωση με ό,τι πει το ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση για την υπόθεση, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα ενεργεί για να υπάρχουν στοιχεία, έχει πάρει πρωτοβουλίες και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Τη συμμόρφωση αυτή ο Κ. Σημίτης την ονόμασε «υπεύθυνη δράση» της Ελλάδας, που δεν μπορεί «μονάχα με φήμες, δεν μπορεί μονάχα με στοιχεία που δεν είναι τεκμηριωμένα και δεν μπορεί κυρίως κάτω από πίεση και πολιτικές κορόνες να δρα».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προχτεσινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και είπε απαντώντας στον Μ. Εβερτ ότι όλες οι αποφάσεις για την αποστολή στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία ήταν ομόφωνες και δε διαφώνησε κανένας υπουργός.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν άσκησε «βέτο» στο ΝΑΤΟ για να εμποδίσει τους βομβαρδισμούς, ισχυρίστηκε κάτι το πρωτοφανές. Είπε ότι ο πόλεμος του Κοσσόβου «ξεκίνησε μετά από διάφορες ενέργειες και συζητήσεις που έγιναν στα Ηνωμένα Εθνη! Και εάν η Ελλάδα πρόβαλε "βέτο", θα γινόταν ο πόλεμος παρά τη θέληση της Ελλάδας, η οποία θα ήταν αποδυναμωμένη και δε θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις».

Ομως οι εξελίξεις είναι αρκετά πρόσφατες και διαψεύδουν τον πρωθυπουργό, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι καμία απόφαση του ΟΗΕ δεν υπήρξε για την κήρυξη του πολέμου παρά μόνο η μονομερής και παράνομη απόφαση του ΝΑΤΟ, την οποία βέβαια συνυπέγραψε και ο ίδιος.

Ο Μ. Εβερτ στην Ερώτησή του επέμεινε ότι υπήρχαν διαφορές στην κυβέρνηση για την αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας από την Ελληνική Βουλή, όπως έγινε στην Ιταλία.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Προνόμιο», κατά τον υπουργό Παιδείας, η μετεγγραφή τους

Αρνητικός εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο Π. Ευθυμίου, λέγοντας ότι δε θα παρθούν «μονομερή μέτρα»

Το αίτημα των φοιτητών μετέφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Απέρριψε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση το αίτημα των Ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας για μετεγγραφή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κάνοντας μάλιστα λόγο - διά στόματος υπουργού Παιδείας στη Βουλή - για «προνόμιο» που δεν μπορεί να δοθεί.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, αλλά ο Π. Ευθυμίου ήταν απόλυτα αρνητικός λέγοντας ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να λάβει «μονομερή μέτρα». Μόνο όταν «αποτυπωθεί, είπε, η πραγματικότητα για τη μόλυνση με αυστηρούς επιστημονικούς όρους από ελληνικές επιτροπές κύρους όπως η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και διεθνείς επιτροπές κύρους, θα μπορεί κανείς να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία».

Ο υπουργός είπε ότι με βάση τα μέτρα που ήδη αποφασίστηκαν, οι φοιτητές θα μπορούν να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ενώ οι έλεγχοι της Ελλάδας θα γίνουν όχι μόνο στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν αλλά και σε άλλες πόλεις όπου σπουδάζουν Ελληνες φοιτητές.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο υπουργός να κάνει λόγο για «προνόμιο» και είπε ότι οι Ελληνες φοιτητές ανεβοκατεβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία με τεράστιους κινδύνους πάνω από το κεφάλι τους και χωρίς να ξέρουν πόσο επικίνδυνες είναι οι περιοχές από τις οποίες περνάνε. «Δεν μπορείτε, είπε, να ισχυριστείτε ότι υπάρχει γυάλινο ελληνικής κατασκευής αμυντικό σύστημα μεταξύ Κοσσόβου και Νις η οποία βομβαρδίστηκε. Τα παιδιά εισπνέουν και αναπνέουν».

Σχολιάζοντας τα όσα περί προνομίου είπε ο υπουργός Παιδείας, τόνισε: «Είναι προνόμιο να παίξετε με την πιθανότητα έστω και ένας από αυτούς να αρρωστήσει; Δεν τους χωράει η ελληνική πολιτεία; Το δυσμενές προνόμιο να βρεθούν σε βαλκανική χώρα με πόλεμο το υπέγραψε κατά 1/19 στο ΝΑΤΟ η κυβέρνηση».

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «πολιτικά και ανθρώπινα θεμιτό» το αίτημα της μετεγγραφής και κατέληξε:

«Δεν έχετε την πολυτέλεια - δεν την επιτρέπουμε αυτή την πολυτέλεια - να μην υπογράψετε 750 παιδιά, να συνεχίσουν εδώ τις σπουδές τους. Απορώ πώς δεν κατανοείτε τι σημαίνει να πηγαινοέρχεσαι με βομβαρδισμό, να διαβάζεις σε πόλεμο, να επιμένεις για τις σπουδές σου, να μην είσαι προνομιούχος και να έρχεται η κυβέρνηση να σου λέει ότι είναι προνόμιο να σου επιτρέψω να ζήσεις χωρίς καρκίνο».

Η Αλήθεια...

Κάποιοι από τους κυβερνώντες εμφανίζονται ωσάν να μη γνωρίζουν τίποτε για το έγκλημα. Οπως, π.χ., η υφυπουργός Υγείας, κυρία Σπυράκη, η οποία, από του βήματος της Βουλής, εξέφρασε την αμφιβολία της για την επικινδυνότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, εν αντιθέσει - όπως τόνισε - με το τσιγάρο που ευθύνεται, τα μάλα, για τον καρκίνο. Θα μπορούσε, επιπροσθέτως, να ζητήσει να παρουσιαστεί ενώπιόν της κάποιος ο οποίος έχει προσβληθεί από τη ραδιενέργεια που έπεσε στη Γιουγκοσλαβία - δε θα πρωτοτυπούσε, αφού το είχε ζητήσει υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν του επισημάνθηκε ότι το νέφος που μόλυνε την ατμόσφαιρα της Αθήνας προκαλούσε προβλήματα στην υγεία των κατοίκων - για να θέσει τα δάχτυλά της «επί των τύπων των ήλων».

Οι δήθεν «άπιστοι Θωμάδες», που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ακόμα και ότι δεν έγινε πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ή ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποίησαν οι ΝΑΤΟικοί «ανθρωπιστές» ήτανε «μάννα εξ ουρανού», δεν είναι τόσο πειστικοί για να είναι πολύ επικίνδυνοι. Πιο επικίνδυνοι είναι οι άλλοι - κυβερνητικοί, «αντιπολιτευόμενοι» κλπ γνωστοί και μη εξαιρετέοι, που στη διάρκεια του πολέμου, αντί να καταδικάσουν τους δολοφόνους, κατηγορούσαν τους δολοφονημένους και λοιδορούσαν όσους συμπαραστέκονταν στους αδικημένους - οι οποίοι, δήθεν αφελώς, θέτουν το ερώτημα: Είναι αλήθεια όλα όσα έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουράνιου στη Βοσνία και στο Κόσσοβο;

Ρωτάνε: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κρούσματα καρκίνου σε Ελληνες στρατευμένους που στάλθηκαν στη Γιουγκοσλαβία; Απειλείται, πράγματι, η υγεία των φαντάρων και των στρατιωτών μας που παραμένουν εκεί; Ισχύει ότι η αύξηση του ποσοστού καρκίνων και τερατογενέσεων σε κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά σε πεδία βολής του ΝΑΤΟ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχετίζεται με τη δοκιμαστική ρίψη βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο; Πόσο πραγματικοί είναι οι κίνδυνοι ραδιενεργού μόλυνσης των ελληνικών θαλασσών - και, μέσω της τροφικής αλυσίδας ή διά της επαφής με το νερό, η προσβολή της ανθρώπινης υγείας - από την καταπόντιση δεκάδων χιλιάδων βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Τα ερωτήματα μοιάζουν εύλογα, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί «σηκώνει» υπερβολές, δημοσιογραφικές και άλλες. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για ερωτήματα εκ του πονηρού, με τα οποία επιχειρείται να υποβαθμιστεί η ποσότητα και η «ποιότητα» των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, για να καθησυχαστεί η ελληνική κοινή γνώμη, ώστε και η στριμωγμένη κυβέρνηση να την περάσει «αβρόχοις ποσί» και το ΝΑΤΟ να μην «πληρώσει ακριβά» για το έγκλημά του στα Βαλκάνια. Πάντως, ένα είναι βέβαιο: Το ΝΑΤΟ, με τη βοήθεια και της ελληνικής κυβέρνησης, επιτέθηκε κατά της Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας τα πιο σύχγρονα πολεμικά όπλα που διαθέτει και έριξε βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία, ούτως ή άλλως, έχουν ραδιενεργούς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια την οποία ουδείς νοήμων άνθρωπος μπορεί ν' αμφισβητήσει. Μια αλήθεια που πιστοποιεί την αιτία και υποδεικνύει τον ένοχο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να την αποδεχτεί και ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Και, φυσικά, δε θα τη γλιτώσουν κάποιοι που φτάνουν στο επίπεδο της «ύποπτης ανοησίας», ισχυριζόμενοι ότι η απαίτηση να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από την πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν απηχεί τη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά είναι προπαγανδιστικό «τρυκ» των αντιπάλων της κυβέρνησης - όπως έκαναν οι «βασιλικοί», ζητώντας από το Βενιζέλο την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία - που θέλουν να την πλήξουν πολιτικά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ