ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Να τεθεί γενικότερο θέμα χρήσης τέτοιων όπλων!

ΒΙΕΝΝΗ.-

Οσο περνά ο χρόνος αυξάνουν οι πιέσεις, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το γενικότερο θέμα χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις ειδικών του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ που μεταξύ άλλων ζήτησαν την έναρξη εκστρατείας λήψης προληπτικών μέτρων και ενημέρωσης των ντόπιων πληθυσμών του Κοσσυφοπεδίου, χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) ζήτησε μια γενικότερη μελέτη «σε κάθε ζώνη χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Η ΑΙΕΑ, όχι μόνον υιοθέτησε την έκκληση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ για τη λήψη προληπτικών μέτρων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά υποστήριξε πως είναι «ουσιαστική μία γενικότερη μελέτη σε σχέση και «με κάθε άτομο που ήρθε σε επαφή με βλήματα οποιασδήποτε μορφής απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Το ίδιο 24ωρο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πως, με δεδομένη τη γενικότερη ανησυχία για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, συστήνει την άμεση έναρξη επιχειρήσεων καθαρισμού των περιοχών που έχουν πληγεί ή τον αποκλεισμό όσων τοποθεσιών συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες ουρανίου.

Νωρίτερα, ο ειδικός γιατρός Μάικ Ρεπατσόλι, που συμμετέχει στην ΠΟΥ, εξέφρασε επιστημονικές αμφιβολίες για το κατά πόσο τα αυξανόμενα κρούσματα λευχαιμίας στα Βαλκάνια προκλήθηκαν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρεπατσόλι, «φαίνεται απίθανο για πολλούς λόγους η λευχαιμία να προκλήθηκε από την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, γιατί ο μόνος τρόπος για να προκληθεί λευχαιμία είναι το ουράνιο να απορροφηθεί από το αίμα...». Αν και ο ίδιος παραδέχτηκε πως «υπάρχουν γενικότερες αμφιβολίες», κατέληξε πως πρέπει να φωτιστούν και να ερευνηθούν «πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης αυτής».

Τώρα, στη Βρετανία, μία δεκαετία από τον πόλεμο του Κόλπου και τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές κατά του Ιράκ, ανακοινώθηκε πως θα μπορούν, εάν θέλουν, να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις όχι μόνον οι Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν στα Βαλκάνια αλλά και οι βετεράνοι του Περσικού Κόλπου... Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζοφ Χουν, φερόταν πως έκανε αργά προχτές βράδυ την ακόλουθη δήλωση: Η Βρετανία είναι τώρα έτοιμη να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και τους βετεράνους του Πολέμου στον Κόλπο για να διαπιστωθούν πιθανές επιπτώσεις από την έκθεσή τους σε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, που θεωρούνται υπεύθυνα για τους θανάτους ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.(!) Εάν αυτή η δήλωση αληθεύει, τότε πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα που το βρετανικό Πεντάγωνο κάνει μία ακόμη στροφή 180 μοιρών...

«Συμβουλές» Μπέργκερ προς πρόεδρο Μπους: «Μη φύγετε από τα Βαλκάνια»!

Ενώ ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ θέλει λιγότερο από μία βδομάδα για να ορκιστεί και επίσημα 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο απερχόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σάντι Μπέργκερ επιχείρησε χτες να κατευνάσει τις αντιδράσεις συμμάχων, αλλά και να πείσει το επιτελείο συμβούλων του νέου προέδρου, αλλά και τον ίδιο τον Μπους, πως το «πρώτο που δεν πρέπει να κάνει» είναι να υλοποιήσει την ήδη γνωστοποιηθείσα προεκλογική εξαγγελία, πως θα απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από τα Βαλκάνια...

Σε ομιλία του στο «Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» στη Νέα Υόρκη ο Σ. Μπέργκερ υποστήριξε πως η ΝΑ Ευρώπη έχει το δυναμικό να γίνει «εταίρος σε μια ειρηνική Ευρώπη» και πως οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την περιοχή, όπου ήδη οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας σηκώνουν ένα μεγάλο μέρος του φορτίου, όντες επιφορτισμένοι με το 85% των ειρηνευτικών στρατευμάτων και το 80% των δαπανών». «Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε γιατί θα θυσιάσουμε την ηγετική μας παρουσία στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπέργκερ, ο οποίος σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να «ενισχύσει την ανεξαρτησία των γειτόνων της Ρωσίας», αν η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις για την ένταξή τους στη ρωσική σφαίρα επιρροής (...).

«ΓΚΡΙΝΠΙΣ»
Η κορυφή του παγόβουνου

«Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η διαρροή και έκλυση χιλιάδων τόνων τοξικών ουσιών, η τοξικότητα και επικινδυνότητα των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας και η άμεση λήψη μέτρων επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις που προκάλεσαν αυτήν την περιβαλλοντική τραγωδία θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών τους».

Αυτό τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της «Γκρίνπις» Στ. Ψωμάς, ο οποίος επισήμανε ότι πέραν του απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν έκλυση καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν μεταξύ άλλων και λευχαιμία (π.χ. το βενζόλιο). Οπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 1999 από τον ΟΗΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε κυρίως σε τέσσερις περιοχές (Πάνσεβο, Κραγκούγεβατς, Νόβισαντ και Μπορ), ενώ μικρότερης έκτασης προβλήματα παρουσιάστηκαν σε άλλες περιοχές (π.χ. Μπάριτς, Κράλιεβο, Νις, Νόβι Μπέογκραντ, Ομπρένοβατς, Πράχοβο, Πρίστινα). Υπήρξαν μείζονες διαρροές τοξικών ουσιών, όπως διχλωροαιθάνιο, υδράργυρος, διοξίνες, κλοφέν, διοξείδιο του θείου κ.ά.

Επίσης απεμπλουτισμένο ουράνιο εντοπίστηκε σε 8 περιοχές. Στα μέσα του 2000 το ΝΑΤΟ κατέδειξε τελικά στον ΟΗΕ 112 περιοχές στις οποίες έχει γίνει χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Από τις περιοχές αυτές έχουν συλλεγεί δείγματα (εδάφους, νερού, αέρα) τα οποία έχουν σταλεί σε 5 εξειδικευμένα εργαστήρια και τα αποτελέσματα αναμένονται το Μάρτη. Ειδικότερα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι εκπρόσωποι της «Γκρίνπις» τόνισαν ότι εκτός από ραδιενεργό, είναι εξαιρετικά βαρύ μέταλλο με έντονη νεφροτοξική δράση.

Στον «902 Αριστερά στα FM»

Την άνοιξη του 1999 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίζεται από το ΝΑΤΟ. Οι έντιμοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ευαισθητοποιούνται ενάντια στο έγκλημα. Ανάμεσά τους και ο συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, ο οποίος πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη βομβαρδισμένη χώρα. Οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν στο βιβλίο του με τίτλο «Ρωτώντας με δάκρυα στα μάτια», στο οποίο θα αναφερθεί ο Γιώργος Μηλιώνης στην εκπομπή του «Ποιητική Αδεία» αυτής της Κυριακής, από τις 18.00 έως τις 20.00.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Απόλυτη συμμόρφωση του πρωθυπουργού

«Την απόλυτη συμμόρφωσή του προς την Αμερικανονατοϊκή "νομιμότητα", διαμήνυσε στη χτεσινή πρώτη επίσημη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός μετά από το διάστημα "εξαφάνισης"». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, την προχτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Βουλή.

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε: «Μέλημά του είναι να διαμηνύσει προς την υπερδύναμη ότι η κυβέρνησή του δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να διασαλεύσει την "τάξη" που έχει επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς, με αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών, παρ' όλο το σάλο που έχει ξεσπάσει και το παλλαϊκό αίτημα της επιστροφής στρατιωτών και φοιτητών.

Η "μόνιμη προσήλωση" του κυρίου Σημίτη στους πλανητάρχες, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, οπωσδήποτε καθόλου τιμητικό για τις παραδόσεις του λαού μας και τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα».

Για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου μιλά ο αλβανικός Τύπος...

«Ο καρκίνος στο Κοσσυφοπέδιο και... το απεμπλουτισμένο ουράνιο». Μ' αυτόν τον τίτλο χτες η αλβανική εφημερίδα «ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ» υποστήριξε πως κατά το 2000 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο των Τιράνων εισήχθησαν 255 Κοσσοβάροι καρκινοπαθείς, έναντι 1.500 από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αλβανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις πρώτες δέκα μέρες του 2001 στις κλινικές του ίδιου νοσοκομείου εισήχθησαν δεκατέσσερις Κοσσοβάροι καρκινοπαθείς, ενώ υποστηρίζεται πως από τους 55 ασθενείς με καρκίνο από το Κοσσυφοπέδιο, που βρίσκονται στο νοσοκομείο, οι 15 πάσχουν από λευχαιμία.

Οι γιατροί του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Τιράνων, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόκλησης καρκίνου από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, δηλώνουν πως δεν μπορούν να φθάσουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα με βεβαιότητα.

Γεγονός είναι επίσης ότι προς το παρόν ουδεμία αντίδραση υπήρξε από την κυβέρνηση της Αλβανίας, ούτε σε σχέση με το λεγόμενο Σύνδρομο των Βαλκανίων, ούτε και για τα αυξημένα ποσοστά καρκινοπαθών από το Κοσσυφοπέδιο. Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλβανία», ο Βρένος Χόνταϊ, επικεφαλής υγειονομικής υπηρεσίας στο αλβανικό υπουργείο Αμυνας, διαβεβαίωσε προχτές πως κανένα από τα μέλη της αλβανικής δύναμης που συμμετέχει στην SFOR της Βοσνίας «δεν υποφέρει ούτε από το "Σύνδρομο των Βαλκανίων", αλλά ούτε και από άλλη αρρώστια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ