ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΝΑΤΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόλογοι και για μολυσμένα τρόφιμα;

 Η κυβέρνηση , αφού έδωσε το «πράσινο φως» για την ανεξέλεγκτη «εισαγωγή» ΝΑΤΟικών βομβών στη Γιουγκοσλαβία, επιτρέπει και την εισαγωγή ύποπτων προϊόντων στην Ελλάδα

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος του ελληνικού, με αφορμή τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οπως αποκαλύπτεται, εκ των υστέρων, τις επιπτώσεις των ανθρωπιστικών... ΝΑΤΟικών βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου και μη, τις γεύονται εν αγνοία τους και οι Ελληνες καταναλωτές στο πιάτο τους.

Ολα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, γίνονταν και γίνονται εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, φρέσκων και κατεψυγμένων, από τη Γιουγκοσλαβία κι άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες. Για παράδειγμα - όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ» - μέσα στο 1999 έγινε εισαγωγή 2.639 τόνων λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), 1.606 τόνων αχλαδιών -κυδωνιών και άλλων οπωροκηπευτικών. Επιπλέον και με βάση τα στοιχεία που μέχρι στιγμής είναι γνωστά, οι εισαγωγές αυτές συνεχίστηκαν και πέρσι και μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν εκτός των άλλων τουλάχιστον 2.345 τόνοι λαχανικών. Από τη Βοσνία εισήχθησαν το 1999 τουλάχιστον 140 τόνοι λαχανικών.

Το ζήτημα που εκτός των άλλων δημιουργείται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι εισαγωγές φυτικών προϊόντων από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες (Βοσνία, FYROM, Βουλγαρία) γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο. Αυτό συμβαίνει, λόγω των ειδικών τελωνειακών συμφωνιών με τις συγκεκριμένες χώρες (προτιμησιακές συμφωνίες) που έγιναν ως αντάλλαγμα για την προώθηση της κερδοσκοπικής δράσης επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Τα εισαγόμενα προϊόντα τους περνούσαν και περνάνε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, όπως κι αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς το θράσος των αρμοδίων, οι οποίοι μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και το «σύνδρομο των Βαλκανίων», έσπευσαν να διαψεύσουν το γεγονός ότι γίνονται εισαγωγές από τις συγκεκριμένες χώρες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μετά από διάφορες υπεκφυγές, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης παραδέχτηκε ότι γίνονται κάποιες... ψιλοεισαγωγές. Το ζήτημα πάντως είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση προέταξε την κοροϊδία για να... καθησυχάσει τους καταναλωτές, αδιαφορώντας για ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από τις βομβαρδισμένες περιοχές. Παρεμπιπτόντως στο υπουργείο Γεωργίας έγινε προχτές ...«μυστική σύσκεψη» για το θέμα των εισαγωγών από τη Γιουγκοσλαβία και άλλων γειτονικών βαλκανικών χωρών, όπου σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες δεν αποφασίστηκε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο προστασίας των Ελλήνων καταναλωτών.

Είναι φανερό πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολλαπλή. Υπέγραψε και συμμετείχε στους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδιμούς στη Γιουγκοσλαβία, απέκρυψε τις επιπτώσεις που έχει η χρήση συγκεκριμένων όπλων και επιπλέον άφησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανενόχλητους να φέρνουν στη χώρα ανεξέλεγκτα προϊόντα που ενδέχεται να είναι μολυσμένα. Με δυο λόγια, η συνενοχή της δεν περιορίστηκε μόνο στις ολέθριες επιπτώσεις που «γεύεται» ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ή οι Ελληνες στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στη γειτονική χώρα, αλλά επεκτείνεται και στα εδάφη της Ελλάδας. Κι όμως, οι αρμόδιοι ούτε για λόγους στοιχειώδους ευθιξίας δεν έδωσαν ακόμα εντολή είτε να διακοπούν αμέσως οι εισαγωγές, είτε να γίνουν έστω και τώρα κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ραδιενέργειας και τοξικών ουσιών στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τη Γιουγκοσλαβία και από τις γειτονικές της βαλκανικές χώρες.

Φαίνεται μάλλον ότι την κυβέρνηση δεν την προβληματίζει το γεγονός ότι στη Γιουγκοσλαβία έπεσαν δεκάδες χιλιάδες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ούτε ότι καταστράφηκαν διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια, πράγμα που προκάλεσε τοξική ρύπανση στα εδάφη και τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας. Την ενδιαφέρει κατά πώς φαίνεται μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ και η υγεία των Σέρβων, αλλά και των Ελλήνων περνάει σε δεύτερη μοίρα.


Κ.Δ.

Οπλα με θύματα ολόκληρες γενιές

Μια συζήτηση με την χημικό Περιβάλλοντος, Κ. Σαμαρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, που χαρακτηρίζει εφιαλτικό το γεγονός πως χρησιμοποιούνται ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα και καλεί τους επιστήμονες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάργηση της χρήσης τους

«Ενας ολόκληρος λαός χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο στα νέα μέσα του τεχνολογικού πολέμου». Μ' αυτήν τη διαπίστωση έκλεινε το άρθρο του ο χημικός, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Νίκος Κατσαρός, στο τεύχος Γενάρη 2000 του επιστημονικού περιοδικού «Χημικά Χρονικά». Μια διαπίστωση, που έρχεται να επιβεβαιωθεί δραματικά ένα χρόνο μετά και να υιοθετηθεί από πολλούς επιστήμονες, αλλά και γενικότερα το λαό της χώρας.

«Φαντάζει εφιαλτικό το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους όπλα. Τα οποία δεν έχουν μόνο άμεσα θύματα, αλλά μακροπρόθεσμα έχουν θύματα ολόκληρες γενιές. Αυτό είναι εφιαλτικό», δηλώνει σήμερα η Κ. Σαμαρά, χημικός Περιβάλλοντος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, που μίλησε στο «Ρ». Και προσθέτει, δείχνοντας το δρόμο για την περιστολή των επιπτώσεων των πολέμων: «Ο επιστημονικός κόσμος δε στάθηκε στο ύψος του. Θα πρέπει να μιλήσει με αληθινή γλώσσα και να σταθεί κάθετα αντίθετος στη χρήση τέτοιων όπλων. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τα ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί έχει τη γνώση».

Και αυτή ακριβώς η προσέγγιση έρχεται να απομονώσει και να αφήσει στην άκρη, τις όποιες κόντρες, διαφωνίες, και άλλες αντιθέσεις εμφανίζονται σήμερα ανάμεσα στους επιστήμονες, που καλούνται να αποδείξουν, αν η Ελλάδα έχει υποστεί τις συνέπειες του ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ή όχι. Αν υπάρχουν μετρήσεις που να αποδεικνύουν υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ή χημικής ρύπανσης στη Βόρεια Ελλάδα, αν κινδυνεύουν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής ή όχι. Γιατί το σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι πως κάθε πόλεμος είναι επικίνδυνος και επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία, στη ζωή.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης, που διενεργήθηκε εκείνη την περίοδο, από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, για την πιθανότητα μεταφοράς ρύπων από την περιοχή της Γιουγκοσλαβίας με την έναρξη των βομβαρδισμών σε περιοχές πετροχημικών και χημικών βιομηχανιών, στη Βόρεια Ελλάδα και πιο ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Κ. Σαμαρά αναφέρει: Σε καμία περίπτωση, δε διαπιστώθηκε μεταφορά ρύπανσης στο βορειοελλαδικό χώρο (στον αέρα και στα νερά) και οι συγκεντρώσεις των τοξικών και επικίνδυνων ρύπων (διοξίνες - φουράνια - PCBs) ήταν σε φυσιολογικά έως χαμηλά επίπεδα.

Στη Γιουγκοσλαβία όμως, οι βομβαρδισμοί έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές και επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Σύμφωνα με τους πρώτους απολογισμούς που έγιναν από επιστημονικές επιτροπές, 4 ήταν οι περιοχές υψηλής ρύπανσης - «καυτά σημεία» - το Πάντσεβο, το Νόβισαντ, το Κραγκούγιεβατς και το Μπορ. Ομως, καταγράφηκαν και άλλες 14 περιοχές σημαντικής ρύπανσης. Ανάμεσα σ' αυτές τις βιομηχανικές περιοχές που προκλήθηκαν οικολογικές καταστροφές είναι: Μπαρίτσα, Κράλιεβο, Νις, Νέο Βελιγράδι, Πράχοβο, Πρίστινα.

«Το τοπικό περιβάλλον και ο Δούναβης έχει υποστεί σημαντική καταστροφή, έχει ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσε να βοηθηθεί η κατάσταση, αν λαμβάνονταν κάποια μέτρα. Υπάρχουν μέθοδοι απορρύπανσης εδάφους και νερών. Μακάρι αυτή η "ανασυγκρότηση των Βαλκανίων" να είχε έναν τέτοιο στόχο. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως έχει κυρίως επιχειρηματικούς στόχους. Υπάρχει τεχνολογία για την απορρύπανση, όμως κοστίζει και όταν κανείς τις ανθρώπινες ζωές δεν τις βάζει υψηλά, δεν προχωρεί σε τέτοια μέτρα», αναφέρει η Κ. Σαμαρά. Μιλώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία του ντόπιου πληθυσμού, σημειώνει πως «είναι σημαντικές, τόσο από τη ραδιενέργεια, όσο και από τα χημικά, όμως αυτές θα εμφανιστούν μετά από κάποια χρόνια».

Τι γίνεται με τους ανθρώπους;

Και με τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ή συνεχίζουν να ζουν στη Γιουγκοσλαβία σήμερα; Κινδυνεύουν; Η απάντηση είναι σαφής και εδώ πλέον αφορά και τη χώρα μας, τους στρατιώτες της και τους φοιτητές της. «Βεβαίως κινδυνεύουν, εφόσον ζουν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Μπορούν να προστατευτούν, μη τρώγοντας τα προϊόντα που παράγει η γη, μη πίνοντας το νερό που βγαίνει από εκεί. Αλλά σε ό,τι αφορά την έκθεση στην ατμόσφαιρα, πώς θα την αποφύγουν; Θα κυκλοφορούν συνέχεια στους δρόμους με στολή και μάσκα, Θα φιλτράρουν τον αέρα που θα αναπνέουν;

Εφόσον πρόσφατες μετρήσεις ραδιενέργειας αναφέρουν ότι υπάρχουν περιοχές μολυσμένες με ραδιενέργεια, νομίζω ότι και οι Ελληνες φαντάροι και οι Ελληνες φοιτητές υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους, όπως ο ντόπιος πληθυσμός. Αρα, υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει να γίνουν περισσότερες μετρήσεις εκεί, εξειδικευμένες, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα. Να ξέρουμε τι υπάρχει εκεί, σαν μετρήσεις. Γιατί σαν συμπτώματα, σαν επιδράσεις μπορεί να φανούν αργότερα».

Και κλείνοντας τη συζήτηση για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσσοβο και τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται χωρίς να έχουν προηγούμενα ενημερωθεί, η Κ. Σαμαρά δηλώνει πως «δεν έπρεπε να πάει στρατιωτική δύναμη εκεί. Δεν έχει καμία δουλιά να βρίσκεται εκεί».

Τελικά, πίσω από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, ΝΑΤΟικών και άλλων παραγόντων, σήμερα, κρύβεται το ενδιαφέρον ορισμένων για την προστασία του περιβάλλοντος και των λαών; «Κάποια πράγματα δεν είναι τόσο αθώα. Γίνεται λόγος για προώθηση προϊόντων ακτινοπροστασίας, νέων όπλων. Δεν ξέρουμε τι πραγματικά κρύβεται. Το Σελίνιο που υπάρχει στη Γιουγκοσλαβία; Ολα αυτά, τελικά, έγιναν ως πειράματα για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα νέα "έξυπνα όπλα";».

Οι «Σασάκηδες» και οι παρενέργειες... της ΝΑΤΟφροσύνης

Είναι γνωστή η στάση ορισμένων δημοσιογράφων και δημοσιογραφούντων, που στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου της ευρωΝΑΤΟικής συμμορίας στη Γιουγκοσλαβία πάσχιζαν να βγάλουν λάδι όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμμετείχε «μέχρι τα μπούνια», αλλά και τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας πως, τάχα, υπεράσπιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον... χασάπη Μιλόσεβιτς! Εφτασαν να υποστηρίζουν και τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα περί «ανθρωπιστικών» βομβαρδισμών και βομβών - όπως αυτών, δηλαδή, με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που συνεχίζουν να εξολοθρεύουν, όπως και τότε, αμάχους και παιδιά, πολίτες και στρατιώτες!

Τώρα, μπροστά στην αποκάλυψη των νέων... ανθρωπιστικών αποτελεσμάτων του εγκλήματος διαρκείας των ΝΑΤΟικών, πολλοί από αυτούς τους ΝΑΤΟφρονες σιωπούν για το φόβο των Ιουδαίων, την οργή του λαού... Ομως, είναι και κάποιοι άλλοι που, αφού ξεπέρασαν το μούδιασμα των πρώτων ημερών, τώρα συνεχίζουν να προκαλούν βάναυσα τη λαϊκή συνείδηση, επιδιώκοντας να απαλλάξουν τους εγκληματίες από το άγος που προκαλεί η αποκάλυψη της φρικιαστικής τους δράσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελούν ορισμένοι «εκσυγχρονιστές» αρθρογράφοι, όπως οι Ρ. Σωμερίτης και Δ. Ψυχογιός (ΒΗΜΑ), Γ. ΚΑΡ(ελιάς) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.ά.

Ο πρώτος... δεν πείθεται για τις καταστροφικές συνέπειες του απεμπλουτισμένου ουρανίου γιατί, όπως γράφει (9/1), «οι συγκεκριμένες βόμβες δεν απαγορεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις» και περιμένει... να αποδειχθούν για να απαγορευτούν. Καθίστε λοιπόν... ήσυχα, είναι η έμμεση προτροπή στους οργισμένους πολίτες. Το χειρότερο, για να μετριάσει τις ευθύνες των ΝΑΤΟικών εγκληματιών, προβάλλει τη θεωρία πως δεν υπάρχουν «καθαροί πόλεμοι» και «καθαρές πολεμικές επιχειρήσεις» - άρα λογικές οι παράπλευρες απώλειες! Γράφει χαρακτηριστικά: «...Το κεντρικό ερώτημα, πέρα από φοβίες και προπαγάνδες, είναι απλό: υπάρχουν "καλοί, καθαροί πόλεμοι", "καθαρές πολεμικές επιχειρήσεις"; Οσοι, για παράδειγμα, αναγνώριζαν στον Μιλόσεβιτς το δικαίωμα να εξοντώνει τους υπόλοιπους Γιουγκοσλάβους στο όνομα του σερβικού εθνικισμού και της Ορθοδοξίας ή στον Πούτιν να σφάζει κατ' εξακολούθηση τους Τσετσένους, με ποιο δικαίωμα κατακρίνουν άλλους: τους Αμερικανούς για τα πάντα, τους Τούρκους για τους Κούρδους και το Ισραήλ για την Παλαιστίνη;»! Λάδι, δηλαδή, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωαμερικάνοι...

Ομως, τα... ρέστα της ΝΑΤΟφροσύνης του δίνει ο αρθρογράφος του «Βήματος» Δ. Ψυχογιός την επομένη (10/1). Αφού, ως... μέγας πυρηνικός επιστήμονας - τα 'μαθε, λέει, στο σχολείο του... - καταφέρεται κατά των αλχημιστών, αναρωτιέται (και κατακεραυνώνει τους άλλους που διαμαρτύρονται) πώς το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που δεν είναι ακίνδυνο όταν δε χρησιμοποιείται, μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν χρησιμοποιηθεί! «...Αρα, γράφει, οι συμβατικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν μπορούν να γίνουν ραδιενεργείς μετά την έκρηξη - θα έπρεπε να ήταν και πριν. Είχαν, λοιπόν, αποφασίσει να αυτοκτονήσουν, να πάθουν λευχαιμία όλοι αυτοί οι στρατηγοί (σ.σ. του ΝΑΤΟ), οι στρατιώτες που κυκλοφορούσαν ανέμελοι ανάμεσα σε αυτές τις βόμβες προτού τις ρίξουν;»! Δηλαδή, τι μας λέει; Πώς γίνεται η ατομική βόμβα να εξολοθρεύει όταν σκάσει, ενώ πριν - που φυλάσσεται - δε σκοτώνει... Ελεος!

Από κει και πέρα, εκεί που ο Αμερικανός Ου. Κλαρκ του ΝΑΤΟ μας... καθησυχάζει πως η ραδιενέργεια του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι 40% μικρότερη από τη φυσική που δεχόμαστε κάθε μέρα(!), ο Δ. Ψυχογιός συστήνει να μετρήσουμε... «ποια είναι η τοξικότητα του εδάφους, των υδάτων και του αέρα του Λαυρίου και να τη συγκρίνουμε με αυτή του Κοσσυφοπεδίου...»! Ετσι, προβάλλει... «ίσως έβγαιναν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς η εθνικιστική δημαγωγία (που κρύβεται πίσω από τις κραυγές για το ραδιενεργό κίνδυνο) αδιαφορεί πλήρως για το έθνος των Ελλήνων»!

Οσοι, λοιπόν, «κινδυνολογούν για τη ραδιενέργεια (σ.σ. του απεμπλουτισμένου ουρανίου) - αποφαίνεται ο προφέσορας - απλώς προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα του Μιλόσεβιτς που τόσα χρόνια υποστήριζαν. Θέλουν να μας πείσουν ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ έφερε μόνο καταστροφή, θέλουν να φύγουν τα ειρηνευτικά στρατεύματα από Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, αδιαφορώντας αν τα Βαλκάνια θα τιναχτούν στον αέρα αν εφαρμοστεί η αντιιμπεριαλιστική ρητορική τους»! Μέχρις εκεί φτάνουν οι... παράπλευρες παρενέργειες της ΝΑΤΟφροσύνης!

Ενας τρίτος «εκσυγχρονιστής», ο κεντροαριστερός Γ. Καρ(ελιάς), της «Ελευθεροτυπίας», δεν εξυμνεί τις ανθρωπιστικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου αλλά... αντίθετα, παρουσιάζεται και να θλίβεται για τις αντιδράσεις των Ελλήνων για το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ, που δεν τις βρίσκει μαζικές! Ομως, ο ίδιος, όπως και οι όμοιοί του, στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου έκανε ό,τι μπορούσε για να αποπροσανατολίσει, να συκοφαντήσει και αποτρέψει τις μαζικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, προβάλλοντας τη... σώφρονα στάση «μη συμμετοχής» στον πόλεμο της κυβέρνησης Σημίτη, όταν η εμπλοκή της ήταν καθολική.

Αλλά, επειδή, σήμερα, η ανοιχτή υπεράσπιση της ξεφωνημένης στο συγκεκριμένο θέμα κυβέρνησης γελοιοποιεί, επιχειρείται, με άλλους τρόπους, ο αποπροσανατολισμός του λαού. Ετσι, ο Γ. Καρελιάς καταγγέλλει την... αδιαφορία να κινητοποιηθεί ο λαός και για να... την εξηγήσει ρίχνει τις ευθύνες στο ΚΚΕ γράφοντας: «...Πέραν της γενικότερης αδιαφορίας... μια από τις εξηγήσεις για τις "καχεκτικές" συγκεντρώσεις ίσως να βρίσκεται 15 χρόνια πριν. Τότε που το ΚΚΕ έδινε τη μάχη υπέρ της... καλής ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ. Και μας προέτρεπε τότε να... τρώμε άφοβα τα πάντα»!

Ο στόχος τους, βεβαίως, τότε και τώρα, ακριβώς με τον αποπροσανατολισμό για την πραγματικότητα και τη συκοφαντία κατά του ΚΚΕ, την οποία συνεχίζουν επειδή πρωτοστατεί στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων, είναι να περιορίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι έχει μπει σε λειτουργία ο μηχανισμός στήριξης αυτής της τακτικής από ορισμένους ΝΑΤΟφρονες, ενώ κάποιοι άλλοι απ' αυτούς σιωπούν σωφρόνως ποιούντες...

Για όλους αυτούς τους ΝΑΤΟφρονες αξίζει να σημειώσουμε όσα γράφει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό «ΑΝΤΙ». Γράφει, ανάμεσα στα άλλα: «...Ο λόγος για τους "Σασάκηδες". Ολους εκείνους τους, με κάποιον τρόπο, αριστερούς που, πριν από δύο χρόνια, ανακαλύπτοντας το Κοσσυφοπέδιο, παραζαλισμένοι από τη σαγήνη της "κεντροαριστεράς" και έχοντας ουσιαστικά χάσει την αίσθηση του αριστερού λόγου, σε διαφορετικό βαθμό και τόνο ο καθένας, χειροκρότησαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να "τιμωρηθεί" ο Μιλόσεβιτς! Κι ας γίνονταν καθημερινά "παράπλευρα λάθη", και ας σκοτώνονταν από τα ΝΑΤΟικά βλήματα ανεύθυνοι πολίτες και οπλίτες...

Δεν ενδιαφέρει τι έλεγαν και έγραφαν οι Α. Ανδριανόπουλος, Νίκος Δήμου, Ι. Κ. Πρετεντέρης και οι συν αυτοίς... Πρέπει, όμως, να θυμηθούμε τα ονόματα των "Σασάκηδων", όλων εκείνων που, κουρασμένοι - και δικαίως - από την Αριστερά, λιπόψυχοι έγειραν στις φιλόστοργες αγκάλες ενός άλλου κόσμου... Τα ονόματα πρόχειρα αξίζει να μνημονευτούν. Και πιο πολύ γιατί, όλως περιέργως, όλους αυτούς τους λαλίστατους, σήμερα τους έχει πιάσει μια γενική μουγκαμάρα... Είναι μερικά ονόματα όπως εκείνα των κ. Μίμη Ανδρουλάκη, Φώτη Γεωργελέ, Γ. Γιαννουλόπουλου, Σταύρου Θεοδωράκη, Νίκου Μουζέλη, Χριστίνας Πουλίδου, Ριχάρδου Σωμερίτη, Γιάννη Τζαννετάκου, Δημήτρη Ψυχογιού... Και ο Σασάκης, βεβαίως, μαζί με όλους αυτούς. Γι' αυτό εμείς χάριν συντομογραφίας, στο εξής θα αναφερόμαστε σε "Σασάκηδες"...», καταλήγει το περιοδικό.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ 1967 - 1974
«Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Την επιτακτική ανάγκη να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αξιωματικών 1967 - 1974. Ταυτόχρονα, καταδικάζει το διπλό έγκλημα που διέπραξαν οι χώρες του ΝΑΤΟ με αρχηγό τις ΗΠΑ. Αφ' ενός, δηλαδή, τον βομβαρδισμό μιας ελεύθερης ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής χώρας με βόμβες ουρανίου στο όνομα των... «ανθρώπινων δικαιωμάτων» και αφ' ετέρου την απόκρυψή του από τους λαούς και τους στρατιωτικούς που στάλθηκαν να «εμπεδώσουν» την «Ειρήνη».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, το οποίο έχει ως εξής:

«Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αξιωματικών 1967 - 1974 μαζί με τον Ελληνικό Λαό καταδίκασε με αγανάκτηση από την πρώτη ημέρα την άδικη, παράνομη και βάρβαρη από αέρος εισβολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας και ζητούσε από την Ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο να διακόψει την παραχώρηση δρόμων, αεροδρομίων και λιμανιών για διακίνηση ξένων στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και να προβάλλει ΒΕΤΟ, ώστε να σταματήσει ο άδικος ακήρυκτος πόλεμος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν άκουσε τότε τη φωνή μας, τη φωνή του Ελληνικού Λαού και συνυπέγραψε για 78 ημέρες με τους "συμμάχους" και τους "εταίρους" τον ανηλεή βομβαρδισμό των λαών της Γιουγκοσλαβίας με βόμβες απεμπλουτισμένου Ουρανίου και όχι μόνο αυτό αλλά και με τη λήξη των βομβαρδισμών απέστειλε εκστρατευτικό Σώμα Ελλήνων Εθελοντών στη μολυσμένη με ραδιενέργεια γη του Κοσσόβου, χωρίς να ενημερώσει τους ίδιους και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που διέτρεχαν με την παραμονή τους στα μολυσμένα εδάφη.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μαζί και η Ελληνική ύστερα από τις τραγικές αποκαλύψεις για νεκρούς από καρκίνο στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στη Βοσνία βγάζουν κραυγή αγωνίας, οργής και αγανάκτησης για το διπλό έγκλημα που διέπραξαν οι χώρες του ΝΑΤΟ με αρχηγό τις ΗΠΑ, δηλαδή να βομβαρδίζουν μια ελεύθερη ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή χώρα με βόμβες ουρανίου στο όνομα των "ανθρώπινων δικαιωμάτων" και να το αποκρύπτουν από τους λαούς και τους στρατιωτικούς που στάλθηκαν να "εμπεδώσουν" την "Ειρήνη".

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού. Ζητάμε:

  • Να επιστρέψουν αμέσως οι Ελληνες στρατιωτικοί και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία.
  • Να πάψει η χώρα μας να συμμετέχει στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με αποστολές εθελοντικών σωμάτων όπου γης.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Να πρωτοστατήσει η Ελλάδα σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτά απαιτεί το εθνικό συμφέρον και τα υπαγορεύουν οι αγώνες του λαούς μας για Εθνική Ανεξαρτησία και Εθνική Αξιοπρέπεια, για την ειρηνική διαβίωση των λαών της Βαλκανικής».

Μαθητές ενάντια στο ΝΑΤΟ

Την απαίτησή τους να αποσυρθεί αμέσως η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, εκφράζουν μέσα από ψήφισμά τους οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το ψήφισμα του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου αναφέρει: «Εμείς οι μαθητές του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς, βλέποντας έκπληκτοι τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των Βαλκανίων και φέρνοντας στο μυαλό μας μνήμες του μακρινού αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε δυναμικά. Οι φρικαλεότητες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας κάνουν τα πολλά λόγια περιττά.

Ζητάμε να γυρίσουν αμέσως οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία. Να μεταγραφούν οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία. Να αποσυρθούν τα πυρηνικά και οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να αποσυρθεί αμέσως η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους από τους βομβαρδισμούς.

Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι υπέγραψαν για το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας και την απόκρυψη της αλήθειας, για τις επικίνδυνες συνέπειες απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη και παράλληλα τους "φιλειρηνιστές" Αμερικανούς που βάλθηκαν να "προστατέψουν" τον κόσμο, γεμίζοντάς τον με πυρηνικά και σωρούς νεκρών ανθρώπων».

Ζητούν, έμμεσα, παραίτηση του Ακη

Την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ζητούν εμμέσως, πλην σαφώς, 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με Επερώτηση που κατέθεσαν σχετικά με το «σύνδρομο των Βαλκανίων». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι επιχείρησε να παραπλανήσει το ελληνικό λαό, αναφορικά με το θέμα της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, τον κατηγορούν ότι επιχείρησε να συγκαλύψει το θέμα ενώπιον του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, που τον επισκέφθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας στο Πεντάγωνο, αλλά κυρίως έναντι του ελληνικού λαού. Ζητούν δε, να τους απαντήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος αν θα αναλάβει προσωπικά τις ευθύνες που του καταλογίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ