ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα και ΝΑΤΟικά σενάρια

Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό στο Ντονέτσκ
Οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού συνεχίστηκαν και χθες στην περιοχή του Ντονέτσκ και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές, όπως η γειτονιά Σχιλκόπ στην ομώνυμη πόλη, όπου από ρίψεις όλμων σκοτώθηκαν ένα 12χρονο αγόρι και μια 55χρονη γυναίκα. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη στο Κίεβο βρέθηκε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, που είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ (ο οποίος επανεκλέχτηκε χθες στη θέση του στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής που σχηματίστηκε από τις εκλογές βίας στις 26 Οκτώβρη, όπου τα 5 φιλοϊμπεριαλιστικά κόμματα κυριαρχούν).

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε κοινή συνέντευξη, κατήγγειλε την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Κριμαία και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε πολύ για τη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Τα οπλικά συστήματα, οι πύραυλοι "Κρουζ" και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι είναι ικανοί να πλήξουν το σύνολο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας».

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της χώρας στη λυκοσυμμαχία, κάτι που εξηγεί ως απάντηση στην «προσάρτηση της Κριμαίας και το μη έλεγχο της πλούσιας σε μεταλλεύματα περιοχής του Ντονμπάς». Ετσι διαρρέει τα σχέδιά της για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το λεγόμενο καθεστώς της Ουκρανίας ως «αδέσμευτης χώρας» και να ανοίξει η προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση, όπως είπε και ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, είναι προφανές ότι ανησυχεί την άλλη πλευρά, δηλαδή τη Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν στις 2 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου θα ασχοληθούν κυρίως με την κατάσταση στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Χαρακτηριστική όμως είναι και η επιφυλακτική δήλωση της αρμόδιας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ (που πρωτοστάτησε στην επέμβαση στην Ουκρανία και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς), η οποία είπε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου υποστήριξε χθες ότι εντόπισε πολλές δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν άνδρες και πυροβολικό και διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα για να μεταβούν στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Πάντως, ενώ η κυβέρνηση βομβαρδίζει τις ανατολικές περιοχές και ανέστειλε όλες τις κοινωνικές παροχές στα εδάφη αυτά που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι ευθύνεται για μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Εγκάρδια υποδοχή και από τον Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Είναι πολύ σημαντικό, ενώ παρακολουθούμε τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, να υπάρξει ένας αριθμός επενδύσεων στην Αίγυπτο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, εξήγησε την Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον οποίο υποδέχτηκε στα Ιλίσια Πεδία ιδιαίτερα εγκάρδια. Επιβεβαιώνοντας ότι (και) η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ανατροπές κυβερνήσεων ανάλογα με το αν εξυπηρετούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα που στηρίζει ο Γάλλος ηγέτης «προσπέρασε» τη συζήτηση σχετικά με τη «νομιμότητα» της κυβέρνησης Σίσι (καθώς εκλέχτηκε, αφού ανέτρεψε τον ηγέτη της «Αραβικής Ανοιξης») και προσδιόρισε ανοιχτά τους τομείς που τα γαλλικά κεφάλαια ιεραρχούν, για να αναπτύξουν τις μπίζνες τους στην Αίγυπτο. Αρχικά αναφέρθηκε στα έργα επέκτασης του μετρό του Καΐρου, στα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ. Στάθηκε ακόμα σε συνεργασίες που μπορεί να υπάρξουν στους κλάδους της Ενέργειας, ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και στα έργα ανάπτυξης των αστικών κέντρων.

Από τη μεριά του, ο Σίσι έφτασε στη Γαλλία, επιδιώκοντας να προσελκύσει επενδυτές, δεδομένου των προσπαθειών να αναβαθμίσει τη δύναμη και το ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ετοιμάζονται μια σειρά επιχειρηματικά σχέδια, όπως ανέδειξε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μουνίρ Αμπντελ Νουρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Ειδικά το σχέδιο διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια σειρά άλλες επενδύσεις, αφού θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τους εμπορικούς δρόμους. Οπως ανέφερε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, μόνο τον επόμενο χρόνο, «πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή οδικών αξόνων συνολικού μήκους 3.200 χιλιομέτρων».

Χτες, ο Σίσι επρόκειτο να έχει συνάντηση με Γάλλους επιχειρηματίες με πρωτοβουλία της Ενωσης των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο πρόεδρος επιδοκίμασε ιδιαίτερα τα σχέδια του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού AXA να ενεργοποιηθεί στην αιγυπτιακή αγορά.

Την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, σηματοδοτούν και τα σχέδια του Παρισιού να πουλήσει μαχητικά «Μιράζ - 2000» στην αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, ενώ η ναυπηγική εταιρεία DCNS προορίζει τέσσερις φρεγάτες για το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό.

Εκτός από τις μπίζνες, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για διεθνή θέματα. Ο Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Λιβύη, για την οποία - τόνισε - «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να επανιδρυθεί το κράτος».

Η επίσκεψη στη Γαλλία είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της πρώτης περιοδείας του Σίσι στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του σε Βατικανό και Ιταλία, όπου επίσης τον υποδέχτηκαν θερμά. Το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για χώρες με σημαντικά περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου είναι δικαιολογημένα μεγάλο, καθώς τα λιμνάζοντα κεφάλαια ψάχνουν διέξοδο και νέα πεδία εκμετάλλευσης εργατών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πάνω από 400 εργαζόμενοι στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα ABC της Αυστραλίας θα μείνουν χωρίς δουλειά, στο πλαίσιο περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση για να μειώσει - όπως λέει - τα δημόσια ελλείμματα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Αμυνας που είπε ότι δεν εμπιστεύεται τη δημόσια αυστραλιανή εταιρεία ναυπήγησης υποβρυχίων, ούτε για να φτιάξει ένα κανό, στο πλαίσιο συζήτησης για την ανάθεση κατασκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε γιαπωνέζικη επιχείρηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση ενός πειραματικού εμβολίου κατά του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» φάνηκαν από τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε σκεύασμα των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας στις ΗΠΑ δημοσιοποιήθηκαν χτες με άρθρο των ερευνητών στην ιατρική επιθεώρηση «Νew England Journal of Medicine».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Βρετανός (μέλος των δυνάμεων ασφαλείας) είναι ανάμεσα στα θύματα νέας επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε χτες στην αφγανική πρωτεύουσα, με στόχο αυτοκίνητο της βρετανικής πρεσβείας. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες (το «Ρόιτερς» έκανε λόγο για 5 νεκρούς ενώ το BBC για 4).

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο «υπουργός Οικονομικών» Σομάι Πχάσι της ταϊλανδέζικης χούντας δήλωσε στο BBC ότι οι εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο και να γίνουν το 2016, ένα χρόνο μετά από τότε που αρχικά είχαν υποσχεθεί οι πραξικοπηματίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εννιά άνθρωποι - ανάμεσά τους τρεις άμαχοι - σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή σφοδρών πυροβολισμών στο ινδικό Κασμίρ, μεταξύ του στρατού και ένοπλων αυτονομιστών.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Υπέρ της έγκρισης της επόμενης δόσης από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) των 53.000.000 ευρώ στην Αλβανία τάχθηκε χτες ο επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στα Τίρανα, Ναντίμ Ιλάχι, επικροτώντας ως «ορθά» τα αντιλαϊκά μέτρα της αλβανικής κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

ΣΟΦΙΑ.-- Η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2014 (περίπου 180 ευρώ) και η μείωση των μισθών σε διοικητικά κρατικά στελέχη κατά 10% είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (DANS) Βλαντιμίρ Πισάντσεφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ευθεία τρομοκρατική απειλή για τη Βουλγαρία «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος υφίσταται», έπειτα και από την ειδική επιχείρηση των αρχών σε τέσσερις βουλγαρικές πόλεις με στόχο φανατικούς ισλαμιστές, τζιχαντιστές.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε πιθανή εγκληματική ενέργεια αποδίδουν οι ρουμανικές αρχές το θάνατο του 41χρονου Ματέο Κασάνι, Ιταλού γενικού διευθυντή της εταιρείας ηλεκτρισμού Enel Energy και Enel Energy Muntenia. Ο Κασάνι φέρεται πως πήδηξε σε κεντρικό δρόμο από όροφο του πολυώροφου κτιρίου της εταιρείας όπου δούλευε νωρίς χτες το πρωί. Νωρίτερα, το κόμμα UDMR της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, μετά την ήττα του τελευταίου στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. H αποχώρηση του UDMR δεν απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκατοντάδες Σέρβοι δικηγόροι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Διεκδικούν χαμηλότερη φορολογία και ευνοϊκότερη μεταρρύθμιση του δικηγορικού κώδικα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανή κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε χτες να καταβάλει η πετρελαϊκή πολυεθνική SHELL πρόστιμο ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το 2011 στο πετρελαϊκό οικόπεδο «Μπόνγκα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ