ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές στην Αγκυρα, συνεννοήσεις στην Αθήνα

Στην Τουρκία θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, για επαφές με την τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο επίτευξης κάποιου συμβιβασμού μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, ώστε να προχωρήσουν οι «δουλειές» του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στην Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επίσης θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Την Κυριακή, εξάλλου, ο Βενιζέλος θα παραστεί στη «Θρονική Εορτή» του οικουμενικού πατριαρχείου.

Οι επαφές Βενιζέλου στην Αγκυρα θα γίνουν στο πλαίσιο προετοιμασίας του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει στην Αθήνα στις 5-6/12 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο ίδιο φόντο και καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. «Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Διεκδικεί ρόλο και ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρέφοντας ο Ευ. Βενιζέλος από την Τουρκία, θα ενημερώσει, τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για «θέματα εξωτερικής πολιτικής» όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο σε όλα αυτά τα διαβούλια, προς εξυπηρέτηση φυσικά των συμφερόντων των αστών, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβλεπε θετικά μια συνάντηση του Τσίπρα με τον Νταβούτογλου, κατά την παρουσία του τελευταίου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Εξ ου και όπως είπε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος, ο Τσίπρας ανταποκρίθηκε «στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Αγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

Σημειωτέον, τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι άλλο ένα πεδίο όπου ψήνεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, για συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο, σε συνεννόηση και με τις αστικές τάξεις και άλλων χωρών.

Αλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος πριν από μερικές μέρες, στέλνοντας σινιάλο στην Κουμουνδούρου: «Ελάτε να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο του διαλόγου, της εθνικής διαπραγμάτευσης και εν πάση περιπτώσει, προσωπικά είμαι οπαδός και του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων για όλα τα θέματα και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψάχνουν τρόπους για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις

Για «κρίσιμη στιγμή» μίλησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε

Ν. Αναστασιάδης - Ντ. Ερογλου. Από τη συνάντησή τους στις 11/2/2014 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης με την οποία προωθείται νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό

Associated Press

Ν. Αναστασιάδης - Ντ. Ερογλου. Από τη συνάντησή τους στις 11/2/2014 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης με την οποία προωθείται νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό
Οτι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς αισθάνομαι ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν σημαντικά», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη αργά το απόγευμα, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι προτάσεις του για τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων «δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμία πλευρά» (σ.σ. εννοώντας τις δύο κοινότητες). «Εναπόκειται τώρα περισσότερο στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να συνομιλήσουν», είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό στο οποίο ο ίδιος επικεντρώνεται τώρα είναι «τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ταχείς και αποτελεσματικές όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πλευρά που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση «θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες ώστε να είναι εφικτό να επανεκκινήσει ο διάλογος».

ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, άρα η πλευρά που ευθύνεται θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, ώστε να είναι εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος».

Και οι υδρογονάνθρακες στο παζάρι από τον Αϊντε

Χτες, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Αϊντε υποστήριξε πως προσπάθησε να δώσει ιδέες για να γεφυρώσει τις διαφορές, με πλήρη σεβασμό στη θέση των Ελληνοκυπρίων ότι δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι υδρογονάνθρακες τώρα, αλλά και στην τουρκοκυπριακή θέση ότι δε γίνεται να μείνουν έξω από τη διαδικασία. Ισχυριζόμενος ότι η πρότασή του αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων όταν θα έχει λυθεί το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα και θα φοβίζει το θέμα τους επενδυτές».

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ έθεσε καθαρά το ζήτημα σύνδεσης των διαπραγματεύσεων με τη συζήτηση για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση «επιτροπής σοφών» με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που θα εξετάσουν διάφορες φόρμουλες. Τη πρόταση αυτή φαίνεται ότι απορρίπτουν στην παρούσα φάση τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, όσο και το ψευδοκράτος, εκτιμώντας η κάθε πλευρά ότι έτσι - τουλάχιστον σήμερα - δε διασφαλίζεται ο ρόλος που διεκδικεί στα «παζάρια» με τα μονοπώλια και τη «συνεκμετάλλευση» του πλούτου του κυπριακού λαού.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Αϊντε, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο Κύπριος Πρόεδρος να γυρίσει στις διαπραγματεύσεις χωρίς όρους, συμπληρώνοντας ότι «δε μπορείς να φτάσεις σε λύση επιβάλλοντας διαρκώς απαιτήσεις». Εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα ξαναρχίσουν σύντομα (δεδομένης και της επέμβασης στην οποία εσπευσμένα θα υποβληθεί ο Ν. Αναστασιάδης), προσθέτοντας ότι αν αυτές συνεχιστούν για πολύ καιρό θα εξαντληθεί η ελπίδα των Τουρκοκυπρίων.

  • Ο 48χρονος Μισέλ Μποναρντό, εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP στην Κύπρο, βρέθηκε την Τετάρτη νεκρός μέσα στο σπίτι του. Ο ιατροδικαστής απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Μηνύματα από τη Ρόδο στην Τουρκία

Την τελική φάση της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος» παρακολούθησε χτες, από το Πεδίο Βολής - Ασκήσεων Κατταβιάς της Ρόδου, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Η άσκηση έγινε ενόσω συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Είμαστε έτοιμοι με ενότητα και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια από οποιαδήποτε επιβουλή», έστειλε μήνυμα στις δηλώσεις του ο υπουργός, στο γνωστό πλαίσιο αντιφατικών σχέσεων ανταγωνισμού και προσωρινών συμβιβασμών που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών.

Συμπλήρωσε ότι «Χάριν ακριβώς σε αυτή την αποφασιστικότητα η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Σαφής αναφορά στις επιδιώξεις της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Η επίσκεψη Δένδια στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ συνεχίστηκε στη Διοίκηση Αμυνας της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), καθώς και στα στρατιωτικά φυλάκια στις βραχονησίδες Στρογγύλη και Ρω. Τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας - στρατηγικά σημεία που θα ορίζουν την ελληνική ΑΟΖ μέχρι τα νότια της ΝΑ Τουρκίας και για τα οποία υπάρχουν τριβές με την Αγκυρα.

Σημειωτέον, διόλου τυχαία, την άσκηση παρακολούθησαν και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της «φίλης (σ.σ: όπως την χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ) χώρας Αιγύπτου». Θυμίζουμε, στην προσπάθεια της Αθήνας να στήσει «άξονες» και «αντιάξονες» με αστικές τάξεις άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο Δένδιας υποδέχτηκε την Τρίτη στο Πεντάγωνο τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy, ο οποίος υπέγραψε με τον Ελληνα ομόλογό του στρατηγό Μ. Κωσταράκο, «Μνημόνιο Κατανόησης» για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε επίσης την ΕΑΒ στην Τανάγρα (διερευνήθηκε η δυνατότητα επισκευής και συντήρησης κινητήρων αιγυπτιακών αεροσκαφών) και το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα (ενημερώθηκε για το έργο, τις υποδομές και τις δυνατότητες του Κέντρου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ