ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Σε ετοιμότητα, για να εμποδιστούν τα νέα μέτρα

Μήνυμα καταδίκης των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων από τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Την ετοιμότητα να πρωταγωνιστήσουν στις δύσκολες ταξικές μάχες που έρχονται και να συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού, επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Κυριακής τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην Αττική, χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, γυναίκες, με κάλεσμα της ΟΓΕ και νεολαίοι, με κάλεσμα του ΜΑΣ, συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομόνοιας, ενάντια στους νέους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που εκείνη την ώρα συζητιόταν και ψηφιζόταν στη Βουλή.

Η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας έχει ξεχωριστή σημασία, μιας και τα μέτρα που σχεδιάζουν στο Ασφαλιστικό, όπως η επέκταση του ελάχιστου αριθμού των ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, πλήττει κυρίως τη νέα γενιά και την αποκλείει επί της ουσίας από οποιαδήποτε σύνταξη στο μέλλον.

Η συγκέντρωση αποφασίστηκε, προπαγανδίστηκε και οργανώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη, όπου δόθηκε το σύνθημα για ξεσηκωμό. Μέσα σε τέσσερις μέρες, έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διαμαρτυρίες σε υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, πάνω από 1.000 εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς, πικετοφορίες και άλλες δράσεις στις γειτονιές, από τις Λαϊκές Επιτροπές.


Η συγκέντρωση της Κυριακής στην Αθήνα, αλλά και αυτές που έγιναν στις άλλες πόλεις, ανέδειξαν ακόμα την αναγκαιότητα της απεργιακής κλιμάκωσης, με αιχμή τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σ' αυτή την αναγκαιότητα στάθηκε ιδιαίτερα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το πανό που δέσποζε στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Απεργιακός Συναγερμός για να εμποδίσουμε τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα». Η πυκνή πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου, κάτω από βροχή. Ανάμεσα σε άλλα, κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Ορια ηλικίας και συντάξεις, με βάση τις ανάγκες τις δικής μας τάξης», «Εργάτη πολέμα, συντάξεις καταργούν, σου πίνουνε το αίμα» κ.ά.



Στις άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη νέα αντεργατική επέλαση κυβέρνησης - ΕΕ, ενώ παράλληλα στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, και στη συνέχεια στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κεφαλή της πορείας το μεγάλο πανό της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με το σύνθημα: «Δύο δρόμοι υπάρχουν: Υποταγή και εξαθλίωση, ή αγώνας και επιβίωση». Στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους μίλησε ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Κ. Μακεδονίας.

Δυναμική συγκέντρωση - πικετοφορία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο Βόλο, το ΠΑΜΕ οργάνωσε μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» ήταν το μήνυμα και στη συγκέντρωση που έγινε στην Πάτρα. Συγκέντρωση έγινε στην Ξάνθη στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σε τρεις συνοικίες του Ηρακλείου οργάνωσε συγκεντρώσεις το πρωί της Κυριακής, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Κάτω ο αντιλαϊκός - αντεργατικός προϋπολογισμός», «Οχι στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αλικαρνασσό, στο Ατσαλένιο και τα Καμίνια - Δειλινά. Διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες των συνοικιών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τους κάλεσαν να μην επιτρέψουν το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης με τη μαζική συμμετοχή τους στον αγώνα.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, έκαναν την Παρασκευή το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τα ΔΣ των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Επέδωσαν στην Αντιπεριφερειάρχη ψήφισμα ενάντια στην επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν επιτρέπεται ο λαός να ζει με ψίχουλα

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Οσο οι μεν θα συνεχίζουν να ψάχνουν για τους 180 και οι δε για τους 121, ο λαός μας θα συνεχίζει να στενάζει αβοήθητος. Εν έτει 2014 δεν επιτρέπεται να ζούμε με ψίχουλα. Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με ψίχουλα, στο όνομα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως μας υπόσχονται και οι δύο. Η λύση είναι μία: Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ