ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Φουντώνει η προεδρολογία

Ευαγ. Μεϊμαράκης: Αναζητείται πρόσωπο που να είναι «εθνικό σύμβολο»

Από δεξιά προς αριστερά: Κ. Παπούλιας, Ευ. Μεϊμαράκης

Eurokinissi

Από δεξιά προς αριστερά: Κ. Παπούλιας, Ευ. Μεϊμαράκης
Οσο πάει και εντείνεται η προεδρολογία από τα αστικά επιτελεία, όπως έδειξε η χτεσινή επίσκεψη του προέδρου της Βουλής, Ευαγ. Μεϊμαράκης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και οι δηλώσεις που ακολούθησαν. Εξάλλου η προεδρολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και στο «χαρτί» της «συναίνεσης» και της «συνεννόησης» μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο. «Το αναγκαίο αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρχει ένας νεοεκλεγείς θεσμικός συνομιλητής παράγων του πολιτεύματος, ο οποίος εκφράζει την εθνική ενότητα, να αποτελεί εθνικό σύμβολο και θα είναι συνομιλητής και των ξένων και των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων», εξαιτίας των «ανοιχτών εθνικών ζητημάτων», τα οποία, όπως σημείωσε, είναι όλα «ανοιχτά». «Οπως είναι το θέμα της οικονομίας με την τρόικα και με την επόμενη ημέρα της λήξης του μνημονίου, τα ελληνοτουρκικά, με την ΑΟΖ, με την Κύπρο, τη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Αλλά και θεσμικά θέματα, όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν ταυτόχρονα λύσεις και απαντήσεις μέσα στο πλαίσιο που συμπίπτει χρονικά, κατά τύχη, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που αν δεν επιτευχθεί πάμε σε εκλογές. Γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία του ΠτΔ είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων».

Απαντώντας στο αν μπορεί να επισπευσθεί η εκλογή ΠτΔ και στη συνέχεια να πάμε για εθνικές εκλογές σημείωσε: «Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε».

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Κ. Παπούλια ανέφερε προς τον Πρόεδρο ότι «είμαστε σε μία περίοδο με αρκετή ομίχλη τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός. (....) Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά και με μια τρόικα που φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε και που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ορίσει τις κόκκινες γραμμές, την Κυριακή ψηφίζεται ο προϋπολογισμός χωρίς εκπλήξεις». Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας: «Πράγματι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σε μια περίοδο που, όπως είπατε, έχει πολλή ομίχλη. Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει και να έχουμε έναν αίθριο καιρό».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ζητά «συνεννόηση» και μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης

Τρέχει η ΝΔ τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Χτες συνεδρίασε στη Βουλή η αρμόδια επιτροπή του κόμματος προς οριστικοποίηση των σχετικών προτάσεων, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος στην εισήγησή του υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για μια «συνηθισμένη αναθεώρηση» αλλά «ένα μεγάλο εγχείρημα».

Εστίασε σε σημεία της πρότασης της ΝΔ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει βαρύνοντα λόγο, τόσο στη συνταγματική οργάνωση και λειτουργία όσο και στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στελεχών».

Κατά πληροφορίες, το Συνταγματικό Δικαστήριο που σχεδιάζουν θα ελέγχει την αντισυνταγματικότητα των νόμων, προκειμένου να βγάλει αποφάσεις που απελευθερώνουν την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου που σήμερα έχουν μπλοκάρει για μια σειρά από λόγους στα δικαστήρια. Επιπλέον, σε μια άκρως επικίνδυνη πρόβλεψη, θα ελέγχει τα καταστατικά και τη «δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων!

Η τέτοια πρόβλεψη έρχεται μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για τα οικονομικά των κομμάτων και επιχειρεί ασφυκτικό έλεγχο στα κόμματα, στο αν η λειτουργία τους συμβαδίζει με τις επιταγές της εξουσίας των αστών και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη τη στρατηγική σύγκλιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, ο Σαμαράς είπε: «Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και ιδίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί. Οποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη. Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμιση χρόνια το πολύ! Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021!», προειδοποίησε.

Η πρόταση της ΝΔ (θα προσδιορίζει μία προς μία τις διατάξεις προς αναθεώρηση και θα συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση) θα παραπεμφθεί για εξέταση σε Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ψάχνει «συναίνεση» με άξονα μετεκλογικά κομπρεμί και «εθνικά θέματα»

Και το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών και των μετεκλογικών συνεργασιών φαίνεται ότι παίζουν κλιμάκια της κυβέρνησης. Ενδεικτική η δήλωση που έκανε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις (σ.σ: στους "εταίρους" που "έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση") θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Η δήλωση προκάλεσε γενικώς απορίες, πιθανά και ενόχληση στο Μαξίμου, εξ ου και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να δηλώσει στη Βουλή, σε «πηγαδάκι», ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Εχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ εκλογές δεν έχω»...

Ταυτόχρονα, συνεργάτες του Βενιζέλου έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές αλλά να επισπευσθεί η συνταγματική διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, ήδη από το Νοέμβρη, ο Βενιζέλος λέει και δημόσια ότι ΠΑΣΟΚ και «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» (το νέο εκλογικό σχήμα όπου ποντάρει μετά την «Ελιά» των ευρωεκλογών) είναι έτοιμοι να δώσουν τη «μάχη» των πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δουλεύουν το σενάριο που φέρεται να ανέπτυξε στο Λονδίνο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάκης, ότι μετεκλογικά το κόμμα του θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Καταλύτης συναίνεσης και η «εξωτερική πολιτική»

Εξ ου και κάποιες γέφυρες που ρίχνουν συνεχώς, τελευταία, στην Κουμουνδούρου, εκμεταλλευόμενοι τα αντίστοιχα ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βενιζέλος, από την Ελβετία όπου βρέθηκε μετέχοντας στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ («Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη»), ξαναζήτησε «συναίνεση» με άξονα τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης.

Οπως είπε, αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς σε μια ταραγμένη περιοχή. Αυτό σχετίζεται όχι μόνο με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά σχετίζεται και με την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική της χώρας. Ο,τι, λοιπόν, συμβαίνει σε τέτοιου είδους πολυμερείς συναντήσεις έχει άμεση πρακτική επίπτωση στα δικά μας στενά εθνικά θέματα. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ' όψιν μας αν θέλουμε να έχουμε μια καλά σχεδιασμένη, μακροπρόθεσμη και συναινετική εξωτερική πολιτική».

Στην ίδια βάση, ο προερχόμενος από τη ΝΔ υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έλεγε χτες ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, πέρα από κάθε κομματική λογική και σκοπιμότητα, πέρα από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Σε αυτή την προσπάθεια και πάλι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράδειγμα».

Βουλευτές μαζεύουν υπογραφές για «εθνική συνεννόηση»

Κείμενο συλλογικής υπογραφών, με τίτλο «Πρόταση βουλευτών για εθνική συμφωνία - συνεννόηση για Εκλογή Πρόεδρου, Αναθεώρηση του Συντάγματος, ανάγκη διευθέτησης του χρέους και εκλογές», το οποίο συνδέεται άμεσα με τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, κυκλοφόρησε χτες το απόγευμα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, ανάμεσα σε αυτούς που, μέχρι στιγμής, φέρονται να έχουν υπογράψει το κείμενο αυτό είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας. Οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές» Σπύρος Λυκούδης, Πάρις Μουτσινάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου,Τάσος Κουράκος, Γιώργος Κασσαπίδης και Χρήστος Αηδόνης και από το ΠΑΣΟΚ οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Νίκος Σηφουνάκης.

Ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος

Ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος της δωροδοκίας βουλευτή καλείται να δώσει εξηγήσεις τη Δευτέρα, στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο Γ. Σούκουρης, που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην έρευνα για την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Φέρεται να είναι εκείνος που πρότεινε 2 - 3 εκατομμύρια ευρώ στη βουλευτή των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές ενδείξεις για την εμπλοκή Σούκουρη ενισχύθηκαν μετά την κατάθεση, χτες, του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρεται να προσκόμισε και βίντεο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, από το εν λόγω υλικό προκύπτει μια «βαθύτερη σχέση» του Γ. Σούκουρη με τη ΝΔ από αυτή που ισχυρίζονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ