ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Fils de Grece - «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο»

Σύντομα στους κινηματογράφους η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου

Ο τίτλος της νέας ταινίας του Διονύση Γρηγοράτου είναι δανεισμένος από την επίκληση του Paul Eluard, του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή, που βρέθηκε στο μέτωπο του Γράμμου, στο πλευρό των ανταρτών του ΔΣΕ και με το χωνί απευθυνόταν στους φαντάρους του Εθνικού Στρατού.

Πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας που συνθέτει

  • Ηθοποιούς με υπαρκτά πρόσωπα που έχουν βιώσει, πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα.
  • Επιλεγμένο αρχειακό υλικό, που τα δραματικά του στοιχεία ενσωματώνονται στην ταινία και προωθούν τη δράση της, π.χ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949.
  • Σκηνές αναπαράστασης αλληλοσυμπληρώνονται με το αρχειακό υλικό σε ενιαίο σώμα, απλώνοντας τη δράση σε σημαντικές περιόδους και διαφορετικές χώρες.
  • Σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs (όχι συνεντεύξεων).

Το θέμα της ταινίας είναι η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Τριάντα χιλιάδες περίπου από τον Δημοκρατικό Στρατό σε ιδρύματα πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες και άλλα τόσα στις «παιδουπόλεις» που ίδρυσε η Φρειδερίκη. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος, «τραγικά οδοιπορικά που δεν τελείωσαν με το τέλος του Εμφυλίου, αλλά συνεχίστηκαν εκτός κι εντός της Ελλάδας με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κ.λπ. Οδοιπορικά που συνεχίζονται και στις μέρες μας με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που κουβαλούν αυτά τα "πρώην παιδιά" για μια "παιδική ηλικία" που δεν έζησαν τότε και η μνήμη τους δεν μπορεί σήμερα να αναπληρώσει: Ποιος μας δίνει τα παιδικά μας χρόνια; Κανείς! Μόνο η Ιστορία...».

Αθήνα 2008. Στο κατασκότεινο πάρκο, το περιπολικό της Αστυνομίας εντοπίζει στην παιδική χαρά μια... γιαγιά, πεσμένη κάτω από τις κούνιες, σε ημικωματώδη κατάσταση! Αργότερα στο νοσοκομείο, ο γιος και η εγγονή της που καταφτάνουν, φωτίζουν κάπως τα πράγματα όταν εξηγούν στην Αστυνομία και στην Αντιτρομοκρατική πως πρόκειται για πολιτικό πρόσφυγα από την πρώην ΕΣΣΔ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή κατάσταση να μη μιλάει».

Μέσα από το σασπένς της έρευνας και το θρίλερ της απόκτησης κρυμμένων στοιχείων, φωτίζεται το οδοιπορικό των παιδιών στη γενικότητά του, αλλά και ατομικά για το καθένα. Σαν ένα road movie με στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας για την απώλεια της παιδικής ζωής, τον πόλεμο των γονιών και τα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν σημαδέψει ως παιδιά και που τα κουβαλούν ως ενήλικες σήμερα, ζώντας ανάμεσά μας, την οικονομική και κοινωνική κρίση που τους στερεί και την «τρίτη ηλικία».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Σταυροπούλου, Πέτρος Γιασεμής, Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιελόνοβ και Παύλος Ορκόπουλος.

Πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα: Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Οπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή) και Γιώργος Παΐζιος (παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ).

Παιδιά στο Γράμμο και στο Βίτσι και σε νεαρή ηλικία στην Τασκένδη: Αφροδίτη Τσιαούση, Μαρία Εγρέ, Θωμάς Γράβας, Γιάννης Καραμπάτζιας, Βασιλική Καραμπάτζια, Μάρθα Πασακοπούλου και Γωγώ Παπαλάμπρου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας, Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης, Μουσική (τσέλο): Georg Mertens, Συνεργάτες σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος και Αντιγόνη Μητσιμπούνα - Δαβάκη.

Σενάριο - σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος.

Νέες πρεμιέρες στο Εθνικό

«Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
«Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές»
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Kεντρική Σκηνή το έργο του Ρόμπερτ Μπολτ, «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές», πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία του 1966, κερδίζοντας το Oscar Καλύτερης Ταινίας. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, που επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, ύστερα από δεκαεπτά χρόνια, στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Γιώργο Μοσχίδη, μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών, σε ένα έργο που θίγει το θέμα της δύναμης της συνείδησης. Μετάφραση: Ροδόλφος Μορώνης. Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Ελσα Ανδριανού. Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Κοστούμια: Κλερ Μπρέισγουελ. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Διανομή (αλφαβητικά) Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Ρίνο Τζάνι, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης.

To Eθνικό Θέατρο παρουσιάζει επίσης το θεατρικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ που έγινε και ταινία «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, στο Μικρό Rex - Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Το διάσημο θεατρικό έργο, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον ίδιο τον Φασμπίντερ, αφορά στον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας σχεδιάστριας μόδας με μια νεαρή γυναίκα, ο όποιος την οδηγεί στην απόλυτη παρακμή. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green. Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ρίκα Διαλυνά, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παρθενόπη Μπουζούρη, Αντζελα Μπρούσκου, Γιούλικα Σκαφιδά. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Εκδήλωση για τον Γιώργο Φαρσακίδη

Εκθεση εικαστικών έργων, βιβλίων και φωτογραφικών ντοκουμέντων, από τη συλλογή του εικαστικού και συγγραφέα Γιώργου Φαρσακίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιείται, από 1 έως -15 Δεκέμβρη, στο Etage Litteraire (Κολοκοτρώνη 59Β, Στοά Κουρτάκη). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 2 Δεκέμβρη. Θα μιλήσει η Σοφία Αδαμίδου, δημοσιογράφος - συγγραφέας. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Γ. Φαρσακίδη.

Παρουσίαση δίσκου από τον «Πυρήνα»

Αύριο, Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στο PolisArt Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου), θα παρουσιαστεί ο πρώτος δίσκος (κυκλοφορεί από την εταιρεία «Δίκτυο») του συγκροτήματος «Πυρήνας», μιας παρέας νέων ανθρώπων που, εκτός από τη μουσική τους αισθητική και δεινότητα, ένωσαν και τις ανησυχίες τους για τη ζωή. Την έκδοση θα προλογίσουν ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Μανιάτης.

Ο «Πυρήνας» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 από τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γρηγόρη Βασίλα και μια ομάδα γνωστών μουσικών που δραστηριοποιούνται στα λαϊκά πάλκα και τη δισκογραφία, με στόχο να συνδράμει το λαϊκό πολιτισμό με τη δική του αισθητική και όραμα. Το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα του «Πυρήνα» απαρτίζεται από οκτώ λαϊκά τραγούδια και τέσσερα οργανικά. Πρόκειται για γνωστές, αν όχι εμβληματικές συνθέσεις των Τσιτσάνη, Σκαρβέλη, Χατζηχρήστου, Λαύκα, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου, που συμπληρώνονται από ένα καινούργιο τραγούδι του Γρηγόρη Βασίλα.

Στον «Πυρήνα» μετέχουν επίσης οι Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι, τραγούδι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Γύρας (κοντραμπάσο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο) και Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι).

Ξενάγηση στην έκθεση για την Αντίσταση

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» (τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας) σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί αύριο Κυριακή στις 11 π.μ., σε ξενάγηση στην έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και η συνάντηση έχει οριστεί έξω από το Μετρό, στην έξοδο προς Μέγαρο Μουσικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ