ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ψήνονται» νέα αντιλαϊκά μέτρα

Αστοί οικονομολόγοι προτείνουν σύνδεση των μισθών με την «παγκόσμια εξέλιξη της παραγωγικότητας στην οικονομία»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι η ανάκαμψη του κεφαλαίου περνά μέσα από τη συντριβή των εργατικών κατακτήσεων και αναγκών επιβεβαιώνει έκθεση που συντάχθηκε κατά παραγγελία των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας, με ζητούμενο προτάσεις για την «ανάκαμψη» και τη «σύγκλιση» των δύο οικονομιών. Η έκθεση -την οποία συνέταξαν ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πιζανί - Φερί και ο Γερμανός Χένρικ Εντερλαϊν- δόθηκε στη δημοσιότητα προχτές.

Οι δύο αστοί επιστήμονες σημειώνουν ότι οι δυο χώρες δεν έχουν ανάγκη τις ίδιες μεταρρυθμίσεις, με δεδομένο ασφαλώς ότι μια σειρά ανατροπές έχουν ήδη συντελεστεί στη Γερμανία, όπως, για παράδειγμα, το χτύπημα της σταθερής εργασίας και μια σειρά κοινωνικά δικαιώματα.

Για τη, μεν, Γαλλία σημειώνεται ότι βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται «επείγουσες και συγκεκριμένες» μεταρρυθμίσεις. Για τη, δε, Γερμανία επισημαίνεται ότι μακροπρόθεσμα θα βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση γι' αυτό και πρέπει να πάψει να «αναβάλλει» την αντιμετώπιση των «σοβαρών προκλήσεων» και να αντιμετωπίσει ειδικά «όσα προκύπτουν από την αυξημένη γήρανση» του πληθυσμού και «τις περιορισμένες επενδύσεις».

Επέκταση ευελφάλειας

Με βάση τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, εκτιμάται ότι στη Γαλλία πρέπει να επεκταθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η «ευελφάλεια», ώστε οι εργοδότες να μπορούν να αλλάζουν τα ωράρια εργασίας. Οσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων, υπογραμμίζεται ότι «η πραγματική αύξηση του βασικού μισθού θα έπρεπε περισσότερο να εξαρτάται από την παγκόσμια εξέλιξη της παραγωγικότητας στην οικονομία». Ζητούν να επιμηκυνθεί η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα τρία χρόνια αλλά και να δεσμευτεί η γαλλική κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες στο 50% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από 55% το 2013.

Οσον αφορά τη Γερμανία, η έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να αυξηθεί η μετανάστευση και η χώρα να δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 300.000 μετανάστες, εξαιτίας της γρήγορης γήρανσης του πληθυσμού και των λιγοστών γεννήσεων. Μεταξύ άλλων, προτείνονται μέτρα που θα συμβάλουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας περισσότερων εργαζομένων μανάδων, ώστε να διασφαλίσει η πλουτοκρατία μεγαλύτερη δεξαμενή εργατικών χεριών και να επεκταθεί η δυνατότητά της να αυξομειώνει το δυναμικό κάθε επιχείρησης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της. Επιπλέον, γίνεται λόγος για «έλλειμμα» επενδύσεων που πρέπει να καλυφθεί και να δαπανηθούν 24 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα στα τρία προσεχή έτη (το Βερολίνο έχει υποσχεθεί να διαθέσει 10 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018).

Επισης, αναφέρεται ότι και στις δυο χώρες πρέπει «να απλοποιηθούν αισθητά και μεσοπρόθεσμα οι πολιτικές συνταξιοδότησης». Κάτι που συνδέεται, αφενός, με τη μείωση των «δημόσιων δαπανών» (βλέπε επιχορήγηση ταμείων κοινωνικής ασφάλισης), αφετέρου, με τη διάδοση της επαγγελματικής και της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης.

Τέλος, οι δύο αστοί οικονομολόγοι προτείνουν την ενοποίησης των αγορών Ενέργειας των 28 μελών της ΕΕ αλλά και την ενοποίηση της αγοράς Πληροφορικής.

Νέα αύξηση της ανεργίας

Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης ετοιμάζεται ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή και, ταυτόχρονα, οι ελαστικές σχέσεις «απασχόλησης» (ουσιαστικά, η ανεργία με διαλείμματα) επεκτείνονται όλο και πιο γρήγορα σε όλο και περισσότερους κλάδους.

Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, οι άνθρωποι που ζητούν εργασία φτάνουν πλέον τους 3.460.900. Η αύξηση, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία της περσινής περιόδου, φτάνει το 5,5%. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, ενώ 2,2 εκατομμύρια είναι εκείνοι που ψάχνουν δουλειά για πάνω από ένα χρόνο («μακροχρόνια άνεργοι»).


ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη του πάπα

Ο πάπας ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ
Ο πάπας ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τέταρτη επίσκεψη ηγέτη της καθολικής εκκλησίας στην Τουρκία είναι αυτή που ξεκίνησε χτες στη συγκεκριμένη χώρα ο πάπας Φραγκίσκος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλτζίτς, στην ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης είναι η «συμμαχία» και ο «διάλογος» μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών αλλά και «η ξενοφοβία, ο αγώνας κατά του ρατσισμού και οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή». Τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι επιδίωξη του ταξιδιού είναι η «προσέγγιση» μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Το ταξίδι πραγματοποιείται με τον πάπα να έχει εκφράσει, από το καλοκαίρι, τη βούλησή του να προσφέρει «υποστήριξη» στους «δοκιμαζόμενους χριστιανούς» της ευρύτερης περιοχής, όπου οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που ενισχύθηκαν με τη σχεδιασμένη παρέμβαση ιμπεριαλιστικών κέντρων) συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις, στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των προσπαθειών για «ανακάτεμα της τράπουλας».

Χτες, ο Φραγκίσκος βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στη νέα προεδρική κατοικία, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για το τεράστιο κόστος της.

Ασφαλώς, στο πρόγραμμα του ταξιδιού ξεχωρίζει η συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αναμενόταν μάλιστα να υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι «στην απόφαση του πάπα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βούληση να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αδελφική σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Για την «ασφάλεια» του πάπα, Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη έχουν γεμίσει χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής, που, συν τοις άλλοις, έχουν την άδεια να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα και περαστικούς.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ιταλία, φτάνοντας τον περασμένο Οκτώβρη το 13,2%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται τα τελευταία 27 χρόνια. Η ανεργία των νέων μέχρι 25 χρόνων φτάνει το 43,3%. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Γιούροστατ, τον Οκτώβρη η Ιταλία παρουσίασε την μεγαλύτερη άνοδο στα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρωζώνη.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Το 10% έφτασε η εβδομαδιαία μείωση στην τιμή του πετρελαίου, μετά την προχτεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών) να μη μειώσει την παραγωγή. Είναι η μεγαλύτερη μείωση από το 2011.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Με υδροβόλα διέλυσαν χτες οι αστυνομικές δυνάμεις στη Βηρυτό τη διαδήλωση διαμαρτυρίας δεκάδων γονιών και συγγενών περίπου 20 Λιβανέζων στρατιωτών που απήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

TEΛ ΑΒΙΒ.-- Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνέλαβαν χτες μία 17χρονη Παλαιστίνια, επειδή βρήκαν στην κατοχή της ένα μαχαίρι, κοντά στο Σπήλαιο Πατριαρχών στη Χεβρώνα στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (Aifa) αποφάσισε χτες την προληπτική απαγόρευση της χρήσης δυο παρτίδων του αντιγριπικού εμβολίου «Fluad» της εταιρείας «Novartis», έπειτα από το θάνατο τριών Ιταλών, οι οποίοι απεβίωσαν λίγες ημέρες αφότου τους χορηγήθηκε το εμβόλιο, που δεν πωλείται στα φαρμακεία αλλά σε νοσοκομεία και ιατρεία του Ιταλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραδέχτηκε ότι έπαιξε ρόλο στη φυγάδευση και «εξορία» του ανατραπέντα Προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, στο Μαρόκο τάχα για να «αποφευχθεί μία αιματοχυσία».

ΟΤΤΑΒΑ.-- Σαράντα Καναδοί στρατιωτικοί γιατροί αναχώρησαν χτες από την Οττάβα στο πλαίσιο αποστολής για την αντιμετώπιση της επιδημίας «Εμπολα» στη Σιέρα Λεόνε.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ ομάδων που ανήκουν σε αραβική φυλή στη δυτική πολιτεία του Σουδάν Δυτικό Κορντοφάν. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των φυλετικών ομάδων Αουλάντ Ομράν και Αλ - Ζιγιούντ μετά από διαφωνία σχετικά με μία έκταση γης.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Δύο κινεζικά αλιευτικά σκάφη με συνολικό πλήρωμα 15 ατόμων κατάσχεσε χτες το Πολεμικό Ναυτικό της Ακτής του Ελεφαντοστού, με την κατηγορία της παράνομης αλιείας στα εθνικά χωρικά ύδατα.

ΒΙΝΤΧΟΥΚ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες περίπου 1.200.000 ψηφοφόροι στη νοτιοαφρικανική Ναμίμπια, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο και Βουλή.


ΜΕΞΙΚΟ
Κυβερνητικές εξαγγελίες με αφορμή τις εξαφανίσεις νέων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα», στην επαρχία Γκερέρο, που αγνοούνται από τις 26 Σεπτέμβρη και το πιθανότερο είναι ότι έχουν δολοφονηθεί από αστυνομικές δυνάμεις και εγκληματίες της μαφίας των ναρκωτικών, ο Πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων, υποτίθεται, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Την Πέμπτη το βράδυ ο Μεξικανός Πρόεδρος εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει, ανάμεσα σε άλλα, στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, καθώς σε αυτήν έχει διεισδύσει το οργανωμένο έγκλημα, ξεκινώντας άμεσα από τις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Γκερέρο. Επίσης, προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο σύστημα δικαιοσύνης, όπως και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι εξαγγελίες αυτές γίνονται ενώ έχει «ξεχειλίσει» η οργή σε όλη τη χώρα από φοιτητές και φορείς του λαϊκού κινήματος, όπως και γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι περιστατικά όπως αυτό με τους 43 φοιτητές δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα αλλά μέρος της κρατικής καταστολής που εντείνεται ενάντια σε λαϊκούς αγωνιστές. Αυτό ακριβώς που προσπαθούν να καμουφλάρουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι, εκτός από τους 43 φοιτητές που αγνοούνται, στην ίδια περιοχή του Γκερρέρο από τις αρχές Ιούλη φέτος έχουν εξαφανιστεί και το πιθανότερο απαχθεί άλλοι 30 νέοι έφηβοι, που οι οικογένειές τους δεν είχαν βγει να καταγγείλουν το γεγονός, καθώς φοβόντουσαν γιατί δέχονταν απειλές. Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ροχέλιο Ορτέγκα, που σημείωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην νότια πόλη της επαρχίας Κόκουλα στις 7 Ιούλη και υπάρχουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Η νέα αυτή υπόθεση βγήκε στο αέρα τελικά, καθώς, με αφορμή την υπόθεση των 43 φοιτητών που φέρονται να έχουν απαχθεί, σκοτωθεί και απανθρακωθεί από εγκληματίες δημοτικούς αστυνομικούς και μαφιόζους της Ιγκουάλα, αναδείχτηκε και πάλι το θέμα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ