ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για «κούρεμα» των δανείων του λαού και απαγόρευση πλειστηριασμών

Τις αντίστοιχες λαϊκές διεκδικήσεις προβάλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Κ. Παπαδάκης

Τις λαϊκές διεκδικήσεις για «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και των δανείων των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια υπηρετούν αποκλειστικά τα τραπεζικά κέρδη και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ την ίδια στιγμή είναι άμεσος ο κίνδυνος χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο με την επανέναρξη των πλειστηριασμών των σπιτιών τους, από την αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών τους δανείων στις τράπεζες.

Στην Ερώτησή του, ο Κ. Παπαδάκης τονίζει:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την τρόικα προωθούν ρυθμίσεις καθυστερούμενων ("κόκκινων") τραπεζικών δανείων με αποκλειστικό κριτήριο τα τραπεζικά κέρδη (όπως αποτυπώθηκαν στα stress test), την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ευνοούνται ρυθμίσεις για τους τελευταίους, νέα φορολογικά προνόμια των τραπεζών. Αποκλείονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή δεν κρίνονται "βιώσιμοι" με κριτήριο τα τραπεζικά κέρδη. Κανένα "κούρεμα" δεν προβλέπεται γι' αυτούς και οι ελάχιστοι που θα ενταχθούν δε θα τα βγάλουν πέρα. Το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και η συγκέντρωση κεφαλαίου θα ενταθούν.

Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις "κόκκινων" στεγαστικών δανείων απλά παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής (επειδή οι σημερινές τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί), δεν μειώνουν ούτε κατά 1 ευρώ τις υποχρεώσεις ανέργων, εργαζόμενων, λαϊκών στρωμάτων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Παράταση και όχι μείωση των αβάσταχτων χρεών των λαϊκών οικογενειών εφαρμόζεται και για χρέη προς το Δημόσιο.

Από 1/1/2015 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται για την επανέναρξη των πλειστηριασμών και τη λαϊκή διεκδίκηση για απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης και δεύτερης κατοικίας, διαγραφή του 50% του κεφαλαίου και όλων των τόκων των στεγαστικών δανείων μέχρι 200.000 ευρώ και την αποφασιστική μείωση του κεφαλαίου και διαγραφή των τόκων των δανείων των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών;».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι 20 πρώτες Τομεακές Οργανώσεις

Κόντρα στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη τη χώρα, δίνουν με επιτυχία τη μάχη της δίμηνης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κόμματος, εντείνουν τις προσπάθειές τους, μετά και τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων Περιοχής.

Μετά το τρίτο «κλείσιμο», η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου έφτασε στο 41,95%, ενώ μια σειρά από Τομεακές Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη καλύψει πάνω από το 50% των πλάνων τους.

Αναλυτικά, μετά το τελευταίο «κλείσιμο», στην πρώτη θέση μεταξύ των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ πανελλαδικά, βρίσκεται η ΤΟ Θριασίου, η οποία είναι και η πρώτη ΤΟ που κάλυψε το πλάνο της, φτάνοντας στο 103,02%. Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί η ΤΟ Κατασκευών Αττικής με ποσοστό κάλυψης 84,18%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΤΟ Νοτίων Δωδεκανήσων, με 80,60%.

Την πρώτη 20άδα συμπληρώνουν οι εξής Τομεακές Οργανώσεις: ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 79,07%, Υπαίθρου Καρδίτσας με 70,26%, Μεταφορών Αττικής με 65,65%, Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης με 64,80%, Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας με 63,92%, Νοτίων Κυκλάδων με 63,23%, Εργατικού Λάρισας με 60,93%, Κατασκευών Θεσσαλονίκης με 58,97%, Σερρών με 58,46%, Πόλης Βόλου με 58,16%, Ημαθίας με 57,52%, Υγείας - Πρόνοιας Αττικής με 53,88%, Εργατικού Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας με 53,70%, Πρέβεζας - Λευκάδας με 53,33%, Βορείων Δωδεκανήσων με 53,22%, Βιομηχανίας Αττικής με 52,78% και Πόλης Λάρισας με 52,40%.

Εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» του Μ. Μαΐλη, διοργανώνει η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Την παρουσίαση θα κάνει η Εφη Τσίγκα, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στις Εργατικές Κατοικίες Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει στις 19.30, ο Ν. Μπελούσης, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Πεύκης (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης) η ΚΟ Λυκόβρυσης - Πεύκης θα παρουσιάσει την έκδοση της ΙΕ της ΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, η Τομεακή Οργάνωση ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟ Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κάνιγγος 1, 2ος όροφος). Στην εκδήλωση θα λειτουργήσουν εκθέσεις σπάνιων υλικών (εφημερίδων, αφισών κ.λπ.) και βιβλίου και στις 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Σοσιαλισμός: η μόνη αναγκαία και ρεαλιστική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση και βαρβαρότητα». Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στη Σκάλα Λακωνίας, στις 19.00, το βιβλίο του Μ. Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα από το 1950 έως το 1967», θα παρουσιάσει ο Δ. Μαστρογιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση πραγματοποιείται στο Αργοστόλι στις 19.00, για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσίαση της έκδοσης για το Δεκέμβρη του '44

Εκδηλώσεις με θέμα την επανέκδοση απ' τη «Σύγχρονη Εποχή» του βιβλίου της 6ης Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας του 1945, με τίτλο: «Οι ανατολικές συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944», διοργανώνονται τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 23/11, στις 11.30 π.μ., στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από τις ΚΟ Ηλιούπολης. Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Κυριακή 23/11, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Βύρωνα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, από τις ΚΟ Βύρωνα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 26/11, στις 7 μ.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «Αλέκα», από τις ΚΟ Ζωγράφου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 29/11, στις 7 μ.μ., στο 2ο ΚΑΠΗ Δάφνης (Λήμνου 29), από τις ΚΟ Υμηττού. Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΕΥΒΟΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τον καπετάν Ανάποδο και τον καπετάν Ευβοιώτη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Θύμιο Καψή (καπετάν Ανάποδο) και τον Γιώργη Βλαχούτσικο (καπετάν Ευβοιώτη) διοργανώνουν, την Κυριακή 23 Νοέμβρη, οι Οργανώσεις Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο μνημείο για τον καπετάν Ανάποδο στον Αϊ - Γιώργη στο Προκόπι και στις 11.30 π.μ., στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Γεωργία Πύθουλα, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Παράλληλα, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας και μουσικό πρόγραμμα.

Πούλμαν θα ξεκινήσει από τη Χαλκίδα, στις 9 π.μ., από την πλατεία Αγοράς.

Στην Κοπεγχάγη για τα 96χρονα του ΚΚΕ

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος,την Κυριακή 23/11, στις 4 μ.μ., στο εστιατόριο «Ελλάς», στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Συγκέντρωση σήμερα στο Ρέθυμνο

Πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ