ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές σε εργοτάξια και παραρτήματα

Στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στήθηκε χτες η κάλπη

Οικοδόμοι ψηφίζουν στο εργοτάξιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Οικοδόμοι ψηφίζουν στο εργοτάξιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Φάληρο, όπου εργάζονται εκατοντάδες οικοδόμοι, στήθηκε από νωρίς χτες το πρωί η κάλπη για τις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στη συζήτηση για τα προβλήματα, οι απαντήσεις για τους περισσότερους συμπίπτουν: «Καλύτερο μεροκάματο», αναφέρει ο ένας, «όχι καλύτερο, ανθρώπινο μεροκάματο», διευκρινίζει ο άλλος, αφού για την πλειοψηφία τους το μεροκάματο αυτό δε φτάνει καλά καλά τα 33 ευρώ. Αλλοι προσθέτουν τις συνθήκες δουλειάς, τα προβλήματα της ανεργίας και της ανασφάλειας, το γεγονός ότι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, παρά τα χρόνια δουλειάς που κουβαλούν.

Ολοι όσοι έφτασαν στην κάλπη, ξέρουν ποιοι είναι οι συνάδελφοί τους που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού». Ξέρουν καλά πως κάνουν την ίδια δουλειά αλλά και την ίδια ζωή, πως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά για να οργανωθεί η διεκδίκηση, παρά τους δικούς τους δισταγμούς, φόβους και αμφιβολίες.

«Εχουν χαθεί πολλά από αυτά που οι παλιότεροι είχαν κατακτήσει με αγώνες», «χρειάζεται συμμετοχή στο Συνδικάτο, αγώνας και όχι αδράνεια», εξηγούν οικοδόμοι που έχουν πειστεί για την ανάγκη να δυναμώσει το Συνδικάτο και κάλεσαν και χτες τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες δεν είναι το τέρμα αυτής της προσπάθειας: «Το πρώτο βήμα είναι να έρθει κάθε οικοδόμος να ψηφίσει. Το επόμενο είναι η κινητοποίηση, η συσπείρωση στη δράση», υπογραμμίζουν, και προσθέτουν: «Εχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από ένα μέρος των εργαζομένων πως η απουσία από τα Συνδικάτα δεν τους έχει ωφελήσει, αλλά το αντίθετο. Ωστόσο είναι ακόμα πολύς ο δρόμος που απομένει».

Στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου ψηφίζουν οι οικοδόμοι κάθε απόγευμα, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., μέχρι και την Παρασκευή. Αναλυτικά, τα γραφεία του Συνδικάτου, στα οποία γίνονται εκλογές, είναι τα ακόλουθα:

Κέντρο (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), Κυψέλη (Πατησίων 252), Αιγάλεω (Ελλης και Αδριανουπόλεως 5), Βόρεια - Βορειοανατολικά (Λεωφ. Μαραθώνος 96), Βύρωνας (Κύπρου 111 - 113), Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ιλίσια), Ηλιούπολη - Γλυφάδα (Στρ. Σαράφη 40), Μπραχάμι (Καλλιθέας 6), Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Καλλιθέα (Αριστείδου 92), Μενίδι (Δεκελείας 42), Ν. Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20), Πειραιάς (Ομηρίδου Σκυλίτση 17), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20). Σήμερα, Τετάρτη (5 μ.μ. - 9 μ.μ.) κάλπη θα στηθεί και στη Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 110).

Συνεχίζουν τον αγώνα στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Εξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Φειδίου κατέληξε η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της «Βιβλιοσυνεργατικής», που διεκδικούν δεδουλευμένα πέντε περίπου μηνών. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση. Ομως, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, για μια ακόμα φορά, δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη τριμερή. Τότε, η εργοδοσία δεν εμφανίστηκε και με επιστολή της προς το υπουργείο κατηγορούσε τους εργαζόμενους για την «απώλεια του 80% της υφιστάμενης πελατείας» της και ζητούσε να εξασφαλιστεί η «εργασιακή ειρήνη», να τερματιστούν δηλαδή οι κινητοποιήσεις, χωρίς να προσκομίσει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των εργαζομένων. Νέα συνάντηση έχει οριστεί την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συγκεντρωθούν ξανά στις 9.30 π.μ. έξω από το υπουργείο.

Τραυματίστηκε εργάτης στην «Παπουτσάνης»

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε την Παρασκευή στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στην περιοχή της Ριτσώνας. Εργαζόμενος από εξωτερικό συνεργείο, ενώ εκτελούσε εργασία αλλαγής λαμπτήρων, έπεσε από ύψος 7 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Οι εργασίες γίνονταν χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, χωρίς καν φωτισμό, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να γλιστρήσει και να πέσει από αυτοσχέδιο μαδέρι που στηριζόταν στην ψευδοροφή.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση εργατικού και υπαλληλικού προσωπικού ελαιουργοσαπωνοποιείων αναφέρει: «Από τύχη δεν είχαμε και άλλους τραυματισμούς μιας και από κάτω υπήρχαν άλλοι εργαζόμενοι. Το Σωματείο καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας από πλευράς της εταιρείας και απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον ανάλογο περιστατικό». Τη Δευτέρα η Πανελλαδική Ενωση πραγματοποίησε παρέμβαση στην εταιρεία, απαιτώντας να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ τη μέρα του ατυχήματος οι εργάτες σταμάτησαν τη δουλειά.

Να παρθεί πίσω η απόλυση στα LIDL

Την ανάγκη να εκφραστεί άμεσα στον κλάδο και στον όμιλο η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της LIDL στο Κιάτο, τονίζει με ανακοίνωσή του το σωματείο Εργαζομένων LIDL νομού Αττικής. Η πολυεθνική απέλυσε εργαζόμενη από το κατάστημα του Κιάτου, κρίνοντας ότι μετά από 6,5 χρόνια δουλειάς δεν είναι «καλή υπάλληλος». Το σωματείο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους στο Κιάτο, που ξεπέρασαν το φόβο και την τρομοκρατία και απάντησαν σαν μια γροθιά με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 30/10/2014.

Παρέμβαση στη «Euromedica» για ατομικές Συμβάσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στον όμιλο «Euromedica» οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, καθώς «η εργοδοσία, παράλληλα με την απλήρωτη εργασία που έχει καθιερώσει στους εργαζόμενους του ομίλου, γενικεύει την επίθεση μέσω των ατομικών Συμβάσεων». Η παρέμβαση θα γίνει το Σάββατο στις 10 π.μ. έξω από το διαγνωστικό κέντρο «Euromedica» στην Αγία Παρασκευή (Χαλανδρίου 16).

«Η ατομική Σύμβαση είναι η "συμφωνία" του κάθε εργαζόμενου, ατομικά με τον εργοδότη του. Η "συμφωνία" αυτή είναι σύμβαση, αφορά δηλαδή όλα τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα, όπως τα ωράρια. Μπορεί να ανανεωθεί ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο. Γι' αυτό το λόγο η εργοδοσία θέλει να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, θέλει τον εργαζόμενο μόνο του, απομονωμένο. Σε θέλει μακριά από τη συλλογική διεκδίκηση γιατί ακριβώς αυτό φοβάται», σημειώνουν στο κάλεσμά τους, καλώντας σε διεκδίκηση κλαδικής Σύμβασης που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

Διαδήλωση για την Υγεία στην Ελευσίνα

Διαδήλωση για την Υγεία διοργανώνουν το Σάββατο στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ελευσίνα το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, η τοπική ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Παράρτημα Θριασίου «Η ΜΑΣΙΝΑ» του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Στο κάλεσμα τονίζουν πως η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Θριάσιο» κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο, λόγω έλλειψης γιατρών. Χρειάζεται να ενισχυθεί άμεσα με μόνιμους παιδίατρους και να προστεθούν παιδοχειρουργοί και παιδοορθοπεδικοί. Η Αιμοδοσία, οι Παθολογικές κλινικές, η κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η ΩΡΛ δεν θα λειτουργούν αν αποχωρήσει ένας γιατρός. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού μεγαλώνει η εντατικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια ασθενών και υγειονομικών.

Το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χρειάζεται να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και να λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, ενώ αντί να ενισχύσουν με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό τα Ιατρεία του ΠΕΔΥ στην Ελευσίνα και να ξανανοίξουν το Ιατρείο στη Μάνδρα, σχεδιάζουν να τα κλείσουν και να μεταφέρουν το ελάχιστο προσωπικό στο ΚΥ Ελευσίνας.

Κινητοποίηση στην «Παμμακάριστο»

Παρέμβαση στο Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», στη Νέα Μάκρη, θα κάνουν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι του Ιδρύματος, στην Ειδική Αγωγή και μαζικοί φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στις προθέσεις της διοίκησης για απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, ενώ οι εργαζόμενοι του κέντρου παραμένουν για 5 μήνες απλήρωτοι.

Τη σημερινή κινητοποίηση οργανώνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων «Παμμακαρίστου», το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, έχοντας στο πλευρό τους τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, σωματεία και φορείς που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα.

Σωματεία και φορείς διεκδικούν την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεζουμίζει τους γονείς, τους εργαζόμενους και τα Ταμεία, χρηματοδότηση από το κράτος στην προοπτική τέτοια «φιλανθρωπικά ιδρύματα» ΝΠΙΔ να περάσουν στο δημόσιο τομέα. Παρά τα οξυμένα προβλήματα, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και τους φορείς, επικαλούμενη «φόρτο εργασίας».

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις μονάδες του Ιδρύματος, λόγω οφειλών, και γι' αυτό την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθώνα έκαναν διαμαρτυρία στα γραφεία της επιχείρησης, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία να μείνουν «στο σκοτάδι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ