ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 25η ΕΠΕΤΕΙΟΣ «ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
«Αρτος και θεάματα» για την καπιταλιστική παλινόρθωση

Τα πυροτεχνήματα και η γκλαμουριά δεν μπορούν να κρύψουν το πισωγύρισμα που σήμανε για τους λαούς η ανατροπή του σοσιαλισμού
Τα πυροτεχνήματα και η γκλαμουριά δεν μπορούν να κρύψουν το πισωγύρισμα που σήμανε για τους λαούς η ανατροπή του σοσιαλισμού
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής τα πανηγύρια και οι γιορτασμοί για τα 25 χρόνια από την τελική φάση της ανατροπής του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, τη λεγόμενη «πτώση του τείχους του Βερολίνου». Και φέτος το μοτίβο ήταν το ίδιο, με ένα μπαράζ εκδηλώσεων και εκθέσεων από τα αστικά επιτελεία και τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας, ώστε να κρυφτούν τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, όπως το γιατί έγινε το προστατευτικό τείχος μετά από πολλά χρόνια προκλήσεων των ιμπεριαλιστών, πώς προέκυψε η διαίρεση της Γερμανίας και ποιος την προκάλεσε.

Αλλά η δήθεν ...μνήμη της «επετείου», ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, δεν απαιτεί γνώση της Ιστορίας. Αρκούν ο «άρτος και τα θεάματα» και η μετάδοση της εικόνας σε όλο τον κόσμο. Ετσι στήθηκε το «σόου» με 7.000 λευκά μπαλόνια γεμάτα ήλιον στο «λεγόμενο Σύνορο του Φωτός», στα όρια του τείχους στο κέντρο της πόλης, με την Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου να παίζει την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, και άλλους πρόθυμους καλλιτέχνες στην υπηρεσία των αστών (που προφανώς αμείφθηκαν αδρά), όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ. Παρόντες και οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών της Γερμανίας, με επικεφαλής την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά: «Η πτώση του Τείχους το έδειξε: Τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τίποτε δεν χρειάζεται να μένει όπως είναι». Ενώ αναφέρθηκε και στις «εντάσεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ και τη Συρία». Τα όνειρα όμως, όταν έφυγε η πρώτη σκόνη της προπαγάνδας, έγιναν εφιάλτης για χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ανασφάλεια. Στη φιέστα της «ελευθερίας» παρών ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 83 χρόνων σήμερα, που τιμήθηκε για την ...προσφορά του στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Επίσης, παρών ήταν και ο άλλος αντεπαναστάτης, πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα.

Ο Γκορμπατσόφ μάλιστα «ανησύχησε» ότι υπάρχει κίνδυνος για «ένα νέο ψυχρό πόλεμο» και κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να τα βρουν με τη Ρωσία, τον Πρόεδρο της οποίας στηρίζει αναφανδόν. Επίσης, είπε ότι «η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν υποκύψει σε "θριαμβολογία" μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ» και δεν μπορούν «να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ουκρανία». Μόνο που οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα του ...ελεύθερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που ο ίδιος ...οραματίστηκε.

ΜΕΞΙΚΟ
Βρέθηκαν σοροί φοιτητών

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τελικά ανακάλυψε απανθρακωμένα τα σώματα φοιτητών από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα στην επαρχία Γκερέρο, που αγνοούνταν όλο αυτό το διάστημα. Από τις 26 Σεπτέμβρη έχουν εξαφανιστεί 43 φοιτητές, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για τις σορούς όλων των φοιτητών ή μόνο κάποιων. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις αρχές βρέθηκαν καμένα οστά, που ήταν μέσα σε σακούλες πεταμένες σε χωματερή και σε ποτάμι κοντά στην πόλη Ιγκουάλα.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο, δήλωσε ότι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στις σορούς των φοιτητών σε μια χωματερή κοντά στην Ιγκουάλα. «Δεν έβαλαν απλά φωτιά στα πτώματα, αλλά έκαψαν και τα δικά τους ρούχα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της συμμορίας «επιμελούνταν» τη φωτιά, η οποία έκαιγε για 12 ολόκληρες ώρες. Επίσης, η ανακοίνωση της κυβέρνησης μιλάει για έγκλημα κάποιων αστυνομικών σε συνεργασία με μια συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, που ήταν και οι υπεύθυνοι για την απαγωγή των φοιτητών. Ωστόσο, αυτό που επιχειρείται να προστατευτεί ως «κόρη οφθαλμού» είναι η άμεση σύνδεση του αστικού κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, η κρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα, κάτι που οδηγεί σε δεκάδες νεκρούς αγωνιστές κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα.

Γι' αυτό ακριβώς το αστικό κράτος, είτε σε επίπεδο ομοσπονδίας είτε σε επίπεδο κρατιδίων, ανεξάρτητα από το κόμμα που είναι στη διοίκηση (στην Ιγκουάλα ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης PRD) αντιμετώπισε και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και εργαζομένων με άγρια καταστολή και δεκάδες συλλήψεις ανάμεσά τους και μελών το ΚΚ Μεξικού. Γι' αυτό, επίσης, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, οι συγγενείς των φοιτητών αμφισβητούν την ενημέρωση της κυβέρνησης και θέλουν αποδείξεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες όπως η μεγάλη διαδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία Σόκαλο στην Πόλη του Μεξικού, όπου κατέληξε καραβάνι που ξεκίνησε από την επαρχία Γκερέρο, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις όπου ξεχειλίζει η οργή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Νέα συνάντηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είχαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και η διαπραγματευτής της ΕΕ Κάθριν Αστον. Το ίδιο 24ωρο ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στο CBS ότι ίσως να μην είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις 24 Νοέμβρη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Βομβιστικές επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον δέκα αστυνομικών σημειώθηκαν, χτες, σε τρεις πόλεις του Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και η Καμπούλ. Προχτές, έγινε επίθεση αυτοκτονίας από Ταλιμπάν μέσα στο ίδιο το αρχηγείο της Αστυνομίας στην αφγανική πρωτεύουσα, όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας αξιωματικός. Η επίθεση αυτή έγινε αν και το αρχηγείο της Αστυνομίας περιβάλλεται από ψηλά τσιμεντένια τείχη και φρουρείται από βαριά οπλισμένους άνδρες.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στην απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων Κένεθ Μπάε και Μάθιου Τοντ Μίλερ (αντιμετώπιζαν κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και κατασκοπείας αντίστοιχα) προχώρησαν οι αρχές της ΛΔ Κορέας. Τους δύο Αμερικανούς «συνόδευσε» στις ΗΠΑ ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, που βρέθηκε στη χώρα της Κορεατικής Χερσονήσου. Πριν από λίγο καιρό είχε απελευθερωθεί και τρίτος Αμερικανός. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για την ασφαλή επιστροφή τους».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αυξάνοντας σε 66 τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Η κυβέρνηση συνέδεσε τις αλλαγές με τα σχέδια ανόδου των δεικτών καπιταλιστικής ανάπτυξης της χώρας. Ο Μόντι έχει υποσχεθεί στην πλουτοκρατία να φτάσει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 8% (σήμερα κυμαίνεται λίγο πάνω από 5%). Επτά από τα 21 νέα κυβερνητικά στελέχη είναι υπόδικα (αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υποκίνηση σε πόλεμο εναντίον του κράτους κ.τ.λ.)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ης Νοέμβρη. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 16 Νοέμβρη ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, και τον Κλάους Ιοάνις, νυν δήμαρχο Σιμπίου.

ΣΟΦΙΑ.-- Μία νεαρή μητέρα που είχε αυτοπυρποληθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Σόφια, στις 3 Νοέμβρη, υπέκυψε χτες στα τραύματά της.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Εγκαινιάστηκε χτες στην πόλη Οράν της δυτικής Αλγερίας νέο εργοστάσιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ρενό» παρουσία του Αλγερινού πρωθυπουργού, Αμπντελμαλέκ Σελάλ, και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί μαθητές από επίθεση αυτοκτονίας

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί στη Νιγηρία και σε όλον τον κόσμο η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας μέλους της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» σε γυμνάσιο και λύκειο της βορειοανατολικής πόλης Πότισκουμ (πολιτεία Γιόμπε) με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 48 μαθητών και τον τραυματισμό άλλων 79.

Ο δράστης, που είχε ντυθεί σαν μαθητής, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων στις 7.30 π.μ.

Νοσοκομειακές πηγές εξέφρασαν φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών, σημειώνοντας επιπροσθέτως πως κάποιοι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και πως κάποιοι άλλοι θα υποστούν, αναπόφευκτα, ακρωτηριασμούς.

Γονείς των μαθητών κατήγγειλαν τις πολιτειακές αρχές και τη διεύθυνση του σχολείου για ολιγωρία όσον αφορά στη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας καθώς παρά την ανεύρεση και εξουδετέρωση βόμβας στο αφύλακτο σχολείο, πριν από μερικές βδομάδες από πυροτεχνουργούς του στρατού, δεν πάρθηκαν καν μέτρα ούτε για την περίφραξη του σχολικού συγκροτήματος...

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώνεται έπειτα από τις επανειλημμένες δηλώσεις περί φύλαξης των σχολείων της βορειοανατολικής Νιγηρίας από τον Πρόεδρο της χώρας, Γκουντλάκ Τζόναθαν, που διεκδικεί τον ερχόμενο Φλεβάρη την επανεκλογή του...

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδήλωση εργαζομένων στο Δημόσιο

ΡΩΜΗ.--

Κινητοποίηση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο ιταλικό δημόσιο, το περασμένο Σάββατο. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος διαδηλωτές που έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας, με αιχμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ρέντσι να «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Στις κινητοποιήσεις καλούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGIL, CSIL, UIL που υπηρετούν πιστά τη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου». Είναι χαρακτηριστική δήλωση του ηγετικού στελέχους της UIL Καρμέλο Μπαρμπαγκάγιο ότι «ο Ρέντσι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν αληθινά θέλει να αλλάξει τη χώρα, πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και όχι να τους αγνοεί». Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση ...αγνοεί τους εργάτες, αλλά ότι συνειδητά και καλοσχεδιασμένα χτυπά τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί και μια σειρά μεταρρυθμίσεις που «λύνουν τα χέρια» της μεγαλοεργοδοσίας, ώστε να διεκδικήσει νέα αύξηση της κερδοφορίας της.

  • Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία ανέφερε ότι «δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου». Τα «σενάρια» ήδη τροφοδοτούν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ