ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική κινητοποίηση χτες από μαθητές και φοιτητές

Νέο αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 15 Νοέμβρη με τη σύσκεψη μαθητών εκλεγμένων σε 5μελή και 15μελή συμβούλια σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και φοιτητές με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Με αίτημα αιχμής μαθητών και φοιτητών «η ζωή που μας αξίζει», «δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους». Με τους μαθητές να δίνουν τον παλμό, προειδοποιώντας για «τρολάρισμα στην τράπεζα θεμάτων στο "νέο" λύκειο και στην κυβέρνηση, εμείς στους δρόμους θα 'μαστε και πάλι, για μόρφωση και για ζωή» και τους φοιτητές να διεκδικούν δωρεάν σπουδές χωρίς εμπόδια, η μεγάλη πορεία έφτασε στη Βουλή. Εκεί, εκπρόσωποι 15μελών των μαθητών χαιρέτισαν το συλλαλητήριο και ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμού όλων των σχολείων, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σάββατο 15 Νοέμβρη που προγραμματίζουν σύσκεψη μαθητών εκλεγμένων σε 5μελή και 15μελή συμβούλια σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά. Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων απηύθυνε ο εκπρόσωπος των φοιτητών, ενώ οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα απαιτήσουν συνάντηση με τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ για να θέσουν τις διεκδικήσεις τους και να απαιτήσουν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών του Ιδρύματος. Αμέσως μετά τη συνάντηση στο χώρο της Πρυτανείας οι φοιτητικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Αργότερα το μεσημέρι ακολούθησε εξίσου μαζική πορεία φοιτητών και μαθητών, με αφετηρία τα Προπύλαια.

Σε άλλες πόλεις

Στο Ηράκλειο Κρήτης, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο της πόλης όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ σήμερα συνεχίστηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις με αυξημένη συμμετοχή όπου πάρθηκαν αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο «νέο Λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων». Επόμενο αγωνιστικό βήμα το συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Μία από τις μαζικότερες πορείες πραγματοποίησαν οι μαθητές προς το Δημαρχείο και στη συνέχεια προς τα Δικαστήρια της Πρέβεζας, ως απάντηση στην εισαγγελική παρέμβαση της περασμένης Τρίτης και τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών.

Μαθητικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης χτες, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά.

  • Την κυβέρνηση για τις απειλές και την τρομοκρατία απέναντι στους μαθητές καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλώντας γονείς, εκπαιδευτικούς, σωματεία, εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν τους αγώνες των μαθητών. «Οταν χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την ώρα που το υπουργείο λέει ότι δε θα καλύψει τα κενά δεν μπορεί να μιλάει συγχρόνως για "αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών" από τις κινητοποιήσεις των μαθητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οι εκπαιδευτικοί να σταθούν δίπλα στους μαθητές

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι

Σε κινητοποίηση για την καταδίκη του αυταρχισμού ενάντια στους μαθητές καλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους φορείς των γονιών, δηλώνοντας: «Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τις απειλές, την τρομοκρατία και καλεί κάθε εκπαιδευτικό να σταθεί δίπλα στους μαθητές, καλώντας «να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γονείς - εκπαιδευτικοί και μαθητές». Οπως τονίζει, «κυβέρνηση - εισαγγελείς - αστυνομία έπεσαν από την πρώτη στιγμή πάνω στους μαθητές. Με συλλήψεις, εγκυκλίους, ακόμα και ξυλοδαρμούς. Από κοντά και οι γνωστοί "αγανακτισμένοι" γονείς, που έκαναν πάλι την εμφάνισή τους.

Η κυβέρνηση μιλά για "αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών", την ίδια ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Την ώρα που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δε θα καλύψει όλα τα κενά, τα σχολεία θα λειτουργούν "με επάρκεια κι όχι με πληρότητα", γιατί δε δίνουν χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση εγκληματεί ενάντια στα παιδιά! Αναρωτιόμαστε όμως, γι' αυτό το έγκλημα ποιος θα πληρώσει; Εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων...!

Ταυτόχρονα, απειλούν τους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται, με την κατηγορία της "παραμέλησης ανηλίκου". Καταδιώκουν τους μαθητές που διαπράττουν το "έγκλημα" του αγώνα και της διεκδίκησης!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι «οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν "εθιμοτυπικές" κινητοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας. Εχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο "νέο Λύκειο" και την "τράπεζα θεμάτων" (ή αλλιώς "τράπεζα θυμάτων" όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει.

Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα "ιδιαίτερα" και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις - ΕΕ και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Αντί για λύσεις... «εθελοντές καθηγητές»!

Με εθελοντές εκπαιδευτικούς σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να «καλύψει» τα κενά που παραμένουν στα σχολεία. Σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, χρειάζονται 1.500 εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία «με επάρκεια» και όχι με πληρότητα και αναζητά μεθόδους για να «κουκουλώσει» την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική εδώ και χρόνια.

«Εχω κενά στα ολοήμερα. Αυτά είναι μεγάλα προβλήματα, γι' αυτό είμαι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, όπου μπορώ να εξασφαλίσω συνδρομή προσωπικού χωρίς χρήματα. Σε εθελοντική βάση. Αυτό αν καρποφορήσει μας λύνει τα προβλήματα. Αν δεν καρποφορήσει, θα πρέπει να απολογούμαι κάθε εβδομάδα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά πάνω απ' όλα στη Βουλή και σε βουλευτές που θα μου κάνουν ερωτήσεις για τα πραγματικά κενά», δήλωνε χτες ο Α. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για αναπληρωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα κάνει άμεσα.

Προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών από δημοτικό σύμβουλο

Την αντίδραση των γονιών, ο οποίοι απορρίπτουν πρακτικές που στρέφονται κατά του αγώνα των παιδιών τους, συνάντησαν προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών στο 1ο Λύκειο Καματερού.

Η Κομματική Οργάνωση Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τη στάση δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ασυμβίβαστη Πορεία» που στηρίχθηκε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Η ΚΟ του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε τα στοιχεία του προέδρου του 15μελούς του κατειλημμένου σχολείου, οι μαθητές αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία και στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος κατηγόρησε ως υποκινήτρια της κατάληψης μητέρα μαθήτριας του σχολείου, που είναι επίσης δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ.

«Οι ενέργειές του έπεσαν στο κενό, κάτω από την αντίδραση της πλειοψηφίας των γονιών που ήταν παρόντες», σημειώνει η ΚΟ του ΚΚΕ, που καταγγέλλει τις προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών και τονίζει: «Οι αγώνες των μαθητών για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα είναι πανάκριβο εξεταστικό κέντρο που θα μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, για μέλλον και ζωή με δικαιώματα, είναι δίκαιοι. Αυτό είναι το μοναδικό "αδίκημα" που κάνουν. Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις, θα στηρίξει τους αγώνες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ