ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - IΤΑΛΙΑ
Συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους κλάδους

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ
ΡΩΜΗ.--

Παρόντες στην υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, και ο Κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος βρέθηκε στη Ρώμη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ οι συμφωνίες είναι συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ και υπογράφτηκαν από στελέχη της Σινο-ιταλικής Επιχειρηματικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε μόλις πριν τέσσερις μήνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συμφωνία αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία κατέληξε ο κινεζικός όμιλος BAIC προκειμένου να αγοράσει 50 ελικόπτερα από την εταιρεία πολεμικού υλικού «Finmeccanica».

Στις επαφές των δύο ηγετών, ο Kετσιάνγκ επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι ο επιχειρηματικός τομέας είναι η κύρια δύναμη προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο Ρέντσι εξέφρασε ιδιαίτερα προθυμία να συνεργαστεί με την Κίνα με δεδομένη τη ραγδαία «παγκοσμιοποίηση» (σ.σ. δηλαδή, την όλο και στενότερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών που γεννούν νέες ευκαιρίες για μπίζνες αλλά και οξύνουν διαρκώς τον ανταγωνισμό).

Ανάμεσα στους κλάδους που οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι πρέπει να δυναμώσει η συνεργασία των δύο χωρών είναι η αεροδιαστημική, το εμπόριο, οι υποδομές, η Ενέργεια αλλά και η βιοϊατρική.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδυτικές δράσεις των κινεζικών κεφαλαίων, με δεδομένη και την ώθηση που δίνει η εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια σειρά από στερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, Κινέζος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ότι σήμερα στην Κίνα ξεπερνούν τα 82 εκατομμύρια οι άνθρωποι εκείνοι που ζουν (σ.σ. δηλαδή πασχίζουν να επιβιώσουν ουσιαστικά) με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

10η Σύνοδος Ασίας - Ευρώπης

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Μιλάνο η 10η Σύνοδος Ασίας - Ευρώπης (ASEM) με τη συμμετοχή άνω των 50 κρατών (η ASEM έχει σήμερα 51 μέλη ενώ Κροατία και Καζαχστάν αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή ίσως και στις φετινές εργασίες).

Η συγκεκριμένη συνάντηση ξεκίνησε το 1996, δηλαδή λίγο μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και αφορά τις προσπάθειες μιας σειράς ασιατικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων να ενισχύσουν τη θέση τους περιφερειακά και διεθνώς, έναντι ανταγωνιστών τους, όπως τα αμερικανικά κεφάλαια κ.ά.

Το θέμα της συνάντησης στο Μιλάνο είναι «υπεύθυνη συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια».

Επίσης, σήμερα και αύριο θα γίνει και η 14η συνάντηση του Επιχειρηματικού Ευρω-ασιατικού Φόρουμ (που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ASEM) με θέμα «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές σχέσεις για να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ολοκλήρωση Ευρώπης και Ασίας». Τη συνάντηση φιλοξενεί η Ενωση των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria και αναμένεται να «συγκεντρώσει» το ενδιαφέρον περίπου 300 υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών (π.χ. ρωσική «Lukoil», κορεατική «Samsung») από τις δύο ηπείρους.


ΜΕΞΙΚ0
Αγνοούνται οι φοιτητές

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι 43 φοιτητές που απήχθησαν στη φονική επίθεση αστυνομίας και μαφιόζων στις 26 Σεπτέμβρη, ενάντια σε διαδήλωση της Αγροτικής Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα» στην επαρχία Γκερέρο. Χτες επίσης ανακοινώθηκε επίσημα από τις μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές ότι στους τέσσερις πρώτους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν 28 σοροί νέων, μετά από διασταύρωση στοιχείων DNA κανένας από αυτούς δεν ταυτοποιήθηκε ως φοιτητής εξ αυτών που αγνοούνται. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη επίθεση αστυνομίας (ομοσπονδιακής και τοπικής) και μαφιόζων ναρκεμπόρων σκοτώθηκαν 7 φοιτητές και τραυματίστηκαν 25. Επίσης έχουν βρεθεί 7 ακόμη ομαδικοί τάφοι με σορούς που επίσης μένει να ταυτοποιηθούν.

Χτες πάντως συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων στην επαρχία Γκερέρο και στην πρωτεύουσα του Μεξικού για την υπόθεση. Το ζήτημα αυτό της δολοφονίας αγωνιστών, που στη συγκεκριμένη επαρχία του Μεξικού δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, έχει προκαλέσει τη λαϊκή οργή, ενώ η κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, που συμμετέχει στην καταστολή του λαϊκού κινήματος, εμφανίζεται ως «αποφασισμένη να διαλευκάνει την υπόθεση και να συνεχίσει την έρευνα για την ανεύρεση των φοιτητών».

Εως τώρα έχουν συλληφθεί 46 άτομα, από τα οποία 36 είναι δημοτικοί αστυνομικοί και 10 πολίτες, που εικάζεται ότι είναι μέλη της ναρκωμαφίας της περιοχής «Guerreros Unidos».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση θα βοηθούσαν και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής Αλί Λαριτζανί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας με αφορμή την πραγματοποίηση «Διακοινοβουλευτικής Ενωσης» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εκπρόσωποι του πακιστανικού στρατού δήλωσαν ότι ινδικές δυνάμεις έριξαν νέα πυρά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μεταξύ άλλων τέσσερα παιδιά.

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με πηγές του νοτιοκορεατικού πρακτορείου «Γιονάπ», χτες έγινε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών μεταξύ της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας στο Πανμουντζόν, στο κέντρο της αποστρατικοποιημένης ζώνης που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών. Το πρακτορείο επικαλείται Νοτιοκορεάτη υπουργό που ζήτησε να μην κατονομαστεί και ισχυρίστηκε ότι η Σεούλ δεν επιβεβαίωσε επισήμως τη συνάντηση, γιατί «η Βόρεια Κορέα δε θέλει να την δημοσιοποιήσει». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των επαφών.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σίδνεϊ και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πάνω από 30.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

ΟΣΛΟ.-- Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε νόμο που θεσπίζει την υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες. Η υπουργός Αμυνας Ινε Ερικσεν Σοράιντε έκανε λόγο για «ιστορική» εξέλιξη. Η πρώτη σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016. Τις τελευταίες δεκαετίες στις γυναίκες επιτρεπόταν να εντάσσονται εθελοντικά στις Ενοπλες Δυνάμεις.

MΠΑΝΓΚΙ.-- Κυανόκρανοι από το Καμερούν τραυμάτισαν χτες τέσσερις διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Κατρίν Σαμπά Πανζά, στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί. Σε άλλη επίθεση στο Μπανγκί, άλλοι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και πάνω από 27 σπίτια κάηκαν σε επίθεση πολιτοφυλακής Χριστιανών με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Η Νίκολα Στάργκεον αναλαμβάνει πλέον αρχηγός του «Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος» (SNP) μετά από την παραίτηση του Αλεξ Σάλμοντ, που ήρθε ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτέμβρη που απέρριψε την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από τη Βρετανία.

ΣΑΝΑΑ.-- Σιίτες Χούτι κλιμάκωσαν χτες τις προσπάθειές τους να ελέγξουν περισσότερο έδαφος σε επαρχία νότια της πρωτεύουσας, Σαναά, εντείνοντας την ίδια ώρα τις συγκρούσεις τους με τζιχαντιστές της οργάνωσης - παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, στην πόλη Ράαντ της επαρχίας Μπαϊντάχ. Οι συγκρούσεις που πραγματοποιούνται εδώ και ένα 48ωρο προκάλεσαν κύμα φυγής χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Αστυνομική επιχείρηση εναντίον διαδηλωτών

Ευρεία επιχείρηση «απομάκρυνσης» των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει κεντρικά σημεία της πόλης έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ, όπως μετέδωσαν τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ. Η παρέμβαση ήρθε μετά τις διαρκείς επισημάνσεις των τοπικών αρχών αλλά και της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης ότι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Σεπτέμβρη είναι «παράνομες» και διαταράσσουν την οικονομική «ομαλότητα» της περιοχής, κάνουν «κακό στους επενδυτές», όπως γράφτηκε και στο έντυπο όργανο της ίδιας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί φέρεται να έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού ενώ προχώρησαν και σε δεκάδες συλλήψεις. Στο διαδίκτυο αλλά και τοπικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε ένα βίντεο που εμφανίζει ομάδα αστυνομικών να απομακρύνει έναν διαδηλωτή δεμένο με χειροπέδες και να τον χτυπά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγεται σχετική έρευνα. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Λάι Τουνγκ-κγουόκ, είπε ότι στους αστυνομικούς οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο να χρησιμοποιούν «άσκοπη βία εις βάρος ενός συλληφθέντος» ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αστυνομία χρειάστηκε να λάβει άμεσα μέτρα για να διαλύσει έναν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που της πετούσε αντικείμενα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος διαδηλωτής ονομάζεται Κεν Τσανγκ και είναι μέλος του «Κόμματος των Πολιτών».

Δηλώσεις Κάμερον

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, βρήκε αφορμή να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρμαχος δικαιωμάτων και «ελευθεριών» που κατοχυρώθηκαν και με τη συμφωνία που Ηνωμένο Βασίλειο - Κίνα υπέγραψαν το 1997. Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, ο Κάμερον είπε ότι «είναι σημαντικό η δημοκρατία να δίνει πραγματικές επιλογές» και θύμισε ότι η συμφωνία του 1997 «αναφέρεται σε δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων του λόγου, του Τύπου, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι, των ταξιδιών, των κινήσεων και φυσικά της απεργίας». Βέβαια, όταν εκπρόσωποι των μονοπωλίων φτάνουν να... υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργατών η υπόθεση όχι απλά «βρωμάει» αλλά ολοφάνερα προδίδει άγριες κόντρες πολυεθνικών, για τις οποίες άλλωστε έχει στρώσει το έδαφος το ίδιο το «ειδικό καθεστώς» του Χονγκ Κονγκ που διασφαλίζει μια σειρά από προνόμια για τους επενδυτές και την επιχειρηματική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ