ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα διαδηλώνουμε για την ανεργία

Σε Αθήνα (11 π.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και άλλες πόλεις

Από τη διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Από τη διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και γυναίκες, συνταξιούχοι, κατεβαίνουν σήμερα σε δεκάδες πόλεις της χώρας, δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων και βροντοφωνάζουν «Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα»! Χτες έγιναν ήδη μεγάλες συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις σ' όλη τη χώρα.

Σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών και φορείς νεολαίας απαιτούν εδώ και τώρα την ουσιαστική προστασία των ανέργων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, απαιτούν την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απορρίπτουν τα χαράτσια που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, διεκδικούν την πλήρη εγγύηση από το κράτος όλων των συντάξεων και των παροχών των Ταμείων, κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.

Σήμερα η συγκέντρωση της Αθήνας γίνεται στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα, οι σημερινές και χτεσινές συγκεντρώσεις, οι κινητοποιήσεις έξω από γραφεία του ΟΑΕΔ και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς από τα συνδικάτα αλλά και μαζικούς φορείς σε γειτονιές και δήμους, σε νοσοκομεία και εφορίες, είναι σταθερά αγωνιστικά βήματα στην πορεία προς το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, στο οποίο καλούν ήδη εκατοντάδες οργανώσεις απ' όλη τη χώρα. Για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και η οργάνωση των ταξικών αγώνων. «Οι κάτω» να απαντήσουν στα παιχνίδια «κορυφών», προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους αιτήματα και απαιτήσεις, που δε χωράνε στο στενό αστικό κορσέ της ακατάσχετης εκλογολογίας που έχει στηθεί από διάφορες πλευρές.

Απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) προκειμένου να πάρουν οι εργαζόμενοι μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., έχει αποφασίσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις έγιναν ήδη χτες σε μια σειρά πόλεις. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες κλιμακώνονται στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, με κορύφωση το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Χτες, με αφορμή τη Μέρα Διεθνούς Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με θέμα την ανεργία, οργανώθηκαν από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παρεμβάσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ.

Αλλες κινητοποιήσεις

Τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται, ανάμεσα σε αυτές και οι εξής:

  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα, εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Αρτας, κινητοποίηση στις 9/10 στο νοσοκομείο της πόλης.
  • Από την Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, εκδήλωση για την Παιδεία, στις 12/10.
  • Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10, παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
  • Από το Πολιτιστικό Τμήμα του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες (6/10 Τούμπα, 8/10 Σταυρούπολη, 13/10 Μενεμένη, 17/10 Καλαμαριά, 19/10 Χορτιάτη και 21/10 Εύοσμο).
  • Από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στις 15/10, στις 8.30 π.μ. παράσταση στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.
Εξόρμηση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Νιάρχου» έκανε χτες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη. Παράλληλα, κάλεσαν τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια.

Στους εργαζόμενους μοιράστηκε ανακοίνωση - κάλεσμα στην απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, που θα γίνουν το Νοέμβρη, Γενικές Συνελεύσεις οργανώνουν και τα Παραρτήματά του. Το πρόγραμμα των συνελεύσεων στα παραρτήματα είναι το εξής: Κέντρο 15/10. Πειραιάς, 15/10. Περιστέρι, 15/10. Ιλιον, 16/10. Βόρεια - Βορειοανατολικά, 16/10. Καλλιθέα, 17/10. Αιγάλεω, 19/10. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου, 20/10. Νοτιοανατολικές συνοικίες, 20/10. Μενίδι, 20/10. Νέα Ιωνία - Νέο Ηράκλειο - Νέα Φιλαδέλφεια, 20/10.

Οι συγκεντρώσεις
  • Σήμερα, Σάββατο 4 Οκτώβρη

Αθήνα 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλιβέρι 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός 11 π.μ., πικετοφορία στο κέντρο της πόλης

Αργοστόλι 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελευσίνα 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καλαμπάκα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Λάρισα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λήμνος 7 μ.μ., Μύρινα

Νάουσα 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρόδος 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου

Σκόπελος, 11 π.μ., παραλία

Σπάρτη 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη 12 μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Την Τετάρτη 8 Οκτώβρη

Κως 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα για τη σημερινή συγκέντρωση έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, ξύλου, επισιτισμού - ξενοδοχείων, λογιστών, καθαριστών-στριών, μεταφορών, καλλιτεχνών, χαρτεργατών, ΜΜΕ, Κεντρικού Τομέα, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ.
  • Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη: Τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές, ιδιωτικοί υπάλληλοι.
  • Πλατεία Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φάρμακου (Χαλκοκονδύλη 56), Ενέργειας, Ιματισμού (Χαλκοκονδύλη 37), Υγεία (υπουργείο Υγείας).
  • Σταδίου 40, κατάστημα ALPHA BANK: Σωματείο και εργαζόμενοι Χρηματοπιστωτικού.
  • Αγίας Φιλοθέης 5β: Εμποροϋπάλληλοι.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου Τομέα, δημόσιο και ΟΤΑ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς συνταξιούχων, Νότιου Τομέα.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, εκπαιδευτικοί.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για τους 45 συμβασιούχους

Την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με θέμα τους 45 συμβασιούχους που σπρώχνονται στην ανεργία, ζητά η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Η αντιλαϊκή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσον αφορά την απόλυση 45 εργαζομένων που είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών στο Δήμο Ηρακλείου, αποτελεί αιτία πολέμου για όλη την εργατική τάξη του νομού μας. Βαριές ευθύνες έχει τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που ακύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου, όσο και η νέα και παλιά δημοτική αρχή που στο όνομα της νομιμότητας ετοιμάζονται να την υλοποιήσουν. Οταν οι εργαζόμενοι τους ακούν να μιλάνε για "νομιμότητα" να ξέρουν ότι αυτό σημαίνει απολύσεις, ανεργία και εργασιακές σχέσεις λάστιχο», σημειώνει. Ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει: Να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Οχι στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων και στον επανέλεγχο των συμβάσεων που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην προσφύγει στα δικαστήρια η δημοτική αρχή ανοίγοντας την πόρτα των απολύσεων.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης με αιχμή τα προβλήματα των ανέργων, σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ