Associated Press |
Από τις συγκρούσεις αυτής της βδομάδας στη Μιτρόβιτσα |
Γι' αυτό και μετά τους τραυματισμούς πολλών δεκάδων Αλβανών και πάνω από 20 Γάλλων - ως επί το πλείστον - στρατιωτών της ΚΦΟΡ την περασμένη βδομάδα στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα, επήλθε την Παρασκευή ηρεμία με τα δόντια των γερμανικών τανκς, τις βρετανικές πλαστικές σφαίρες, τις γαλλικές βομβίδες και την πολύωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας προκειμένου να εμποδιστούν τέτοια βίαια ξεσπάσματα διαδηλώσεων στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, τέτοια στρατιωτικού τύπου μέτρα, αφ' ενός, δεν μπορεί να εφαρμοστούν διά μακρόν, αφ' ετέρου, δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την κινητοποίηση των Αλβανών του νότιου τμήματος της πόλης που ζητούν την ελεύθερη πρόσβαση και διαμονή τους στο σερβοκατοικούμενο βορρά, όχι μόνον γιατί σκέφτηκαν να «τιμήσουν» μ' αυτόν τον τρόπο τις περσινές αιματηρές ταραχές στην ίδια περιοχή, αλλά και γιατί επιδιώκουν την εξάλειψη των γνωστών και μη εξαιρετέων σεναρίων που προβλέπουν μεταξύ άλλων ένα «ανεξάρτητο» πλην «καντονοποιημένο» Κοσσυφοπέδιο και καλά για να «ικανοποιηθούν» όλες οι πλευρές...
Ωστόσο, η εστία έντασης στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα δεν είναι η μόνη απόδειξη για το συνεχές βράσιμο στο μεγάλο καζάνι των Βαλκανίων.
Οι προσπάθειες των Αλβανών αυτονομιστών του UCPMB (Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς) για μία καλύτερη προβολή - διά των διεθνών ΜΜΕ - της ύπαρξής τους και της δράσης τους στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, παρά την εμφανιζόμενη - άραγε να είναι εν μέρει και υπαρκτή; - διαφοροποίηση στο συσχετισμό δυνάμεων που επέφερε την άνοιξη του '99 τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τάχα για την «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών»... Οι οξύτατες επικριτικές δηλώσεις που έκανε προ ολίγων ημερών ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζoρτζ Ρόμπερτσον, στο εβδομαδιαίο σερβικό έντυπο «ΝΙΝ», προκάλεσαν αίσθηση καθώς αυτοί που άλλοτε νοιάζονταν για τα «δικαιώματα των Kοσσοβάρων Αλβανών» σήμερα - και σε κάθε αφορμή - τους αποκαλούν «εξτρεμιστές που πρέπει να παταχτούν πάραυτα, να απομονωθούν πολιτικά και να σταματήσουν οι κρουνοί του πολεμικού και οπλικού ανεφοδιασμού τους»... Μπορεί μεσοβδόμαδα ΝΑΤΟικός αξιωματούχος να ανακάλυπτε αίφνης τα σενάρια του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και το συσχετισμό των κρουσμάτων βίας σε Πρέσεβο, Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα με ένα σχέδιο περί «Μεγάλης Αλβανίας», εντούτοις, κανείς δεν πρέπει αφελώς να ελπίζει σε μία σημαντική στροφή της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.
Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, το είπε προχτές ξεκάθαρα: «Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παρατήσουν έτσι εύκολα τα Βαλκάνια»! Ισως, γιατί οι Αμερικανοί - τουλάχιστον - στρατιώτες στην περιοχή να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητοι όταν θα έχει εξασφαλιστεί η πολιτικο-οικονομική άλωση των Βαλκανίων από τα κέντρα του πολυεθνικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-
Οταν φυσικές καταστροφές συμβαίνουν στον κόσμο, ο ΟΗΕ στέλνει επιτόπου αποστολές αποτελούμενες από ειδήμονες, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές, ώστε να προσφερθεί το γρηγορότερο διεθνής βοήθεια.
Ορισμένες φορές, ωστόσο, οι αποστολές αυτές υπόκεινται σε διάφορους κινδύνους. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, από το 1992 μέχρι σήμερα, περίπου 200 τέτοια πρόσωπα σκοτώθηκαν, ενώ εκτελούσαν αυτή την αποστολή τους. Μόλις τελευταία - στις 14.1.2001 - ένα ελικόπτερο, που μετέφερε και τέσσερις απεσταλμένους του Οργανισμού γι' αυτό το σκοπό, συνετρίβη σε μια απόμακρη περιοχή της Μογγολίας, με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Ηταν η μόνη φορά, που συνέβη ένα τέτοιο τραγικό γεγονός σ' αυτή τη χώρα, μέσα στα 8 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος τέτοιας βοήθειας. Με παράκληση της κυβέρνησης της Μογγολίας, οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέταζαν την καταστροφή που προκάλεσε η παρατεταμένη ξηρασία το καλοκαίρι και η βαρύτατη χιονόπτωση και αφόρητη θερμοκρασία υπό το μηδέν το χειμώνα.
Γενικότερα, από το 1993, 76 συντονιστικές αποστολές, όπως αποκαλούνται οι εθελοντές αυτοί, στάλθηκαν σε διάφορες χώρες. Επιλεγόμενα από διαθέσιμους εμπειρογνώμονες σε 33 χώρες, τα πρόσωπα αυτά εξέτασαν τις πλημμύρες στη Μοζαμβίκη, τις ροές τοξίνης σε Ουγγαρία και Ρουμανία, τη μετακόμιση προσφύγων στην Ερυθραία και, μόλις πρόσφατα, το σεισμό στο Σαλβαδόρ.
Στη Μογγολία, πάνω από 55.000 οικογένειες και 9 εκατομμύρια άγρια ζώα λέγεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο από τη συνεχή ξηρασία και τις χιονοθύελλες. Υπολογίζεται, ότι το ένα τρίτο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας ζει διατρεφόμενο από τέτοια ζώα.
Το ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο ΜΙ-8, που το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ είχε ναυλώσει από την αεροπορική εταιρία της Μογγολίας, απογειώθηκε από την ορεινή περιοχή Μαλτσίν, 600 μίλια βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, και κατέπεσε στο καλυμμένο από το χιόνι έδαφος και εξερράγη. Εννέα από τα 23 άτομα που ήταν στο ελικόπτερο, σκοτώθηκαν. Σ' αυτά περιλαμβάνονταν δυο Ιάπωνες δημοσιογράφοι, τρεις Μογγόλοι (ανάμεσά τους ο Οτγκόν Μπιλέγκ, μέλος της μογγολικής Βουλής) και οι 4 απεσταλμένοι του ΟΗΕ (ο Αμερικανός, ο Μάθιου Γκίρβιν, 36χρονος αξιωματούχος του προγράμματος για την παροχή βοήθειας στα παιδιά - «Ούνισεφ», η Γερμανίδα Σαμπίν Μέτζνερ - Στρακ, επικεφαλής της αποστολής, ο Τζέραλντ Λεκλέρ, ειδικός για το χειρισμό των καταστροφών, που στάλθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, και ο Μογγόλος Μπ. Μπαγιάρμαα, υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματική βοήθεια στον πληθυσμό_.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι οι υπόλοιποι 14 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο και βρίσκονται «σε σχετικά καλή κατάσταση». Ως τώρα, παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τη συντριβή του ελικοπτέρου αυτού.
ΚΙΤΟ.-
Σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπου παρέχεται η δυνατότητα στο στρατό και την αστυνομία να χρησιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέσα προκειμένου να επαναφέρει την τάξη στη χώρα, κήρυξε το Εκουαδόρ ο Πρόεδρος Γκουστάβο Νομπόα, αντιδρώντας με τον απολυταρχικό αυτό τρόπο στις κινητοποιήσεις των πολιτών που αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις που κρατούν βδομάδες τώρα και έχουν λάβει εξεγερσιακή μορφή.
Μία «εξέγερση» όπως τη χαρακτηρίζουν ηγετικά στελέχη των διαδηλωτών, η οποία κορυφώθηκε με την «κατάληψη» της πρωτεύουσας Κίτο, τη Δευτέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενοι, φοιτητές και ιθαγενείς, με «ορμητήριο» το Πολυτεχνείο Σαλεσιάνα, εφορμούν καθημερινά παραλύοντας την πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, και στις τρεις ζώνες βρίσκονται στα χέρια των διαδηλωτών, οι οποίοι δε δείχνουν σημάδια υποχώρησης παρά τα βίαια κατασταλτικά μέτρα και όπως δηλώνουν στελέχη του κινήματος, αυτή είναι ακόμη η αρχή, αν η κυβέρνηση δεν άρει αμέσως το τρίχρονο πλάνο λιτότητας.