ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Βήμα προετοιμασίας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο η διαδήλωση του Σαββάτου

Η πορεία φτάνοντας στο Σύνταγμα
Η πορεία φτάνοντας στο Σύνταγμα
Αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της πάλης στην πορεία προς το μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η του Νοέμβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για την προστασία των ανέργων, σηματοδότησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο. Από την Ομόνοια, και μετά στην πορεία προς το Σύνταγμα, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, καταδίκασαν τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται και τις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται και διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, να μην αποδεχτούν να γονατίσουν και να ζήσουν με ψίχουλα που τους υπόσχονται, από την «ανάπτυξη», αλλά να οργανώσουν τη δική τους πάλη, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Με το σύνθημα «Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά αναμονή. Οργανώσου τώρα, για πάλη ταξική», εργάτες με τα πανό των σωματείων τους και του ΠΑΜΕ, άνεργοι από τις συνοικίες μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, γυναίκες με τις σημαίες της ΟΓΕ, φοιτητές και σπουδαστές από το ΜΑΣ, έδειξαν το δρόμο που πρέπει να χαράξει ο λαός μας, για να υπερασπίσει την ίδια του την ύπαρξη.

Στη συγκέντρωση, πήρε μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ιδιαίτερη παρουσία στη συγκέντρωση είχαν οι Σουηδοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το Σωματείο του Μετρό της Στοκχόλμης, οι οποίοι μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της χώρας μας και πορεύτηκαν μαζί τους, με τις σημαίες του συνδικάτου τους και της ΠΣΟ.

Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στη διαδήλωση
Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στη διαδήλωση
Την κεντρική ομιλία, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, έκανε ο Βασίλης Πετρόπουλος.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Χρύσανθος Κυριαζής από το «Συντονιστικό Επιτροπών ΙΔΑΧ Αττικής» που συγκροτήθηκε στις 2 του Οκτώβρη στο Δήμο Ασπροπύργου, από Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των Δήμων Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Αγίων Αναργύρων, Πετρούπολης, Ηλιούπολης, ενώ και στο Χαϊδάρι στήθηκε Επιτροπή την ίδια μέρα. Οπως ανέφερε, η συγκρότηση του Συντονιστικού είναι η απάντηση «στην ανάγκη έντασης και διεύρυνσης του αγώνα. Ενάντια στον "επανέλεγχο" των συμβάσεων και την "αξιολόγηση", τα οποία αποτελούν εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης για νέες μαζικές απολύσεις, για τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Θα μας ακούτε συχνά από εδώ και πέρα, γιατί οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στους Δήμους, έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, είναι η δεξαμενή των απολύσεων. Είμαστε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε αγώνα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την μόνιμη και σταθερή δουλειά, μετρήσαμε νίκες για τους εργαζόμενους. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση να πάρει πίσω ό,τι κερδίσαμε. Εμείς λέμε ότι τίποτα δε μας χάρισαν, είμαστε αποφασισμένοι ξανά να βγούμε μπροστά να δώσουμε άλλον έναν δίκαιο αγώνα για το δικαίωμά μας στη δουλειά. Τώρα, είναι και πάλι, δίπλα στους εργαζόμενους οι ίδιες δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ».

Η πορεία ανεβαίνοντας τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνοντας τη Σταδίου
Τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι περιέγραψε στην ομιλία του ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος από την ΠΑΣΕΒΕ, δίνοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό περιεχόμενο για την «ανάπτυξη» που υπόσχονται και στους ΕΒΕ. Οπως σημείωσε: « Αυτή η ανάπτυξή τους είναι βουτηγμένη στη κυριολεξία στο αίμα χιλιάδων ΕΒΕ. Η ανάπτυξη για τα μονοπώλια είναι η εξαθλίωση για χιλιάδες από εμάς. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη λογική. Ούτε όσους την υπηρετούν. Κανένας συμβιβασμός. Δεν περνάνε στο αγωνιστικό κίνημα οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που σπέρνουν οι ξεπουλημένοι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι σε ορισμένες Ομοσπονδίες. Αυτοί που θεωρούν παράνομους όσους συναδέλφους παλεύουν, για να βγάλουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν. Που καλλιεργούν την αντίληψη ότι όσο περισσότεροι φεύγουν από τον κλάδο τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τους λίγους που θα μείνουν. Δηλαδή, ο θάνατός σου η ζωή μου. Που σπέρνουν αυταπάτες για το ΕΣΠΑ και κυρίως καλλιεργούν τη λογική της ανταγωνιστικότητας, αυτή ακριβώς την λογική που καλλιεργούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις των μονοπωλίων και η ΕΕ. Την υιοθετούν μάλιστα και ορισμένα κόμματα, τα οποία λανσάρονται σαν προοδευτικά. Οι ίδιοι που ισχυρίζονται ότι είναι λύση για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ οι αναπτυξιακές τράπεζες, όπως τις λένε, δηλαδή νέα δάνεια, νέα χρέη».


Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Μετρό της Στοκχόλμης στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Μετρό της Στοκχόλμης στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οργάνωση της πάλης χωρίς αναμονή

Σε δήλωση που έκανε από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε:

«Το μήνυμα είναι ένα: Καμία αναμονή, μακριά από αυταπάτες που σπέρνουν οι αποπροσανατολιστικοί δικομματικοί καβγάδες μέσα στη Βουλή. Οργανώνουμε τώρα την πάλη μέσα από τα συνδικάτα, μαζί με το ΠΑΜΕ, με τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, με οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς, όχι κάτω από 751 ευρώ, για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης, για κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, για φοροαπαλλαγές, για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, των φορολογικών μέτρων που πλήττουν κυρίως τις λαϊκές οικογένειες».


Να δώσουν οι εργαζόμενοι «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δύναμη του αγώνα τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Β. Πετρόπουλου στη συγκέντρωση στην Ομόνοια

«Ο δρόμος της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάκαμψη, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από την εργατική τάξη προκειμένου αυτή να σταθεροποιηθεί. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν. Πρέπει να είναι καθαρό. Αυτή η πολιτική δεν είναι από λάθος υπολογισμένη. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ετσι και μόνο έτσι ξεπερνάει την κρίση του. Ετσι έχει ξεπεράσει ο καπιταλισμός όλες τις κρίσεις, με το αίμα της εργατικής τάξης και με πολέμους. Πρέπει, επίσης, να μην ξεχνάμε ότι οι κρίσεις είναι στο DNA του συστήματος και θα επανέρχονται όλο και πιο βαθιές, πιο οδυνηρές.

Γι' αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι με τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι τελείωσαν οι θυσίες, ή του ΣΥΡΙΖΑ ότι φτάνει μια κυβερνητική εναλλαγή για να αλλάξει η ζωή μας. Χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση, ανάπτυξη για ποιον (...)

Μιλάμε για κήρυξη πολέμου. Δεν πρέπει να προσπερνάμε αυτήν την τοποθέτηση ως ένα ακόμη σύνθημα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό σημαίνει σχέδιο μάχης, σχέδιο δράσης, σημαίνει έτοιμη δύναμη για να τον φέρει σε πέρας, σημαίνει ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Αυτός ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Πόλεμος για πλήρη υποταγή της εργατικής τάξης στις αξιώσεις του κεφαλαίου, για κατακόρυφη αύξηση της απλήρωτης εργασίας, με την απειλή της πείνας (...)

Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ρήξεις και συγκρούσεις με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με τις στρατηγικές της ΕΕ, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συνεχείς ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων.

Χρειάζεται πιο στοχευμένη πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και του βιοτικού επιπέδου των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από τη μαζική φτώχεια και την εξαθλίωση, με μαζικούς αγώνες, συντονισμένους, με αλληλεγγύη, με κριτήριο όμως και γραμμή πάλης τις σύγχρονες ανάγκες. Ανάγκες που μπορεί να ικανοποιηθούν με βάση το συσσωρευμένο πλούτο που παράγεται, την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει και που σήμερα τα καρπώνεται και τα εκμεταλλεύεται μια χούφτα ανθρώπων. Σε αυτόν το ρεαλισμό της ατομικής ιδιοκτησίας σίγουρα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Μόνο η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο σχεδιασμός της οικονομίας μπορούν να τις ικανοποιήσουν ρεαλιστικά.

Παράλληλα, χρειάζεται στοχευμένη πάλη για την άνοδο του επιπέδου ταξικής συνειδητοποίησης και οργάνωσης, για να ωριμάζουν οι συνθήκες όπου η εργατική τάξη θα διεκδικήσει την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Χρειάζεται κίνημα που θα αντέχει στις δυσκολίες, θα είναι πειθαρχημένο και προσηλωμένο στους στόχους του και ικανό να αντιμετωπίσει όλες τις τρικλοποδιές της αστικής τάξης (...)

Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Η ανάπτυξη που προσδοκούν προϋποθέτει την εξαθλίωση και την ανέχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά - σκλαβιά με μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού. Σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά.

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Να αποβάλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Από πάνω ποτέ και πουθενά δε δόθηκε τίποτα, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη. Και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Μην περιμένεις σωτήρες.

Η απόφαση της συγκυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τροφοδότησε διαφόρων ειδών αποπροσανατολιστικά σενάρια και εκβιαστικά διλήμματα.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμή τους και τους αγώνες τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανατροπή.

Την 1η Νοέμβρη να βουλιάξει η Αθήνα με εργάτες, με νεολαίους, με ανέργους, με επαγγελματοβιοτέχνες, με αγρότες, με συνταξιούχους διεκδικώντας τη ζωή που μας ανήκει και όχι τα ψίχουλα που θέλουν να μας μοιράσουν οι υπηρέτες του ρεαλισμού της ΕΕ και των καπιταλιστικών κερδών.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Και μετά την 1η του Νοέμβρη στη βάση όλης αυτής της δουλειάς προετοιμαζόμαστε για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις εκτιμώντας το μέγεθος της επίθεσης γενικά, κατά κλάδο, κατά χώρο δουλειάς με τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος στην πρώτη γραμμή του αγώνα».


Στον Πειραιά

Από τη διαδήλωση στον Πειραιά
Από τη διαδήλωση στον Πειραιά
Μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κοραή. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σωκράτης Κόντης από την Επιτροπή Ανέργων Πειραιά, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ