ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Οδικός χάρτης» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου, με στόχο την εμπέδωση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαραδούβελη.

Συνάντηση με την τρόικα είχε χτες και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, ενώ για σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζονται οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας. Μεθαύριο Παρασκευή, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, με στόχο τη διοχέτευσή της στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με την προώθηση νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα συντελεστούν στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης είτε όχι.

Σύμφωνα με την παρεχόμενη ενημέρωση:

-- Η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει τον έγκαιρο σχεδιασμό για τη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή», η οποία ήδη συζητείται σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

-- Την ερχόμενη Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. «Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, είναι στρατηγικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο», σημειώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, με κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 15% τόσο για τα αδιανέμητα και για τα διανεμόμενα κέρδη. Παράλληλα, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέτρο τόνωσης της κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της συνολικής μάζας των φόρων.

-- Παράταση και για το 2015 παίρνει το «έκτακτο» χαράτσι της «αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο λήγει στο τέλος 2014. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κατ' αντιστοιχία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα προβάλλει ως «ελάφρυνση» τη μείωσή του (ενδεχομένως κατά 30%).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που εμφανίζεται στις τελευταίες μέρες, οφείλεται στη «ρηχότητα της αγοράς», δηλαδή στον περιορισμένο τζίρο, ο οποίος διευκολύνει τις απότομες μεταβολές των τιμών.

Με τον υπουργό Υγείας

Με τη δήλωση «όλα καλά» βγήκε απ' το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την τρόικα, στο φόντο των αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν ήδη προωθηθεί, τόσο στις παροχές προς τους αρρώστους, όσο και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορίες, ανέφεραν, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν τα «μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών» για την Υγεία, όπως το πλαφόν, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η αύξηση των γενοσήμων στα επίπεδα συνταγογράφησης του 60%, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και ΜΥΣΥΦΑ κ.ά. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν ιδιαίτερα στην εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων προς τους επιχειρηματίες - παρόχους Υγείας.

Το ΔΝΤ για τις υποδομές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την αύξηση των κρατικών δαπανών για κατασκευή υποδομών, συστήνει το ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην «αδύναμη ανάκαμψη» των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η εξαμηνιαία έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρει πως η αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για έργα υποδομών μπορεί να τονώσει το ΑΕΠ κατά 0,4% τον ίδιο χρόνο και 1,5% τέσσερα χρόνια μετά την αύξηση. Προσθέτει επίσης πως τα θετικά αποτελέσματα των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερα σε περιόδους αναιμικής ή μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
Για ενίσχυση των «μπίζνες» των μονοπωλίων των δύο χωρών

Στον άξονα τόνωσης των «μπίζνες» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Αρμενίας κινείται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Ερεβάν, ο οποίος βρίσκεται εκεί επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Αθήνα.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος (συνοδεύει τον Κ. Παπούλια) στο επιχειρηματικό συνέδριο «Greece - Armenia Business Forum 2014», στους παριστάμενους Ελληνες και Αρμένιους επιχειρηματίες: «Προσβλέπουμε σε διεύρυνση σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσων πολλών εξαιρετικών επιχειρηματιών, Ενώσεων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αρμενικής επιχειρηματικής κοινότητας, για μια αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με Ελληνες ομολόγους τους».

Τους διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει την κρίση χρέους πίσω της», πέτυχε τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα» και προσδοκά επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης. «Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα ελληνοαρμενικά κεφάλαια. Αλλωστε, υποσχόμενος παραπέρα στήριξή τους, τους τόνισε ότι «η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας».

Σύμφωνο συνεργασίας στο γεωργικό τομέα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Γεροντόπουλος υπέγραψε χτες, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Sergo Karapetyan, συμφωνία συνεργασίας Ελλάδος - Αρμενίας στο γεωργικό τομέα. Προβλέπει συνεργασία ελληνικών και αρμενικών μονοπωλίων, μεταξύ άλλων, στους τομείς: φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας. Ακόμα περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) Ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων, 2) ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, 3) οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη, 4) τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την ΕΕ και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη, 5) ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στο χώρο της γεωργίας, 6) ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Οπως είπε ο Κ. Γεροντόπουλος στο φόρουμ, «ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας υπάρχουν (και) σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, της πληροφορικής, των φαρμακευτικών, χημικών και την υγεία. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Αρμενία», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας τόνισε ότι η «Ελλάδα είναι ανοιχτή και φιλική προς τους επενδυτές», αναφέροντας επί τούτου ότι «το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 43%». Παραπέρα εκτίμησε ότι «οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αρμενία, με συνεργασίες στο εμπόριο, στις επενδύσεις, και στον τουρισμό, είναι ισχυρές. Το μέγεθός τους, όμως, δεν ανταποκρίνεται στο άριστο επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων. Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να τις ενισχύσουμε και να τις αναπτύξουμε προς όφελος τόσο της ελληνικής όσο και της αρμενικής οικονομίας».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαπάλη γύρω από τη νομισματική πολιτική

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο 0,3% το Σεπτέμβρη

Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, «έτρεχε» το μήνα Σεπτέμβρη με ρυθμό 0,3%, από 0,4% τον Αύγουστο, ενώ πριν από 1 χρόνο (Σεπτέμβρης 2013) είχε διαμορφωθεί στο 1%.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τη διαπάλη σχετικά με το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους και τις προοπτικές του πληθωρισμού, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόσθετα «μη συμβατικά μέτρα» νομισματικής πολιτικής. Στην αυριανή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αναμένεται να αποσαφηνίσει τα νέα μέτρα νομισματικής τόνωσης, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», ακόμη και μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χ. Β. Ζιν, σε άρθρο του στους «Financial Times», αναφέρει πως η ΕΚΤ «υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του πληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει χρέος από ιδιώτες θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισ. ευρώ από φορολογούμενους της Ευρωζώνης στους πιστωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ