ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και από Ουάσιγκτον

Πλάνο από διαδήλωση της Κυριακής που μοίρασε το «Ασοσιέιτεντ Πρες»
Πλάνο από διαδήλωση της Κυριακής που μοίρασε το «Ασοσιέιτεντ Πρες»
ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, προχτές ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν ότι παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου τις τελευταίες μέρες οι τοπικές αρχές βρίσκονται «αντιμέτωπες» με μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αίτημα «περισσότερη δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το καθολικό δικαίωμα ψήφου στο Χονγκ Κονγκ» και «καλούν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε «ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου, δηλώνοντας ότι οι ηπειρωτικές κινεζικές αρχές χρειάζεται «να αφουγκραστούν προσεκτικά τα αιτήματα του λαού του Χονγκ Κονγκ» και ότι η Ταϊβάν «δεν θέλει» να «ξεσπάσουν συγκρούσεις».

Από τη μεριά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ τόνισε ότι «στηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της Ειδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» των «παράνομων δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. Η ίδια επανέλαβε πως «καλούμε μετ' επιτάσεως τα εξωτερικά μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Εκπρόσωποι του λεγόμενου «κινήματος» «Καταλάβετε το Σέντραλ» (σ.σ. Πρόκειται για το κέντρο της πόλης του Χονγκ - Κονγκ) ζητούν την παραίτηση του Γινγκ (δίνοντας τελεσίγραφο έως σήμερα), «την απόσυρση» της απόφασης της Κίνας (σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για την τοπική κυβέρνηση θα είναι 2-3 και θα πρέπει να εγκρίνονται από την κεντρική κυβέρνηση). Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνεται «μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των πολιτικών μεταρρυθμίσεων (...) η οποία αντανακλά τις προσδοκίες» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Πρακτορεία χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις και τις παρεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής ως τις «σοβαρότερες πολιτικές προκλήσεις για το Πεκίνο μετά από εκείνες στην πλατεία «Τιενανμέν» πριν από 25 χρόνια». Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ήδη επισημαίνουν με έμφαση τον αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα στο «επενδυτικό περιβάλλον που μπορεί να πληγεί» και το «χρηματιστήριο που μπορεί να υποχωρήσει». Χτες, έγινε γνωστό ότι το γαλλικό μονοπώλιο από το χώρο των καλλυντικών «Λ' Ορεάλ» απαγόρευσε στο προσωπικό του να ταξιδεύει στο Χονγκ-Κονγκ μέχρι τις 6 Οκτώβρη.

Οι εξελίξεις και οι «πιέσεις» που ασκούνται από κάθε πλευρά είναι σίγουρο ότι αλληλεπιδρούν με τα σχέδια μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει το Χονγκ Κονγκ ως διεθνές επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπογράφτηκε η νέα «συμφωνία ασφαλείας»

Ο νέος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει «ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές»

Από την υπογραφή της συμφωνίας Καμπούλ - Ουάσιγκτον. Στο κέντρο, ο νέος Πρόεδρος του Αυγανιστάν Ασράφ Γάνι
Από την υπογραφή της συμφωνίας Καμπούλ - Ουάσιγκτον. Στο κέντρο, ο νέος Πρόεδρος του Αυγανιστάν Ασράφ Γάνι
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις τελικές υπογραφές στη «διμερή συμφωνία για την Ασφάλεια» («Bilateral Security Agreement», BSA) έβαλαν χτες Ουάσιγκτον και Καμπούλ, μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του Ασράφ Γάνι ως νέου Προέδρου του Αφγανιστάν.

Η συμφωνία (για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για «ιστορική μέρα») προβλέπει ότι 9.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το τέλος του 2014 (όταν θα αποχωρήσει η ΝΑΤΟική δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001), για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού, αλλά και να συνδράμουν στην «ασφάλεια» της χώρας σε «ειδικές περιπτώσεις». Τη συμφωνία υπέγραψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν Χάνιφ Ατμαρ και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Κάνιγχαμ.

Η αμερικανική δύναμη θα μειωθεί στο μισό στα τέλη του 2015, ενώ το 2016 θα αποχωρήσει εντελώς, αν και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει και στη συνέχεια να διατηρήσει στη χώρα 1.000 άνδρες ως «γραφείο ασφαλείας».

Επιπλέον, η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία και για την παραμονή μιας ΝΑΤΟικής δύναμης περίπου 3.000 ανδρών, που θα συναποτελούν Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία, την ώρα που και η Βρετανία θα «συμβάλλει» στο κομμάτι της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η «ασφάλεια» της χώρας αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα και για το νέο πρόεδρο, που προσδιορίζοντας τους βασικούς τους στόχους έχει δηλώσει ότι θέλει το Αφγανιστάν «κέντρο εθνικών και διεθνών επενδύσεων», επιδιώκει «ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές» κ.τ.λ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια για την ανάπτυξη λιμανιών, οδικών και σιδηροδρομικών έργων όπως και μιας σειράς υποδομών απαραίτητων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Ενδιαφέρον έχουν και οι συμμαχίες που θα ιεραρχήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Γάνι έχει αναφερθεί στην επιτάχυνση έργων που θα «αναζωογονήσουν το "Δρόμο του Μεταξιού"» (επενδυτικά σχέδια στα οποία πρωτοστατούν κινεζικά κεφάλαια), αλλά και στη σημασία ανάπτυξης μιας «πολυδιάστατης σχέσης με τον αραβικό κόσμο».

Πάντως, ενδεικτικές του πόσο «εύθραυστη» είναι η νέα κυβερνητική συμμαχία του Γανι με τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά είναι οι χτεσινές δηλώσεις του προσκείμενου στον Αμπντουλά κυβερνήτη της επαρχίας Παντσίρ, Αμπντούλ Ραχμάν Καμπίρι. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι οι κάτοικοί της θα εξεγερθούν εάν ο Γάνι δεν τηρήσει τη συμφωνία με τον Αμπντουλά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο Αμπντουλά θα «παρακαμφθεί».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξουσιοδότησε χτες την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να στηρίξει και να συμμετάσχει σε διώξεις ανώτατων Κοσσοβάρων αξιωματούχων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, καθώς η ΕΕ προχωρά στη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη. Οι δικαστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με βάση τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), που συγκροτήθηκε για να εξακριβώσει τις αναφορές του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από τον ΟΥΤΣΕΚΑ το 1999 σε Κόσσοβο και Αλβανία.

ΤΟΚΙΟ.-- Ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις σημειώθηκαν χτες γύρω από το ηφαίστειο Οντάκε, που εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων, μετά από την έκρηξη που έγινε το πρωί του Σαββάτου. Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να σημειωθεί νέα έκρηξη, γι' αυτό και οι εργασίες για την ανάσυρση 24 ακόμα πτωμάτων ανεστάλησαν πάλι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ενας 33χρονος επιβάτης σε συρμό του μετρό της Κωνσταντινούπολης τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια μεταλλική βέργα που... είχε ξεχαστεί στις γραμμές τρύπησε το πάτωμα του βαγονιού στο οποίο επέβαινε και διαπέρασε το ισχίο του, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το 52% των άγριων ζώων στον πλανήτη αποδεκατίστηκε μέσα στην τελευταία 40ετία εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης που συρρικνώνει το φυσικό περιβάλλον, αναφέρει έκθεση της Ζωολογικής Λέσχης Λονδίνου (ZSL). Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους θαλάσσιους οργανισμούς, η βιοποικιλότητα των οποίων σε θηλαστικά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά μειώθηκε κατά 76%.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εως το χώρο δεξιώσεων του Λευκού Οίκου κατάφερε τελικά να φθάσει ο 42χρονος Τεξανός Ομάρ Γκονζάλες, βετεράνος στρατιωτικός που εισέβαλε στην προεδρική κατοικία πριν δύο βδομάδες, κρατώντας μαχαίρι και πηδώντας φράχτη του κτιριακού συγκροτήματος, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζούλια Πίρσον, χαρακτήρισε αργότερα χτες βράδυ την παραβίαση του Λευκού Οίκου από τον 42χρονο «απαράδεκτο γεγονός που δεν θα ξανασυμβεί».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Στη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Νότιο Σουδάν συμφώνησαν χτες στην Αιθιοπία οι διαπραγματευτές νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και στασιαστών ενόπλων με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μάτσαρ, ανακοίνωσαν μεσολαβητές της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής (IGAD).

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δάνειο ύψους 150.000.000 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού στην Αλβανία ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα. Σε ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πληρωμών από νοικοκυριά και εταιρικούς καταναλωτές, εκ των οποίων 400.000 έχουν μείνει από πέρσι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Τον περασμένο Μάη, η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στην Αλβανία δάνειο ύψους 220.000.000 δολαρίων για «μεταρρυθμίσεις» του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ